fbpx

Laatste update: 9 oktober 2024

Misschien heb je ooit gehoord van Marsala wijnen en wil je daarom Marsala in Sicilië bezoeken. Maar ook als je geen kenner bent (zoals ik), kun je natuurlijk het stadje op het westelijkste puntje van het eiland bezoeken. Ik vertel je graag wat je kan doen in Marsala. 

Marsala ontdekken

Marsala ligt dus op het meest westelijke puntje van Sicilië, niet ver van Trapani en het vliegveld aan deze kant van het eiland. Het is een prima stop voor een nachtje als je net aankomt of weer vertrekt naar huis. Want eerlijk is eerlijk: het centrum van Marsala zal niet het hoogtepunt van je Sicilië reis zijn. Wel is het een verademing vergeleken met de toeristische hotspots (zoals Taormina bijvoorbeeld). Het centrum is haast uitgestorven op een willekeurige donderdagmiddag in september, maar ‘s avonds is het dan weer gezellig druk. 

De naam Marsala is trouwens te danken aan de Arabieren die de stad Marsa Allah noemden. Dat betekent de haven van Allah. Met de jaren is dat samengevoegd tot Marsala. 

Bezienswaardigheden in het centrum

Marsala is echt maar klein. Grofweg bestaat het uit twee parallelle straten met twee nog overgebleven stadspoorten en wat zijstraatjes. Aan de westkant staat Porta Nuova (Google Maps locatie) en vlakbij de vismarkt vind je Porta Garibaldi (Google Maps locatie). 

Marsala Porta nuova

De vismarkt (Google Maps locatie) is helaas al gesloten als ik mijn rondje door Marsala loop. Alleen de geur en de poetsende mannen verraden dat er hier een paar uur geleden nog volop bedrijvigheid was. De markt is iedere dag behalve zondag van 7 tot 13 uur. 

Een stukje voor de vismarkt en de stadspoort zit een rustig plein (Google Maps locatie) met een fontein omarmd door machtig grote bomen. Een heerlijk schaduwrijk plekje waar je op het terras even een drankje kunt doen. 

Cortile uffici comunali Marsala: binnenplaats met veel bomen en een fontein

Verder moet je ook even een kijkje nemen bij de twee belangrijkste kerken van Marsala. De Chiesa del Purgatorio (Google Maps locatie) is gebouwd in barokstijl en de kathedraal van Marsala stamt al uit de 12e eeuw (Google Maps locatie). De volledige naam is overigens Chiesa Madre di San Tommaso di Canterbury. Het pleintje ervoor (Piazza della Repubblica)  is ook een plek waar de inwoners elkaar graag ontmoeten – gewoon op de trap of op het terras. 

Net buiten het centrum van Marsala ligt het archeologisch park Lilibeo (Google Maps locatie) met ruïnes en een museum. Er is nogal weinig over van het Romeinse kamp wat hier ooit was, dus ik raad je een bezoek alleen aan als je écht veel interesse in geschiedenis hebt en heel veel voorstellingsvermogen hebt. 

Je kunt ook nog een wandeling rondom het archeologische park maken langs de kustlijn. Ik heb dit gedaan en het was heerlijk vanwege het verfrissende briesje, maar er was erg weinig te beleven. Langs de weg zitten een paar ‘beach clubs’, maar die waren mid-september al gesloten. Deze wandeling mag je ook overslaan dus. Scheelt weer!

Mocht je trouwens nog een restaurant zoeken, dan kan ik je La Corte dei Mangioni aanraden (Google Maps locatie). Op het menu staan veel Siciliaanse gerechten en de bediening is zeer oplettend. 

Stranden van Marsala

Marsala staat bekend om het gelijknamige drankje en de prachtige omliggende stranden – hier moet je wel even de auto voor pakken. Rij bijvoorbeeld naar Lido Marakaibbo (Google Maps locatie) of het Signorino strand (Google Maps locatie) ten zuiden van de stad. 

De strandjes op loopafstand van de stad zijn maar klein en bestaan vooral uit zeewier en rotsen. Prima als je alleen een verkoelende duik wilt nemen, maar niet ideaal voor een stranddag. 

Marsala kustlijn

Marsala wijnen uitproberen

Marsala wijnen zijn het Italiaanse antwoord op Spaanse sherry en Portugese port. Ik weet niet hoe port wordt gemaakt, maar na een langer verblijf in Andalusië weet ik wel hoe sherry wordt gemaakt. En dat is nogal vergelijkbaar met marsala. En helaas… de smaak ook. Ik vind het dus niet zo lekker, maar als je in Marsala bent, kun je niet anders dan ook een Marsala wijn uitproberen. Dat doe je in de stad bij een enoteca (wijnbar) of anders kun je een proeverij of rondleiding doen bij één van de wijnmakers. Ik bezoek er twee: Marco de Bartoli en Cantine Florio. 

Marco de Bartoli marsala proeverij

Marco de Bartoli ligt op ongeveer 20 minuten rijden van het centrum (Google Maps locatie). We krijgen een rondleiding langs de druiven, de wijntanks en de kelder. Onze gids spreekt op zich goed Engels, maar overschreeuwt zichzelf waardoor ik het lastig te volgen vindt. 

Marco de Bartoli vond dat verschillende wijnmakers voor het geld gingen. Ze voegden likeur toe of gekarameliseerde, gekookte most, gebruikten de ‘verkeerde’ druiven en het proces werd steeds verder geïndustrialiseerd. Dat kwam de kwaliteit niet ten goede, daarom plante hij zijn eigen druiven aan. Tijdens de rondleiding kan de gids het dan ook niet laten om uit te halen naar Cantine Florio en Cantine Pelligrino die volgens hem bocht maken. 

We sluiten af in de mooie, maar kille proefkamer waar we uitgebreid mogen proeven. Zoals gezegd: marsala wijnen zijn aan mij niet goed besteed. Ik vind het leuk om de verschillen te proeven, maar spuug alles weer uit in het spuugemmertje. Mocht je ook naar Marco de Bartoli willen, dan kun je via email reserveren. 

Cantine Florio marsala proeverij

Op dezelfde dag als de Marco de Bartoli rondleiding ga ik ook naar de Cantine Florio rondleiding en dat vind ik echt een verademing. Ja, de groep is veel groter en ook Cantine Florio is duidelijk een veel commerciëlere organisatie, maar de gids weet precies wat ze doet en vertelt helder en gestructureerd. Nu leer ik pas echt iets over marsala! 

Het verhaal is dat de Brit John Woodhouse in de 18e eeuw Marsala ontdekte en naar Engeland liet verschepen. Maar volgens de gids van Cantine Florio is dat een mythe. De Engelsen importeerden namelijk Marsala toen ze ten tijde van Napoleon geen handel meer mochten drijven met Frankrijk, Spanje en Portugal. Het werd verkocht als Madeira wijn, want dat kenden de mensen. 

Tijdens de tour wandel je langzaam door de kelders naar de proefruimte. Daar krijg je je marsala wijnen gereserveerd met een bijpassend hapje. En uiteraard beland je uiteindelijk in de grote shop waar je de wijnen kunt kopen. Reserveren doe je hier

Google Maps locatie

Powered by GetYourGuide

Als je maar één marsala wijnhuis gaat bezoeken, dan zou ik dus naar Cantine Florio gaan. En als je er wel meerdere doet, dan ook eerst naar Cantine Florio. Dan heb je namelijk een helder verhaal gehoord over de wijn en kun je bij de volgende wijnhuizen je vooral focussen op het proeven. 

Andere opties voor marsala proeverijen en rondleidingen:

Zonsondergang bij de zoutpannen

Op ongeveer tien minuten rijden van het centrum liggen de zoutpannen van Saline Genna. De beste tijd om hier naartoe te gaan is met zonsondergang. Als je op de bonnefooi gaat iets eerder zelfs. Je kunt bij Saline Genna namelijk een uitgebreide aperitief reserveren en dan heb je gegarandeerd een fijn plekje op het zoutstrandje. 

Mijn reispartner en ik rijden er bijtijds naartoe om een plekje daar precies achter te veroveren. Ook hier heb je fantastisch zicht op de zonsondergang en kun je net zo goed genieten van de livemuziek. Het is behoorlijk toeristisch (en de prijzen ook), maar het is dan ook echt wel een uniek plekje. 

Google Maps locatie

Tip! Rij de Via del Sal in Sicilië en leer alles over de zoutwinning aan deze kant van het eiland. 

Bezoek de Egadische eilanden

Voor de kust van Trapani ligt een kleine eilandengroep: de Egadische eilanden. Dit zijn kleine eilanden die je eenvoudig kunt bezoeken. De bekendste zijn Favignana en Levanzo. Ik heb vanuit Trapani Favignana al bezocht, dus ik sla deze boottour nu over. Maar je kan ook vanuit Marsala de eilanden bezoeken. Dit zijn een paar opties: 

Powered by GetYourGuide

Budget accommodatie in Marsala

Omdat het mijn laatste avond in Sicilië is en ik vroeg weer op moet, wil ik vooral nog genieten van de omgeving en het eten en niet te veel tijd doorbrengen in een hotel of B&B. Daarom ga ik voor een eenvoudige budgetoptie: L’antica finestra verde. Het is weggestopt in een smal straatje en heeft zelfs een keuken, maar het is allemaal zo klein dat je er niet prettig een paar uur zit. Maar voor de prijs van nog geen € 50 vind ik dat helemaal prima. 

Bekijk de prijzen en beschikbaarheid. Soms is ‘ie flink goedkoper via Airbnb trouwens. 

L'antica finestra verde Marsala verblijf

Meer Sicilië inspiratie

Sicilië blog overzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie