fbpx

Laatste update: 29 november 2022

Vroeger hadden we voorpret als we op vakantie gingen. Lekker fantaseren over alles wat je ging doen op bestemming, alvast wat zonnebrand inslaan, je kent het wel. Nu leven we in een tijd van voorwerk. Waar mag je heen, wat moet je regelen? Het is best onduidelijk en er verandert veel. Maar met deze korte checklist, kun je snel het voorwerk fixen en overgaan tot voorpret! 

Het zag er lang naar uit dat ik mijn verplaatste vakantie van 2020 wéér moest gaan verplaatsen. Maar er springen nu allerlei landen weer op geel, dus: Whoah! We’re going to Ibiza! Wel met een PCR-test, officiële documenten op zak en uiteraard een voorraad mondkapjes mee in de bagage. Kun jij ook niet wachten om op vakantie te gaan? Ik snap je. Zorg dat je rekening houdt met deze zes punten en you’re good to go. 

Tip 1 – Check het reisadvies

Lang stond de wereld op rood en oranje. We mochten echt nergens heen, maar sinds half mei heeft de overheid weer enkele gebieden op geel gezet. Of een gebied veilig is om naartoe te reizen, kan echt met de dag veranderen. Houd dus de website van de Rijksoverheid goed in de gaten. Daar staan de actuele reisadviezen

Tip 2 – Boek met flexibele voorwaarden

Omdat de reisadviezen zomaar kunnen omslaan, in positieve en negatieve zin, is het handig om je vakantie te boeken met flexibele voorwaarden. Let goed op de kleine lettertjes! Bij Booking.com kun je vaak kiezen voor flexibele annulering bijvoorbeeld, soms mag je zelfs tot de dag van tevoren nog kosteloos annuleren. Bij Sunny Cars mag je je huurauto tot vier uur van tevoren annuleren. Controleer dus voor je definitief reserveert wat de voorwaarden zijn: wat zijn geldige annuleringsredenen, hoe lang van tevoren moet je annuleren, krijg je een voucher, enzovoorts. Gelukkig zijn veel organisaties nu hartstikke schappelijk want ze willen dat zoveel mogelijk mensen boeken. 

Tip 3 – PCR-test (met korting!) en straks: het coronapaspoort

Om te vliegen moet je momenteel sowieso nog een negatieve PCR-test met internationaal reiscertificaat overhandigen. Op termijn komt hier waarschijnlijk het coronapaspoort voor in de plaats. Tot die tijd moet je zelf een PCR test regelen. Ik ging daarvoor naar Spoedtest.nl in Amsterdam. Dat was snel geregeld én snel gedaan. Ik kon al ruim van tevoren online een afspraak plannen. Op de site staat dat ik binnen vijf minuten weer buiten zou staan, maak daar maar twee minuten van. Het personeel doet niks anders dan de hele dag testen afnemen, dus ze zijn daar heel behendig in. Ik koos voor de PCR-Spoed en had op dezelfde dag nog de uitslag binnen. 

Kortingscode Spoedtest.nl

Moet jij ook een PCR-test doen? Gebruik dan de kortingscode van Spoedtest.nl: SPOEDTEST10IF voor 10% korting. Kun je daar mooi een drankje op het terras van kopen op vakantie! 

Tip 4- De papierwinkel op orde

Als je vliegt of bij een reisorganisatie hebt geboekt, krijg je waarschijnlijk per mail al informatie toegestuurd over wat je allemaal aan papierwerk moet meenemen. Sowieso dus dat internationale reiscertificaat wat je bij je PCR-test krijgt, maar voor de meeste landen gelden er extra regels. Zo moest ik voor Ibiza een health control form online invullen. Dat bestond uit een aantal vragen over mijn verblijf, eventuele gezondheidsklachten enzovoorts. Op de website van de Rijksoverheid vind je per land wat je moet regelen. Kijk hier op tijd naar, want er zitten tijdrestricties aan sommige formulieren. 

Tip 5 – Check de regels op je bestemming  

In ieder land gelden er andere regels. In het ene land mag je gewoon weer met zes man bij elkaar op het terras zitten, in het andere niet. Soms geldt er een avondklok of moet je ook buiten een mondkapje dragen. Laat je niet verrassen en lees je in. Dan voorkom je scheve gezichten van de lokale bevolking en loop je ook geen risico om een boete te krijgen. Ook hiervoor geldt dat je alvast ruim van tevoren een keertje de regels moet nagaan, maar ook vlak voor vertrek. Het kan zomaar veranderen. Dat hebben we het afgelopen jaar wel geleerd! 😉

Fijne vakantie, vamos!

op vakantie pcr test: Kim en Patrick met een mondkapje op in het vliegtuig

Deze blog is geschreven in samenwerking met Spoedtest.nl.
Spoedtest.nl heeft geen invloed gehad op de inhoud van de blog.

1 Reactie

  1. thanks voor deze tip Kim, ik neem het gelijk mee in de vakantieplanning :-).

Schrijf een reactie