fbpx

Lissabon is zo’n ontzettend fotogenieke stad. Ik wil alles vastleggen. Met mijn spiegelreflexcamera zou ik hier in theorie de mooiste foto’s kunnen maken. Theorie, want in praktijk staat mijn Canon 1000D vrijwel continue op standje automatisch. Ik hoop hier verandering in te brengen met een fototour van Lisbon Photographer.

Fotografietour in Lissabon

Ik was nog niet zo lang geleden ook in Lissabon en nam toen een flyer mee van Lisbon Photographer. Het concept sprak me erg aan: onder begeleiding van een professionele fotograaf de stad en mijn camera ontdekken. Ik trok dus de stoute schoenen aan en vroeg aan Pedro van Lisbon Photographer of ik misschien mee mocht op een tour voor mijn blog. Dat vond Pedro ook een goed idee, leuk!

(Privé) tours op maat

We ontmoeten elkaar bij café Clara Clara in de wijk Alfama. Terwijl we (buiten!!) een kop koffie drinken praten we eerst vooral over mijn blog en zijn fototours. Het idee hiervoor is ontstaan in Barcelona waar zulke tours al georganiseerd worden. Pedro is mede-oprichter van Lisbon Photographer en één van de fotografen die de tours verzorgd. “Zie het als een crash course fotografie”, zegt hij. Na een stuk theorie, volledig aangepast op het kennisniveau van de deelnemer, is er de tijd om het geleerde in praktijk te brengen en direct feedback te krijgen. De fototours van Lisbon Photographer zijn altijd kleinschalig en op maat. De charme zit ‘m juist in de persoonlijke aandacht. Pedro moet er niet aan denken om met grote commerciële partijen in zee te gaan. Hij vindt het leuk om mensen in korte tijd iets bij te brengen over fotografie. Om hen van de stand automatisch tenminste naar semi-manueel te helpen. Of hij het vandaag met mij ook leuk gaat vinden, betwijfel ik. Als hij fotografie vergelijkt met auto rijden, moet ik toegeven dat ik pas de vierde keer mijn rijbewijs heb gehaald. Oei, dat wordt nog lastig. Succes Pedro!

Spelen met ISO, sluitertijd en diafragma

Pedro blijkt een fijne, duidelijke leraar. Zijn Engels is perfect en hij legt alles lekker rustig uit en tekent ook dingen uit waar nodig. We behandelen ISO-waarden, sluitertijden en diafragma en hoe die met elkaar samenwerken. Vanaf onze plek op het terras maken we foto’s van een boom met verschillende instellingen. De invloed van de verschillende onderdelen uit de belichtingsdriehoek wordt zo spelenderwijs duidelijk. Check de verschillende foto’s maar eens.

Oei, mensen… help!

Als we een tijdje door de theorie heen zijn (we behandelen ook nog compositie en zoom en bekijken hoe alles werkt op mijn camera), gaan we op pad. Tijd om foto’s te maken. Het is rommelmarkt in Alfama, dus er is genoeg op de foto te zetten. Ik loop binnen twee minuten tegen mijn eerste uitdaging aan. Ik vind foto’s van mensen mooi, maar ik durf ze niet te maken. Ik vind het nogal wat om iemand van vlakbij op een foto te zetten. Ik blijf liever op een afstandje, maar ja… dan heb ik niet de beste foto te pakken. Ik probeer me over die angst heen te zetten, maar slaag daar nog niet helemaal in.

Markt Alfama: ISO 400, F 4.5, 1/800
ISO 400, F 4.5, 1/800
Verkopen vanuit de auto: ISO 400, F 4.5, 1/800
ISO 400, F 4.5, 1/800

Water bevriezen

Bij een klein fonteintje krijg ik nog een stukje theorie over het fotograferen van stromend water. Als ik de beweging goed zichtbaar wil hebben, dan moet ik voor een lange sluitertijd kiezen. Wil ik het beeld juist bevriezen, dan moet ik kiezen voor een kortere sluitertijd. En ja hoor… het werkt!

Fotograferen is multi-tasken

Ik begrijp inmiddels wel de vergelijking met auto rijden. Dat vond ik de eerste keer ook zo overweldigend. Schakelen, remmen, gas geven, spiegels kijken, noem maar op. Te veel dingen om mee rekening te houden. Dat merk ik bij fotografie ook: om me heen kijken, compositie kiezen, belichting instellen en het graag meteen goed willen doen. Volgens Pedro moet ik vooral minder bang zijn om foto’s te maken. Soms zijn dingen in het echt ook anders dan op de foto en pakt het sowieso niet goed uit en soms zijn dingen op een foto juist interessanter dan in het echt. Blijven proberen en oefenen dus.

Met andere ogen kijken

Hoewel ik nog niet zo onder de indruk ben van de creativiteit van mijn foto’s, ben ik al wel heel blij om te ontdekken wat ik wel en niet mooi vind. Beter nog: ik weet nu ook hoe ik er iets aan kan doen! Ik blijk een voorkeur te hebben voor iets overbelichte foto’s. Daarnaast leer ik dat de kleur rood veel invloed heeft op het wel of niet slagen van een foto en merk ik dat ik veel actiever om me heen kijk. Ik ben nu echt aan het fotograferen op straat. Normaal gesproken loop ik rond en trek ik mijn camera als ik toevallig iets interessants zie. Nu ben ik er naar op zoek.

Straatjes in Lissabon: ISO 400, F 3.5, 1/500
ISO 400, F 3.5, 1/500
Daken Lissabon: ISO 400, F 5.6, 1/600
ISO 400, F 5.6, 1/600
Straatje Lissabon: ISO 400, F 5.6, 1/1000
ISO 400, F 5.6, 1/1000
Was in Lissabon: ISO 400, 6.3, 1/500
ISO 400, 6.3, 1/500
Bloemen Lissabon: ISO 400, F 5.6, 1/800
ISO 400, F 5.6, 1/800

Meer oefenen

We bewegen ons langzaam naar beneden via de wegen van Alfama. Pedro fotografeert ondertussen ook en laat me zijn foto’s zien. Daarnaast geeft hij tips bij mijn foto’s. Dit werkt voor mij ontzettend goed. Ik leer mijn camera kennen en kan meteen de resultaten zien. Fijn! Als we afscheid van elkaar nemen, heb ik er nog geen genoeg van. De rest van de middag blijft mijn fototoestel op (semi-) manueel en neem ik nog veel geslaagde en minder geslaagde foto’s. De bewustwording is er, en dat was mijn voornaamste doel.

Foto door Pedro van Lisbon Photographer
Foto door Pedro van Lisbon Photographer

Lisbon Photographer tour regelen

Wil jij ook een keer op pad met Lisbon Photographer? Reserveer dan via de site. Er zijn verschillende tours. Ik heb de Down the hills tour gedaan. Die duurt zo’n 2,5 uur en kost je € 35 euro. Als je speciale wensen hebt, kun je ook per mail contact opnemen met Pedro en zijn collega’s. Ze zijn heel snel met reageren, dus die tour heb je zo geregeld!

 

Note: Ik mocht mee met Pedro vanwege mijn blog. Lisbon Photographer heeft geen enkele invloed uitgeoefend op mijn teksten. Dit is hoe ik de fototour heb ervaren. 

Schrijf een reactie