fbpx

Laatste update: 14 november 2022

Met teksten op de achterflap als “hoe je vieze hapjes pijnloos door kunt slikken” en “wat je moet doen als je door een aap wordt beroofd” ben ik direct overtuigd dat ik dit boek moet lezen. En de Universele Reisgids voor Moeilijke Landen van Jelle Brandt Corstius is een feestje!

Een moeilijk land?

De Universele Reisgids voor Moeilijke Landen is geen reisgids in de traditionele zin van het woord. Geen beschrijvingen van bezienswaardigheden, geen tips voor restaurants. Wat de schrijver, Jelle Brandt Corstius, namelijk opviel na flink veel van de wereld te hebben gezien, was dat sommige dingen in alle moeilijke landen hetzelfde zijn. Maar wat is dan een moeilijk land? Volgens Brandt Corstius kun je het bijvoorbeeld herkennen aan getoeter (elke tien seconden) en winkeltjes met beltegoed (elke tien meter).

Praktische tips met leuke anekdotes

Het boek is grofweg ingedeeld naar onderwerpen vóór, tijdens en na je reis. Met wie moet je bijvoorbeeld op reis gaan, wat moet je meenemen, hoe ga je om met het vervoer ter plaatse, wat ga je eten en hoe ding je af? Praktische tips worden afgewisseld met leuke anekdotes. Het is vlot geschreven, met een flinke dosis zelfspot en humor. Ik had het helaas binnen een dag al uit.

Feest der herkenning

Jelle Brandt Corstius schrijft niet alleen ontzettend leuk, maar het boek is ook een feest der herkenning voor iedereen die wel eens in wat lastiger landen heeft gereisd. Bijvoorbeeld dat je voorbereid moet zijn op in de rij staan, veel in de rij staan. Hij geeft tips om je te vermaken in een rij en hoe je de juiste rij uit moet kiezen. De kortste rij is niet altijd de juiste rij. Brand Corstius’ theorie:

“Wat betreft de normale rijen, ook daarbij is het belanrijk om te kijken wie er in staan. Oude mensen tellen doorgaans voor twee personen en bij geldautomaten voor vier personen. Onervaren toeristen met veel spullen tellen bij de vliegtuigbeveiliging voor drie personen, moslims met baard tellen in het Westen voor zes personen. In India zijn de rijen op vliegvelden vaak ingedeeld naar geslacht. Als je wordt aangestaard door een groep boze vrouwen in sari’s: je staat in de verkeerde rij, man.”

Uit eigen ervaring weet ik dat dat in Iran ook het geval is. Daar stond ik vrolijk te wachten in de mannenrij. Zinloos.

Ik weet honderd procent zeker dat je iedereen die graag reist naar minder bekende oorden met dit boek ontzettend veel plezier doet. Bijkomend voordeel: een fijn prijsje!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie