This post is also available in:
Laatste update: 17 juli 2023
Tijdens een strandvakantie op Mallorca mag een bezoekje aan de hoofdstad niet ontbreken, maar wist je dat Palma de Mallorca eigenlijk ook heel leuk is voor een stedentrip? Het is echt een toffe Spaanse stad waar je veel kunt doen en veel bezienswaardigheden kunt bekijken. ¡Vamos!
Palma de Mallorca: levendige eilandstad
Er wonen meer dan 400.000 mensen in Palma de Mallorca. Het is dus absoluut geen klein, slaperig eilandstadje, maar een serieuze stadse stad. Er hangt ook een heel andere vibe dan op de rest van Mallorca: sneller, hipper, moderner. Er zijn musea, kerken en volop andere bezienswaardigheden. Zet deze 12 tips in ieder geval op je lijstje om te doen in Palma. Oh, en nog wat bonustips voor parkeren en hotels!
Ook in het najaar of in de winter is een stedentrip naar Palma de Mallorca nog zeker de moeite waard. Het klimaat is warmer dan in Nederland, hoewel het ook behoorlijk kan regenen. Ik ben er in november en de regen en zonneschijn wisselen zich dan af. Ondertussen komen de kerstsferen langzaam de stad in: kerstverlichting, kerstmarkt, kerstboom – alles erop en eraan.
Tip 1 – Ga op ontdekkingstocht in het oude centrum
Je kunt prima een dagje slenteren, shoppen en terrasjes pakken in Palma de Mallorca. Er is een enorm aanbod van restaurants in Palma de Mallorca: van eenvoudige tot chique tapas en van Japanse tot Deense keukens. Uiteraard afgewisseld met hippe koffiebars. Je vindt de grote winkelketens in Palma zoals Zara en Bershka, maar ook lokale ondernemers. De grote winkelstraten en brede wandelboulevards kun je afwisselen met charmante steegjes in het oude centrum. De winkels zijn nog tot laat open. Hier en daar vind je een kleine galerie waar je gewoon naar binnen kunt lopen. Oftewel: ik kom tijd tekort in Palma de Mallorca!
Tip 2 – Wandel over de boulevard langs zee
Palma de Mallorca ligt direct aan zee, dus je kunt lekker uitwaaien of een sangriaatje drinken aan het water. Er is een brede wandelboulevard aangelegd langs de zee. Fijn om hier even de benen te strekken. Met je rug naar de kathedraal loop je naar links richting het strand Platja de Can Pere Antoni. Dit is zeker niet het mooiste strand dat je gaat tegenkomen op Mallorca, maar het is wel lekker dicht bij de stad. Er zijn ook wat strandtentjes waar je even wat kan drinken.
Loop je de andere kant op, dan wandel je langs de haven. Hier is het een stuk drukker en vind je veel meer cafés en restaurants.
Tip 3 – Bewonder de kathedraal van Palma de Mallorca
De kathedraal van Palma de Mallorca, je kunt er eigenlijk niet omheen want hij is enorm. De La Seu kathedraal is al eeuwen oud en in de 20e eeuw hielp de beroemde architect Gaudí zelfs bij de restauratie van de kerk. Ik vind de entreeprijs voor de kathedraal nogal pittig (8 euro), maar het is erg indrukwekkend. Zo groot! En de glas-in-loodramen zijn prachtig. Het kan er trouwens behoorlijk druk worden, dus misschien heb je een euro extra over voor een skip-the-line-ticket? Die koop je hier.
In de Barceló kapel in de kathedraal sta je opeens oog in oog met een enorm kunstwerk. Het voelt alsof het hier niet helemaal thuishoort, en juist dat maakt het bijzonder. Het werd in 2007 geplaatst en het is gemaakt door een Mallorcaanse kunstenaar: Miquel Barceló. Het beeld het Bijbelse verhaal over de vermenigvuldiging van brood en vis uit. Je ziet dus vissen en brood en de blauwgrijze ramen symboliseren de zee. Een moderne en controversiële interpretatie, vooral omdat Barcélo nogal kritisch is op religie.
Wil je ook het dak en terrassen van de kerk op voor uitzicht over Palma? Dat kan van mei tot en met oktober. Het liefst boek je vooraf in het hoogseizoen, want er mogen maar een beperkt aantal mensen tegelijk de kerk op. Bekijk de ticketopties.
Loop ook absoluut even een rondje om de kathedraal want van buiten is ‘ie ook zo mooi.
