fbpx

Laatste update: 27 oktober 2015

Meestal reis ik over land als ik backpack. De grens overgaan is niet mijn meest favoriete bezigheid. Vaak ben ik er vanwege gebrekkig vervoer een dag zoet mee. Het duurt allemaal lang en mijn reisdag voelt als verloren. Gelukkig kan ik de grensovergang van Colombia naar Ecuador een beetje opleuken met Santuario de Las Lajas.

Grensovergang Rumichaca

De meest gebruikte grensovergang van Colombia naar Ecuador is die bij Rumichaca. Zoals de meeste reizigers hebben wij geslapen in Pasto en vanuit daar is het zo’n twee uur met een busje naar Ipiales, vanwaar je weer verder kunt naar Rumichaca. Deze route gaat over de bekende Panamericana en ook dit stukje schijnt prachtig te zijn. De tip is dan ook om links in de bus te zitten voor de beste uitzichten. Daar heb ik niet echt wat aan want het is belachelijk vroeg, het is nog donker en ik doe veel liever een dutje.  Het einddoel van vandaag is namelijk Mindo in Ecuador en of dat haalbaar is, is zeer twijfelachtig.

Vervoer naar Santuario de Las Lajas

We willen koste wat het kost ook nog eens iets zien op deze reisdag, zo houden we onze planning een beetje spannend?!? Daarom hebben we een bezoekje aan Santuario de Las Lajas ertussen gepropt. En dat raad ik je echt aan. Bij het busstation van Ipiales kun je je backpack bewaakt achterlaten en dan een taxi of colectivo pakken naar de kerk. Wij kiezen voor een colectivo. Dat zijn de witte taxi’s die staan te wachten tot ze vol zijn. Zodra vier mensen zich hebben gemeld, gaan ze rijden. Een klein beetje geduld kan dus geen kwaad.

De colectivo zet ons af aan het begin van het wandelpad. We zijn erg vroeg dus het is nog lekker rustig. De verkopers zijn hun stalletjes nog aan het opzetten en we spotten geen enkele Westerse toerist. Wel pelgrims. Santuario de Las Lajas is namelijk een heel belangrijke plek voor de pelgrims. Een beeld van de maagd Maria zou hier namelijk zijn verschenen op een grote rots. De kerk is tussen 1926 en 1944 direct tegen die rots gebouwd. De rotsen zijn bezaaid met kleine plakkaten met namen en eerbetonen. Veel van deze plakkaten schijnen van Colombiaanse politici te zijn.

piales colombia santuario de las lajas

Santuario de Las Lajas ipiales

plakkaten santuario de las lajas colombia

Imposante bouwstijl en locatie

Colombia is zeer katholiek dus op zich lijkt een kerk niet zo heel boeiend. In ieder dorp kun je wel een kerk bezoeken. Santuario de Las Lajas is echter heel bijzonder door én de bouwstijl én de locatie. De kerk is gebouwd op een stenen brug middenin een vallei. Het is dus wel een stukje lopen via het wandelpad. Ik vind het echt ontzettend imposant. Aan de binnenkant is het in mijn ogen als iedere andere kerk, maar de buitenkant maakt dat meer dan ruimschoots goed. Trek dus echt even twee uurtjes extra uit voor de grensovergang en bezoek Santuario de Las Lajas.

Santuario de Las Lajas

vallei santuario de las lajas

Grensovergang naar Ecuador

We pakken weer een colectivo terug en vervolgen met een busje de route naar Rumichaca. Daar halen we onze  exit stamp voor Colombia om vervolgens lopend een brug over te steken en bij het volgende kantoortje een entrance stamp voor Ecuador te regelen. Het duurt ongeveer een uur en dat is relatief vlot. De busjes om verder te reizen naar Tulcan staan al klaar. Dus wat dat betreft verloopt alles vlot. In Tulcan staat de bus naar Quito alweer klaar en wonder boven wonder belanden we nog ‘s avonds laat in Mindo in Ecuador. Houd rekening met ongeveer 15 uur voor deze hele onderneming.

 

Schrijf een reactie