fbpx

Laatste update: 12 augustus 2022

Als je oesters en mosselen wilt eten daar waar ze vandaan komen, dan moet je naar Zeeland. Naar Yerseke om precies te zijn. Ik ga mee met een rondvaart mét mossellunch op een zandbank (zo tof!) en uiteraard sla ik een bezoekje aan één van de restaurants voor nóg meer mosselen en oesters niet over. 

Mossel & Oesterboulevard in Yerseke

Yerseke is een vissersdorp in Zeeland dat vooral bekend staat om de Zeeuwse mosselen en oesters. In de zomermaanden wordt de Havendijk omgedoopt tot Mossel & Oesterboulevard – maar ook buiten deze maanden om draait eigenlijk alles om mosselen en oesters. Alleen vinden er in de zomer dus ook allerlei activiteiten plaats. Niet alleen aan de boulevard, maar eigenlijk in het hele dorp. Denk aan culinaire wandelingen, muzikanten en foodtrucks. Check voor de agenda deze site

Tip! Wil je zelf oesters plukken? Ook dat kan in Zeeland. Lees snel waar je oesters kunt rapen in Zeeland

Rondvaart Yerseke: oesters, mosselen en zeehonden

Als je in Yerseke bent, dan ben je het jezelf eigenlijk verplicht om een rondvaart in de Oosterschelde te maken. En afhankelijk van wat je leuk vindt, kun je het thema van je rondvaart kiezen. Zo zijn er speciale oestertours, mosselboten en zeehonden rondvaarten. 

Ik ga mee met een mosseltocht. Speciaal voor ons is de oesterboot van de Oesterbaron voor een dagje een mosselboot. De boot C’est la vie is een ruime boot en helemaal hufter-proof (lees: eenvoudig en stevig). Op de boot proeven we oesters. Gegratineerd en met vinaigrette: allebei heerlijk!

Ondertussen varen we over de Oosterschelde en krijgen we uitleg over de mosselteelt en vangst, inclusief een demonstratie. Met één zo’n schep wordt er maar liefst 800 kilo mosselen uit het water gehaald. 

mossel boot mosselen vangen: groene boot schept mosselen op

Rondvaart Marstrand

Bij Marstrand kun je uit verschillende rondvaarten kiezen. Zo kun je op mosseltour, oesterrondvaart of zeehondentocht. Bekijk op de website je opties. 

Rondvaart Oesterbaron

De focus van de Oesterbaron ligt, hoe kan het ook anders, echt op de oesters. Je vaart langs de oesterbanken en krijgt uitgebreide info over de oesterteelt. Bekijk de opties op de site

Mosselen eten op een zandbank

Vanwege de getijden, vallen er in de Oosterschelde zandbanken droog op het ritme van eb en vloed. Daar maken wij dankbaar gebruik van voor een mossellunch aan lange tafels. Dit zijn de mosselen van Prins & Dingemanse die je ook bij de Albert Heijn kan kopen. Het is echt een prachtige setting om mosselen te eten. Je eet dus op de zeebodem! Eerst mag je nog wat rondlopen over de zandbank en dan mag je zoveel mosselen eten als je op kunt. Verzamel 19 vrienden, want dan verzorgt de Oesterbaron ook zo’n lunch voor jou. Bij de reguliere rondvaarten is deze ervaring helaas niet mogelijk namelijk. 

Restaurants waar je mosselen en oesters kunt eten in Yerseke

Eenmaal terug aan wal gaat het eetfestijn natuurlijk gewoon door. In Yerseke eet je namelijk de meest verse mosselen en oesters. Het leukste is om aan de Mossel & Oesterboulevard een restaurant uit te kiezen. Bij Oesters & Bubbels, Pekaar en de Oesterij grenst het restaurant namelijk direct aan de oesterputten. 

Ik kies voor de Oesterij en daar mag je ook een beetje rondlopen bij de oesterbanken. Op de informatiebordjes staat te lezen hoe oesters gekweekt en geoogst worden. De Oesterij organiseert ook regelmatig leuke events, check daarvoor de jaarkalender.

Google Maps Oesters & Bubbels
Google Maps Pekaar
Google Maps de Oesterij

De mosselautomaat in Yerseke

Zoals je bij de snackbar een kroket uit de muur trekt, kun je in de haven van Yerseke mosselen uit de mosselautomaat halen. Leuk om mosselen van de mosselman mee naar huis te nemen. Rijd er dus nog even langs voor je op huis aan gaat. 

Google Maps locatie

Yerseke mosselautomaat

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

  • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Of probeer vakantieparken via Roompot. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld. Ook leuk: BoerenBed.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Ook leuk: de tours van WithLocals. Ga mee met een ‘gratis’ wandeltour van Freetour of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Via Tiqets kun je 5% korting krijgen op musea en attracties met de kortingscode KIMOPREIS22
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Liever meer prijzen vergelijken? Kijk bij Discover Cars.
  • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon. Sowieso is het erg leuk om een je eigen land door de ogen van een buitenlandse toerist te bekijken!
  • Vervoer. Maak gebruik van het openbaar vervoer of kies voor bussen en ander transport met Flixbus, Busbud of Omio.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie in eigen land? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever de Vakantie Discounter of D-reizen?
  • Yoga retreat. Of ga voor een fijn yoga retreat in Nederland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie