Laatste update: 7 augustus 2018
La Candelaria is een koloniale en toeristische wijk in Bogota, Colombia, vol prachtige oude gebouwen… beklad met graffiti. Van lelijke tags tot ware kunstwerken. Zonde? Of juist een mooi kenmerk van Bogota? Met zoveel graffiti om je heen kun je natuurlijk niet anders dan de Bogota Graffiti Tour doen.
Graffiti, je ontkomt er niet aan
Op zo’n 2600 meter hoogte ligt Bogota, de hoofdstad van Colombia. Vanwege de hoge ligging is het overdag twintig graden en ‘s avonds rond de vier. Bogota heeft ruim zeven miljoen inwoners en is immens groot. We lopen ongeveer drie uur met een gids door slechts een heel klein stukje van de stad. De gids wijst ons op verschillende graffiti stijlen, materialen en bijbehorende verhalen. Graffiti is groot in de stad, heel groot. Er is bijna geen gebouw dat niet is beklad. De enige remedie tegen de graffiti artiesten is je huis verven met speciale verf zodat je het er weer makkelijk afwast of zelf een graffiti kunstenaar inhuren die echt iets moois maakt. En dan maar hopen dat andere mensen het werk respecteren en er niets overheen spuiten.
Graffiti etiquette
De graffiti kunstenaars hebben allemaal hun eigen stijl en kenmerken en zijn veelal ook aangesloten bij een groep zoals MAL (‘bad’) en APC (Animal Poder Crew). Ze maken dan gezamenlijk een kunstwerk op een muur en doen zelfs mee aan wedstrijden. Het overspuiten van andermans werk is not done, maar vertelt ook dat het eigenlijk al lang is als een werk een jaar intact blijft.
Graffiti artiesten als wereldverbeteraars?!?
Sommige werken hebben een politieke boodschap, andere historische betekenis en weer andere zijn simpelweg mooi. Of lelijk. Of deze manier van je punt overbrengen ook echt impact heeft op het land, blijft een beetje onduidelijk. De gids doet alsof de graffiti artiesten de wereld aan het veranderen zijn. Dat gaat me wat ver. Daarnaast zou graffiti als kunstvorm volledig geaccepteerd zijn in de stad en door haar inwoners. Ik vraag me dat af: je kunt er namelijk nauwelijks voorkomen dat iemand je huis vol spuit met tags. Is iemand inhuren om een mooi werk op je muur te zetten dan uit respect voor de kunst of om te voorkomen dat je lelijke zooi krijgt? Een aantal artiesten overlegt overigens wel met de eigenaren van gebouwen of ze er mogen spuiten en schilderen. Heb je toestemming, dan krijg je ook geen gedoe met de politie.
Justin Bieber’s graffiti
De gids heeft een mooi verhaal over Justin Bieber. Meneer heeft zo’n twee jaar geleden graffiti gespoten onder een brug. De graffiti community in Bogota was not amused. Vooral omdat Justin Bieber dit onder politiebegeleiding mocht doen, terwijl er vlak daarvoor nog een jongen van zestien werd neergeschoten vanwege zijn graffiti werk. Dus al snel besloot men gezamenlijk het werk van Bieber onder een nieuwe graffitilaag te verbergen.
Kenners? Fans?
Ik vond de tour indrukwekkend. Het is voor mij de eerste keer dat ik de streetart wereld induik. Opeens kijk ik met andere ogen naar de stad. Overal vind je kleine en grote kunstwerken. Meer foto’s vind je op Facebook. Herkennen of het werk is van DjLu of Stinkfish is helaas nog een stapje te ver voor me. Maar mocht je helemaal fan zijn, dan kun je door DjLu ontworpen schoenen kopen bij bucketfeet. Sowieso is het leuk om hem op Instagram te volgen.
Zin om de graffiti tour te doen? Dat kan! Check de site van Bogota Graffiti Tour. In Bogota zijn trouwens ook veel andere tours, bijvoorbeeld een fietstour van Baja Bikes (aff.) of een foodtour.
Ook andere Zuid-Amerikaanse steden zijn het podium van de graffiti kunstenaars. In Lima kun je bijvoorbeeld ook terecht voor een street art tour. Aanrader!