fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 23 oktober 2023

Oesters: you hate them or you love them. Ik vind ze heerlijk. Zeker als ze gratis zijn! Want je kan in Nederland gewoon gratis oesters plukken, in Zeeland bijvoorbeeld. Het is een superleuk uitje met vrienden of familie. Ga je mee oesters plukken in Zeeland?

Oesters rapen in Zeeland

Hoeveel betaal je in een restaurant voor oesters? Twintig euro voor een half dozijn? Nergens voor nodig. In Zeeland liggen ze letterlijk voor het oprapen. Gratis. Ga dus snel op oesterexpeditie en pluk je eigen oesters.

Het is wel even zoeken waar je moet zijn in Zeeland om gratis oesters te rapen. Ik pluk graag oesters bij Goes, Het Sas. Een stukje voorbij het haventje en we parkeren onze auto bij de DIXI. Ook het St. Annastrand is een goede pluklocatie, mét gratis parkeren en DIXI. Altijd handig om die in de buurt te hebben, nietwaar? De precieze locaties om oesters te plukken staan onderaan in dit artikel.

Goese Sas

Japanse oesters in Zeeland

In Zeeland vind je de Japanse oester. Deze oester heet op de menukaart meestal creuse. In de jaren zestig leed de Nederlandse platte oester aan een oesterziekte en toen hoopten kwekers dat de Japanse versie sterker zou zijn. Dat was zeker het geval. Ze waren zelfs zo sterk dat er een ware plaag is ontstaan in de jaren zeventig waarbij ze de Nederlandse oester bijna helemaal verdreven hebben. De Japanse oester heeft heel weinig ruimte nodig en het maakt ze eigenlijk ook niet uit of de bodem hard of zacht is. Ze planten zich al voort als ze nog maar een jaar oud zijn en groeien heel hard. Een volwassen oester kan 40 centimeter groot worden. Wow! Of het dan nog een lekker hapje is, betwijfel ik.

Ik heb wel eens een onsmakelijk verhaal gehoord over oesters en herpes… Pardon? Ja hoor, Japanse oesters kunnen het herpesvirus oplopen. Maar geen stress: mensen worden hier niet ziek van. Pfiewwwww….

Tip! Check de WildplukWijzer voor locaties waar je legaal oesters mag rapen. Ook buiten Zeeland!

Lekker rustig oesters rapen

Er is in Zeeland bij het strand van het Goese Sas in de wijde omgeving niemand te bekennen op een wat regenachtige dag, maar ook bij beter weer valt het reuze mee met de drukte. Wij brengen al snel een paar uur door op deze plek en we zien slechts wat hardlopers, duikers en één andere oesterplukker. Ook op een zonnige dag bij het St Annastrand zijn wij de enige oesterplukkers, verder zijn er wat toeristen die pootje baden. Je hoeft dus absoluut niet te vechten om je oesters. Er zijn er sowieso meer dan genoeg.

Goese Sas

Hoeveel oesters mag je plukken?

Je mag behoorlijk veel oesters plukken per persoon: je mag tien kilo oesters rapen per persoon per dag. Je kunt ook mosselen en kokkels vinden, die tellen ook mee bij die tien kilo.

Op sommige plekken proberen mensen met een stukje speklap aan een touwtje krabbetjes te vangen. Wij houden het bij de oesters. Je mag natuurlijk niet plukken bij de commerciële oesterpercelen, maar dat lijkt me logisch. Daarbuiten kun je ook meer oesters rapen dan je op kunt.

St Annastrand

Wanneer raap je oesters – het oesterseizoen en het juiste tijdstip

Het oesterseizoen loopt van september tot en met april – als de r in de maand is. Maar ik kan me zo voorstellen dat je midden in de winter niet zo’n zin hebt om oesters te rapen in het koude water.

Oesters pluk je bij laag water. Check dus even wanneer het eb is, bijvoorbeeld op de website van Rijkswaterstaat. Je kan het beste twee uur vóór de laagste waterstand tot twee uur na de laagste waterstand oesters plukken.

Hoe raap je oesters?

Oesters rapen is eigenlijk heel makkelijk. Aan de voet van de dijk liggen de oesters letterlijk voor het oprapen. Ze zitten meestal vast op de stenen. Hier kun je ze afwrikken met bijvoorbeeld een hamer en een beitel. Let wel op dat je alleen de gesloten schelpen meeneemt. Maar, als je er per ongeluk eentje kapot maakt, kun je de oester natuurlijk direct opeten. Verser wordt ’t niet hoor!

Alleen de beste oesters plukken

Al snel hebben we onze emmers tot aan de rand toe vol. Aan het begin gooi ik nog iedere oester die ik tegenkom in mijn emmer, maar ik mag eigenlijk best selectief mag zijn. Ik hanteer een streng selectieproces: de hele grote en hele kleine oesters laat ik zitten. Zo geef ik de kleintjes nog wat kans om te groeien en als oesters te groot zijn, zijn ze lastiger eten. Nog een tip: kies het liefst de wat bollere schelpen uit. Ik vind de platte schelpen veel lastiger openmaken met het oestermes namelijk.

Maar serieus, hoe gaaf is het dat je letterlijk met je laarzen in het water staat, een oester plukt en ‘m zo in je mond gooit?! Heel gaaf! En zo vers.

Picknick en barbecue met onze eigen oesters

Wij hebben veel eten en drinken meegenomen en maken er een feestje van op het strand. Een aantal oesters leggen we op de barbecue. Zodra de schelpen opengaan, zijn de oesters klaar om te eten. We proberen meteen het nieuwe oestermes uit want het allerlekkerst zijn ze rauw. Zeker met een fijngesneden sjalotje met Balseto Laudense (niet altijd verkrijgbaar helaas) of witte balsamico en een beetje citroen, of een beetje rode wijnazijn met fijngesneden uitjes. Yum!

Weet je niet precies hoe je een oester moet openen? Check deze video:

We doen ontzettend ons best om alle geplukte oesters op te krijgen, maar dat is onbegonnen zaak. Een gedeelte gaat dus lekker mee naar huis. Moe, voldaan en rozig rijden we dus terug naar de Randstad. Genieten dit!

Zelf oesters plukken of onder begeleiding?

Als je het mij vraagt, kun je prima zelf op pad en oesters plukken. Zorg dat je even uitzoekt waar je moet zijn en wanneer het eb is. Er zijn ook mogelijkheden om onder begeleiding oesters te plukken, een heuse oester tour. Dan krijg je er ook uitleg bij en weet je zeker dat je op de goede plek zit. Check mijn blog over oester en mossel rondvaarten in Yerseke.

Waar kun je oesters plukken in Zeeland?

Op de Wildplukwijzer kun je precies zien waar je legaal oesters kunt rapen in Nederland. Ik ben nu een paar keer bij het Goese Sas geweest (Google Maps locatie). Als dat niet goed lukt met je navigatie, ga dan naar restaurant De Zeeuwse Kornuit en vervolg daar de weg langs het water. Wij hebben geparkeerd bij de DIXI toiletten die je binnen vijf minuten tegenkomt (ik ga er maar even vanuit dat die er nog steeds staan). Als je vanaf het strand het water inloopt, kun je daar direct je oesters plukken.

Ook het St Annastrand (Google Maps locatie) is een aanrader om oesters te rapen. Dit is een heel klein strandje vlakbij de haven, hier kun je ook gratis parkeren. Ga het dijkje op en dan ben je bij het strand. Honden zijn welkom, maar mogen niet los. Als je het strand oploopt, houdt dan rechts aan. De oesters vind je aan daar tussen de stenen en rotsen.

Bij het Goese Sas loop je echt een stukje het water in, neem dus laarzen mee. Bij het St Annastrand blijven we aan de kant en kunnen we prima op onze sneakers oesters rapen. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe hoog het water staat of dat kan.

