fbpx

Laatste update: 11 juni 2024

Georgisch eten is echt superlekker, alleen lezen de menukaarten in Georgië als abracadabra. De veilige keuze is om voor een hamburger te gaan, maar dat zou echt zonde zijn. Ik laat je graag kennismaken met een aantal typisch Georgische gerechten zodat je je ze tijdens je reis met een gerust hart kunt bestellen. Eet smakelijk!

Eindeloos veel eten in Georgië

Vóór ik naar Georgië vertrek, weet ik dat het land op een bijzondere manier wijn maakt, dat er een soort dumplings zijn en een kaasbrood. Verder heb ik niet echt een idee van de Georgische keuken. Maar potverdikkie wat is Georgisch eten lekker! Het is echt supersmaakvol, overdadig en veel. Op je lijn letten doe je maar na je vakantie.

Adjaruli khachapuri: de kaasboot

Ik was het al helemaal vergeten, maar ik heb adjaruli khachapuri al eens thuis gemaakt! Het bestaat namelijk uit brood, boter, ei en heel veel kaas, dus dat lust ik wel. Het is een groot brood met opgerolde randjes gevuld met kaas, eierdooiers en een klont boter. Het lijkt een beetje op een bootje. In sommige restaurants kun je ook megagrote varianten bestellen. Vooral bedoeld om te delen natuurlijk. De bedoeling is dat je de kaas, boter en eieren roert en dan stukjes brood er in dipt.

Recept bekijken.

Khinkali: Georgische dumplings

Niet het meest oogstrelende Georgische gerecht, maar wel eentje die bijna iedereen wel lekker vindt. Khinkali is de Georgische versie van een dumpling. De khinkali’s zijn meestal gevuld met vlees en de bouillon daarvan. Maar soms vind je ook varianten met vis, kaas of groenten op de menukaart. Op veel plekken kun je ze alleen per vijf of zelfs vanaf tien bestellen. Even delen dus. 

Maar voordat je aanvalt. Er is zoiets als khinkali etiquette. Do like the Georgians do. Leg je mes en vork opzij en pak de khinkali vast bij het knoopje. Dan neem je er een hap uit zodat je de bouillon kunt opzuigen. Het knoopje eet je vervolgens niet op, maar leg je op je bord. Gewoon omdat daar de minste smaak in zit en zodat je precies kan zien hoeveel khinkali iederen opheeft. 

Mijn vader demonstreert het even voor je!

Megrulian khachapuri: Georgische kaaspizza

Als absolute kaasliefhebber ben ik echt ontzettend blij met de Georgische keuken. En als er megrulian khachapuri op de kaart staat, ben ik er sowieso bij. Het is een soort kaaspizza – Georgian style. Het is een brood gevuld met kaas én er zit gesmolten kaas bovenop. Het is vettig, kazig en fantastisch. De bedoeling is trouwens wel dat je het deelt met je tafelgenoten. In je eentje is het wat heftig. 

Pkhali: gekleurde walnoten balletjes

Als er een bordje met vrolijk gekleurde balletjes voor je wordt gezet, is het waarschijnlijk pkhali. Pkhali wordt gemaakt van verschillende groenten, verse kruiden, knoflook en walnoten. Meestal krijg je een rode variant (bietjes), een groene (spinazie) en een witte (bonen) samen als voorgerecht geserveerd. Als je een gecombineerd bord besteld, krijg je er vaak ook nigvziani badrijani bij. 

Nigvziani badrijani: auberginerolletjes met walnoot

De auberginerolletjes gevuld met een walnootpasta kun je eten als voorgerecht, bijgerecht of gewoon om te delen. De aubergine is geroosterd en wordt gevuld met een mix van walnoten en verschillende kruiden. Wat granaatappelpitjes erover en klaar. Je eet nigvziani badrijani meestal koud of anders lauwwarm. Een heerlijk en gezond hapje! 

Zelf maken? Hier is een recept

Shkmeruli: kip met melk en knoflook

Als ik hoor over kip in een melksausje raak ik niet direct enthousiast. Maar Shkmeruli blijkt toch een heel simpel, lekker gerecht. De kip wordt eerst rondom bruin gebakken en dan ongeveer een half uurtje in een pan met een mix van melk, kruiden en knoflook gegaard. En zoals je ziet op de foto: het komt allemaal niet zo precies. De kip is in flinke stukken gehakt met bot en al. 

Tolma: gevulde druivenbladen

Tolma ken je misschien als dolma uit Turkije. De Georgische variant wordt gemaakt van druivenbladen en gevuld met vlees of bijvoorbeeld bulgur en kikkererwten. Meestal krijg je er een wit sausje bij geserveerd. Dat is een matsoni saus: een sausje van Georgische yoghurt. 

