fbpx

Je kunt natuurlijk in 10 dagen het hele eiland rond knallen, maar waarom zou je dat doen? Dan zit je veel, heel veel tijd in de auto. Dus beperk je roadtrip tot de onderste helft. Met onderstaande reisroute zie je heel veel IJsland tussen Snæfellsnes en Höfn. 

Ultieme reisroute door IJsland

Eerlijk gezegd: DE ultieme reisroute door IJsland bestaat niet. Er is namelijk zo bizar veel moois te zien, dat je het onmogelijk allemaal kunt zien meemaken. Als je de volledige Ring Road wilt afrijden, dan heb je op z’n minst 14 dagen nodig. Maar eigenlijk meer, anders ben je alleen maar onderweg. 

Gelukkig kun je in het zuiden al zo veel moois zien. En met deze reisroute kom je zelfs helemaal op het schiereiland Snæfellsnes in het westen en Höfn in het oosten. 

Roadtrip met de auto 

In IJsland ontkom je er niet aan: je moet een auto huren. Of anders moet je een groepsreis boeken. Bekijk dan je opties bij bijvoorbeeld Sawadee, Tui of Shoestring. Sowieso raad ik altijd aan om de reisroutes van zulke pakketreizen even te checken om inspiratie op te doen. Dan weet je meteen wat de highlights zijn, maar goed… Jij hebt nu deze blog gevonden, dus ik ga je op weg helpen! 

Eerst een auto regelen dus. Lees voor je op pad gaat ook even alles over het huren van een auto in IJsland, want er zijn wel een paar verkeersregels waar je rekening mee moet houden. 

Deze reisroute van 10 dagen brengt je niet alleen langs de mooiste bezienswaardigheden in IJsland, je rijdt ook langs prachtige landschappen. Soms is het net een maanlandschap en vervolgens bevindt je je tussen reusachtige bergen. Begin april is er nog nauwelijks een teken van een ontkiemende lente. Ik rij langs bergen met besneeuwde toppen, spot regelmatig een waterval en zie kleine, meestal bevroren, beekjes langs de weg. Hier en daar doemt een plukje huizen op in the middle of nowhere. Ik kijk mijn ogen uit. 

Ook goed om te weten is dat er veel openbare toiletten zijn en ook bij de tankstations kun je meestal gratis naar de wc. 

Dag 1: Aankomst en (een deel van) de Golden Circle

Ik heb geluk en kom redelijk vroeg aan in IJsland. Daardoor kan ik na het ophalen van de huurauto meteen aan de Golden Circle route beginnen. Of nou ja, ik ga eerst even naar een grote supermarkt. Het leven (en dus ook vakantie vieren) op IJsland is duur en daarom is het slim om zelf een ontbijtje te regelen of een avondmaal te koken. Daarnaast zitten sommige accommodaties op IJsland ook niet echt in de bewoonde wereld, dus een restaurantje is niet altijd in de buurt. De Bónus is één van de vriendelijker geprijsde supermarktketens. Ik stop bij deze vestiging

Ik start de Golden Circle route bij nationaal park Þingvellir, bezoek de Brúarfoss waterval, bekijk de beroemde geisers en maak ook een stop bij de Gullfoss waterval en de Faxafoss waterval. Mijn dag sluit ik af bij Vínstofa Friðheima, een wijnbar in een kas. 

Waar te slapen? Ergens op de Golden Circle route, bijvoorbeeld bij Geysir Hestar. 
Meer lezen? Golden Circle in IJsland: route + extra stops!

Dag 2: Vervolg Golden Circle en lange rit naar Höfn

‘s Nachts MIS ik het noorderlicht! En ik baal. Maar ik vergeet het al snel weer als ik de Golden Circle route vervolg. Eerst maak ik een klein uitstapje naar een bijzondere hot spring (Hrunalaug Hot Spring) midden in de natuur en dan ga ik via de Skálholt kathedraal naar het Kerið kratermeer. In de warme maanden glinstert het blauwe water, in de koude maanden verandert de krater in een ijsbaan. 

Vervolgens vervolg ik de route helemaal naar Höfn – het verste puntje van deze roadtrip in IJsland. Vandaag ga ik kilometers vreten, maar ik maak nog wel een paar stops bij mooie watervallen in de buurt van Vík: de Seljalandsfoss en Gljufrabui watervallen. Op de weg terug zal ik ook een nachtje in Vík blijven slapen, dus ik hoef nu niet alles in deze regio te zien.  

Waar te slapen? In Höfn, bij Arnanes Country Hotel
Meer lezen?
>> Golden Circle in IJsland: route + extra stops!
>> Höfn tips met Arnanes Country Hotel als de perfecte uitvalsbasis
>> Wat te doen in en rondom Vík, IJsland

Dag 3: toffe hike, Glacier Lagoon, Diamond Beach en ijsgrot

Vandaag is een volle dag. Mijn reispartner en ik beginnen met een fantastische hike met nog fantastischer uitzicht bij de Múlagljúfur Canyon. Deze staat lang niet op ieders reisroute en dat maakt het nog mooier. De hike ligt op de route naar Jökulsárlón, waar ik de Glacier Lagoon en Diamond Beach bezoek – een must als je door IJsland reist. En ik ga ook nog mee op een ijsgrot tour. Op verschillende plekken in IJsland worden ijsgrot tours aangeboden. Deze was voor mij het meest logisch qua planning en ik vond het erg leuk om een keertje te zien. 

Je begrijpt dat ik ‘s avonds vroeg en uitgeput in m’n bedje kruip. 

Waar te slapen? In Höfn, bij Arnanes Country Hotel
Meer lezen?
>> Höfn tips met Arnanes Country Hotel als de perfecte uitvalsbasis
>> De coolste to do’s bij Jökulsárlón, IJsland

Dag 4: van Höfn naar Vík met toffe stops

Na het ontbijt rijd ik weer terug naar Vík. Ik maak een tussenstop bij de Svartifoss waterval en de Fjaðrárgljúfur vallei. Die laatste is eigenlijk niet zo indrukwekkend omdat de begroeiing bruin en grijs is in de wintermaanden. Waarschijnlijk is het mooier om te bezoeken als alles een beetje groen kleurt. 

Ik lunch in Vík en rij dan door naar de brede Skógafoss Waterval waar een prachtige regenboog te zien is. Het Solheimasandur vliegtuig sla ik over, omdat het busje net wegrijdt en ik geen tijd heb om de wandeling naar het wrak te maken. Ik wil namelijk ook nog naar het Dyrhólaey uitkijkpunt om het zwarte strand van Vík te zien. En uiteraard wil ik Black Beach ook van dichtbij bekijken. 

Waar te slapen? In Vík, bij The Barn
Meer lezen?
>> Höfn tips met Arnanes Country Hotel als de perfecte uitvalsbasis
>> Wat te doen in en rondom Vík, IJsland

Dag 5: Þórsmörk Super Jeep tour

Op dag vijf van deze reis hoef ik alleen maar te zorgen dat ik op tijd bij het vertrekpunt ben en verder kan ik me overgeven aan het programma van de tour. Ik ga mee met de Þórsmörk Super Jeep tour en dat is lekker veelzijdig. We doen een hike, crossen door het ruige landschap, wandelen door een bijzondere kloof en bekijken een waterval. Dit is echt een heel goed geregelde excursie in IJsland die ik je alleen maar kan aanbevelen. 

Mocht je nou denken: nou, ik vind het wel een hele volle planning… Dat snap ik. Dan kun je besluiten om dit over te slaan en een extra nachtje in Vík te blijven. Dan heb je wat meer tijd om de bezienswaardigheden daar te bekijken en wat rust te pakken. 

Ik ben echter heel blij met mijn tour van Midgard en blijf ook bij hen slapen. Ze hebben op het kleine dakterras een sauna en een hot tub, dus dat ik heerlijk chillen na een lange actieve dag. 

Waar te slapen? In Hvolsvöllur, bij Midgard Base Camp
Meer lezen? Excursie doen in IJsland? Dikke aanrader: Þórsmörk Super Jeep tour

Dag 6: naar schiereiland Snæfellsnes

Ik begin de dag met een aardig ritje naar het schiereiland Snæfellsnes, maar inmiddels ben ik het rijden wel gewend. Na een korte stop voor een koffietje bij het mooie Greenhouse Hotel, ga ik Snæfellsnes ontdekken. Dit schiereiland staat bekend als mini-IJsland omdat je op korte afstand van elkaar veel van het typische natuurschoon van IJsland kunt ontdekken. 

Ik spot zeehonden bij Ytri Tunga Beach, bekijk de zwarte Búðakirkja kerk (uniek, want de meeste kerkjes in IJsland zijn wit), wandel langs de kustlijn van Arnarstapi, bekijk de wrakstukken op het strand van Djúpalónssandur en maak voor ik naar mijn hostel ga nog een stop bij Ingjaldsholskirkja. Dat klinkt als hartstikke veel, maar het zijn allemaal maar korte stops en ze liggen niet ver van elkaar. 

Waar te slapen? Op het schiereiland, bijvoorbeeld bij Freezer Hostel 
Meer lezen? IJskoud genieten van IJslands schiereiland Snæfellsnes

Dag 7: vervolg Snæfellsnes en Borgarnes

Mijn rondje Snæfellsnes is nog niet helemaal af, maar dat gaat me ook niet lukken vandaag. Er is te veel sneeuw gevallen om de Kirkjufell berg überhaupt te kunnen zien en ook de lavavelden zijn bedolven onder een laag sneeuw. Wel ga ik nog even naar Stykkishólmur, de hoofdstad van het schiereiland. Het is nogal uitgestorven, dus er is helaas weinig van het artistieke karakter van het stadje te merken. 

Daarom vervolg ik de reisroute naar Borgarnes. Borgarnes verbindt Reykjavík met het noorden van IJsland en het schiereiland Snæfellsnes. Hier kun je naar het Settlement museum wat ik echt de moeite waard vindt en een plekje opzoeken voor een warme lunch. 

In de middag heb ik afgesproken om een paardrijrit te doen bij Hestaland, waar ik ook blijf slapen. Ik heb nog nooit in de sneeuw gereden en het voelt echt magisch. Ik raak totaal verkleumd, maar de hottub bij de accommodatie staat al op me te wachten. 

Waar te slapen? In Staðarhús, bij Hestaland
Meer lezen?
>> IJskoud genieten van IJslands schiereiland Snæfellsnes
>> West-IJsland: Borgarnes en verder landinwaarts

Dag 8: Reykholt, unieke hot springs en naar Reykjavík

Omdat dit stukje West-IJsland niet zo bekend is, is het even zoeken naar activiteiten voor de ochtend. We bezoeken Reykholt, maar hadden dat dorpje net zo goed kunnen overslaan. We vonden het maar saai. Als je geïnteresseerd bent in de schrijver Snorri Sturluson, is het waarschijnlijk een ander verhaal. 

Gelukkig is de Barnafoss waterval wel echt mooi en vind ik het tripje naar de Husafell Canyon Baths fantastisch. We hebben de locatie voor onszelf en dat voelt zo luxe! 

We nemen vervolgens voorzichtig afscheid van de weidse uitzichten en prachtige natuur door in de hoofdstad Reykjavík eerst nog wat te wandelen op het stadse schiereilandje Seltjarnarnes. Ik check in bij KEX Hostel en geef me over aan de stadse vibes: moderne restaurants en hippe cocktailbars

Waar te slapen? In Reykjavík, bij KEX Hostel
Meer lezen?
>> West-IJsland: Borgarnes en verder landinwaarts
>> Wat te doen in en om Reykjavík op citytrip
>> Mijn favoriete koffiecafés, bars en restaurants in Reykjavík

Dag 9: stadsleven in Reykjavík en walvissen spotten

Ik hoop tijdens dit bezoek aan IJsland nog walvissen te kunnen spotten en dat lukt! Wij betalen iets meer voor deze walvissentour omdat we een wat luxere boot willen (lees: met verwarming). Op het dek vriezen je vingers er namelijk af, ook als je handschoenen draagt. 

De rest van de dag trekken we uit om door Reykjavík te slenteren. Een koffiecafétje hier, een museumbezoekje daar. Het is echt een leuke stad, maar stiekem mis ik de IJslandse natuur wel een beetje. 

Waar te slapen? In Reykjavík, bij KEX Hostel
Meer lezen?
>> Wat te doen in en om Reykjavík op citytrip
>> Mijn favoriete koffiecafés, bars en restaurants in Reykjavík

Dag 10: stadsleven in Reykjavík en walvissen spotten

De laatste dat van deze 10-daagse reis door IJsland is aangebroken, en dat laten we niet ongemerkt voorbij gaan. In de ochtend scoren we nog even een koffietje in de stad, maar dan maken we nog een boswandeling in Heiðmörk voordat we naar de Blue Lagoon gaan. Die mag immers niet ontbreken op deze reisroute!

Ik trek zo’n twee uur uit voor een bezoek aan de Blue Lagoon voordat ik naar het vliegveld ga. Ik denk dat ik me prima nog een uurtje had kunnen vermaken. Zeker als je de maskertjes en drankjes erbij neemt. Maar dan, dan is het toch echt tijd om naar huis te gaan. We leveren onze huurauto weer in en gaan naar huis met een backpack vol herinneringen – en de wens om nog een keertje terug te komen in de zomer. 

Waar te slapen? Thuis!
Meer lezen?
>> Wat te doen in en om Reykjavík op citytrip
>> Mijn favoriete koffiecafés, bars en restaurants in Reykjavík
>> Blue Lagoon IJsland: badderen tussen de lavavelden

Meer IJsland inspiratie?

IJsland blog overzicht
  • Accommodatie. Favoriet blijft Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Klook en Viator. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk.
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken in Discover Cars een handige site.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol en Amazon.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo, Transavia, Skyscanner en Kiwi.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot TUI. Of kies voor Shoestring, D-Reizen of Sawadee.
  • Yoga retreat of paardrijvakantie. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in IJsland of een paardrijvakantie.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie