fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 20 juni 2023

In Toscane, niet ver van Lucca en Pisa, ligt het artistieke plaatsje Pietrasanta. Stel je een klein stadscentrum voor met kunst op straat, talloze kunstgalerieën en een heerlijk centraal plein waar de kunstzinnige bevolking graag flaneert en elkaar ontmoet. Hoe kun je Pietrasanta in Italië optimaal beleven?

Geliefde ontmoetingsplek in Pietrasanta: het Piazza del Duomo

Ooit was het autovrije centrum van Pietrasanta ommuurd. Van die muur is nu weinig meer over. Wel staat de prachtige oude stadspoort die je van Piazza Carducci naar het grote plein Piazza del Duomo brengt nog overeind. Op het plein staat de Duomo di San Martino. De rode klokkentoren is eigenlijk niet af, daar had nog marmer op gemoeten. Bewonder zeker even de kerk van binnen, misschien niet zo indrukwekkend als die in bijvoorbeeld Florence of Lucca, maar het marmer is evengoed prachtig. 

Google Maps locatie

Het centrum van Pietrasanta is overzichtelijk ingericht. Dwaal dus lekker door de straten zonder bang te zijn voor verdwalen. De kleurrijke pandjes met mooie muren en deuren zijn stuk voor stuk fotogeniek. Het loont de moeite een keertje vroeg op te staan en wat foto’s te gaan maken. 

De parallel lopende straatjes zitten barstensvol kunstgalerieën, restaurants en boetiekjes. In Pietrasanta vind je geen grote winkelketens maar lokale opties. Alle winkelstraten komen uit op het gezellige Piazza del Duomo. Hier vind je fijne terrassen waar je lekker mensen kan kijken. Rond aperitivo-tijd stroomt het vol, en gelukkig vooral met Italianen (in mei tenminste). 

Uitkijkpunt over Pietrasanta

Aan de achterzijde van het Piazza del Duomo gaat een stijl pad, Via della Rocca, stijl omhoog langs de overgebleven delen van de oude stadsmuren. Het pad leidt me naar het mooie 13e eeuwse Rocca di Sala, of wat daarvan over is. Ik kan het Palazzo niet bezoeken, maar wel even fijn op adem komen met uitzicht over Pietrasanta. In de verte is zelfs de zee te zien. De tuin hier wordt goed bijgehouden en er zijn verschillende zitjes waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt door de mensen die de korte, maar steile klim maken. 

Google Maps locatie

Kunstenaars in Pietrasanta: Michelangelo & Botero

Kunstenaars wonen graag in Pietrasanta, vooral zij die steen en brons bewerken. Deze regio heeft namelijk veel steengroeven. Michelangelo haalde hier zelfs zijn marmer vandaan. Ook de Colombiaanse Fernando Botero heeft hier een thuis gevonden. Hij is bekend van de beelden en schilderijen van stevige mensen. Ik ontdekte hem in Colombia en vind zijn werk vrolijk en uniek. Tegenover het gemeentehuis van Pietrasanta staat De Naakte Krijger fier iedereen die de stad inrijdt te verwelkomen. 

Google Maps locatie

Openbare kunst, kunstgalerieën en musea in Pietrasanta

In heel Pietrasanta staan meer dan 70 kunstobjecten op straat tentoongesteld. Je hoeft eigenlijk niet eens je best te doen om er eentje te vinden.

Veel kunstgalerieën kun je gewoon gratis bezoeken. Wandel door de straatjes van het historische centrum en je loopt er gegarandeerd eentje tegen het lijf. Pietrasanta heeft ook enkele musea. Vooral het Museo dei Bozzetti is interessant, al is het alleen maar vanwege de locatie: een voormalig klooster. In het museum treft je vooral marmer en gipswerk. 

Google Maps locatie

Marina di Pietrasanta (gratis strandtoegang in Toscane!)

Pietrasanta heeft ook een kuststrook. Die bereik je met het openbaar vervoer of de auto vanuit het centrum. Het is te ver om te lopen. Marina di Pietrasanta is een welkom alternatief voor het (in mijn ogen) veel te drukke Viareggio. Hoewel het er ook de schijn van heeft dat de stranden hier in de zomer ook goed vol kunnen raken.

Handige tip: ga naar Bagno Motrone, daar mag je gratis het strand op. Dat mag op veel plekken aan de Toscaanse kust niet namelijk. Of, iets verderop, ga naar CocoBanana, dit is de Google Maps locatie.

Tip! Auto huren in Toscane? Kijk eens bij Sunny Cars of Easy Terra. Betrouwbaar & All-Inclusive.

Uitstapjes vanuit Pietrasanta

Met de auto kun je super eenvoudig een paar leuke dagtrips maken in Toscane rondom Pietrasanta. Wat dacht je van:

Hoteltip in Pietrasanta: Hotel Palagi

Ik verblijf vijf nachten in het Palagi Hotel in Pietrasanta. Ik rol van mijn bed zo het terras op. Nou ja, niet letterlijk, maar het hotel ligt direct achter het stadscentrum. Er is een fijn dakterras en bij de receptie is ook voldoende zitplek om even wat te lezen of een spelletje te spelen. De ontbijtzaal is niet heel sfeervol, maar omdat het buffet zo goed is, maakt dat me niks uit. Er zijn elke dag verse taarten, vruchten, heerlijke kaasjes, goede broodjes en heerlijke cappuccino’s. Dit is lekker wakker worden hoor. De hotelkamer is ruim en heeft een koelkastje. Het nodigt niet uit om uren te blijven zitten, maar het terras lonkt dus dat is geen enkel probleem. Op twee minuten lopen van het hotel ligt een parkeerplaats waar je een sleutel voor kan krijgen. 

Meer Italië inspiratie

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: mei 2020. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie