fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 6 juni 2023

Focus! Het is makkelijk om de focus te verliezen in de Franse regio Bretagne. Te veel te doen in te weinig tijd. Met pijn in het hart negeren mijn vriendinnen en ik daarom ongeveer 98% van Bretagne en focussen wij ons op het departement Finistère. En dat is een goede keuze kan ik je vertellen!

Het ultieme Frankrijk gevoel

Bretagne is ongeveer 35.000 km² groot. Dat is slechts 6.000 km² kleiner dan heel Nederland. Veel te groot voor een lang weekend weg dus. Daarom kiezen wij het meest westelijke departement van de regio om te ontdekken: Finistère.

In een paar dagen tijd bezoeken we meerdere bijzondere plekken met de auto. Het rondrijden is al een activiteit op zich. We overwinnen haarspeldbochten, vergapen ons aan de witgeschilderde huizen met schattige luiken, raken wagenziek op de kronkelwegen, passeren spontaan georganiseerde markten met lokale producten, bewonderen de oneindige velden, genieten van het mensen kijken, komen brocante winkels in the middle of nowhere tegen, zien paarse en roze bloemen uit de kleinste gaatjes in muren groeien en ontmoeten Fransen die hun boodschappen in rieten manden verzamelen. Dit is Frankrijk!

Tip! Huur een auto. Huur er eentje in Quimper of Rennes. Bijvoorbeeld via Sunny Cars of EasyTerra huren.

Typisch Bretons in Finistère

Op straat zien we vooral oudere mensen. De jeugd verruilt de dorpen namelijk voor steden, zoals Rennes. We hopen in zwart geklede oudere dames te spotten, maar ook die lijken voor even naar de steden te zijn getrokken. Deze dames dragen na een sterfgeval in de familie zes jaar lang zwarte kleding. Omdat meestal binnen die zes jaar wel weer iemand sterft, zijn ze daarom veroordeeld tot een sobere kledingkast.

Wel vinden en proeven we verschillende Bretonse specialiteiten. Pommeau de Bretagne bijvoorbeeld. Een alcoholisch drankje gemaakt van appelbrandewijn en appelsap. Of wat denk je van Britt bier? Bière Britt Blanche valt bij ons goed in de smaak. We moeten, zoals altijd in Frankrijk, even wennen aan de cappuccino’s die hier met slagroom worden gemaakt, maar lekker is het wel.

Typisch Bretons eten komt vooral uit de zee: fruits du mer, verse vis en zelfs ingeblikte vis. Sowieso zijn de mensen hier fan van ingeblikt eten: we treffen op veel charcuterie plankjes paté in blik. In veel gerechten zijn ook algen of zeewier verwerkt. Vaak zo subtiel dat iemand het je echt moet vertellen. In de Finistère kun je maar liefst 700 soorten zeewier vinden! Mocht je de tijd hebben tenminste.

Verder moet je natuurlijk een crêpe eten, een broodje en een taartje bij de boulangerie halen, veel kaasplankjes bestellen, de kouign-amann (een ronde boterkoek) proeven, de gezoute Bretonse boter proberen… En dus een broek met elastiek dragen zodat je voldoende ruimte hebt voor al dat lekkers.

Delicatessen met algen en zeewier, typisch Finistère!

Tips voor een bezoek aan de Finistère

Al zin in een bezoek aan de Finistère? Dat snap ik wel. Maar ook daar moet je keuzes maken. Altijd lastig. Dus daarom neem ik je in volledig willekeurige volgorde mee naar de leukste plekken van de Finistère.

Mousterlin in Finistère

Mousterlin ligt aan de kust en is een geliefde plek onder wandelaars en fietsers. Als je je auto parkeert bij Bar Brasserie Le Grand Large (hier) ben je direct bij het vertrekpunt van meerdere wandelroutes. Met kleurcodering zijn de routes van verschillende niveaus aangegeven: van gezellig ommetje tot een volledige dagbesteding. De natuur bestaat vooral uit moerasgebied, duinen en velden, uiteraard bewoond door verschillende vogels en eenden.

De lagune achter Pointe du Mousterlin heet Mer Blanche, de witte zee. Het zand is wit, maar het water turquoise. Dat komt doordat de zee en het moeras elkaar hier ontmoeten en er verschillende algensoorten en plankton wonen. Als je dit wilt zien, plan je bezoek dan goed. Het moet wel vloed zijn. Wij zijn er met eb en dan zien we mensen het gebied betreden om krabbetjes en oesters te zoeken.

La Mer Blanche bij eb.

Lesconil in Bretagne

Het kustplaatsje Lesconil is rust en eenvoud. Niet alleen de straten lijken uitgestorven, ook het merendeel van de woningen is in mei nog verlaten. Veel woningen zijn vakantiehuizen, dus waarschijnlijk is het in de zomermaanden in de haven gezellig druk op de terrassen. Lesconil is van oudsher gericht op de visserij: het vissen zelf, maar ook het inblikken van de vis. Als de vissers aan het eind van de middag aanleggen in de haven, bewegen kleine groepjes mensen zich naar de aanmeerplek om daar verse vis voor het avondeten te halen.

Wij verblijven in Lesconil bij Camping La Grande Plage, op uitnodiging van Flower Campings. Op deze 3-sterren camping verblijven wij in een luxe mobile home die op slechts 200 meter lopen van het strand ligt. Binnen tien minuten lopen we naar de haven. Een mooie wandeling langs rotsformaties en door de duinen. De camping en Lesconil zijn precies wat we zoeken: even bijkomen van het drukke leventje in Nederland. Even geen werk, niks hoeven, niet te veel afleiding: ongedwongen chillen. Bijkomend voordeel: het is perfect gelegen om de Finistère te ontdekken door kleine halve dagtrips te doen. Lees meer over deze camping in de Finistère in Bretagne.

Ontbijten bij onze mobile home op Camping La Grande Plage.

Quimper in Bretagne

De stad Quimper ligt aan twee rivieren en heeft een prachtig historisch centrum. Er zijn veel middeleeuwse huizen bewaard gebleven. Tijdens het winkelen in Quimper zie je daarom mooie etalages, maar vooral ook mooie huizen. Als je wat lokale etenswaren wilt inslaan, glip dan ook even binnen bij de overdekte markt Halles Saint-François. Hier vlakbij ligt  Quais du Steir, waar prachtige pastelkleurige huizen aan de kade staan.

Het Place au Beurre is the place to be voor een crêpe. Alle crêperies van de stad lijken zich hier te te bevinden. Op een zonnige dag is het misschien even wachten op een tafeltje aan het crêpe-plein, maar dat wordt rijkelijk beloond met zoete of hartige crêpes.

Google Maps locatie

Topplek voor crêpes!

Pointe du Raz

Pointe du Raz is het meest westelijke puntje van Frankrijk. Ik kijk hier uit over de Atlantische Oceaan en zie het kleine eilandje Île de Sein. De kliffen zijn immens. Het water gutst en klotst alle kanten op. Wat een natuurgeweld! En het is bizar hoe weinig mensen hier eigenlijk zijn. Misschien dat dat in de zomermaanden anders is, maar half mei lijkt de toeristenmassa Pointe du Raz nog niet te hebben gevonden.

De wandelpaden zijn goed onderhouden en er zijn een paar souvenirwinkels en restaurants. Maar mocht je willen lunchen, doe dat dan bij één van de lunchtentjes langs de weg net voor het parkeerterrein. Hier heb je prachtig uitzicht en het is wat minder commercieel.

Google Maps locatie

Pointe du Van

We rijden een klein stukje door naar Pointe du Van. Dit plekje is minder bekend en minstens zo mooi als Pointe du Raz. Ook hier kun je een korte wandeling maken. Of juist een hele lange. Want Pointe de Raz en Pointe du Van liggen allebei aan de wandelroute GR34. De totale route is 2000 kilometer lang. Het stukje tussen Pointe du Raz en Pointe du Van duurt ongeveer een uurtje.

Google Maps locatie

Sainte-Marine in Bretagne

Het kleine vissersdorp Sainte-Marine is de perfecte plek voor een uitgebreide lunch. Vanaf de grote parkeerplaats lopen we langs een klein park met een huisje met schattige luiken. Deze route brengt ons naar de kleine haven. Het woord pittoresk is hier wel op z’n plaats. Een kleine kapel, een roze huisje en kleinschalige terrassen. Wij strijken neer bij Café de la Cale. Hier ontdekken we het Britt bier en lokale charcuterie (die laatste met wisselend succes).

Google Maps locatie

Veelzijdig Finistère in Bretagne bezoeken

De Finistère is een prachtig stukje Frankrijk. Ideaal als je even wilt leven op de eerste versnelling. Of juist niet. Want de regio heeft nog veel meer te bieden eigenlijk. Want als je wilt, kun je ook paragliden, duiken, wandeltochten, surfen en andere watersporten op de agenda zetten.

Meer Frankrijk inspiratie?

Frankrijk blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Note: ik verbleef kosteloos op Camping La Grande Plage. In ruil hiervoor beloofde ik Flower Campings een vermelding op mijn blog. Wat ik erover schrijf, is echter geheel aan mij. Geen censuur of beïnvloeding! 

Voor het eerst gepubliceerd: mei 2018. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie