Laatste update: 28 september 2023
Slapen in een vliegtuig kan zó frustrerend zijn. Of liever gezegd: niet kunnen slapen in een vliegtuig is frustrerend. Soms val ik zomaar in een diepe slaap, maar soms wil het maar niet lukken. Daarom heb ik de 11 beste tips om wél te kunnen slapen in een vliegtuig voor je verzameld.
Slapen in het vliegtuig: een goed begin…
… is het halve werk. Als je tijdens een lange vlucht van plan bent om een paar uurtjes slaap te pakken (en je niet de luxe hebt van een eersteklasstoel), dan moet je vóórdat je aan boord gaat al de beste omstandigheden voor slapen in het vliegtuig creëren. Dat begint al bij het boeken van je vlucht, wat je eet, wat je aantrekt en vooral ook wat je meeneemt in het vliegtuig. Van slaapmasker tot oordopjes, er is echt van alles te koop om het slapen in een vliegtuig makkelijker te maken.
Tip 1 – Ga voor de raamstoel
Bij veel vliegtuigmaatschappijen kun je zelf je stoel selecteren. Voor sommige stoelen moet je bijbetalen, maar lang niet voor allemaal. Zelfs als ik niet wil slapen, kies ik nooit voor de middenstoel. De beste slaapstoel is natuurlijk aan het raam, omdat je dan lekker kan leunen en niet op hoeft te staan als iemand uit jouw rijtje de benen wil strekken of naar de wc wil.
De allerlaatste rij is vaak ook geen goed idee, omdat je bij die stoelen de leuning niet naar achter kunt doen. Als je weet welke vlucht je hebt, kun je op SeatGuru checken welke stoelen in jouw vliegtuig wel en niet oké zijn. Je vult je vluchtdetails in en vervolgens zie je welke stoelen afraders of aanraders zijn door middel van de kleurtjes. Als je eroverheen beweegt, zie je waarom. De stoel kan bijvoorbeeld niet naar achter of het raam is geblokkeerd.
Tip 2 – Kies voor extra beenruimte
Als je de kans (of het geld) hebt, kies dan voor een stoel met wat extra beenruimte. Bijvoorbeeld bij de nooduitgang. De meeste vliegtuigmaatschappijen bieden sowieso tegen betaling stoelen met extra beenruimte aan. Het is een beetje afhankelijk van hoe lang je vlucht is, hoe lang jij bent en hoeveel de stoel kost of dit aantrekkelijk voor je is.
Tip 3 – Boek Adult Only of Quiet Zones
Sommige vliegtuigmaatschappijen bieden zogenaamde Adult Only of Quiet Zones aan in hun vliegtuigen. In het vliegtuig is dan ruimte gereserveerd voor mensen die zonder kinderen reizen en zakenreizigers die nog wat willen werken in het vliegtuig.
Corendon is de eerste Nederlandse airline die een Adult Only zone aanbiedt. Vanaf 3 november 2023 kun je een plekje reserveren in deze zone als je naar Curaçao reist. De Adult Only zone zit voorin het vliegtuig en is met een wandje afgescheiden van de andere zitplekken. Voor een enkele reis betaal je € 45 voor een gewone stoel en € 100 voor een stoel met extra beenruimte. Klinkt goed? Boek dan meteen bij Corendon.
Overigens doen meer vliegtuigmaatschappijen dit hoor. AirAsia heeft op AirAsia X vluchten een Quiet Zone waar alleen mensen van tien jaar en ouder mogen zitten. Scoot heeft voor passagiers van 12 jaar en ouder ‘Scoot-in-Silence’.
[TS_Poll id=”1″]
Tip 4 – Kom alvast in het ritme
Als je weet hoe laat je vlucht is, weet je ook hoe laat je ongeveer wilt slapen. Probeer thuis alvast langzaam op dat slaapschema te komen, bijvoorbeeld door een uurtje later naar bed te gaan of eerder op te staan. De truc is eigenlijk om ervoor te zorgen dat je moe het vliegtuig in gaat. Nachtje doorhalen in Amsterdam en direct door naar Schiphol dan maar?
Tip 5 – Let op wat je eet en drinkt
Pas wel op met dat nachtje doorhalen hoor. Want te veel alcohol is ook geen aanrader als je wilt slapen in het vliegtuig. Alcohol en cafeïne drogen je lichaam namelijk uit en de lucht in het vliegtuig is al zo droog. Dus kies liever voor water of thee. Hoewel die thee wel altijd een gokje is, want vaak is ‘ie heel sterk of wordt ‘ie geschonken uit een kan waar ook koffie in heeft gezeten. Bah.
Let ook op wat je eet. Een volle maag zorgt ervoor dat je lichaam hard aan de slag gaat om alles te verteren. En als je lichaam zo actief is, is het lastig om in slaap te vallen. Maar honger lijden is ook geen goed idee. Eet dus liever een kleine, lichte maaltijd. Bij lange vluchten kun je vooraf dieetwensen aangeven. Selecteer dan bijvoorbeeld een vegetarische maaltijd. Meestal krijg je je eten dan ook nog eens als één van de eersten!
Tip 6 – Kies voor loszittende kleding in laagjes
Je hoeft heus niet in je huispak naar het vliegveld, maar zorg wel dat je je comfortabel kleedt. Een te strakke spijkerbroek of een jasje dat in je oksel snijdt, is na een paar uur gewoon niet prettig meer.
Het liefst kies je ook voor laagjes, want de temperatuur in het vliegveld is altijd lastig. Dan is het weer te heet, dan is het weer te koud. Als je lekker wilt slapen, moet je voorbereid zijn op allebei. Ik vind het zelf altijd handig om een sjaal of hamamdoek mee te nemen. Die doen ook dienst als dekentje of kussen.
Tip 7 – Koop een goed nekkussen
Val je eindelijk in slaap in het vliegtuig, schrik je steeds wakker van je eigen hoofd dat alle kanten op slingert. Zo irritant. Daarom is het toch handig om een goed nekkussen voor in het vliegtuig te kopen. En dan bedoel ik echt een goede, want ik ben zelf ook zo eigenwijs geweest om zo min mogelijk er aan uit te geven en nu heb ik dus een nekkussen met scherpe randjes. Geen aanrader.
Check bijvoorbeeld bij Bol.com je opties. Dat reiskussen van Kioto ziet er erg comfortabel uit!
Tip 8 – Verschuil achter een slaapmasker
Sluit je af voor het licht en val lekker in slaap in het vliegtuig met een slaapmasker. Voor een paar euro scoor je er al eentje bij de HEMA en bij Bol.com hebben ze ook veel keuze. Deze is toch te grappig? Wie weet krijg je wel een upgrade.
Wil je de maaltijdservice of een drankje in het vliegtuig echt niet missen? Of juist wel? Gebruik dan je slaapmasker om de cabin crew te laten weten dat ze je mogen wakker maken of moeten laten doorslapen. Je vindt ze bij Etsy, Airporttag of Bol.com:
Tip 9 – Neem oordoppen of noise-cancelling headphones mee
Het kan nogal rumoerig zijn in het vliegtuig, dus als je gevoelig bent voor geluid, neem dan oordopjes mee. Er zijn zelfs speciale voor in het vliegtuig die ook de druk op je oren reguleren. De Alpine FlyFit koop je bijvoorbeeld bij Bol.com of Plein.nl.
Als je de demping van oordoppen niet voldoende vindt, ga dan voor noise-cancelling headphones. Ik heb zelf de JBL LIVE 660NC en ben daar erg tevreden over. Helemaal geruisloos is het niet, maar er wordt wel heel veel geluid geblokkeerd.
Tip 10 – Yoga Nidra voor vliegreizen
En als je dan toch die koptelefoon ophebt, luister dan naar een yoga nidra sessie. Dat is een soort meditatie die extreem ontspannend is en je dus helpt slapen in het vliegtuig. En laat ik nou ‘toevallig’ een sessie speciaal voor het vliegtuig hebben opgenomen! Op de Insight Timer app kun je deze beluisteren.
Tip 11 – Pilletje om te slapen in het vliegtuig
Slaappillen kun je alleen op doktersrecept krijgen. Maar bij winkels als Kruidvat en Etos kun je wel allerlei minder heftige pillen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan valeriaan of melatonine tabletten. Er is echt vanalles op de markt: sprays, rollers, pillen en siroop. Oriënteer je alvast online bij Plein.nl.
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.