fbpx

Laatste update: 20 augustus 2019

Sommige plekken op de wereld veroveren voor eeuwig een plekje in je hart. The Secret Garden Cotopaxi in Ecuador is er zo eentje voor mij.

Een steek van jaloezie

Onlangs vroeg iemand mij om tips voor Ecuador. Geen probleem, ik heb er zat. Wat denk je van de carnavalsoptocht in Ambato? Of puenting in Baños? Of natuurlijk de Galapagos eilanden? Als ik vertel over The Secret Garden Cotopaxi voel ik een steek van jaloezie. Ik wil terug! Dat zit er voorlopig even niet in, dus daarom even herinneringen ophalen met deze blog.

The Secret Garden Quito

In Ecuador zijn twee Secret Garden hostels: in Quito en bij Cotopaxi. Eerst beland ik in Quito. Een ruim opgezet hostel in het oude gedeelte van van de stad. Het dakterras is fantastisch: het uitzicht over de stad is er ongeëvenaard en het is de perfecte plek om mensen te ontmoeten. Rond het avondeten verzamelt iedereen zich daar om te genieten van de daghap, het happy hour en elkaars gezelschap. Vanaf 19 uur gooit het hostel het wifi-signaal op het dakterras eruit. We zijn hier immers niet gekomen om met onze telefoon te spelen, nietwaar? Het personeel is heel aardig en geven me een welkom gevoel. Ik kom een paar keer terug in dit hostel tijdens mijn verblijf in Ecuador en het voelt steeds als een weerzien tussen oude vrienden.

Uitzicht over Quito vanaf het dakterras van The Secret Garden Quito.

The Secret Garden Cotopaxi

De goede ervaring in Quito overtuigt me om toch maar bij The Secret Garden Cotopaxi te boeken. Ik vind het eigenlijk te duur. Twee nachtjes in een slaapzaal kost bijna 75 euro. Voor de meeste hostels betaal ik zo rond de 10 euro per nacht. Maar geloof me, dit is een onwijs goede deal. Je krijgt namelijk ook ontbijt, lunch en diner. Allemaal super lekker. Daarnaast zijn er regelmatig snacks (popcorn bij de open haard) en er is een eindeloze voorraad bananenbrood, thee, koffie en water. Inmiddels zijn ook de hobbithuisjes beschikbaar. Love it!

Thuis in the middle of nowhere

Tussen beide Secret Garden hostels rijden er regelmatig busjes. De stad maakt tijdens de rit langzaam plaats voor natuur. Als ik het busje uitstap, snuif ik de frisse lucht op. In de verte zie ik de besneeuwde vulkaan Cotopaxi. Dit is hoe het leven moet zijn. Het hostel voelt als een huis. Er is een open haard, een paar banken, een grote eettafel. Het personeel is zo lief, het is net of ik bij hen thuis op bezoek ben. De slaapzaal is ruim en in het midden staat een haardje dat de hele nacht brandt. In de mooi aangelegde tuin rennen de honden rond. Er is hier geen internet. Of tenminste, niet voor de gasten. Het personeel kan boekingen aannemen en contact onderhouden met thuis. Want the middle of nowhere is het wel een beetje. In de omgeving liggen nog een aantal boerderijen, maar vooral heel veel natuur.

Een grote, relaxte familie

Het hostel is vrij klein en dus kennen alle gasten elkaar al snel. Hoewel het een allegaartje aan mensen is, voelt het als een familie. Als je even een boekt wilt lezen is het oké, wil je juist wat gezelschap, dan is dat ook oké. Samen een wandelingetje maken of chillen in het bubbelbad, het kan hier allemaal. Bij de maaltijden worden verhalen en reiservaringen uitgewisseld, gevolgd door urenlange kaartspelletjes. We liggen iedere avond relatief vroeg op bed en ik slaap hier zo lekker bij dat haardvuurtje. De tijd lijkt hier stil te staan.

Wat te doen tijdens je verblijf

Tijdens mijn verblijf (2015) is er een korte trek naar een nabijgelegen waterval bij het verblijf inbegrepen. Dat is inmiddels ingeruild voor een vijf uur durende wandeling rondom de Pasochoa vulkaan. Voor het avondeten worden alle gasten bij elkaar geroepen rondom de haard voor snacks en dit is ook het moment dat je je kan aanmelden voor een activiteit de volgende dag: klimmen, mountainbiken of paardrijden. Deze moet je apart afrekenen.

Paardrijden bij Cotopaxi

De Cotopaxi is een actieve vulkaan. Hij is bedekt met een laag sneeuw. Echte bikkels kunnen ‘m beklimmen, ik rij er liever omheen te paard. Ik voel me een cowboy hier. De uitgestrekte vlaktes en het wisselende landschap zijn te mooi om met woorden te beschrijven. Mijn handen vriezen er zo’n beetje af en mijn regenjas is geen overbodige luxe, maar dat is het allemaal waard. Ik ben vanaf de eerste minuut jaloers op het meisje dat hier een maand werkt tegen kost en inwoning. Als je een plek zoekt om de tijd te vergeten en je hoofd helemaal leeg te maken, ben je bij The Secret Garden Cotopaxi aan het goede adres.

Dus, wil je mij ook jaloers maken, boek dan bij The Secret Garden Quito. The Secret Garden Cotopaxi kun je alleen via hun eigen site boeken.

 

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via deze links iets kopen, dan ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou.

Schrijf een reactie