Tip 4 – Bezoek Banys Àrabs in Palma de Mallorca
Niet ver van de kathedraal, maar wel goed verstopt kun je de Banys Àrabs bezoeken: Arabische baden. Volg vanaf de kathedraal de blauwe wegwijzers naar de baden. Ik betaal 3 euro entree en beland in een mooie groene tuin. De tuin is klein, maar een welkome afwisseling tussen al het steen en beton in de stad. Er staan wat bankjes onder de sinaasappelbomen om even op adem te komen en je kunt er naar het toilet.
De Banys Àrabs zelf zijn overblijfselen uit de 10e eeuw. In één van de twee ruimtes draait een korte film over de historie van de Arabische baden. Er is helaas niet zoveel overgebleven van de baden, maar de ruimte met het koepeldak en pilaren is wel mooi om even te bekijken. Prima bezienswaardigheid voor een paar euro dus.
Tip 5 – Kerk op de kop
Op Plaça de la Porta staat een kerk op z’n kop. Bewust hoor. Het is een kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Dennis Oppenheim die graag op Mallorca kwam. Het kunstwerk heet Device to Root Out Evil en is eigenlijk een replica. Het is geen bezienswaardigheid om voor om te lopen, maar als je toch in de buurt bent van het Es Baluard museum kun je net zo goed even een kijkje nemen.
Ontdek nóg meer Mallorca tips.
Tip 6 – Het Franco monument in Palma de Mallorca
In het park op het Plaça de la Feixina staat een enorm monument: het Franco monument. Het is een nogal omstreden monument. In 1948 werd het namelijk door de dictator zelf onthuld. Het was bedoeld als eerbetoon aan de generaal. Slachtofferorganisaties hebben geprobeerd om het monument te laten slopen, maar de overheid op Mallorca besloot dat niet te doen, maar het monument om te dopen tot een monument tegen oorlog. Alle decoratie die verwees naar Franco is verwijderd en er is een nieuwe tekst bij het waterbassin geplaatst: “This monument was erected in 1948, in memory of the victims of the sinking of the cruiser Baleares during the Spanish Civil War 1936-1939. Today it exemplifies the democratic will of the city, to never allow the horros of war and dictatorships to be forgotten. Palma 2010.”
Het monument heet nu dan ook eigenlijk niet meer Franco monument maar Monumento al Crucero Baleares. Direct naast het park, tussen het park en het Es Baluard museum, stroomt de Torrent de Sa Riera. Een mooi riviertje met aangelegde watervallen. Zowel overdag als ’s avonds een mooi plaatje.
Tip 7 – De stier van Palma de Mallorca
Toen het Es Baluard museum drie jaar geopend was, werd dat gevierd met de Bou de Santiago Calatrava. De koning en koningin van Spanje kwamen zelfs kijken bij de onthulling. De kunstenaar is eveneens Spaans en sommigen durven zelfs te beweren dat hij de opvolger is van Gaudí. Neem een kijkje en oordeel zelf. Het kunstwerk is zo’n 15 meter hoog en weegt 30 ton.
Tip 8 – Vergaap je aan het koninklijk paleis
Tegenover de kathedraal ligt het koninklijk paleis La Almudaina. Je kunt alle koninklijke pracht en praal bewonderen. Denk aan wandkleden, schilderijen en meubels, Voor net geen 9 euro mag je naar binnen en krijg je een digitale gids. Reserveer alvast een ticket. Of ga op zondag, woensdag of donderdag tussen 15.00 en 17.00 uur: dan is het gratis voor EU-inwoners.
Tip 9 – Es Baluard museum in Palma de Mallorca
In het Es Baluard museum kun je moderne kunst bewonderen. De collectie wisselt steeds, dus kijk zeker even op de website om te ontdekken of er iets te zien is wat je leuk lijkt. Ik ben niet echt onder de indruk van de collectie tijdens mijn bezoek. Ik vind het nogal beperkt voor wat het grootste museum van Palma de Mallorca is. De graffiti is wel aardig, de paspoppen in Hawaï-shirts zijn creatief, maar verder… mwah. Vanaf het dak heb je uitzicht over de stad.
Wil je graag naar een moderne kunstmuseum op Mallorca, dan raad ik je het Museo Sa Bassa Blanca aan (lees er meer over in mijn Alcúdia blog) – ook leuk voor niet-kunstliefhebbers en kinderen.
