fbpx

Laatste update: 30 mei 2023

Normandië staat voor mij synoniem aan de invasiestranden van de Tweede Wereldoorlog. De Franse regio heeft echter nog veel meer te bieden. Zo is er bijvoorbeeld de plaats Camembert. Ja, dat lees je goed. Die van de kaas. Je begrijpt het al: daar moet ik heen.

Say cheese! (of: fromage)

Ik ben een kaasliefhebber. Er gaat geen week voorbij of ik heb wel iets van kaas gegeten. Een simpele boterham met kaas, een salade met mozzarella, een broodje geitenkaas, een heerlijk kaasplankje. Ik houd er van en Frankrijk is voor mij dus een geweldige bestemming. Franse kaasjes vind je letterlijk overal en je koopt ze echt voor een schijntje. Dus hoe gaaf is het dat je het dorp Camembert kan bezoeken? Gelukkig weet ik twee vriendinnen te overtuigen om een korte stop te maken als we van Frankrijk terug naar Nederland rijden.

Het dorpje Camembert

Camembert is echt een minuscuul dorpje: volgens Wikipedia is het maar net 10 km2 groot en wonen er nog niet eens 200 mensen. Niet zo gek dus dat ik niet van het bestaan wist. Zelfs de naam van de kaas heeft me nooit doen beseffen dat er misschien een plaats of regio ook die naam zou dragen. Vreemd genoeg is de kaas camembert ook nooit als merk geregistreerd, dus camembert kan in iedere windstreek gemaakt worden. Dat betekent helaas ook dat de kwaliteit sterk wisselt. Dat kan ik beamen: de camembert uit de supermarkt kan ik niet echt waarderen. 

Camembert de Normandie is wel een beschermde naam. Alleen al in deze streek worden er jaarlijks vele miljoenen camembertkazen gemaakt.  Desondanks claimt het dorp Camembert de echte camembert. Hier is de kaas ook, naar verluidt, voor het eerst gemaakt. Daar pronkt het dorp graag mee en om die reden vinden toeristen hun weg naar La Maison du Camembert. Verder is er ook weinig te vinden, behalve een mooi uitzicht over de bergen en grasvelden.

Google Maps locatie

La Maison du Camembert museum

La Maison du Camembert

La Maison du Camembert is een museum, winkel en proefruimte. In het museum is de geschiedenis en het productieproces van camembert te zien. Het verhaal is dat Marie Harel in 1791 de eerste camembert maakte nadat zij van een priester uit Brie het geheime recept voor brie had gekregen. De camembert is daar een variant van. Blijkbaar zijn er wel een paar vraagtekens bij deze versie van het verhaal, maar het museum houdt deze verhaallijn aan. Hier en daar staat een bordje met ook Nederlandse uitleg en de filmpjes zijn Engels ondertiteld.

Camembert wint aan populariteit

Voor mij was het meest opvallend dat de camembert eigenlijk zijn grote doorbraak heeft meegemaakt tijdens de Eerste Wereldoorlog. De soldaten aan het front kregen iedere week een portie camembert en raakten eraan verknocht. Maar zelfs daarvoor zorgde Napoleon er al voor dat hij de kaas iedere dag voorgeschoteld kreeg.

raam La Maison du Camembert nepkoe

Bezoek Camembert in Frankrijk

De entree van het museum is € 4,50 en daar zit een kleine proeverij bij. Aan de overkant van de weg ligt de winkel met proefruimte. Daar mogen we drie soorten camembert proeven. Een gewone, één wat pittiger en een derde die wel wat weg heeft van een blauwschimmelkaas qua smaak. In de winkel kopen we uiteraard voor een paar euro wat doosjes camembert.

La Maison du Camembert is van april tot en met oktober iedere dag geopend tussen 10 en 12 uur en van 14 uur tot 17 uur. Maar check vooral de website even voor de actuele openingstijden.

Nog meer camembert

Als je na het museum en de proeverij nog geen genoeg hebt gehad van camembert, kun je 2 kilometer verderop La Fromagerie Durand bezoeken. Daar wordt camembert gemaakt en kun je het productieproces met eigen ogen zien. Helaas is het op zondag gesloten, dus dat gaat aan ons voorbij. We mogen wel naar binnen gluren door de ramen, maar dat is niet helemaal wat we bedoelden. Hopelijk heb jij meer geluk! Bon appétit.

Google Maps locatie

Meer Frankrijk inspiratie?

Frankrijk blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: mei 2016. Daarna geüpdatet.

Reacties

  1. Haha, ik wist echt niet dat er een dorpje was dat zo heet, wat grappig zeg. Leuk dat museum ook, jammer dat de fromagerie gesloten was… maar je was in Frankrijk, dus je hebt ongetwijfeld nog meer lekkere kaas gegeten 🙂

Schrijf een reactie