fbpx

Laatste update: 10 juli 2023

De Apuaanse Alpen, vlakbij de Toscaanse kust, zijn ruig. Bochten zijn scherp, bergen zijn steil. Loodzwaar beladen vrachtwagens rijden af en aan. Alles is bedekt met een wit, kalkachtig laagje. Welkom in Carrara, de marmerhoofdstad van de wereld. En jij, jij kunt de marmergroeven van Carrara bezoeken.

Marmergroeve van Carrara

Het contrast tussen het chique marmer in keukens, zalen of musea en de plek waar het gewonnen wordt, kan bijna niet groter zijn. In de bergen rond Carrara, de Apuaanse Alpen, maken vrachtwagens en graafmachines de dienst uit. Het landschap is ruw. Woest zelfs. De mannen die hier werken hebben een geharde blik en ruige uitstraling. Werken in een marmergroeve is niet voor watjes. 

Wat is marmer?

Uit de marmergroeven komen verschillende marmersoorten, van spierwit tot marmer met groene en blauwe aders. Maar wat is marmer eigenlijk? Het is een soort kalksteen, door jarenlange enorme druk en soms extreem hoge temperaturen is het kalksteen veranderd in marmer. Het is dus een volledig natuurlijk product. De Italianen gebruiken het graag op de façades van kerken, je kent misschien wel marmeren keukenbladen en ook beeldhouwers zijn fan van deze natuursteen. 

Marmerwinning in Carrara

De marmerindustrie is groot in de regio. Er zijn alleen al zo’n 300 marmergroeven die samen jaarlijks meer dan 5 miljoen ton marmer winnen. En dan zijn er nog honderden bedrijven die op één of andere manier hun geld verdienen met marmer. Van marmerbewerking tot graafmachines repareren. Er wordt zelfs marmer uit andere delen van de wereld naar Carrara gebracht omdat het goedkoper is om het marmer hier te laten bewerken. Dankzij het enorme volume staan de machines hier nooit stil. 

Het marmer wordt van binnenuit de berg gewonnen. Er komen allerlei berekeningen en metingen bij kijken om ervoor te zorgen dat het veilig gebeurt, zonder instortingsgevaar. In de marmergroeve die ik bezoek, staat er bijvoorbeeld om de 30 meter een pilaar voor de stevigheid. In deze groeve hebben twee bedrijven een contract van maar liefst 29 jaar om er te mogen delven. 

Michelangelo’s marmer obsessie

De Romeinen ontdekten in de tweede eeuw voor Christus het marmer in Carrara. Eerder haalden ze het marmer vooral uit Griekenland en Turkije, maar Carrara was natuurlijk veel dichterbij. Zo ontstonden de eerste marmergroeven hier. 

In de middeleeuwen lag de marmerwinning even stil, maar in de Renaissance kreeg Michelangelo de opdracht ermee te werken. Zijn David is gemaakt van marmer uit de marmergroeven hier. Naar verluidt bezocht hij Carrara regelmatig en woonde hij er zelfs een poosje. Hij ging in die periode met zijn muilezel de bergen in om zelf het beste marmer uit te zoeken. Dat is nog eens toewijding. Onder andere in Pietrasanta zijn ook nu nog veel kunstenaars actief die graag met het wereldberoemde marmer werken. 

Marmertour: bezoek een marmergroeve in Carrara

Autorijden tussen de marmergroeven door is al een ervaring op zich, maar het wordt extra leuk als je ook even een kijkje neemt in zo’n groeve. Ik doe dat met Marmo Tour, waar ik gewoon ter plekke een ticket koop. Maar zeker in de zomermaanden is het verstandig wel even te reserveren. Of gewoon bij Marmo, maar je kunt ook een jeep tour reserveren.

Met een klein busje sjees ik de marmergroeve in. Ik houd me maar vast aan de gedachte dat de chauffeur dit dagelijks meerdere keren doet en precies weet of ‘ie wel of niet tegenliggers kan verwachten. In de marmergroeve is het fris, koud zelfs in vergelijking tot buiten. Een trui of een vest is dus geen overbodige luxe. 

Van een afstandje bekijk ik hoe het marmer wordt gewonnen. Met een stalen spiraalkabel wordt een enorm blok marmer doormidden gesneden. Dit komt heel precies, want doe je dit op het verkeerde punt dan heb je kans dat het marmer verkeerd splijt en dan is het niet meer bruikbaar. De gids legt in duidelijk Engels uit hoe de marmergroeve is ontstaan, hoe het marmer wordt gewonnen en bewerkt.

Er zijn nog een paar extraatjes bij de tour. We staan even stil bij een schildering van Ozmo, naar een werk van Michelangelo. We bewonderen ook nog een paar flessen Extraordinary wijn in marmeren flessen. Maar, wat ik pas echt tof vindt, is dat hier in de marmergroeve ook concerten en evenementen plaatsvinden. David Bryan, de pianist van Bon Jovi (nostalgie en guilty pleasure) speelde hier op een marmeren piano. 

Tours naar de marmergroeven van Carrara

Een marmertour bij Marmo Tour hoef je buiten het hoogseizoen in principe niet te boeken. Rij gewoon langs en op het vrolijke ticketloket staat aangegeven wanneer de volgende tour vertrekt. In een busje passen 8 mensen, dus je hoeft meestal niet lang te wachten. Helmpje op, hesje aan en gaan! Maar, in de aanloop naar de drukke zomermaanden, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en toch alvast een plekje reserveren. Marmo Tour is open van maart tot en met oktober.

De tour duurt zo’n 40 minuten en kost € 10. Eenmaal buiten kun je nog even een kijkje nemen bij het Cavamuseo waar je beelden kunt bekijken en kunt zien welke materialen er vroeger werden gebruikt. 

Hoe kom je bij de marmergroeven van Carrara?

Stel je navigatie in op Marmo Tour en je zult al snel je (huur-) auto voorzien van een dun laagje wit stof. Je rijdt tussen de marmergroeven door. Links en rechts zie je de indrukwekkende bergen met witte marmertoppen. Nee, dat is geen sneeuw. Let goed op, want de weg is op veel punten vrij slecht en de doorgewinterde vrachtwachtenchauffeurs sturen behoorlijk hard de bochten in. Vanaf de marmertour vervolg je de weg de tunnel in. Pas ook hier op je snelheid want de weg is hobbelig en er kunnen losse stukken marmer liggen. Via deze route rij je vanzelf de Apuaanse Alpen weer uit. Als je liever niet zelf rijdt, boek dan een jeep tour.

Tip! Als je nog een auto wilt huren in Italië, check dan Sunny Cars of EasyTerra. Daar heb ik onwijs goede ervaringen mee.

Meer Italië inspiratie

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: augustus 2019. Daarna geüpdatet!

Reacties

  1. Hoi Kim,

    Reserveren is wel verstandig. Zojuist teruggekeerd omdat alles t/m vrijdag vol is.

    • Hey Ferdy, ow da’s balen zeg. Thanks voor het doorgeven, ik maak er meteen een notitie van in het artikel.

Schrijf een reactie