Laatste update: 17 oktober 2024
Combineer een paar uurtjes strand met de leukste bezienswaardigheden in het oosten van Curaçao. Lekker dichtbij en zo gepiept. Wat dacht je van de Aloë Vera plantage, Serena’s Art Factory of Fort Beekenburg? Check de 13 tips.
Strand en cultuur in de mix
Veel mensen kiezen voor een vakantieadres op Curaçao vlakbij Mambo Beach of Jan Thiel. Terecht hoor, maar vanaf die locaties is het best ver rijden naar de bezienswaardigheden in het Westen. Dan moet je er al snel een hele dag voor uittrekken. Ook dat is helemaal niet erg, maar soms is het gewoon lekker om wat sights in de buurt te bekijken en daarna weer lekker van het strand te genieten. Een beetje cultuur mixen met chillen. Wat mij betreft het recept voor een topdag!
Tip 1 – Schiereiland Caracasbaai bezoeken
Tussen Jan Thiel en het Spaanse Water ligt een schiereiland. Volg de Caracasbaai weg langs de Caracasbaai en het kan eigenlijk niet meer mis gaan. Zodra je de Caracasbaai voorbij bent, voelt het al behoorlijk afgelegen. Wilde natuur gemixt met verlaten gebouwen en de haven, alleen het autoritje is al de moeite waard. Je vindt hier drie kleine strandjes, twee toffe snorkelplekken, een lekker lokaal restaurant, een verlaten fort en en quarantainegebouw (tip 2 t/m 6). Als je wilt, kun je deze plekken ook vanaf het water bekijken, doe dan een kanotocht.
Tip 2 – Fort Beekenburg
Fort Beekenburg moest in 1703 het Spaanse Water beschermen. En dat lukte behoorlijk, zowel de Fransen als de Engelsen werden tegengehouden, maar ook piraten. Het fort is prachtig gelegen op rotsen direct aan het water. Om het fort ligt een woeste tuin waarin ook wat picknicktafels zijn geplaatst voor bezoekers. Tijdens mijn bezoek had de natuur het gewonnen van de zitplekken, die waren volledig omringd door hoge begroeiing.
Je kunt het fort gratis bezoeken en de entree wijst voor zich. Volg simpelweg de trappen. Om helemaal bovenop te komen, daar waar de kanonnen (replica’s) staan, moet je een houten trap opklimmen. Hier is het wel even passen en meten als je een rugzak op je rug hebt, maar het stevige, verkoelende windje en het uitzicht zijn absoluut de moeite waard.
Google Maps locatie Fort Beekenburg
Tip 3 – Quarantainegebouw
Het Quarantainegebouw is nogal vervallen, maar waarschijnlijk was het vroeger ook geen pracht en praal. Eind 19e eeuw was het schiereiland van de Caracasbaai namelijk een soort wachthaven voor schepen waarop besmettelijke ziektes ronddwaalden. Vlakbij Fort Beekenburg lag een ziekenhuis en in het Quarantainegebouw werden de gezonde zeelui ondergebracht. Ze moesten hier blijven tot ze zeker weten niet ziek waren.
De begane grond van het Quarantainegebouw is begaanbaar en daar zie je direct waarom je niet op de eerste verdieping terecht kunt: zelfs de vloer op de begane grond is verraderlijk. De muren zijn beklad met graffiti tags en vleermuizen en vogels hebben hier een thuis gevonden. Het Quarantainegebouw is een kort bezoekje waard. Gewoon om even stil te staan bij de geschiedenis van de Caracasbaai en uiteraard om een foto te maken.
Google Maps locatie Quarantainegebouw
Tip 4 – Snorkelen bij Tugboat Beach & Bar
Voor de enthousiaste snorkelaars onder ons: ga naar Tugboat Beach. Dit is echt de moeite waard. Op een stukje zwemmen, vlakbij de enorme metalen palen, vind je de tugboat, de sleepboot. Terwijl je ernaar toe zwemt, kom je al veel vissen en verlaten materiaal als kettingen tegen. De gezonken sleepboot is wel echt het hoogtepunt. Het wrak ligt maar zo’n vijf meter onder water, dus al snorkelend kun je het echt goed zien. Het is ook een geliefde duikplek en af en toe komen er kanoërs een kijkje nemen.
