fbpx

Laatste update: 15 mei 2020

Terwijl Nederland zich klaar maakt voor The Passion, vindt in Zuid-Amerika het echte werk plaats. Met Semana Santa ben ik een paar dagen in Ayacucho (Peru) om de festiviteiten van dichtbij mee te maken. 

Aanloop naar Pasen

In 2013 verliet ik Costa Rica net vóór Semana Santa begon. Daar heb ik nog steeds spijt van, dus in Peru plan ik het wel slim. Semana Santa is de aanloop naar Pasen. Tien dagen lang staat alles in het teken van het geloof, processies en kerkbezoek. De viering is hier groot, heel groot. Het land is dan ook heel gelovig. Ruim een maand van te voren moet ik al accommodatie reserveren in Ayacucho (normaal doe ik dat hier op de dag zelf of misschien een dag eerder) en toen zat er al vrij veel vol.

Señor de la Sentencia

Ik ben er op dinsdag, de dag van de processie voor de Señor de la Sentencia. Overdag is het gezellig druk in Ayacucho. Veel straatverkopers met snoep en speelgoed voor kinderen verzamelen zich rondom het plein. Langzaam verschijnen de eetstandjes. Aan het eind van de middag wordt er op de straten rondom het grote plein ruimte gemaakt voor religieuze kunstwerken. Met gekleurd poeder, zand, bloemen en stof maken de mensen een soort tapijten op straat. Iedereen loopt er netjes omheen en maakt gretig foto’s. Helaas begint het wat later te regenen zodat de straatschilderijen wat uitlopen.

Rond zeven uur is de stad redelijk volgestroomd en lijkt het aantal straatverkopers en bedelaars zich te hebben vervijfvoudigd. Bij de eetstandjes kun je kip en chorizo krijgen, om vervolgens bij een van de straatverkopers een toetje van geglazuurde appel of marshmellows met chocolade te kopen. Rondom het plein zijn kleine kunstexposities georganiseerd. Het is druk, maar er gebeurt eigenlijk maar weinig. Op de stoep wacht ik, vergezeld door een vierjarige bewonderaar, op het hoogtepunt van de avond: de processie.

Processie op het plein

Het wachten wordt beloond, de paso (ik weet het niet beter te vertalen dan platform) met de Señor de la Sentencia (Heer des Oordeels) verschijnt op het plein. Iedere processie herdenkt één van de laatste momenten van Jezus. De dinsdag staat in het teken van het gevangen nemen van Jezus en vervolgens het oordeel. Zo’n anderhalf uur wordt de enorme paso over het plein gedragen (zonder ook maar één keer neer te zetten), over de bloementapijten heen. Veertien keer stopt de stoet om te bidden en zingen. Op één of andere manier had ik opperste concentratie en een muisstille menigte verwacht. Nee hoor, overal staan mensen uitgebreid te kletsen, eten en drinken. Zeker de mensen die wat verder weg staan en toch niks kunnen zien. Ik ben één van de weinige Westerse mensen hier en kan zowaar over de menigte heen kijken. Met mijn 1.68 meter ben ik hier lang. De wonderen zijn dus echt de wereld nog niet uit ;-).

The Passion versus Semana Santa

Ik vind het prachtig om dit mee te maken. Het lijkt in de verste verte niet op het commerciële Passion circus in Nederland. Het draait hier niet om de mooiste liedjes, de bekendste mensen en de beste outfits, maar echt om het geloof. Jong, oud, arm, rijk: iedereen doet mee. Mooi!

Meer Peru inspiratie?

PERU - blogoverzicht
  • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. Voor ‘gratis’ wandeltours: check Freetour.com en GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Meer prijzen vergelijken? Dat doe je bij Discover Cars.
  • Bussen. Reserveer bussen en treinen in Peru met Busbud12Go of Omio.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Reisgidsen. Noem me ouderwets, maar ik vind het nog altijd fijn om een papieren reisgids door te bladeren. Te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui of Shoestring?
  • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner en Kiwi.
  • Yoga retreat. Of ga voor een mooi yoga retreat in Peru!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie