Laatste update: 5 maart 2017
Ik ben in Ecuador rond carnavalstijd. Als er een land bekend staat om carnaval is het Brazilië wel. Hopelijk is iets daarvan overgeslagen op de nabijgelegen landen. Het is immers hetzelfde continent toch?
Kickoff voor vasten
In Ecuador vieren ze van zaterdag tot en met dinsdag carnaval. Iedereen is vrij. De woensdag is Aswoensdag, op die dag gaan veel mensen naar de kerk om een askruisje op hun voorhoofd te ontvangen. Dit is eigenlijk de kickoff voor het ‘vasten’ tot Pasen. In Ecuador betekent dat veelal dat mensen geen vlees eten gedurende deze periode. Het ligt er een beetje aan wat je zelf wilt: geen vlees, geen alcohol, geen vis… De regels lijken wat vloeibaar.
Water en schuim gooien
Onze Lonely Planet (aff.) geeft eigenlijk weinig info over carnaval. Mensen schijnen watergevechten te houden en elkaar onder te spuiten met schuim. Dat lezen we ook op een paar blogs, waarbij sommige gringos levend doelwit van de Ecuadorianen werden. Dat klinkt nog niet echt als een feestje. Het blijkt wel te kloppen, alhoewel het niet heel veel gebeurt. Sommige steden hebben het schuim zelfs verboden en waar mensen het wel gebruiken zijn het vooral kinderen en jochies van een jaar of zestien (diegenen die bij ons rond Oud en Nieuw met rotjes aan het spelen zijn). Wij weten het of goed te ontlopen of mensen houden zich netjes aan de regels. Een paar keer worden we ‘aangevallen’ met water of schuim (wat overigens naar bloemetjes of kauwgomballen ruikt).
Ambato: Fiesta de Frutas y Flores
Vreemd genoeg is de hoofdstad Quito niet the place to be. Mijn reisgenoot en ik dachten juist dat het hier heel groot zou zijn. In de hoofdstad lijken ze meer aandacht te hebben voor Valentijnsdag. Dat valt in 2015 op de zaterdag van carnaval. Om de carnavalsfeer te proeven, staan we zondag pijnlijk vroeg om 4.30 uur op zodat we om 5.30 uur in de bus naar Ambato zitten. Om 9 uur begint daar namelijk dé parade van Ecuador, ook live te zien op televisie. Het heet officieel Fiesta de Frutas y Flores (feest van fruit en bloemen). Het vroege opstaan was nodig: overal langs de straat staan krukjes, stoeltjes en bankjes die mensen al in de voorgaande dagen gereserveerd hebben. Langs de weg staan mag niet eens. We bemachtigen een eind verderop een plekje voor $0,75. Prima! We zien trouwens geen enkele andere toerist. Die slapen liever uit?
Dansen, géén polonaise
Het is een continue stroom van mensen voordat de parade begint: mensen die een plekje zoeken en verkopers van krukjes, ballonnen, paraplu’s en eten. Na een tijdje veegt de politie en het leger de straat schoon met honden, auto’s en motoren. De echte die hard straatverkopers zijn echter niet onder de indruk en zijn twee minuten later gewoon weer terug. De parade duurt in totaal zo’n twee uur. De deelnemers trekken in groepen voorbij. Iedere groep heeft z’n eigen thema, muziek en danst uitbundig. Volledig gecoördineerd overigens. Ongegeneerd hossen of een polonaise lopen is er niet bij. De danspasjes zijn goed ingestudeerd en de dansers zijn goed op elkaar ingespeeld. Hier moet echt maanden werk inzitten.
Praalwagens en beauty queens
De praalwagens zijn vooral gemaakt van fruit en bloemen, maar we zien ook crackers en broodjes?!? Ach ja, waarom ook niet. Ieder district heeft een wagen met een eigen koningin en er zijn ook afgevaardigden uit andere landen. Ook weer met een eigen beauty queen natuurlijk, want wat is een wagen zonder koningin? Zodra deze mooie dames voorbij komen, beginnen kleine meisjes in het publiek zo hard mogelijk te roepen om aandacht: Reina! Reina! Reinaaaahhh! Om vervolgens heel hard te zwaaien en giechelen. Het is opnieuw duidelijk hoe belangrijk deze missen zijn voor Zuid-Amerikaanse landen.
Het is feest in Ambato
De wagens, uitgedoste dansgroepen en bands wisselen elkaar af. Het ene kostuum is nog mooier dan het andere. Er zit echt veel werk in deze parade. Daarom, en omdat het op televisie komt, is alcohol en het ‘spuitschuim’ (espuma) ook verboden. Na de parade gaan de Ecuadorianen echter wel los met het schuim. Gelukkig vooral op elkaar en wij weten meestal te ontkomen. Twee gringas tegen de halve stad is niet echt een goed idee 🙂 Wij gaan terug naar Quito. De mensen hier gaan nog even door. In de middag gaan de meesten naar de stierengevechten verderop in de stad. Ook een traditie bij het carnaval. Eentje die wij graag overslaan.
Heerlijk mensen kijken
Voor carnaval in Ecuador moet je dus naar Ambato. Het is een groot feest. De parade zelf is fantastisch. Het mensen kijken is minstens zo leuk. Terwijl we wachten op de parade zien we de straatverkopers hun spullen aan de man brengen, mensen die met hun leven een stoel bewaken, militairen die het publiek in bedwang proberen te houden en vooral heel veel mensen genieten van al het leven op straat. Zelfs op een miezerige dag.
Wil je meer foto’s van de Fiesta de Frutas y Flores zien? Check dan het Facebook album.