fbpx

Laatste update: 9 november 2021

Wat denk jij: krijgen we een witte kerst in 2020 en een Elfstedentocht in 2021? Zal het dit winterseizoen ein-de-lijk koud genoeg zijn? Of gok je op een skivakantie om de koude lucht op te snuiven? Hoe dan ook, een nieuwe winterjas is altijd een goed idee. En tegenwoordig kun je ook daarin duurzame keuzes maken, bijvoorbeeld met de nieuwe wintercollectie van Protest. 

Moet je winterjas of skikleding nou ook al duurzaam zijn?

Als je nu denkt ‘huh, duurzame winterjassen?’, dan snap ik dat wel. Duurzaamheid is tegenwoordig zo’n hot topic. Ieder merk lijkt opeens duurzaam, vegan, biologisch, natuurlijk, eco-friendly, enzovoorts. Het lijkt een mode-dingetje, en soms is het zelfs een marketingtruc. Als merken zich duurzamer voordoen dan ze eigenlijk zijn, heet dat greenwashing. Maar gelukkig zijn er ook veel merken die zich echt inzetten voor de mens en de natuur. Protest is er zo eentje die het je makkelijker maakt duurzame keuzes te maken. Dus ja, het liefst kies je voor een duurzame winterjas en duurzame skikleding! 

Protest’s groene daden

Protest is een Nederlands sportswear bedrijf opgericht door een stel snowboarders. Hippe skibroeken voor dames, toffe ski-jassen voor mannen? Protest heeft het. De snowboarders willen trendy en functionele kleding maken voor op de pistes en in het water. Maar om van die pistes en het water te genieten, moet je er ook goed voor zorgen. Dat is waarom Protest zich inzet voor een betere wereld. 

Beelden van de Protest wintercollectie 2020/2021

Wat dat betekent in praktijk? Nou, bijvoorbeeld dat de mensen in de fabrieken veilig werken en een eerlijk loon krijgen, dat er geen schadelijke textielverven, eendendons, bont of angorawol in de kleding zit, maar ook dat ze groene labels ontwikkelen. De GeoGreen collectie is bijvoorbeeld gemaakt van gerecyclede plastic PET-flessen, duurzame bamboe en organisch katoen. 

Op weg naar 100% duurzaamheid

Maar, wat Protest echt sympathiek maakt, is dat het merk dondersgoed weet dat ze er nog niet zijn. Ze geven ruiterlijk toe dat ze op zoek zijn naar manieren om duurzamer te worden: van keuze in stoffen tot productieproces, en van transport tot verpakking en het energieverbruik op kantoor. 

Duurzame diva 

Hoewel ik geen wintersportplannen heb, ben ik toch overstag gegaan voor één van de winterjassen: de Diva Velvet ski-jas. In het roze uiteraard. I love de fluwelen stof! Ik fantaseer over een knus boshuisje, lange wandelingen met de hond en opwarmen bij de open haard. Alhoewel dat opwarmen bij de haard vooral voor de show (en de warme chocomel) is, want deze jas is WARM, heel warm. Gewatteerd, waterdicht, ademend… en duurzaam. Want de stof is PFC-vrij. 

PROTEST KORTINGSCODE!
Ook verliefd op deze jas? Je shopt ‘m (of iets anders uit de collectie) met 10% korting met deze Protest kortingscode: kimopreis10
– geldig t/m 31 maart 2022 –

PFC-vrij? Wat betekent dat?

PFC-vrij is een van de dingen waar je naar moet kijken als je een duurzame winterjas of duurzame skikleding zoekt. PFC’s zijn geperfluoreerde en gepolyfluoreerde chemicaliën. Ze zorgen ervoor dat stoffen water- en vetafstotend zijn. En dat wil je. Maar wat je niet wilt is dat ze terecht komen in het milieu, want ze worden eigenlijk niet afgebroken en blijven dus eeuwig rondzwerven. Sommige PFC’s zijn schadelijk voor de voortplanting, bevorderen de groei van tumoren en tasten het hormoonstelsel aan. Weg ermee dus. 

Protest wil in 2022 volledig PFC-vrij zijn, maar je kunt er nu dus al op letten bij de aanschaf van je outdoorkleding. Als je zoekt op de website van Protest naar bijvoorbeeld dames ski-jassen vind je bij de filteropties ook ‘eigenschappen’, selecteer daar ‘collectie’ en dan kun je kiezen voor PFC-vrij, GeoGreen en PVRE-serie. Dan weet je zeker dat je een duurzamere keuze maakt. 

Duurzame stoffen en materialen

PFC-vrij is niet het enige waar je op kunt letten. Gerecycled plastic en bamboe zijn ook duurzame keuzes. Dat geldt niet alleen voor Protest, maar voor alle kledingmerken. Check je kledinglabel en leg het naast deze tabel van Milieucentraal om voortaan duurzamere keuzes te maken. En weet dat het ontzettend lastig is om het 100% goed te doen. Probeer gewoon te doen wat je kan en waar je je prettig bij voelt. Hoe meer duurzame keuzes we met z’n allen maken, hoe langer we van mooie sneeuwbestemmingen en de oceanen kunnen genieten!

Dit blogartikel is tot stand gekomen in samenwerking met Protest.

Schrijf een reactie