fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 18 juni 2023

Sint Willibrordus op Curaçao is niet bepaald een grote publiekstrekker, maar dikke kans dat je er tijdens je vakantie op het Caraïbische eiland toch een paar keer langsrijdt. Als je naar het Christoffelpark gaat bijvoorbeeld, of naar Westpunt of het Cas Abao strand. Maar scheur niet alleen langs Sint Willibrordus, maak ook eens een stop. In deze blog ontdek je wat er te doen is. 

Sint Willibrordus op Curaçao

Sint Willibrordus bereik je door op de Weg naar Westpunt af te slaan naar de Weg naar St Willibrordus (die straatnamen in Curaçao zijn wel handig!). Sint Willibrordus ligt in het Noordwesten van Curaçao. Als je op de kaart kijkt, wordt Curaçao ongeveer in het midden wat dunner en zodra het weer breder wordt, ligt Sint Willibrordus dus links. Het dorpje zelf is niet heel interessant en op de grote weg ben je er eigenlijk zo langs gezoefd. Maar minder toch wat vaart en check de zes tips in en om Sint Willibrordus.

Flamingo’s spotten op Curaçao

Je kunt op twee plekken flamingo’s zien op Curaçao: bij de Sint Michielsbaai en bij de zoutpannen van Jan Kok in Sint Willibrordus, ook wel de saliña van Rif-Sint Marie genoemd. Bij de Sint Michielsbaai zijn de flamingo’s helaas erg ver weg. Dus tenzij je een onwijze zoomlens of verrekijker bij je hebt, zijn je kansen beter in Sint Willibrordus. 

De zoutpannen liggen direct langs de weg. Het is goed te herkennen aan een bord en een uitkijktoren, en uiteraard aan de flamingo’s. Aan de overkant van de straat, bij de bushalte waar regelmatig mannen een spelletje domino spelen, kun je je auto prima parkeren. 

Tot in de jaren zestig werd er zout gewonnen in dit gebied bij Sint Willibrordus. Nu worden de zoutpannen niet meer gebruikt en zo kunnen de flamingo’s hier ongestoord leven. De flamingo’s van Curaçao staan al vroeg op: tussen half 7 en half 8 heb je de meeste kans om grote groepen te zien. Het is best een uitgestrekt gebied, dus als je de flamingo’s op de heenweg niet treft, probeer het dan op de terugweg nog eens. Ik heb ze zowel op het midden van de dag als aan het eind van de middag gezien. Niet altijd even dichtbij, want tja… de flamingo’s gaan natuurlijk ook gewoon lekker hun eigen gangetje. Het is trouwens niet de bedoeling dat je de flamingo’s voert of aanraakt. Lijkt me logisch, maar ik zeg ’t toch maar even.

Dit is de Google Maps locatie.

Monument slavenopstand 1795

Bij de zoutpannen bij Sint Willibrordus is een kleine uitkijktoren gemaakt, zodat je een mooi overzicht van het gebied hebt. Er staat ook een wit standbeeld met een hand met een opengebroken ijzeren boei. Dit ter herinnering aan de slavenopstand in 1795, waarbij slaven onder leiding van Tula de strijd aangingen met de plantageheren. Als je daar meer over wilt weten, check dan even Willem Wever.  

Nena Sanchez Art Gallery – Landhuis Jan Kok

Neem na de vrolijk roze gekleurde flamingo’s een kijkje bij het landhuis van Jan Kok (of Jan Kock). Dit is een van de oudste landhuizen van Curaçao, Jan Kok was in de 18e eeuw een slavenmeester. Nu doet het landhuis dienst als atelier, kunstgalerij en winkel voor de kleurrijke werken van Nena Sanchez. 

Het werk van Nena zie je eigenlijk overal op het eiland. De Curaçaose maakt vrolijk werk van landschappen en stillevens. Fun fact: Nena was ooit Miss Curaçao!

In de winkel treffen we een gezellige medewerker die ons meteen een handvol tips voor goede restaurants, goedkope sneks (de foodtrucks van Curaçao) en meer meegeeft. Je kunt ook een rondleiding krijgen door de galerie en de kamers, maar bel even van tevoren om dat af te spreken. Er zijn namelijk geen vaste tourtijden. 

Locatie op Google Maps.

Williwood bord

Het Williwood bord is, zoals je waarschijnlijk zelf ook al had bedacht, geïnspireerd op het beroemde Hollywood sign – maar dan in Sint Willibrord. Het ligt direct naast de zoutvelden met de flamingo’s. Stoppen, foto maken, en door! 

Dit is de Google Maps locatie.

Kerk van Sint Willibrordus

De kerk van Sint Willibrordus ligt mooi op een heuvel en is enorm. Hij staat er al sinds 1888, de bouw duurde zo’n vier jaar. Inmiddels heeft de kerk wel een nieuw likje verf gekregen, maar hij ligt er ietwat verlaten bij. Op eenzame hoogte met alleen wat loslopende geiten om zich heen.  Op zondag zijn er diensten, maar op andere dagen is de kerk gesloten. 

Google Maps locatie

Naar het strand in de buurt van Sint Willibrordus

Helderblauw water, lekker zacht zand: eigenlijk kun je dat over zo’n beetje ieder strand op Curaçao zeggen. Dus wat maken de stranden rondom Sint Willibrordus bijzonder? Het zijn niet de hobbelige toegangswegen kan ik je verklappen. Die vind je bijna overal op het eiland. Wel fijn dus om een goede huurauto te regelen, bijvoorbeeld via Sunny Cars of EasyTerra.

hobbelige weg naar Porto Marie: foto van slecht wegdek vanuit de auto

Patatje mayo op het Cas Abou strand

Cas Abou, ook wel Bon Bini Beach genoemd, is een lekker breed strand en overal waar je kijkt staan strandstoeltjes. Keiharde strandstoeltjes zonder kussens, dat dan weer wel. Je betaalt 5 gulden entree en 5 gulden per bedje. Het is een populair strand waar je bij de snackbar aan het strand een patatje mayo en een frikandel kan bestellen, van de wifi gebruik kan maken en kunt douchen.

Cas Abou op Google Maps

Ietsje meer low key bij Daaibooi baai

Daaibooi baai, of Playa Daaibooi, is een geliefd strand onder de locals. Het ligt in een mooie baai omgeven met rotsen. Op het strand liggen ook redelijk wat stenen tussen het strand, dus pas op waar je je voeten neerzet. 

Locatie Daaibooi baai op Google Maps

Er is een eenvoudige strandtent, maar je mag ook zelf lekker barbecueën. In het weekend kan het er behoorlijk druk worden, maar het heeft minder dat ‘toeristische gevoel’ van Cas Abou. Er staan een paar vaste palapa’s op het strand en ook de palmbomen zorgen voor wat schaduw. En: er is geen entree. Voor strandstoelen met je natuurlijk wel betalen.

Strand bij Coral Estate

Coral Estate is een vakantiepark waar je vakantiehuisjes kunt huren, maar er zit ook een leuk restaurant, een bar en je kunt er naar het strand. Bij Koraal Rooftop Terrace kun je terecht voor een lekker drankje en daar mag je gebruikmaken van het infinity zwembad (die vind ik op de foto stiekem mooier dan in het echt, sssst!). Loop je verder door naar het strand, dan kom je bij Karakter Beach Lounge uit. Een restaurant op het strand met een goede kaart. Zoals op zoveel plekken op Curaçao, staat er een carpaccio op het menu: hier bij Karakter is die echt een aanrader – lekker en groot!

Coral Estate op Google Maps

Varkens op het strand: Playa Porto Marie

Veel mensen denken dat je op Curaçao met varkentjes kan zwemmen. Helaas! Ze blijven vooral op het droge. De varkentjes op het strand van Playa Porto Marie zijn ook nauwelijks varkenTJES te noemen. Het zijn twee grote, stevige exemplaren. Willy en Woody bezoeken regelmatig het strand (#porkomarie) en dan wil echt iedereen met ze op de foto. De twee hebben zelfs hun eigen Instagram account, hoewel die al even niet meer is geüpdatet.

Weet wel dat Willy en Woody echte varkens zijn, geen knuffeldieren. Mensen die denken grappig te zijn en ze willen omhelzen voor een selfie, worden door de varkens regelmatig op hun plek ggezet met een flinke snauw. En terecht. Als ik er ben, laten de varkens van pig beach Playa Porto Marie zich aan het eind van de dag zien om te snoepen van rijpe vruchten uit de bomen en een beetje te chillen in het zand. Soms willen ze relaxen bij het water, soms niet. Allebei oké, laat ze gewoon lekker hun eigen gang gaan. 

Op het strand van Playa Porto Marie staan eindeloos veel strandbedjes die je kunt huren. Parkeren is gratis, maar je betaalt dus toegangsgeld voor het strand en mag dan ook gebruikmaken van het toilet en de douche. Het is 5 gulden entree en 6 gulden voor een bedje. Je kunt er verder een massage regelen, gaan duiken of een Amstel Brightje bestellen bij de strandtent. 

Bovenaan het strand, bij de parkeerplaats, staat een uitkijktoren. Klim hier even in rond zonsondergang voor een mooi plaatje. Mocht je al vroeg in de ochtend bij zijn, dan kun je vanaf hier ook een wandelroute volgen. Dit is de Seru Mateo route en die is zo’n 3 km lang. Reken op een half uur wandelen.

Playa Porto Marie vind je hier

Meer Curaçao inspiratie?

Curaçao blog overzicht
  • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Hostels boek je via Hostelworld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Caribbean Tours en Viator. En voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je eens bij Discover Cars kijken.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Reisgidsen. Ruime keuze bij Bol.com en Amazon
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner, en Kiwi.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot CorendonTui of liever de Vakantie Discounter? Ook D-Reizen biedt vakanties naar Curaçao aan.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: februari 2021. Daarna geüpdatet.

Schrijf een reactie