Wat neem je mee als je oesters gaat rapen?

 • Regenlaarzen, het liefst wat hogere (of, als het echt niet anders kan, oude schoenen).
 • Een handdoek om je voeten af te drogen.
 • Schone kleding voor als je nat wordt.
 • Een beitel en/of hamer om de oesters los te wrikken.
 • Een emmer om je oesters in te verzamelen.
 • Een oestermes.
 • Een oesterhandschoen.
 • Picknickspullen: kleedje, drankje, hapje. En voor je oesters bijvoorbeeld een sjalotje of uitje, citroen, Balseto Laudense, rode wijnazijn, of iets anders wat je er lekker bij vindt.

Bol.com heeft ook setjes waarbij je een handschoen en oestermes samen kunt kopen, bijvoorbeeld:

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

 • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Of probeer vakantieparken via Roompot. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld. Ook leuk: BoerenBed.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Ook leuk: de tours van WithLocals. Ga mee met een ‘gratis’ wandeltour van Freetour of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Via Tiqets kun je 5% korting krijgen op musea en attracties met de kortingscode KIMOPREIS22
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Liever meer prijzen vergelijken? Kijk bij Discover Cars.
 • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon. Sowieso is het erg leuk om een je eigen land door de ogen van een buitenlandse toerist te bekijken!
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Vervoer. Maak gebruik van het openbaar vervoer of kies voor bussen en ander transport met Flixbus, Busbud of Omio.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie in eigen land? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever de Vakantie Discounter of D-reizen?
 • Yoga retreat. Of ga voor een fijn yoga retreat in Nederland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: september 2015. Daarna geüpdatet!

Reacties

   • Ja, afgelopen zaterdag met wat vrienden op pad gegaan. Dankzij jouw tips en tricks werd het een groot succes, ondanks de kou;)

    Aanrader: pinot gris van Schouwen D®uivenland!

 1. Kan je eind mei ook nog oesters vinden en mag je ook buiten het seizoen (tot eind april) plukken?

  • Hoi Sara, ik denk het eigenlijk niet, maar zeker weten doe ik het niet. Er zal niet voor niks een oesterseizoen zijn, lijkt me. Maar of dat betekent dat ze er daarbuiten niet zijn, of dat ze gewoon niet zo lekker zijn, weet ik niet.

 2. Wij wilde volgende week daarheen gaan. Is het toegestaan om daar een eigen barbecue aan te steken?

 3. Hey bedankt voor de info die je hier vind.,

  Wij willen volgende week ook eens gaan naar de Oosterschelde met onze zoon van 8 jaar. Klopt het dat jullie iets voorbij Goes het sas geweest zijn. Kan je daar naast Oosterschelde blijven rijden met de auto?
  op mijn lijstje om mee te nemen staat nu al:
  – laarzen
  – emmer
  – hamer + beitel
  – oestermes
  nog iets dat we zeker moeten meenemen?

  • Hallo Lander,
   Ja klopt, je kunt daar nog gewoon langs rijden met de auto. Lekker dichtbij parkeren dus 🙂
   Ik zou voor je paklijstje nog even kijken of je misschien een stevige handschoen mee kunt nemen. Je wilt namelijk niet met je oestermes uitschieten en je hand openhalen. Veel plezier!

   • Hey Kim,

    We zijn vorige week geweest en het is inderdaad eens de moeite om te doen. Het was een leuke ervaring. In het begin denk je nog hoe begin je hieraan als je alle schelpen tegen elkaar zitten, maar al snel heb je een emmertje vol. En voor iedereen die denkt “ik heb nog nooit een oester geopend” kijk even op youtube en voor je het weet ben je een pro (wel met oestermes natuurlijk)

    Nu waren we er op het tijdstip van het laag water, maar volgende keer gaan we nog een uurtje vroeger.

Schrijf een reactie