Churchkhela: Georgische Snickers

Bij verschillende kraampjes op straat hangen ze in eindeloos veel kleuren: churchkhela. Nee, het zijn geen kaarsen, het is snoep. De Georgiërs vinden het hun variant van Snickers. Ik ben het daar niet helemaal mee eens (of eigenlijk helemaal niet), maar ik snap de vergelijking wel. De churchkhela worden gemaakt door een draadje met noten te dippen in ingedikt druivensap met wat bloem. Je koopt het als snack en soms wordt hij bij de koffie, thee of het dessert geserveerd. De churchkhela die ik heb geproefd zijn eigenlijk helemaal niet zo zoet. Eigenlijk is het best een gezonde snack denk ik. 

Pelamushi: dikke dessertpap

Oké, dikke dessertpap klinkt misschien niet zo smakelijk, maar dat is het wel. Pelamushi is een nagerecht gemaakt van ingedikt druivensap met een beetje bloem. En, afhankelijk van de smaak van de maker, met wat suiker. Het is hetzelfde goedje als waar de churchkhela mee wordt gemaakt. Maar nu wordt het koud geserveerd met wat nootjes erbij. 

Pelamushi Georgië: geel bord met een rolletje pelamushi

Syrniki

Als je googelt op syrniki, vind ik op de Nederlandse Google ‘Russische pannenkoekjes’. Daar zullen de Georgiërs niet blij mee zijn, gok ik zo. Maar ik zie ook een Oekraïense en Poolse variant, dus laten we het erop houden dat syrniki meerdere variaties kent in dit werelddeel. 

Syrniki eet je als ontbijt in Georgië. Het zijn kleine, dikke pannenkoekjes gemaakt van cottage cheese. Erg lekker. Ze hebben iets van een zuurtje erin lijkt het en ze worden meestal geserveerd met clotted cream en wat fruit. 

Ook makkelijk om zelf te maken. Check dit recept

Kebab met tashmijabi

Tashmijabi is een soort aardappelpuree met verse kaas. Voor iedere kilo aardappels gaat er een halve kilo kaas in. Het is een heel eenvoudig gerecht dat vaak als bijgerecht of onderdeel van een hoofdgerecht geserveerd wordt. Bijvoorbeeld met kebabs. Het is een heerlijk warm, voedend gerecht. Georgisch comfort food! 

Georgisch kaasplankje

De Georgiërs zijn minstens zo dol op kaas als Nederlanders. Wij hebben Gouda, zij hebben Guda. Klinkt bijna hetzelfde, maar smaakt totaal anders. Over het algemeen vind ik de Georgische kazen heel zout. Voor op een kaasplankje ben ik dan ook wat minder enthousiast over de Georgische kazen, maar gelukkig zijn er heel veel Georgische gerechten waar de kaas een hoofdrol speelt. 

Chizhi Bizhi: Georgische shakshuka

Chizhi Bizhi eet je als stevig ontbijt of als lunch. Het is een warm, vullend gerecht. Ieder restaurant, iedere familie maakt het net even anders, maar er zitten sowieso eieren en tomaten in. Voeg wat groenten die je nog rond hebt slingeren toe, ui en kaas en gooi het allemaal bij elkaar. Je eet het met wat brood en soms wordt er ook nog wat bacon bij geserveerd. 

Chizhi Bizhi: gerecht in een kom met brood ernaast

Lagidze: Georgische frisdrank

Geen eten, maar een Georgisch drankje. Lagidze is een siroop gemixt met bruisend water. De siroop komt in veel verschillende smaken: van munt tot kersen.  De naam komt van farmaceut Mitrofan Lagidze die in 1887 experimenteerde met het drankje. Hij wilde een frisdrank van lokale, natuurlijk ingrediënten maken. En dat is dus goed gelukt. Het drankje is nog steeds populair in Georgië, maar ook in de omringende landen. 

Lagidze frisdrank Georgië: grote schenktuiten met gekleurde siropen

Meer Georgië inspiratie?

Georgië blog overzicht
  • Accommodatie. Favoriet blijft Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Klook en Viator. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk.
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken in Discover Cars een handige site.
    In Georgië is een privétransfer of tour met privéchauffeur vaak goed betaalbaar. Gebruik hiervoor GoTrip.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Leestip. Als je van lezen houdt, raad ik je aan dit fantastische boek aan te schaffen: Het achtste leven (voor Brilka). Het gaat over generaties vrouwen die in Georgië hun leven leiden én lijden. Meer dan 1000 pagina’s, dus je moet er wel even voor gaan zitten.
  • Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Trein en bus. Reis met Busbud12Go of Omio met de trein of bus door Georgië.
  • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo, Transavia, Skyscanner en Kiwi.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot de Vakantie Discounter. Of kies voor Shoestring of Sawadee.
  • Yoga retreat. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in Georgië.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie