fbpx

Laatste update: 15 mei 2020

In Peru verbeter ik niet alleen mijn Spaans, ik leer ook een nieuwe taal. De taal van street art. Qua kennisniveau ben ik namelijk een echte ‘toy’ in het wereldje: een beginner. Nu heb ik helemaal niet de ambitie om ooit een ‘king’ (een zeer gerespecteerde graffiti artiest) te worden, interessant vind ik het wel. Daarom neem ik in Lima een kijkje in de street art cultuur.

Street art of graffiti?

Een paar jaar geleden deed ik in Bogota in Colombia een graffiti tour. Sindsdien valt graffiti op straat me meer op. Terwijl we door Lima wandelen, zie ik het ook veel. Misschien hebben ze hier ook wel zo’n tour? Ja hoor, al snel beland ik bij Tailored Tours Peru. Een kleinschalige club met lovende recencies op Tripadvisor. Mijn twee reisgenootjes had ik zo snel overtuigd. We boeken een street art tour. Het verschil tussen graffiti en street art? Graffiti is een vorm van street art. De breiwerkjes om lantaarnpalen en bomen zijn bijvoorbeeld ook street art. Stickers en posters zijn street art. Heel kort door de bocht: al het creatieve wat je op straat tegenkomt, is street art.

Street art tour door Barranco

We ontmoeten Brenda, gids en eigenaresse van Tailored Tours Peru, bij het moderne kunst museum MAC in Barranco.  We herkennen haar direct aan haar spijkerjasje. Per mail kregen we namelijk een foto van haar zodat we elkaar makkelijk kunnen vinden. De vrolijke afbeelding op haar spijkerjasje blijkt ontworpen te zijn door een van de graffiti artiesten wiens werk we zo nog gaan bewonderen. Brenda is geboren in Schotland maar woont al sinds haar jeugd in Peru. Ze leidt toeristen rond in haar Lima. Haar Lima bestaat uit lokale kunstenaars, restaurants en verborgen winkeltjes waar je als toerist nooit terecht komt. Wij gaan anderhalf uur met Brenda op pad om street art in de wijk Barranco te bekijken.

De taal van street art

Ik denk dat we in totaal zo’n vijftien werken bekijken. Brenda vertelt ons ondertussen over de street art cultuur, de graffiti artiesten en de schilderingen. Veel van de street art artiesten kent ze persoonlijk en daarom kan ze ook veel details vertellen. Sommige muurschilderingen zijn zo nieuw (slechts een paar dagen oud) dat het bij raadwerk blijft. Brenda weet in die gevallen wel meer te vertellen over de artiest zelf en ze breidt mijn woordenschat flink uit. Een piece is een graffiti kunstwerk, een tag is de handtekening van de artiest, een crew is een (semi) georganiseerde groep graffiti artiesten, old school is graffiti uit de jaren tachtig en new school is eigenlijk alles daarna.

Burgemeester verwijderd muurschilderingen

De street art cultuur leek in 2015 Lima te verlaten. De burgemeester van Lima schilderde tijdens de verkiezingsperiode ruim zestig muurschilderingen over met zijn campagnekleur geel. Een flinke klap voor de street art gemeenschap. Gesteund door lokale bevolking zijn de artiesten volop bezig hun erfgoed te herstellen. Er wordt driftig op los geschilderd en gespoten. Niet alleen door Peruanen, maar ook door graffiti artiesten uit Chili, Colombia en andere landen. De hashtag #BorraronUnoPinaramosMil drukt de actie het simpelst uit: jij verwijdert er één, wij schilderen er duizend. In 2015 werd er zelfs een wedstrijd georganiseerd waarbij uit ongeveer honderd inzendingen tien ontwerpen een plekje hebben gekregen in de stad. De wedstrijd had de toepasselijke naam Las Paredes Hablan (de muren spreken).

De winnaar van de wedstrijd is deze schildering. Gemaakt door mensen van verschillende stammen uit Peru.

Vele stijlen, vele smaken

De muurschilderingen hebben allemaal echt een eigen stijl. Van de psychedelische vrolijke diertjes van Colectivo Salvajes tot serieuze werken met een politieke boodschap.

Deze schildering is een eerbetoon aan de kinderen die de afgelopen decennia verdwenen zijn. Hun ouders wachten nog steeds op hun terugkeer, ookal zal die waarschijnlijk nooit meer komen. Op de muur zijn de ouders afgebeeld die grijpen naar een verscheurde foto van hun kind. Bijzonder is dat zelfs de lantaarnpaal is meegeschilderd.

Yandy Graffer werkt met veel lijnen en details. Ik ben er zelf niet zo van gecharmeerd, maar het verhaal dat de visser geïnspireerd is op zijn opa maakt het toch interessant.

Muurschilderingen zijn soms zelfs reclame. Check deze schildering eens. Nog nieuwe schoenen nodig?

Tailored Tours Peru: street art tour

Ook een keer met Brenda of een van haar collega’s op pad? De street art tour in Barranco kost 25 dollar per persoon. Dat is nogal aan de pittige kant voor Peruaanse begrippen, maar in Lima is dit juist een concurrerend tarief. Neem contact op via de website van Tailored Tours Peru om een afspraak te maken. Wij hadden geluk en konden in de ochtend nog een tour voor in de middag regelen. Maar iets eerder reserveren is natuurlijk wel slimmer.

Kun je geen genoeg krijgen van de muurschilderingen? Check dan ook het Facebook album. Meer foto’s!

Meer Peru inspiratie?

Benieuwd wat er nog meer is te beleven in Peru? Start alvast aan de voorpret met een reisgids. Zeker als ik ga rondreizen kies ik voor Lonely Planet vanwege de praktische informatie. Te koop bij onder andere Bol.com en Book Depository.

PERU - blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Reacties

  1. Ik ben echt gek op street art en vind je artikel over street art in Lima ook te gek 😉 Street art geeft kleur en persoonlijkheid aan een stad en je foto’s laten erg mooie creaties zien. Het verandert Lima in een openluchtmuseum. Jammer dat de burgemeester daar anders over denkt.

    • Hey Ilona, je hebt helemaal gelijk. Street art geeft een stad echt karakter. Sowieso vind ik het heel bijzonder met hoeveel verschillende brillen je naar een stad kan kijken: zoveel verhalen en interpretaties. Heel tof!

Schrijf een reactie