fbpx

Laatste update: 20 juni 2023

We zijn op zoek naar de smaak van Piemonte. Deze Italiaanse regio staat bekend om geweldig eten en fantastische wijn. Daar wil ik met twee vriendinnen meer van weten (en proeven), dus we gaan op wijntour in de omgeving van Alba.

Vanuit Turijn is het een klein uurtje rijden naar Alba. Het landschap op de route is niet echt indrukwekkend. We hopen mooie herfstkleuren te zien langs idyllische wegen, maar het is nogal grijs. En dan niet het mooie grijs van onze gesponsorde huurauto van Sunny Cars, maar saai, levenloos grijs. Naarmate we dichterbij Alba komen, wordt het beter en verruilen de autowegen zich voor kronkelweggetjes door de bergen. That’s more like it!

Alba, de stad van… Nutella!

We ontmoeten onze gids van vandaag in Alba. Op de parkeerplaats stappen we uit en snuiven de overweldigende geur van chocolade op. Dt kan wel kloppen, zegt onze gids Anna. Nutella wordt hier gemaakt. Hoe gaaf?! Het hoofdkantoor van Ferrero is gevestigd in Alba. Ik had me eerlijk gezegd nog nooit gerealiseerd dat Nutella een Italiaans merk was. De bloggers van Ciao Tutti gelukkig wel, dus check hun blog voor meer inspiratie.

Maar goed, wij zijn vandaag niet in Alba voor Nutella. Anna van ItaliAnna heeft een programma vol wijn uit de omgeving voor ons samengesteld. Het is namelijk lastig om zelf een bezoek aan wijnhuizen te regelen. De lovende reacties op TripAdvisor deden ons besluiten om met Anna op pad te gaan, voor de wijntour én de truffeljacht. Lees dus zometeen ook even de blog over onze truffelervaring. Maar uiteraard zijn er genoeg andere aanbieders van wijntours in de regio, onder andere via Get Your Guide:

Barbaresco proeven bij Cà del Baio

Bij Anna krijg je geen standaardtour, maar een gepersonaliseerd programma. Wij, wijnliefhebbers zonder kennis, willen graag regionale wijnen proeven. Dus om tien uur zitten we bij wijnhuis Cà del Baio aan de Barabaresco wijn. Ik kan nu heel stoer doen alsof ik nu alles van Barbaresco wijn weet… maar helaas. Het wijnwereldje is niet zo makkelijk. Statussen, druifsoorten, eisen aan de wijn, plaatsen: zelfs zonder een slok op duizelt het me.

Heel kort samengevat komt het er op neer dat een Barbaresco wijn alleen zo mag heten als het van de nebbiolo druif is gemaakt en aan bepaalde eisen aan bijvoorbeeld rijping voldoet. De wijn heeft een DOCG-aanduiding, wat iets zegt over de kwaliteit van de wijn. DOCG is de hoogste status, wat veel eisen en daarmee keuringen met zich meebrengt.

De Barbaresco wordt alleen gemaakt in (hoe kan het ook anders) Barbaresco, Neive, Treise, San Rocco en Alba. Zo los als de Italianen omgaan met de verkeersregels, grapt Anna, zo serieus nemen ze de wijn. Dat blijkt al uit de strenge eisen voor de keurmerken en ook uit de selectie van druiven. Of een druif wel of niet geschikt is voor een Barbaresco komt echt op de centimeter nauwkeurig. Twee naast elkaar gelegen wijnboeren kunnen alles van planten tot rijping precies hetzelfde doen, als de druif net buiten het aangegeven nebbiolo-gebied ligt, heb je simpelweg pech. Je druif is een stuk minder waard. De kans dat je een betere locatie zult vinden is klein, want het zijn vaak familiebedrijven en de grond is dus zeer zelden te koop.

Ook het wijnhuis waar wij zijn, Cà del Baio, wordt gerund door drie zussen. Federica neemt ons mee over het terrein en geeft tekst en uitleg bij de wijnen. We genieten. We voelen ons direct welkom, alsof je bij een goede vriend thuis komt. En ook niet onbelangrijk: de wijn is lekker.

Google Maps locatie

 

Uitzicht in La Morra

We rijden via Barolo en La Morra voor een mooi uitzicht naar Verduna. Anna wijst ons op van alles: kerken, kastelen, wijngaarden. En ook al is het weer slecht, het uitzicht is nog steeds een flink aantal foto’s waard. De glooiende heuvels, de kleine dorpjes: voor ons voelt het als het echte authentieke Italië.

uitzicht Piemonte La Morra

Barolo proeven bij Castello di Verduno

Onze volgende stop is wijnhuis Castello di Verduno (Google Maps locatie). Hier proeven we nog een aantal Barbaresco’s, maar ook een Barolo. Een flink exclusieve wijn. In Nederland kost deze wijn makkelijk tachtig euro in een restaurant. We snappen het wel, het is heerlijk. Maar eerlijk gezegd heb ik niet zoveel geld over voor een fles wijn.

Barolo’s worden ook van de nebbiolo druif gemaakt. Slecht drie procent van de Piemontese wijngaarden maken Barolo en ook zij moeten aan een flinke set eisen voldoen om de wijn ook Barolo te mogen noemen. Ook voor deze wijn geldt dat er slechts een zeer beperkt gebied is in de regio Piemonte waar het gemaakt wordt. Onderstaand kaartje maakt de verdeling wat duidelijker.

kaartje wijngebieden piemonte

We proeven een paar wijnen en krijgen een rondleiding. Ons hart ligt echter al bij Federica, de dame van het eerste wijnhuis. Haar enthousiasme, kennis, de honden, haar bezoek aan een concert van Madonna een dag eerder én een gedeelde voorliefde voor Bon Jovi maakt ons levenslange fan. Echte wijnkenners zijn we voorlopig nog niet. Ik vind het wel superleuk om in restaurants de wijnkaart te bestuderen en een Barolo of Barbaresco te ontdekken. En te bestellen, mits redelijk geprijsd!

Meer Italië inspiratie

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie