fbpx

Laatste update: 17 mei 2024

Op IJsland ontkom je er niet aan: je moet een auto huren. Er is namelijk geen tot nauwelijks openbaar vervoer. En alleen maar tours doen vanuit Reykjavik vind ik ook geen optie: onbetaalbaar! Dus auto huren it is. Ik deel graag mijn tips met je. 

Goed verzekerd een auto huren in IJsland

Als je wel eens een auto hebt gehuurd, weet je wat een drama het kan zijn aan de afhaalbalie. Veel papierwerk (oké, daar kom je niet onderuit) en gedoe over extra verzekeringen. Daar kom je wél onderuit. En dat is waarom ik in ieder geval graag bij Sunny Cars huur, want daar is alles al gewoon geregeld. Ik zeg dus vol overtuiging ‘nee’ op alle extra verzekeringen die ze me willen aansmeren. Want het eigen risico is al afgedekt en alle benodigde verzekeringen zijn inclusief. Ook de glas-banden-bodem-dakschadedekking (leuk woord voor galgje) en die is in IJsland handig omdat er best wel wat steentjes op de weg liggen en de onderkant van de auto dus wat te verduren krijgt. Wij zien langs de weg een paar keer met een lekke band staan, dus het is echt geen overbodige luxe. 

Overigens moet je de kosten van deze schades wél betalen aan de verhuurder, maar die kun je vervolgens terugvragen bij Sunny Cars. 

Jonger dan 25 of net je rijbewijs? 

Als je in IJsland een auto wilt huren (en dat wil je), kan dat niet zomaar. Je moet minimaal 20 jaar oud zijn, soms zelfs 25 én er wordt gevraagd dat je tenminste een jaar je rijbewijs hebt. Voor jongere bestuurders geldt er soms een toeslag. Dus lees alsjeblieft de voorwaarden goed voordat je een auto reserveert. Je mag bij Sunny Cars gelukkig wel gratis annuleren als je er te laat achter komt.   

Leuk van Sunny Cars! Als je een auto huurt, krijg je daar gratis Sunny2go bij. Je mag bijvoorbeeld vijf gratis tijdschriften downloaden, je krijgt een e-sim met 1GB data en je krijgt toegang tot VIP lounges bij vertraging. Maar er is meer! Dat lees je hier

IJslandse wegen

De wegen op IJsland zijn rustig en goed begaanbaar, hoewel het in de zomer wel drukker kan worden omdat het dan hoogseizoen is. Ook in en rondom Reykjavik is het druk. Maar verder kun je lekker cruisen en van het landschap genieten. Ik rij langs de bergen met besneeuwde toppen, regelmatig spot ik een waterval en er stromen kleine riviertjes langs de weg – alhoewel die soms nog bevroren zijn. Dit is fijn autorijden hoor. 

Vanwege het weer dat zo kan omslaan in IJsland (waardoor soms wegen afgesloten raken/worden), is het wel slim om even op Road.is te kijken wat de actuele verkeerssituatie is. 

Ik vind het rijden in IJsland over het algemeen goed te doen, maar zijn natuurlijk wat minder als je een onverharde weg inslaat. De wegen zijn meestal eenbaanswegen. Ik vind ze naar Nederlandse maatstaven vrij smal. Wij zijn gewend dat er best een stukje vluchtstrook langs de weg ligt en vangrails. Dat is in IJsland niet het geval. 

Soms versmalt de weg als er een rivier overgestoken moet worden en met inhalen moet je altijd goed opletten of je geen tegenliggers hebt. 

4×4 huren op IJsland?

De Ring Road, de weg die helemaal het eiland rond gaat, is gewoon een goed geasfalteerde weg. Als je afslagen neemt, kun je nog wel eens op onverharde wegen terechtkomen. Daarom raad ik je ook echt aan om een 4×4 te huren. Je mag met je gewone huurauto officieel überhaupt niet op de langere ongeasfalteerde en rotsige wegen rijden. Dan ben je simpelweg niet verzekerd. De korte stukjes gravelwegen naar bezienswaardigheden mag je wel met een gewone auto doen. Maar af en toe een beetje buiten de gebaande paden is juist leuk, dus daarom kies ik tóch liever voor een 4×4. Dat voelt ook veiliger. Voor mij en mijn beste vriend staat een Dacia Duster klaar – met een, uh, bijzonder nummerbord. Zoom maar eens in… 😉

Rijden in de winter

Zo’n 4×4 rijdt ook veel lekkerder in de winterse maanden. Ik ben er eind maart, begin april en kom ook dan nog sneeuw en ijs tegen op de wegen. Ik ben het niet gewend om in die omstandigheden te rijden, dus ik ben opnieuw blij dat we toch voor de iets duurdere 4×4 zijn gegaan bij Sunny Cars. 

Winterbanden zijn verplicht in IJsland van 15 oktober tot 1 mei. Die voegt Sunny Cars automatisch toe als je in deze periode een auto huurt. Handig, want ik had zelf niet bedacht dat het in april nog zou moeten! Diep in de winter heb je trouwens ook sneeuwkettingen nodig. 

Opvallende verkeersregels

De Nederlandse verkeersregels verschillen niet zo van de IJslandse, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. 

 • Het is verplicht om altijd je voor- en achterlichten aan te zetten. 
 • Je mag niet off-road. Dat is ter bescherming van de kwetsbare natuur. 
 • Op grindwegen moet je bij tegenliggers vaart minderen om opspattend grind te verminderen. 
 • Je mag niet ‘verkeerd om’ parkeren – tegen de rijrichting in. 
 • Parkeren mag niet bij een gele streep. Bij een onderbroken gele streep mag je wel even stil staan. 
 • Op de rotonde heeft de binnenste baan voorrang op de buitenste baan. 

En houd je aan de maximale snelheid. Er wordt geflitst en een boete is duuuuuuur! Ik lees online bedragen van wel € 400 tot € 600. Dit zijn de maximale snelheden in IJsland, maar let ook op de borden langs de weg. 

 • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
 • Asfaltwegen buiten de bebouwde kom: 90 km/u
 • Grindwegen buiten de bebouwde kom: 80 km/u

Parkeren in IJsland

Er wordt vaak gezegd dat parkeren in IJsland gratis is, maar dat zou ik zeker niet durven te beweren. Als toerist merk je daar namelijk weinig van omdat je bij zo’n beetje iedere bezienswaardigheid wel parkeergeld moet betalen. In de steden en dorpen is het wel vaak gratis parkeren, maar let vooral in Reykjavik even op waar je je auto neerzet. 

Betalen doe je bij een parkeerautomaat of de app Parka. Het is verleidelijk om het niet te doen, omdat de bedragen best wel oplopen als je meerdere bezienswaardigheden op een dag bezoekt. Maar ondanks dat er meestal geen slagbomen of controleurs zijn, is het niet op goed vertrouwen. Er wordt namelijk met scanners gecontroleerd, die zien of jij in het gebied bent geweest. 

Navigeren door IJsland

Alles staat eigenlijk behoorlijk goed aangegeven langs de wegen. Maar hoe kun je tegenwoordig nog zonder navigatie toch? In veel auto’s zit tegenwoordig al navigatie ingebouwd of je kunt je telefoon verbinden met de auto. Het is wel handig om een goedkope, kleine telefoonhouder mee te nemen voor als het niet lukt om je telefoon te verbinden met de auto. Wij hebben bijvoorbeeld pas na twee dagen door hoe we ook beeld op het schermpje van de auto te zien krijgen. Oeps. Ik heb deze

Download thuis alvast even de kaart op Google Maps. Als je dan geen verbinding meer hebt, ben je in ieder geval niet helemaal verloren. Hier staat uitgelegd hoe je dat doet. Of gebruik de kaartfunctie van Sunny2go

En als je dan toch aan het downloaden bent: download ook wat playlists op Spotify. Soms valt de radio weg als je buiten bereik bent en dan is een eigen muziekje wel zo fijn. Lonely Planet heeft een leuke Iceland Road Trip playlist gemaakt. 

Tanken in IJsland

De belangrijkste tip over tanken in IJsland: tank op tijd. Als wij van Vík naar Höfn rijden met een paar tussenstops, komen we op een stuk waar er 100 kilometer lang geen tankstation langs de weg is. Radio uit, verwarming uit. Met samengeknepen billetjes komen we in Höfn aan. Ik ben nog nooit zo blij geweest met een tankstation. 

Dus neem het risico niet en zorg dat je altijd voldoende benzine of diesel in je huurauto hebt zitten. Ook omdat sommige tankstations ‘s avonds sluiten en wat doe je dan?

Goedkoop tanken gaat niet lukken in IJsland, maar je kunt wel deze site bekijken voor de actuele prijzen. Orkan en N1 zijn vaak het voordeligst. 

Er zijn zowel bemande als onbemande tankstations in IJsland. Je kunt bijna overal met je bankpas van Maestro betalen en met Visa en Mastercard creditcards. Als je bij een onbemand tankstation tankt, moet je soms een maximumbedrag invoeren. Als je minder tankt dan dat bedrag, wordt er uiteraard ook minder afgeschreven. 

Vaak is er trouwens ook een gratis toilet bij de bemande tankstations. Erg welkom met die lange afstanden. 

Meer IJsland inspiratie?

IJsland blog overzicht
 • Accommodatie. Favoriet blijft Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Klook en Viator. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk.
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken in Discover Cars een handige site.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo, Transavia, Skyscanner en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot TUI. Of kies voor Shoestring, D-Reizen of Sawadee.
 • Yoga retreat of paardrijvakantie. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in IJsland of een paardrijvakantie.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Ik kreeg een deel van mijn autohuur gesponsord door Sunny Cars. Ik heb van hen volledige redactionele vrijheid gekregen. 

Schrijf een reactie