Laatste update: 16 december 2024
De ijzige wind zorgt voor tranen in mijn ogen en waait de autodeuren dicht. Het is guur op Snæfellsnes in IJsland. Maar het is ook gaaf op Snæfellsnes want er is veel te zien in korte tijd. Dus ik trotseer de kou en ‘s avonds warm ik op bij een hostel met de toepasselijke naam ‘The Freezer’.
Snæfell-stress
Als ik me inlees over Snæfellsnes bekruipt me een gevoel van tijdnood. Ik zie overal zoveel bezienswaardigheden opgesomd staan dat het me duizelt en dat ik denk dat ik minstens drie dagen voor het schiereiland moet uittrekken. Mocht je ook dat gevoel krijgen: dat hoeft dus niet. Alle bezienswaardigheden op Snæfellsnes zijn maar klein en kosten je weinig tijd. Snæfellsnes heeft niet voor niets de bijnaam ‘mini-IJsland’.
Maar de verwijzing naar ‘mini’ heeft niet alleen te maken met de afstanden en groottes. Het is ook te danken aan de diversiteit van het schiereiland. Je vindt er namelijk lavavelden, vulkanen, kliffen, zwarte stranden, watervallen en andere natuurverschijnselen die zo typerend zijn voor IJsland. Hier op Snæfellsnes vind je ze allemaal dicht bij elkaar en zo krijg je een goede indruk van wat IJsland je allemaal te bieden heeft.
Hoe lang heb je nodig voor Snæfellsnes
Snæfellsnes is het schiereiland zo’n 120 kilometer boven de IJslandse hoofdstad Reykjavík. Het leent zich perfect voor een mini-roadtrip door IJsland. In één dag kun je namelijk al veel van de bezienswaardigheden van Snæfellsnes afvinken, terwijl je door het bijzondere landschap van lavavelden en bergen rijdt.
Ga je ook zelf rijden? Lees dan sowieso even deze blog over autohuur in IJsland.
Het ligt er een beetje aan hoeveel tijd je hebt of je er langer voor uit wilt trekken. Ik heb in de ochtend eerst heel wat kilometers af te leggen voordat ik het schiereiland bereik, dus daarom splits ik het op in twee halve dagen en overnacht ik bij het Freezer Hostel. Daarover later meer. Eerst maar eens kijken wat je allemaal kunt doen en bekijken op Snæfellsnes.
Wat te zien op Snæfellsnes
Ik rij, als je op de kaart kijkt, met de klok mee over Snæfellsnes en start bij Ytri Tunga Beach. Daar volg ik de weg onderlangs richting de punt van het schiereiland en ga dan langs de kust omhoog en vervolg de weg bovenlangs. De bezienswaardigheden die ik in dit artikel met je deel, kom je dan ook op die volgorde tegen. Ik heb niet bij alle bezienswaardigheden een stop gemaakt. Soms vanuit tijdgebrek, soms omdat er gewoon te veel sneeuw was om überhaupt iets te zien. Ik vermeld die Snæfellsnes bezienswaardigheden hier wel gewoon, maar helaas zonder uitgebreide beschrijving of foto’s.
Overgeslagen optie: Eldborg krater (Google Maps locatie). Deze krater is slechts 60 meter hoog en kun je daarom ook goed beklimmen en je kunt een rondje over de rand lopen.
Overgeslagen optie: Gerduberg basalt kliffen (Google Maps locatie). Hier ligt een kilomter lang aan zeshoekige pilaren van vulkanisch stollingsgesteente (basalt).
Zeehonden kijken op Ytri Tunga Beach
Mijn allereerste stop op Snæfellsnes is meteen één van de hoogtepunten van het schiereiland. Vind ik dan. Ytri Tunga Beach is namelijk een geliefde chillplek van zeehonden. Je vindt hier twee soorten: de gewone en de grijze zeehond. Zo van een afstand kan ik je niet vertellen welke ik heb gezien, maar ik heb ze wel gezien!
De beste kans schijn je te hebben in de zomermaanden, maar begin april liggen de zeehonden hier ook heerlijk te chillen op rotsen voor de kust. De bedoeling is uiteraard dat je wel afstand bewaard – tenminste 50 meter. Als we met z’n allen de zeehonden steeds lastigvallen, blijven ze hier vanzelf weg. Dus het is geen overbodige luxe om een verrekijker en een camera met goede zoom mee te nemen. Foto’s maken door een verrekijker kan ook zoals je ziet, maar dat is wel een gepriegel.
Google Maps locatie
Betaald parkeren
De zwarte Búðakirkja kerk
Overal op IJsland heb je mooie kerkjes staan, maar meestal zijn ze wit met een rood dakje. De Búðakirkja kerk is een klein zwart kerkje dat er al sinds 1848 staat (maar in de tussentijd wel is gerenoveerd uiteraard). Er stond hier daarvoor ook al een kerkje. Maar dit kerkje uit 1703 werd in 1816 officieel buiten gebruik verklaard.
Een rijke weduwe wilde vervolgens een nieuwe kerk laten bouwen nadat ze in haar droom bezocht was door de man die de eerste kerk bouwde. De autoriteiten gaven geen toestemming, maar de koning wel. En dus kam er in 1848 deze Búðakirkja. Het is één van de drie zwarte kerken in heel IJsland. Het ligt dicht bij zee en je kunt er nog wat omheen wandelen. Heel eerlijk: leuk voor een korte stop, niet bijzonder.
Google Maps locatie
Gratis parkeren
Overgeslagen optie: Bjarnarfoss waterval (Google Maps locatie). Een waterval van zo’n 80 meter hoog.
Arnarstapi: beeld en kustlijn
Voor het Bárður Snæfellsás beeld hoef je niet naar Arnarstapi te komen. Bárður is de hoofdpersoon in de IJslandse saga Snæfellsás en hij is reus, trol én mens. Aan het eind van de saga wordt hij de beschermheilige van Snæfell. Het is een bekende saga en daarom staat dit beeld gemaakt van zwarte stenen hier in Arnarstapi. Leuk voor een snelle foto, maar niet heel bijzonder.
Je komt hier eigenlijk voor de ruige kustlijn met als hoogte punt de Gatklettur rotsen in de vorm van een boog. Het wandelpad (2,5km) langs de kust leidt naar het plaatsje Hellnar, maar je kunt natuurlijk ook een klein stukje ervan wandelen. Het stikt hier van de schreeuwende vogels op de rotsen. Dit is waar ze graag broeden.
Google Maps locatie
Gratis parkeren
Lunchstop: Stapinn in Arnarstapi
Eigenlijk ben ik op zoek naar een foodtruck langs de weg, maar die kan ik niet vinden en mijn maag rammelt. En zo beland ik bij Stapinn en dat lijkt helemaal niet zo’n verkeerde keuze. Mijn beste vriend en ik delen fish & chips en gefrituurde kaassnacks. We hadden misschien een iets gezondere keuze kunnen maken met de soepen, maar soms wil je gewoon vet eten en snel.
Google Maps locatie
Gratis parkeren
Nationaal park Snæfellsjökull
Inmiddels heb je het nationale park op Snæfellsnes bereikt: Snæfellsjökull. Het nationale park ligt rondom de gelijknamige gletsjer en vulkaan. Officieel is het een subglaciale vulkaan… jaja. Dat is vulkaan die zich onder een gletsjer bevindt. Het hoogste punt van deze subglaciale vulkaan ligt op 1446 meter. Op heel heldere dagen kun je ‘m zelfs zien vanuit Reykjavík. In het park vind je verschillende bezienswaardigheden zoals het zwarte strand van Djúpalónssandur, de Saxhóll krater en vuurtorens.
En de echte die-hards kunnen naar de top van de vulkaan. Doe dit alsjeblieft wel onder begeleiding, want het is moeilijk en zwaar. Doe dus goed je research voor je hieraan begint. Deze tour is slechts één van je opties.
Overgeslagen optie: Vatnshellir grot (Google Maps locatie). Ga ondergronds in een lavabuis. Alleen mogelijk met een tour. Die boek je hier en heeft (voor IJslandse begrippen) een schappelijke prijs.
Het zwarte strand Djúpalónssandur
Oké oké, vrijwel alle stranden van IJsland zijn zwart. Dus waarom zou je even moeten stoppen bij Djúpalónssandur? Ten eerste omdat je toch in de buurt bent, maar vooral omdat je hier een mooie strandopgang naar beneden langs de rotsen hebt en je dan in de baai aankomt. De golven slaan woest tegen de rotsen en je kunt fijn wandelen over het zwarte kiezelstrand. Onbewoond en onaangetast.
De stukken verroeste restanten van een boot kunnen je niet ontgaan op het Djúpalónssandur strand. In 1948 verging voor de kust een Engelse vissersboot. De reddingsbrigade had het moeilijk met het slechte weer en de wilde zee. Veertien mannen overleefden het niet, slechts vijf konden het navertellen.
Google Maps locatie
Gratis parkeren
Overgeslagen optie: beklim de Saxhóll krater (Google Maps locatie). 300 meter hoog en bereikbaar met een trap. Veel van het lavalandschap dat je ziet, is te danken aan deze krater.
Gouden strand: Skarðsvík Beach
Omdat zo’n beetje alle stranden in IJsland zwart zijn, wordt dit kleine strookje zandkleurig strand het ‘gouden strand’ genoemd. Ik vind dat iets te veel eer. Het is echt maar een lapje strand, wel in een mooie omgeving tussen zwarte lavagesteente, rotsen en kliffen. Het strand ligt op de route naar de Svörtuloft vuurtoren. Tot het strand is het nog prima te doen met een 4×4 en waarschijnlijk ook wel een gewone huurauto. Daarna wordt het wat uitdagender….
Google Maps locatie
Gratis parkeren
Op zoek naar de Svörtuloft vuurtoren
Na het gouden strand is er geen verharde weg meer en heb je nog wel een kilometer of vier af te leggen voordat je bij de Svörtuloft vuurtoren bent. Volgens Lonely Planet (koop bij Bol) kun je dit best rijden, volgens veel Google reviews niet. Als wij bij dit stukje Snæfellsnes aankomen, begint het daglicht al langzaam te verdwijnen en wij vinden de weg vrij slecht. We gooien nog de drone in de lucht omdat die een grote actieradius heeft, dus misschien dat we zo een foto kunnen maken zonder een lekke band te rijden. Maar helaas verliezen we connectie en als we die terugkrijgen halen we de drone zo snel mogelijk weer terug. Dan maar geen vuurtoren. Dit is wat we hebben gemist:
Eenzaam kerkje Ingjaldsholskirkja
We zijn het nationale park alweer uit als we bij het Ingjaldsholskirkja aankomen. Het ligt tussen de plaatsjes Rif en Hellissandur. Een eenzaam kerkje op een heuveltje. In de zomer verschijnen er in de velden paarse bloemen, dan is het extra mooi.
Soms staan de deuren open en dan kun je binnen een schilderij zien van een mogelijk bezoek van Christoffel Columbus aan IJsland. Misschien dat hij er is geweest in de winter van 1477/1478. Maar of het echt waar is, weet niemand…
Google Maps locatie
Gratis parkeren
Ontdooien bij The Freezer Hostel
Verkleumd komen we aan bij The Freezer hostel. Tja, die naam hebben ze hier in Rif niet voor niets gekozen natuurlijk. Maar gelukkig is het binnen zeker geen vrieskist, het is juist lekker warm.
Het hostel ligt op een industrieel terrein vlakbij het haventje van Rif en valt direct op door muurschilderingen en kunstwerken voor de deur. Het lijkt niet te passen in deze setting en juist die verwarring maakt het leuk. Het hostel is namelijk ook een cultureel centrum waar regelmatig optredens zijn. In de grote gemeenschappelijke ruimte is dan ook geen plekje aan de muur waar geen ingelijste concertposter hangt.
De grote woonkamer staat vol ouderwetse banken en stoelen waar iedereen na een lange dag lekker neer kan ploffen. Er is een kleine bar waar we dankbaar gebruik van maken. We hebben wel een biertje verdient. Terwijl ik van mijn biertje nip, neem ik de grote ruimte in me op. Vol posters en muurschilderingen, muziekinstrumenten, spelletjes, cd’s, een book exchange en meer. The Freezer Hostel trekt een gemêleerd publiek: de alternatieve vibe spreekt zowel jong als oud aan.
Achter de woonkamer is de grote zaal waar optredens plaatsvinden en waar je een potje tafeltennis of tafelvoetbal kunt spelen onder het toeziend oog van een paspop. Je kunt niet eten bij The Freezer, maar er is wel een (ietwat rommelige) keuken waar de meeste gasten dankbaar gebruik van maken. Wij ook.
Er zijn zowel slaapzalen als privékamers. Bekijk ze allemaal op de site. Wij verblijven in die laatste en onze kamer is supercomfortabel mét eigen badkamer. De verwarming staat op standje smelten, maar bij binnenkomst is dat precies wat we willen. Het beddengoed is ook heerlijk warm en volgens mij is er zelfs vloerverwarming – love it. Op de donkere muren is een prachtige schildering van het noorderlicht aangebracht. Helaas krijgen we de echte variant vanavond niet te zien, maar in theorie zou dat wel heel goed kunnen bij The Freezer Hostel.
Boek direct bij The Freezer Hostel of vergelijk eerst de prijs op Booking.
Vervolg mini-roadtrip Snæfellsnes
Lekker uitgerust gaan we de volgende dag op pad. We zien wel sneeuw bij het Freezer hostel, maar hebben daar nog niet zo goed door hoeveel sneeuw er eigenlijk ligt. Maar zodra we op de doorgaande weg komen waar we 90 mogen en we niet harder dan 30 rijden, moeten we al snel concluderen dat onze sightseeing plannen van vandaag in het water de sneeuw vallen. Ik ben het niet gewend om met sneeuw te rijden, dus ik vind het allemaal vrij spannend en eerlijk gezegd zie ik tussen de sneeuw door de bezienswaardigheden niet. Dus we hebben een paar dingen moeten overslaan.
Overgeslagen optie: fotografeer Kirkjufell (Google Maps locatie). In de sneeuw zie ik ‘m dus niet, maar als het beter weer is, is deze symmetrische bergtop een plaatje. Je kunt eventueel ook naar de top wandelen, dat duurt zo’n 1,5 uur.
Overgeslagen optie: bekijk de Kirkjufellsfoss waterval (Google Maps locatie). De ultieme foto is de waterval mét de Krikjufell op de achtergrond.
Overgeslagen optie: Berserkjahraun (Google Maps locatie). Dit moeten indrukwekkende lavavelden zijn, maar met de sneeuw is de toegangsweg helaas onbereikbaar.
De hoofdstad van Snæfellsnes: Stykkishólmur
Wel bereiken we Stykkishólmur, de hoofdstad van Snæfellsnes. We warmen eerst even op bij een bakkerijtje: Nesbrauð (Google Maps locatie). Niks bijzonders, maar wel fijn om even de gladde weg af te zijn.
Stykkishólmur wordt overal beschreven als een schattig stadje met kleine kunstgaleries. Alleen is daar op deze gure dag in april weinig van te merken. Het is (terecht) doodstil op straat en vrijwel alles zit dicht. Het nodigt allemaal niet zo uit dus. Wij maken een klein wandelingetje bij de vuurtoren (Google Maps locatie) met uitzicht op de haven en de gekleurde huisjes van Stykkishólmur.
Vervolgens bekijken we snel de futuristische Stykkishólmskirkja (Google Maps locatie) waar we bijna wegwaaien en dan kruipen we snel de auto weer in. We zijn er duidelijk op de verkeerde dag of misschien wel gewoon in het verkeerde seizoen. Ach ja, goede reden om nog eens terug te komen toch?
Meer IJsland inspiratie?
Handige links voor je IJsland trip
- Accommodatie. Favoriet blijft Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
- Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Klook en Viator. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk.
- Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken in Discover Cars een handige site.
- Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol en Amazon.
- Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
- Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo, Transavia, Skyscanner en Kiwi.
- Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot TUI. Of kies voor Shoestring, D-Reizen of Sawadee.
- Yoga retreat of paardrijvakantie. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in IJsland of een paardrijvakantie.
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.
Ik verbleef op uitnodiging in The Freezer Hostel. Ik heb volledige redactionele vrijheid gekregen.
Voor het eerst gepubliceerd: mei 2024. Daarna geüpdatet!