Omdat het best even zwemmen is, is het voor sommige mensen wellicht fijn om iets mee te nemen om op te drijven. Een zwem noodle misschien. Bij de Tugboat Beach Bar kun je snorkelspullen huren, of neem gewoon je eigen snorkelmasker mee.
Het strand van Tugboat Beach is een strand met stenen (waterschoenen mee!) en je hebt meestal uitzicht op een enorm vrachtschip. Niet echt idyllisch, wel bijzonder. Het is ook leuk om even langs het dok van de schepen te snorkelen omdat daar nog meer vissen te zien zijn. De strandtent Tugboat Beach Bar is een fijne plek voor een borrel, maar verwacht geen luxe. Het personeel hier maakt ook souvenirs van wat er hier aan het strand aanspoelt. Leuk als je iets origineels wilt meenemen naar huis.
Google Maps locatie Tugboat Beach
Tip 5 – Direkteursbaai
Het strand van de Direkteursbaai was jaren geleden bedoeld voor de directeuren van Shell, die konden daar lekker chillen. Inmiddels mag iedereen gebruik maken van het strand. De Direkteursbaai is vooral voor duikers een feestje. Als snorkelaar kom ik niet veel bijzonders tegen, hoewel ik daar ook andere verhalen over heb gehoord. Na een aantal meter zwemmen verschijnt er ook een onheilspellende afgrond, dus daar heb ik niet veel te zoeken.
Toch is het een aardig stenenstrand om te bezoeken als je toch op het schiereiland van de Caracasbaai bent. Het is afgelegen, en vanaf de rotsen heb je mooi uitzicht richting Jan Thiel. Er zijn geen faciliteiten op de Direkteursbaai, dus neem zelf wat te eten en drinken mee. Let op! Er wordt gewaarschuwd voor diefstal. Laat dus geen kostbare bezittingen achter in je auto en let op je spullen als je op het strand bent.
Google Maps locatie Direkteursbaai
Tip 6 – Lokaal eten bij Pop’s Place
Sluit je bezoek aan het schiereiland van de Caracasbaai af met een lunch of snack bij Pop’s Place (Brisa do Mar). Dit is een fijn, eenvoudig restaurant direct aan het water. Met een beetje mazzel bemachtig je dus een plekje met heel fijn uitzicht. Bij Pop’s Place kun je lokale gerechten bestellen. Geitenstoof, Mondongo soep of misschien een broodje karni stoba?
Google Maps locatie Pop’s Place
Tip 7 – Watersporten op het Spaanse Water
Het Spaanse Water is een fijn terrein voor allerlei soorten watersporten, of juist relaxte boottripjes. Wat dacht je van een zeiltocht (bij zonsondergang), ZUP boarding of SUPpen?
Tip 8 – Kruidentuin Den Paradera
Dinah Veeris is het kruidenvrouwtje van Curaçao en ze heeft een indrukwekkende kruidentuin in het oosten van het eiland. Bij een bezoek aan de kruidentuin krijg je een folder met uitleg langs de wandelroute. Verwacht geen weelderige tuin, de tuin is echt gericht op geneeskundige kruiden. De creatieve details geven de tuin nog wat meer kleur. Je betaalt $8 entree en als je rustig loopt en alles bekijkt ben je zo’n 30 tot 45 minuten zoet. Soms is het mogelijk om deel te nemen aan een wandeling met gids, dan betaal je $9. Er is ook een winkeltje waar je natuurlijke shampoo, kruiden, badzout en meer kan kopen. Op zondag is Den Paradera gesloten.
Google Maps locatie Den Paradera
Tip 9 – Aloe Vera Plantage
Eerlijk gezegd, als er geen rondleiding mogelijk is bij de Aloe Vera Plantage is er niet zo heel veel aan. Je ziet dan enkel wat velden met planten, een groot fabrieksgebouw, wat informatieborden en een klein winkeltje met Aloe Vera producten. Bel dus even of er een rondleiding mogelijk is: +599 9 767 5577.
Google Maps locatie Aloe Vera Plantage
Tip 10 – Serena’s Art Factory
Serena is de kunstenares van de Chichi’s. Dat zijn de vrolijke zwarte beeldjes van voluptueuze dames met felgekleurde accenten. Chichi betekent grote zus. Als je al even op Curaçao bent, dan heb je ze vast al eens gezien. Hier in het oosten van Curaçao vind je Serena’s Art Factory. De beeldjes worden hier gemaakt en verkocht en je kunt zelfs een workshop volgen om je eigen Chichi-beeld te maken. Op vrijdag- en zaterdagochtend is er sowieso een workshop waarbij je kunt aansluiten, op andere momenten moet je een afspraak maken of check je opties hier.
Maar ook zonder de intentie om zelf kunstzinnig aan de slag te gaan of een beeldje te kopen, is de Art Factory een bezoekje waard. In de tuin staat namelijk met bordjes de hele historie van de Chichi-beelden uitgelegd en ook hoe tegenwoordig meerdere Curaçaose vrouwen Chichibeelden schilderen. Op ieder beeld staat een cijfer en zo kun je achterhalen wie jouw beeldje heeft geschilderd.
Google Maps locatie Serena’s Art Factory
Let op: als je vanaf de Aloë Vera Plantage naar Serena’s Art Factory rijdt, stuurt Google je over een zandweg die behoorlijk begroeid is en waar met slecht weer enorme plassen ontstaan. Uit ervaring kan ik je vertellen dat dit niet fijn is. Rij dus gewoon even om.
Tip 11 – Ontmoet de struisvogels van de Ostrich Farm
De Ostrich Farm is een klein stukje Afrika op Curaçao. Om de struisvogels te zien, moet je je aansluiten bij een safari tour. Anders kom je niet verder dan het restaurant, waar je trouwens een struisvogelsteak of struisvogelkroket kunt eten!
Met de safari ga je met een bus over het terrein en maak je verschillende stops bij de struisvogelverblijven. Je mag zelfs op een struisvogelei staan (ja, dat kan gewoon met je volle gewist) en de struisvogels voeren. Als je wilt kun je vooraf reserveren, maar in principe gaat er ieder uur een tour en kun je dus ook gewoon langskomen.
Google Maps locatie Curaçao Ostrich Farm
Tip 12 – Kitesurfen bij de Sint Jorisbaai
Ver weggestopt op Curaçao vind je een perfecte kitesurfplek: de Sint Jorisbaai. Je kunt hier prima leren kitesurfen, maar ook voor de wat gevorderde kitesurfers is dit een fijne plek. Regel je lessen en spullen bij Nix Kiteboarding.
Google Maps locatie Nix Kiteboarding
Tip 13 – Golfen bij Santa Barbara
Hou je van golfen? Ga dan naar het Santa Barbara Beach Resort. Je kunt ook terecht bij Blue Bay Golf Resort. Daar heb ik in 2008 eens een poging gedaan. Ik blijk er geen natuurlijke aanleg voor te hebben. Rondcrossen met een golfkarretje vond ik dan wel weer heel leuk.
Google Maps locatie Santa Barbara Beach Resort
Mislukte tips – Zoutpannen Jan Thiel, Tafelberg en Plantage Koraal Tabak
Tja, soms zit het niet mee op vakantie en valt een plan in het water. Zo wilde ik graag naar de zoutpannen van Jan Thiel om flamingo’s te spotten, maar konden mijn reispartner en ik geen plek vinden waar we dat konden doen. Ook de Tafelberg bezoeken leek ons wel wat, maar daar stuiten we tegen een hekwerk met bewakers die ons vertelden dat de Tafelberg helemaal niet toegankelijk is voor toeristen. Op naar Plantage Koraal Tabak dan maar? Nope, ook daar blokkeert een hekwerk de doorgang. Maar ach, zo zijn we wel weer in wat uithoeken van Curaçao geweest. Ook leuk!
Meer Curaçao inspiratie?
Handige links voor je Curaçao trip
- Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Hostels boek je via Hostelworld.
- Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Caribbean Tours en Viator. En voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
- Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je eens bij Discover Cars kijken.
- Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
- Reisgidsen. Ruime keuze bij Bol.com en Amazon.
- Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
- Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval Momondo, Skyscanner en Kiwi.
- Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Corendon, Tui of liever de Vakantie Discounter? Ook D-Reizen biedt vakanties naar Curaçao aan.
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.