Laatste update

Oesters: you hate them or you love them. Ik vind ze heerlijk! Zeker als je ze gratis mag plukken. Wij hebben onze Zeeuwse oesterexpeditie inmiddels uitgeroepen tot een jaarlijkse traditie.

Oesters rapen in Zeeland

Hoeveel betaal je in een restaurant voor oesters? Twintig euro voor een half dozijn? Nergens voor nodig. In Zeeland liggen ze letterlijk voor het oprapen. Gratis. Ga dus snel op oesterexpeditie! Het oesterseizoen loopt van september tot april. Wij deden vorig jaar voor het eerst een poging. Een bijzonder slecht voorbereide poging. We wisten niet precies waar we moesten zijn, dus volgden we de Aziaten. Pardon? Ja, voor Aziaten is dit een heel normaal uitje. Met bussen gaan ze richting Zeeland om per persoon zo’n tien kilo oesters mee naar huis te nemen. Gratis en volledig legaal. Na lang rondjes rijden, vonden we een plekje en kon de oesterexpeditie echt los. Gelukkig zijn we dit jaar iets beter voorbereid. En dankzij ons enthousiasme over de vorige keer is de groep nu ook uitgebreid. Gezellig!

Japanse oesters

In Zeeland vind je de Japanse oester. Deze oester heet op de menukaart meestal creuse. In de jaren zestig leed de Nederlandse platte oester aan een oesterziekte en toen hoopten kwekers dat de Japanse versie sterker zou zijn. Dat was zeker het geval. Ze waren zelfs zo sterk dat er een ware plaag is ontstaan in de jaren zeventig waarbij ze de inheemse oester bijna helemaal verdreven hebben. De Japanse oester heeft heel weinig ruimte nodig en het maakt ze eigenlijk ook niet uit of er een harde of een zachte bodem is. Ze planten zich al voort als ze slechts een jaar oud zijn en groeien heel hard. Een volwassen oester kan 40 centimeter groot worden! Wow! Of het dan nog een lekker hapje is, betwijfel ik.

Een stukje voorbereiding…

De dag voordat wij richting Zeeland gaan, vertelt collega Paul een fijn verhaal over oesters en herpes. Pardon? Ik heb het dus even opgezocht en ja hoor, Japanse oesters kunnen het herpesvirus oplopen. Maar geen stress: mensen worden hier niet ziek van. Pfiewwwww…. Terwijl we richting Zeeland rijden komen we tot het geweldige inzicht dat we het oestermes zijn vergeten. Gelukkig is daar Google, vinden we een telefoonnummer en mogen we bij Chris van Viswinkel Online langskomen in Yerseke om er eentje te kopen. Ideaal! Vervolgens rijden we door naar Goes, Het Sas. We rijden het haventje voorbij en parkeren onze auto bij de DIXI (wat ons betreft een absolute voorwaarde voor een goede oesterplukspot).

Tip! Check de WildplukWijzer voor locaties waar je legaal oesters mag rapen.

Alleen op de wereld

Er is in de omgeving niemand te bekennen (het weer is ook niet echt best, maar dat draait gelukkig later op de dag bij). Je hoeft dus absoluut niet te vechten om je oesters. Wij brengen al snel een paar uur door op deze plek en we zien slechts wat hardlopers, duikers en één andere oesterplukker. Er zijn sowieso meer dan genoeg oesters. Per persoon mag je maximaal tien kilo schelpdieren per dag rapen. Je kunt bijvoorbeeld ook mosselen en kokkels vinden, maar wij focussen ons vandaag op oesters. Je mag natuurlijk niet plukken bij de commerciële oesterpercelen, maar dat lijkt me logisch. Daarbuiten is ook echt meer dan genoeg te vinden.

Hoe en wanneer raap je oesters?

Oesters pluk je bij laag water. Check dus even wanneer het eb is, bijvoorbeeld op de website van Nationaal Park Oosterschelde. Aan de voet van de dijk liggen ze letterlijk voor het oprapen. Ze zitten daarnaast ook vast op de stenen. Hier kun je ze afwrikken met bijvoorbeeld een hamer en een beitel. Let wel op dat je alleen de gesloten schelpen meeneemt. Al snel hebben we onze emmers tot aan de rand toe vol. Aan het begin gooi ik nog iedere oester die ik tegen kom in mijn emmer, maar al snel merk ik dat ik best selectief mag zijn. Alleen de wat grotere komen door mijn strenge selectieproces. En hoe gaaf is het dat je letterlijk met je laarzen in het water staat, een oester plukt en ‘m direct opeet?! Heel gaaf! En zo vers.

Picknick en barbecue

Wij hebben allerlei eten en drinken meegenomen en maken er een feestje van op het strand. Een aantal oesters leggen we op de barbecue. Zodra de schelpen opengaan, zijn de oesters klaar om te eten. We proberen meteen het nieuwe oestermes uit want het allerlekkerst zijn ze rauw. Zeker met een fijngesneden sjalotje met Balseto Laudense (niet altijd verkrijgbaar bij Albert Heijn helaas) en een beetje citroen. Oesterexpeditie nieuwkomer Roelof heeft met deze dressing zijn plekje voor volgend jaar zeker gesteld! We doen ontzettend ons best om alle geplukte oesters op te krijgen, maar dat is onbegonnen zaak. Een gedeelte gaat dus lekker mee naar huis. Moe, voldaan en rozig rijden we dus terug naar de Randstad. Genieten dit!

The catch of the day, oesters plukken in Zeeland.

Verse oester, zelf geplukt.

Zelf plukken of onder begeleiding?

Als je het mij vraagt, kun je prima zelf op pad en oesters gaan plukken. Zorg dat je even uitzoekt waar je moet zijn en wanneer het eb is. Er zijn ook mogelijkheden om onder begeleiding oesters te plukken. Dan krijg je er ook uitleg bij en weet je zeker dat je op de goede plek zit. Ik ken het zelf niet, maar misschien is de Oestour een goede optie? Nog even een lijstje met items die je moet meenemen op oesterexpeditie:

 • Laarzen (of, als het echt niet anders kan, oude schoenen)
 • Een handdoek
 • Schone kleding
 • Handschoenen (de oesters kunnen flink scherp zijn)
 • Een beitel en/of hamer om de oesters los te wrikken
 • Een emmer om je oesters in te verzamelen
 • Oestermes met oesterhandschoen (als je ze ter plekke al wilt eten)

Veel plezier!

 

(PS meer foto’s vind je op Facebook)

Ennuh… soms is het ook best mooi weer hoor.

Het ene jaar heb je mooier weer dan het andere!

Reacties

   • Ja, afgelopen zaterdag met wat vrienden op pad gegaan. Dankzij jouw tips en tricks werd het een groot succes, ondanks de kou;)

    Aanrader: pinot gris van Schouwen D®uivenland!

 1. Kan je eind mei ook nog oesters vinden en mag je ook buiten het seizoen (tot eind april) plukken?

  • Hoi Sara, ik denk het eigenlijk niet, maar zeker weten doe ik het niet. Er zal niet voor niks een oesterseizoen zijn, lijkt me. Maar of dat betekent dat ze er daarbuiten niet zijn, of dat ze gewoon niet zo lekker zijn, weet ik niet.

 2. Wij wilde volgende week daarheen gaan. Is het toegestaan om daar een eigen barbecue aan te steken?

 3. Hey bedankt voor de info die je hier vind.,

  Wij willen volgende week ook eens gaan naar de Oosterschelde met onze zoon van 8 jaar. Klopt het dat jullie iets voorbij Goes het sas geweest zijn. Kan je daar naast Oosterschelde blijven rijden met de auto?
  op mijn lijstje om mee te nemen staat nu al:
  – laarzen
  – emmer
  – hamer + beitel
  – oestermes
  nog iets dat we zeker moeten meenemen?

  • Hallo Lander,
   Ja klopt, je kunt daar nog gewoon langs rijden met de auto. Lekker dichtbij parkeren dus 🙂
   Ik zou voor je paklijstje nog even kijken of je misschien een stevige handschoen mee kunt nemen. Je wilt namelijk niet met je oestermes uitschieten en je hand openhalen. Veel plezier!

   • Hey Kim,

    We zijn vorige week geweest en het is inderdaad eens de moeite om te doen. Het was een leuke ervaring. In het begin denk je nog hoe begin je hieraan als je alle schelpen tegen elkaar zitten, maar al snel heb je een emmertje vol. En voor iedereen die denkt “ik heb nog nooit een oester geopend” kijk even op youtube en voor je het weet ben je een pro (wel met oestermes natuurlijk)

    Nu waren we er op het tijdstip van het laag water, maar volgende keer gaan we nog een uurtje vroeger.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.