Tip 10 – Santa Catalina: de foodie-wijk
Santa Catalina is de hippe wijk van Palma de Mallorca waar het barst van eettentjes. Nog niet zo lang geleden was dit een wijk waar je juist niet wilde komen, maar het is nu helemaal upcoming. Veel oude huizen zijn opgeknapt en je vindt er delicatessenwinkels en mooie boetiekjes. En dus heel veel eet- en drinkgelegenheden. Check dus ook zeker even mijn blog over restaurants en café’s in Palma de Mallorca.
Tip 11 – Bezoek Castell de Bellver
Een stukje buiten het centrum van Palma de Mallorca ligt Castell de Bellver: een oude burcht. In theorie kun je ernaar toe lopen, maar ik zou toch de auto pakken als ik jou was (of de hop-on hop-off bus). In de burcht kun je een museum bezoeken en het gebouw zelf is ook zeker een foto waard. Het is een ronde burcht en dat maakt het uniek. Koningen van Mallorca verbleven hier, en later werd het een gevangenis. Maar je komt hier vooral voor het uitzicht. Op zondag mag je gratis naar binnen.
Google Maps locatie Castell de Bellver
Tip 12 – Bezoek een voetbalwedstrijd
Real Club Deportivo Mallorca is het voetbalteam van Mallorca. In het seizoen ’21/’22 voetballen ze mee op het hoogste niveau van Spanje. Mochten ze spelen tijdens je verblijf op Mallorca is het leuk om een wedstrijd mee te pakken. Reken wel op file richting het stadion, maar tot mijn grote verbazing kan ik een kwartier voor aanvang nog direct naast het stadion gratis parkeren! Bekijk het wedstrijdschema op de site van RCD Mallorca.
Parkeren in Palma de Mallorca
Parkeren in Palma de Mallorca is verschrikkelijk. Of nou ja, het rondjes rijden in de stad is verschrikkelijk. Als je gewoon een paar uurtjes komt, zou ik gewoon voor een betaalde parkeergarage kiezen. De parkeergarage aan de La Rambla (Google Maps locatie) is prima en midden in het centrum.
Ik verblijf echter een paar dagen in Palma de Mallorca en dan wordt zo’n parkeergarage een beetje duur. Dit is de beste optie voor een gratis openbare parkeerplaats die ik heb gevonden in de buurt van Santa Catalina: Google Maps locatie.
Accommodaties in Palma de Mallorca
Ik kies voor een Airbnb in de wijk Santa Catalina. Het is knus en leuk ingericht. Boven is er zelfs een klein dakterras. De glazen ramen en deuren van de slaapkamer geven het appartement een lekker ruimtelijk gevoel. In de keuken missen wel wat essentiële dingen zoals een fatsoenlijk mes en een paar koffiecups voor de eerste dag. Bekijk het appartement hier.
Deze hotels heb ik ook overwogen, misschien is het iets voor jou!
- Brondo Architect Hotel: mooie kamers en fijne gemeenschappelijke ruimtes
- Palma Suites: luxe, Scandinavische suites
- HM Balanguera: modern design met veel wit
Meer Mallorca inspiratie?
Handige links voor je Mallorca trip
- Accommodatie. Favorieten blijft toch Booking.com. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld.
- Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Een andere optie is WithLocals. Freetour.com en GuruWalk bieden ‘gratis’ wandeltours aan op Mallorca en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
- Attracties en musea. Bij Tiqets krijg je trouwens 5% korting op musea en attracties met de kortingscode: KIMOPREIS22
- Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kijk dan bij Discover Cars.
- Boot. Je kunt vanaf onder andere Barcelona met de boot naar Mallorca. Met Balearia kun je ook bij de andere eilanden komen. Maar vergelijk ook de prijzen via Direct Ferries, misschien vind je een betere optie.
- Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
- Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com. En ik ben fan van dit Mallorca boekje: 111 Places in Mallorca that you shouldn’t miss. Te koop bij Bol.com en Amazon.
- Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
- Vliegtickets. Kijk sowieso bij Transavia en Vueling, maar vergelijk je opties! Check in ieder geval Momondo, Skyscanner, en Kiwi.
- Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever D-reizen, Sunweb, Corendon of Vakantie Discounter?
- Yoga retreat. Of, trakteer jezelf op een fijn yoga retreat!
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.
Voor het eerst gepubliceerd: juni 2022. Daarna geüpdatet!