This post is also available in:
Laatste update: 19 december 2024
Zeg je IJsland, dan zeg je Golden Circle. Deze ‘gouden route’ brengt je in korte tijd langs veel hoogtepunten van IJsland. En ja, het is hartstikke toeristisch, maar who cares. Ik neem je graag mee langs de Golden Circle route, maar voeg daar wel een paar extraatjes aan toe.
Ongekend populair: de Golden Circle
Vrijwel iedereen die naar IJsland gaat, ‘doet’ de Golden Circle. Het is de populairste autoroute van IJsland omdat je lekker veel kunt zien op korte afstand van Reykjavík. Het is dus ook perfect als je maar een paar dagen in IJsland hebt. De Golden Circle is een perfecte kennismaking met al het moois dat IJsland heeft te bieden. In een paar uur tijd zie ik geisers en watervallen, het bekendste kerkje van IJsland en langs de route bewonder ik met sneeuw bedekte bergen, ongerepte natuur en weilanden met IJslanders – de paarden bedoel ik dan.
Huur een auto (lees de tips voor een auto huren in IJsland) en rij de Golden Circle route zelf, of laat je lekker rijden en ga mee op een tour. De meeste tours stoppen bij Gullfoss, Þingvellir en Geysir. Als er dan nog tijd is, worden er meer bezienswaardigheden toegevoegd.
De Golden Circle route zelf rijden
De Golden Circle is een makkelijke autoroute die je prima zelf kunt rijden. De meeste mensen trekken er een dag voor uit. Dat is voldoende tijd voor alle ‘standaard’ stops. Dat zijn er vijf: Þingvellir, Geysir/Strokkur geisers, de watervallen Gullfoss en Faxafoss en het Kerið kratermeer. Ik begin halverwege de dag aan de Golden Circle en verdeel het daarom over twee halve dagen. Dat is ook wel nodig als je ook alle extra stops wilt doen.
Voor de Golden Circle hoef je in principe geen 4×4 auto te huren. Maar als je meer van IJsland gaat ontdekken, raad ik dat wel aan. Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars en EasyTerra.
De Golden Circle route
Ik heb hier de Golden Circle route voor je uitgezet in Google Maps. Klik erop en stuur ‘m naar je telefoon. Let op: de “onofficiële” stops zoals de wijnbar en de Hrunalaug Hot Spring heb ik er niet ingezet. Ik laat het helemaal aan jou of je de Golden Circle route wilt uitbreiden. Dit zijn in ieder geval de belangrijkste stops.
Ik start direct vanaf het vliegveld aan de Golden Circle. Mijn eerste stop is het nationale park Þingvellir en dan rijd ik met de klok mee. De bezienswaardigheden staan dus ook op deze volgorde.
Stop 1: Nationaal park Þingvellir
Mijn voorstelling van het Þingvellir nationaal park is grootser en woester dan de werkelijkheid. Begrijp me niet verkeerd: het is een mooi park. Alleen dacht ik dat ik me er een paar uur zou kunnen vermaken, maar zo lang heb je er niet nodig. In een uurtje ben je rond en heb je alles gezien. Of tenminste: dan heb je het deel dat je bezoekt tijdens de Golden Circle stop gezien. Want je kan er wel langere hikes maken als je wilt en het meer is het grootste meer van IJsland. Je zou er ook kunnen paardrijden of snorkelen in Silfra. Genoeg te doen dus voor langer vermaak, maar dan moet je wel meer tijd uittrekken voor je Golden Circle route.
Er zijn vijf parkeerplaatsen: P1 t/m P5. Ik parkeer op P1 en in de winter zijn daar de toiletvoorzieningen gesloten, maar ik moet toch via het informatiecentrum het park in en daar zijn ook toiletten. Betalen doe je via de app Parka of op de parkeerplaats zelf. Voor een reguliere personenauto betaal je 1000 ISK (2024). Dat is aan de prijzige kant, maar ja… het is IJsland en het Þingvellir park is verder wel gratis.
De paden zijn duidelijk aangelegd, dus verdwalen kan niet. Ik vind het ook vrij druk en de parkeerplaatsen staan niet eens vol. De wandelroute brengt je langs de plek waar het eerste parlement van IJsland werd gesticht (Althing) en het Þingvellir kerkje. Dat is één van de bekendste kerken van IJsland. Ernaast staat het zomerhuis van de premier waar nog altijd gebruik van wordt gemaakt.
De Oxarafoss waterval trekt veel bekijks. De hoeveelheid toeristen doet wel een beetje af aan de ervaring, maar gelukkig staan er nog veel meer watervallen op de planning. En dan is er ook nog de Almannagja kloof. Hier is de overgang van de Noord-Amerikaanse naar de Euraziatische aardplaat. Het is dat ik het weet, maar anders herken je het niet en is het gewoon een mooie kloof. Zo mooi, dat ook Game of Thrones scenes hier zijn opgenomen.
Google Maps locatie parking
Betaald parkeren
Extra stop: Brúarfoss waterval
Een kleine detour van een kwartiertje rijden (heen en terug) brengt mijn beste vriend en mij bij de Brúarfoss waterval. Het is misschien meer een woeste rivier dan een waterval. Op nauwelijks vijf minuten lopen van de parkeerplaats tref je een brug over het water en dit is het al. Het water ziet er ijzig koud uit. Deels is het nog bevroren, waardoor je kleurschakeringen in het water kunt ontdekken: van wit naar blauw naar bijna zwart.
Het is wel wat duur parkeren (750 ISK, 2024) voor een niet heel indrukwekkende waterval. Betalen kan via een automaat of de Parka app. Je kenteken wordt gescand dus betaal wel, ook al is het maar een korte stop.
Google Maps locatie
Betaald parkeren
Stop 2: Geysir en Strokkur geisers
In de omgeving van Haukadalur ligt een geothermisch gebied. Dat betekent dat dit de perfecte plek is om geisers te zien. Een geiser is een vulkanisch verschijnsel dat door de hitte van de aarde stoom en water spuit. Maar helaas, helaas: de originele geiser is niet meer actief. Geysir is namelijk gestopt met spuiten. Heel jammer, want deze geiser kon tot wel 70 meter hoog spuiten en vroeger zelfs tot 150 meter.
En dus moet je tegenwoordig naar de kleinere Strokkur geiser. Deze haalt een hoogte van 20 tot 30 meter en spuit ongeveer iedere vijf tot acht minuten. Hoe drukker het wordt rondom de geiser, hoe dichter je bij het moment supreme komt. Het mooiste zicht heb je wat mij betreft als je een stukje van de geiser af gaat staan, in de richting van waar hij het water naartoe spuwt. Als je er direct naast staat is het namelijk net een grote bubbelbadbubbel terwijl het opspattende en verspreidende water pas echt indruk maakt vanaf de andere kant.
De omgeving ruikt naar zwavel (rotte eieren), maar eigenlijk vind ik het best meevallen. Misschien ruik ik het minder omdat het idioot hard waait? Ik neem ook nog een kijkje bij Blesi, wat meer een warmwaterbron dan een geiser is. Al is het er officieel wel eentje geloof ik.
Vanaf de parkeerplaats aan de overkant van de weg is het een klein eindje lopen naar het geisergebied. Tussen Geysir, Strokkur en de geiser Blesi ligt een korte wandelroute van 2,2 kilometer. Je kunt eventueel nog een korte hike omhoog doen (30 min retour) voor het uitzicht.
Google Maps locatie
Gratis parkeren
Stop 3: Gullfoss waterval
Vertaald betekent Gullfoss ‘gouden watervallen’. Hoe kan het ook anders op de Golden Circle? De Gullfoss waterval is onwijs groot – en trekt ook onwijs veel mensen. De waterval bestaat uit twee delen. Eerst valt het water 11 meter naar beneden, stroomt iets verder en dendert dan weer 21 meter naar beneden. In de zomer schijnt het echt een watergeweld te zijn. Aan het begin van de lente zijn delen nog bevroren.
Van bovenaf is de Gullfoss waterval al mooi, maar je kunt ook even naar beneden lopen een platform om de waterval frontaal te bekijken. Ik loop ook even opzij langs de rotsen zodat ik de waterval van de zijkant kan bekijken. Hier vind je ook een langer wandelpad. De ijzige wind weerhoudt me van een wandelingetje.
Google Maps locatie
Gratis parkeren
Stop 4: Faxafoss waterval
De Faxafoss waterval slaan wij over vanwege tijdgebrek (en omdat we toe zijn aan de volgende extra stop: de wijnbar). Inmiddels gaat onze kennis van de IJslandse taal wel snel vooruit. Want na de Oxarafoss, Brúarfoss, Gullfoss en Faxafoss valt het kwartje: foss betekent waterval. Weer wat geleerd.
De Faxafoss waterval wordt niet alleen door ons overgeslagen, maar meer mensen doen dat. Als je namelijk de Gullfoss waterval hebt gezien, is de Faxafoss waterval een stuk minder indrukwekkend. Dus stel dat je de Golden Circle andersom rijdt, dan heb je wel een leuke opbouw.
Extra stop: Vínstofa Friðheima – Winebar & Bistro
Wij vinden dat we wel een (duur) wijntje hebben verdiend en ik heb daarvoor een heel fijn plekje op het oog: Vínstofa Friðheima. Het is een wijnbar en bistro in een oude tomatenkas. Eromheen staan nog kassen die wel in bedrijf zijn.
Het is een prachtige lichte ruimte waar wijnranken over het dak groeien. Mooi ingericht, lekkere wijn en een kaasplankje met IJslandse kazen. Het goedkoopste wijntje hier? € 12. Niet eens een gekke prijs in IJsland. De bediening is heel vriendelijk en we zitten heerlijk in de comfortabele stoelen. Wist je trouwens dat fooi geven in IJsland niet gebruikelijk is? Mag wel natuurlijk, maar hoeft dus niet.
Google Maps locatie
Gratis parkeren
Extra stop: Secret Lagoon
Heel geheim is ‘ie natuurlijk niet, maar de Secret Lagoon is wel een stuk kleinschaliger (en goedkoper) dan de Blue Lagoon. De Secret Lagoon is het oudste warmwaterbad van IJsland. In de winter kun je er tot 19 uur terecht en in de zomer is het een uurtje langer open. Misschien een goed idee om hier na al die sights van de Golden Circle even in te plonzen? Je moet wel vooraf boeken om er zeker van te zijn dat je er ook in mag.
Extra stop: Hrunalaug Hot Spring
Maar, als je zin hebt in een dip in het water die nog net weer wat authentieker en kleinschaliger is, vergeet dan de Secret Lagoon en ga naar de Hrunalaug Hot Spring. Het is een schattige, kleine warmwaterbron op een afgelegen plek. Je betaalt ISK 2500 voor volwassenen, ISK 1200 voor kinderen en kinderen onder de 11 mogen gratis.
Ik ben er om 9.15 ‘s ochtends en dan zijn er slechts twee anderen. Maar ik lees in de reviews dat er toch al veel mensen dit pareltje hebben ontdekt. Je betaalt bij de entree of de brievenbus en daar zijn ook twee douches. Het water in de hot spring is regenwater dat wordt verwarmd door de hete rotsen.
Direct naast de Hrunalaug Hot Spring staat een klein hutje waarin je je kan omkleden. Dit hutje en het bad ervoor zijn al in 1935 gebouwd door een lokale boer. Het bad werd toen nog gebruikt om schapen in te wassen om ze te beschermen tegen een ziekte die door mijten wordt veroorzaakt. Voor zo ver ik weet, zijn het nu alleen mensen die komen badderen. Ik heb in ieder geval geen schaap gezien – zou wel leuk zijn geweest trouwens.
Google Maps locatie
Gratis parkeren
Extra stop: Skálholt kathedraal
In het dorpje Skálholt staat de witte kerk Skálholtsdómkirkja (nog meer IJslandse taal: kirkja is kerk – zo makkelijk kan het zijn!). Je mag gratis naar binnen, check dus even of de deur open is. Binnen vind je ook een museum. Dat heb ik niet bezocht.
Dit is de 10e kerk op deze exacte locatie. In 1056 werd de eerste gebouwd en deze die je nu ziet is van 1963. Voor de kerk ligt een archeologische vindplaats en je hebt mooi uitzicht over de vlakte met bergen op de achtergrond. Naast de kathedraal ligt een hotel en aan de buitenkant kun je een trap af naar de toiletten. Gratis en voor niks.
Google Maps locatie
Gratis parkeren
Stop 5: Kerið kratermeer
He he, eindelijk weer een officiële stop op de Golden Circle. Voor het Kerið kratermeer betaal je ISK 500 én moet je even een behoorlijke rij overwinnen. Er komt net een aantal busladingen toeristen aan als ik het kratermeer bezoek, maar ze verspreiden zich aardig over het gebied.
Het kratermeer is begin april nog bevroren waardoor het nog het meest lijkt op een ijsbaan. Normaal gesproken steekt het blauwe water mooi af tegen het rode vulkanische gesteente, gecombineerd met groene mossen en hinten van geel. De IJslandse zangeres Björk gaf ooit eens een optreden op een vlot in de krater.
Je kunt bovenlangs rondom de krater lopen in ongeveer een kwartier. En je kunt naar beneden naar het water lopen. Het Kerið kratermeer is een geliefde stop omdat ‘ie makkelijk toegankelijk is en heel mooi, maar ook omdat hij uniek is in z’n soort. Het kratermeer is ontstaan doordat een magma-kamer is ingestort, terwijl de meeste andere kraters het gevolg zijn van een explosie.
Google Maps locatie
Gratis parkeren
Extra stop: Greenhouse Hotel food hall
Of je nou zin hebt in alleen een kopje koffie of toch een beetje trek hebt, stop dan even bij het mooie Greenhouse Hotel. In de ochtend kun je in de luxe lobby terecht. Dat is een mooie open ruimte met veel planten, een uitgebreide winkel en lekkere koffie. In de middag gaat de food hall open. Je kunt er taco’s, salades, Aziatische gerechten en meer bestellen. Om 16 uur is het happy hour in de food hall en ‘s avonds om 21 uur is het wéér happy hour.
Google Maps locatie
Gratis parkeren
Terug naar Reykjavik?
Dat was de hele Golden Circle route. Je kunt nu terug naar Reykjavík, of misschien reis je liever door. Bijvoorbeeld naar Vík, Snaefellsnes of Höfn. Of misschien blijf je liever in de buurt een nachtje slapen. Ook daarvoor heb ik tips voor je: Geysir Hestar en het Greenhouse Hotel.
Basic Golden Circle accommodatie: Geysir Hestar
Wij hakken het gouden rondje in tweeën en slapen in de buurt van het geisergebied. We kiezen voor Geysir Hestar. Dit is een self-service accommodatie op een paardenboerderij. Omdat we buiten het seizoen reizen, kunnen we helaas geen ritje maken. Op het terrein lopen dus paarden en er staan verschillende soorten accommodaties: houten huisjes, yurts en een guest house. Dat is waar wij slapen. Je kunt hier boeken.
Het is even wennen dat je in IJsland vaak zo rond de €140 betaalt voor een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer. Het is gelukkig wel allemaal netjes, simpel, maar netjes. De kamers zijn helaas wel erg gehorig, maar het uitzicht maakt dat ruimschoots goed.
Er is een gedeelde keuken waar mensen elkaar na een lange dag ontmoeten en tips over IJsland uitwisselen. Als ik de volgende ochtend in de keuken kom, laat een man me trots zijn noorderlicht foto’s zien. Was dat hier, vannacht? Ja hoor. Gemist.
Fancy Golden Circle accommodatie: The Greenhouse Hotel
Wil je meer luxe, dan kun je The Greenhouse Hotel proberen. Dit is waar ook die food hall zit, dan rol je zo van het happy hour je hotelbed in. Alle hotelkamers hebben zicht op de bergen en zijn modern ingericht. Ik heb er dus niet geslapen, dus oordeel zelf of het iets voor je is. Bekijk het hotel op Booking.
Meer IJsland inspiratie?
Handige links voor je IJsland trip
- Accommodatie. Favoriet blijft Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
- Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Klook en Viator. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk.
- Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken in Discover Cars een handige site.
- Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol en Amazon.
- Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
- Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo, Transavia, Skyscanner en Kiwi.
- Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot TUI. Of kies voor Shoestring, D-Reizen of Sawadee.
- Yoga retreat of paardrijvakantie. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in IJsland of een paardrijvakantie.
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.
Voor het eerst gepubliceerd: juli 2024. Daarna geüpdatet!