Laatste update: 29 oktober 2015
Noem eens een Colombiaanse bekendheid. Shakira, Pablo Escobar… Misschien ken je ook nog Gabriel Garcia Marquez, maar dan houdt het voor de meesten van ons wel op. Ben je al eens in Colombia geweest, dan weet je: de echte held is Fernando Botero. Schilder en beeldhouder.
Colombia = Botero
Vooral in Bogota en Medellín vind je veel werk van Botero, zowel op straat als in musea. Een echte Botero is bijzonder makkelijk te herkennen. Hij schildert gordas en gordos: dikke vrouwen en mannen. Maar ook voorwerpen als gitaren en fruit blaast hij op. Dat doet hij niet alleen in zijn schilderijen, maar ook bij zijn bronzen beelden. Zelf ontkent hij dat het dikke mensen zijn (serieus, hoe dan?). Volgens hem benadrukt de opgeblazenheid het belang van het onderwerp in het werk. Plus, het staat voor plezier. En dat kan ik niet ontkennen. Zijn kleurrijke schilderijen stemmen me inderdaad vrolijk. Daarnaast vind ik het prettig dat ik niet een opleiding kunstgeschiedenis nodig heb om het te begrijpen.
Verhoudingsgewijs kloppen de werken van Botero niet. Hoofden zijn groot, handen zijn klein. Maar ze fascineren me wel. Leuk is ook dat hij bekende werken kopieert, zoals de Mona Lisa. Hij maakt ook tekeningen, maar die vind ik minder interessant dan de schilderijen en sculpturen.
Botero’s Escobar
Ook legde Botero stukjes van het leven, of eigenlijk de dood, van Pablo Escobar vast op het witte doek.
Mislukte stierenvechter
Fernando Botero is in 1932 in Medellín geboren en, leuk feitje, bleek een slechte matador (stierenvechter). Tijdens zijn opleiding voor matador begon hij stierengevechten te schilderen waarna hij naar Madrid (daar woont hij nog steeds) vertrok voor een echte opleiding. In de jaren zeventig is hij naast schilderen ook gaan beeldhouwen. Nog steeds is hij heel productief. Een tijdje heeft hij ook werken met een politiek tintje gemaakt, maar dat werd niet door iedereen op prijs gesteld. Ik weet eigenlijk niet of hij dat nog steeds doet.
Bogota: Botero museum
Ik heb in Colombia twee musea bezocht met veel werk van Botero. In Bogota heb je het Museo Botero met 113 werken van hemzelf. Die heeft hij allemaal gedoneerd en daarbij nog een aantal andere werken van bijvoorbeeld Dali en Picasso. Het museum is gratis. Op dinsdag sta je echter voor een gesloten deur, heb ik helaas ontdekt. Zowel mijn eerste als tweede keer in Colombia heb ik dit museum bezocht. De collectie is vast, dus in principe hoef je niet jaarlijks terug te keren :-).
Medellín: Museo de Antioquia
In Botero’s geboortestad Medellín kun je naar het Museo de Antioquia. Hier bestaat de expositie uit 92 werken van Botero (plus nog vele andere kunstenaars) en direct voor het museum vind je het Plazoleta de las Esculturas. Beter bekend als Plaza Botero. Hier staan 23 grote bronzen beelden. Hoewel het plein vrij toeristisch is en bijzonder druk, vind ik het wel een aanrader om hier even een rondje te lopen.
Ik ben benieuwd: vind jij het werk van Botero mooi als je zo op de foto’s afgaat?