fbpx

Laatste update: 10 juni 2018

Bij het woord ‘familiecamping’ trek ik een vies gezicht. Ik krijg visioenen van massale campings met oubollige faciliteiten, jengelende kinderen en irritante animatieteams. Tja, ik ben gewoon niet de doelgroep. Sorry. Toch nodigt Flower Campings mij uit om met drie vriendinnen één van hun campings te proberen om te laten zien dat het echt niet zo slecht gesteld is op de camping.

Luxe kamperen op Camping La Grande Plage

In het voorseizoen vertrekken we naar Lesconil (Bretagne) in Frankrijk om daar vooral even op adem te komen van onze drukke leventjes in Nederland. Bij aankomst op Camping La Grande Plage heet eigenaar Vincent ons welkom. Hij rijdt op een soort elektrisch scootertje voor ons uit richting onze mobile home. Ja, kamperen doen wij op stand. Na een korte uitleg vertrekt hij en verkennen wij ons tijdelijke thuis. Het is echt luxe! Er zijn twee slaapkamers (met eigen douche en toilet) en een woonkeuken. We hebben ook nog eens een heerlijk terras waar we ’s ochtends de zon op hebben staan. ’s Middags verplaatsen we de hele boel naar de lege staplek aan de overkant om daar de laatste zonnestralen op te vangen. De barbecue is ook een zeer welkome toevoeging.

Rust, rust en rust

We vroegen om rust en op Camping La Grande Plage hebben we dat ruimschoots gekregen. Het is halverwege mei en ik schat dat nog geen 10% van de 120 plekken op de camping vergeven is. Het is ook precies waar de ruim 130 Flower Campings in Frankrijk om bekend staan: respect voor rust. Dat betekent dat je wel alle gemakken van een 3- of 4-sterrencamping krijgt (klein minpuntje: voor wi-fi moet je extra betalen), maar bijvoorbeeld nooit zal worden lastig gevallen door een opdringerig animatieteam. Af en toe maakt Vincent een rondje over de camping, knoopt een praatje aan, ziet dat alles in orde is en wenst ons een mooie dag. De kleinschaligheid en de persoonlijke zorg van La Grande Plage, vind ik heel fijn.

Milieuvriendelijke natuurcamping

Er is een mooi verwarmd zwembad (met glijbanen) dat ook bij grote kinderen zoals wijzelf voor veel plezier zorgt. Camping La Grande Plage telt 120 plekken, waarvan 29 huuraccommodaties. Wij verblijven in een 4-persoons mobile home, maar er zijn ook grotere varianten of bijvoorbeeld een flower hut. Wat ik heel tof vind, is dat de camping zo milieuvriendelijk mogelijk opereert. Onze mobile home heeft bijvoorbeeld handige energiebesparende LED verlichting, klasse A elektrische apparatuur, timers op de buitenlampen en een waterbesparend toilet. Zelfs de materialen en bouwtechnieken waarmee de mobile home is gemaakt, zijn milieuvriendelijk. Dat is perfect afgestemd op de omgeving, want de camping ligt middenin de natuur. Er is veel begroeiing en op nauwelijks 200 meter afstand kan ik al een strandwandeling starten.

Finistère in Bretagne

Camping La Grande Plage is dus een aanrader! Het is namelijk ook de perfecte uitvalsbasis om het departement Finistère in Bretagne te ontdekken. Check mijn tips maar eens. Lesconil is ook een prettig dorpje met een klein centrum rondom de haven. Er is een lange kustlijn die zich uitstekend leent voor lange strandwandelingen, schelpen zoeken en zonnebaden.

Het strand van Lesconil

Zeewier in Lesconil

Wij volgen de kustlijn richting de haven van Lesconil. Als je goed oplet, zie je misschien een four au goémon: een gerestaureerde zeewieroven. Dit is typisch Bretons en vind je vooral aan de kust in de Finistère. De oven ziet er uit als een soort greppel van een paar meter lang en een halve meter breed en diep. Door het branden van de zeewier ontstaat soda. Er was maar liefst een ton zeewier nodig voor 80 kilo soda. Sowieso wordt er in de regio veel zeewier en algen gebruikt in eten. De Finistère heeft dan ook de grootste zeewieroogst van Frankrijk.

Restaurants in Lesconil

In de haven van Lesonil zitten twee restaurants waar je goed kunt avondeten: Hôtel Restaurant du Port en Cantine de Mer. Hôtel Restaurant du Port is ietsje chiquer, maar goed toegankelijk en betaalbaar. De bediening spreekt nauwelijks Engels, maar met Google translate weten we allemaal de juiste vis voorgeschoteld te krijgen. Onze tip is ook vooral de witte wijn: Claudie Jobard, Rully En Villerange. Die past perfect bij de vis. Mocht je voor een fruits du mer plateau willen gaan, dan moet je dit een dag van te voren aangeven.

Een combinatie voorgerecht bij Hôtel Restaurant du Port.

Cantine de Mer is een wat laagdrempeliger visrestaurant. De openingstijden zijn ons een beetje een raadsel. We doen twee pogingen om hier te eten en de tweede keer hebben we geluk. Er is nog een plekje vrij in het bomvolle restaurant. Een vriendelijke ober doet zijn uiterste best om ons in het Engels te helpen. We krijgen zelfs een paar A4tjes met vertalingen van de vissoorten. Het eten is eenvoudig, maar heel smaakvol. Ik wou dat ik meer honger had!

Kamperen voor een vriendinnenweekend

Flower Campings heeft me overtuigd. Mijn beeld van een familiecamping is onderuit geschopt. Met mijn vriendinnen heb ik het echt heerlijk hier in Lesconil. Gelukkig heeft Flower Campings ruim 130 campings in Frankrijk, dus er kunnen nog veel vriendinnenweekenden op de camping volgen!

 

Note: wij verbleven kosteloos een paar dagen op Camping La Grande Plage van Flower Campings. In ruil daarvoor heb ik deze blog geschreven. Flower Campings heeft geen invloed gehad op de inhoud van de blog. 

Schrijf een reactie