Laatste update: 12 december 2024
We denken bij Italiaans eten al snel aan pizza, pasta en tiramisu. Maar Sicilië? Dat is een culinair avontuur op zich. Ontdek de smaken en de praktische tips: hoe laat schuif je aan voor het diner? En ga je naar een trattoria of een osteria? Ik help je graag.
Etenstijden op Sicilië
Als je buiten de deur wat wilt eten, is het handig om te weten hoe laat je welkom bent. De etenstijden van Sicilië zijn namelijk wat anders dan de Nederlandse. Op Google Maps kun je altijd de openingstijden van cafés en restaurants checken, maar ik die kloppen lang niet altijd. Soms stond ik tóch voor een gesloten deur en soms bleek iets wel gewoon open te zijn.
Qua etenstijd op Sicilië kun je grofweg uitgaan van:
- Ontbijt: tussen 6 en 10 uur
- Lunch: tussen 13 en 15 uur
- Aperitivo: tussen 18 en 20 uur
- Avondeten: vanaf 19 uur, maar de Sicilianen komen zelfs meestal pas na 21 uur
Soorten restaurants
Net zoals wij eetcafés, snackbars en wijnbars hebben, heeft Sicilië dat ook. Het is daarom wel handig om te weten wat je mag verwachten bij een trattoria of osteria bijvoobeeld.
- Enoteca: een wijnbar, meestal serveren ze ook eenvoudige maaltijden en borrelplanken.
- Pizzeria: hoef ik niet uit te leggen toch?
- Trattoria: meestal een familierestaurant met lokale specialiteiten.
- Ristorante: iets formeler dan een trattoria en vaak een uitgebreider menu.
- Osteria: eenvoudig menu, vaak lekker levendig en sociaal.
- Friggitoria: streetfood, meestal frituur.
Siciliaanse keuken
Pizza, pasta, limoncello en tiramisu kennen we allemaal. En als je wel eens in Italië bent geweest ben je vast ook bekend met een cornetto (croissant) als ontbijt. Op Sicilië kun je absoluut van al dit lekkers genieten, maar er is meer! Sicilië heeft een eigen keuken met typische gerechten, zoetigheden en uiteraard ook drankjes. Ga je dus op vakantie naar Sicilië, houd je ogen dan open (en ruimte in je maag) voor de volgende Siciliaanse specialiteiten.
Siciliaanse cannolo
Het is één cannolo en twee cannoli. Je kunt ze in heel Sicilië krijgen. Het is koekje in de vorm van een kokertje met vulling, zoals ricotta of pistache. Cannoli wordt in Sicilië gemaakt met schapenmelkricotta. Op veel andere plekken wordt juist koemelkricotta gebruikt, maar die met schapenmelk is dus de echte Siciliaanse cannoli. Het liefst bestel je ‘m ergens waar ze het koekje op bestelling vullen, dan blijft het lekker knapperig.
Couscous alla trapanese
In Trapani en omgeving kun je op veel plekken couscous eten. De specialiteit is couscous alla trapanese, die wordt gemaakt met visbouillon, vis en zeevruchten. Mocht je niet zo’n fan zijn van vis, dan zijn er nog volop andere smaakcombinaties, maar de couscous alla trapanese is de meest typische voor de regio.
Pesto alla trapanese
In dezelfde regio vind je ook veel pastagerechten met pesto alla trapanese. Als je zelf wel eens pesto hebt gemaakt, dan weet je dat daar pijnboompitten ingaan. Niet bij pesto alla trapanese, dat wordt met amandelen en tomaat gemaakt. Als je een pasta met deze pesto besteld, probeer dan de busiate. Dat is een lange spiraalvormige pasta, ook typisch voor Trapani en omgeving.
Amandelen en pistache
Als ik al een paar dagen op Sicilië ben, weet ik inmiddels dat de Sicilianen dol zijn op amandelen en pistachenoten. Die groeien goed op het eiland. En de nootjes zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze in zowel zoete als hartige gerechten vinden. Begin de dag bijvoorbeeld met een cornetto met pistachevulling of een granita met amandelsmaak.
Granita
Granita is een ijsdessert dat je in een coupe geserveerd krijgt. Het bestaat uit halfbevroren water en suiker met een smaakje, zoals fruit, amandel of koffie. Het is dorstlessend en verkoelend en kun je eigenlijk op ieder moment van de dag bestellen. De Sicilianen eten het ook als ontbijt en bestellen er dan vaak een brioche bij.
Brioche con gelato
Dat Italiaans ijs een goed idee is, hoef ik jou niet te vertellen. Maar wist je dat je je gelato ook op een broodje kan doen? Je bestelt een brioche con gelato: een zoet, zacht, wit broodje met een schep roomijs erin. Je kunt op ieder moment van de dag een brioche con gelato bestellen en ook dit is een geliefd ontbijtje van de Sicilianen. Knoeien is trouwens gegarandeerd/verplicht.
Granaatappelsap
Op Sicilië groeien volop granaatappels en je kunt er dus een sapje van drinken. In winkelstraten vind je vaak wel een zaakje waar de granaatappels mooi opgestapeld liggen te wachten om uitgeperst te worden. Meestal kun je een sapje to go bestellen. Het is zoetig en fris, maar ik vind het een net iets te bittere nasmaak hebben.
Arancini
Afhankelijk van waar je bent op Sicilië heet dit gefrituurde risottoballetje een arancini, arancino of arancine. Ze worden meestal huisgemaakt en soms zijn ze daarom rond van vorm terwijl ze in de buurt van de Etna vulkaan vaker met een puntje worden gemaakt zodat ze op de Etna lijken. Een arancini eet je als snack en de vulling bestaat dus sowieso uit risotto, maar de rest kan van alles zijn. Mozzarella, ragout, ricotta: je kunt er alle kanten mee op.
Pasta alla Norma
Als je in Catania bent, bestel dan een pasta alla Norma. Deze pasta met aubergine, basilicum, tomatensaus en ricotta is de signature dish van Catania – hoewel ik ‘m op meer plekken op het menu heb zien staan hoor. Het is een eenvoudige pasta, maar super smaakvol. En wie of wat is Norma dan? Dat is de opera Norma van componist Vincenzo Bellini: hij werd geboren in Catania en de opera werd in het Teatro Bellini in Catania opgevoerd.
Cassata Siciliana
Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit dessertje een hele tijd links laat liggen. De chemisch groene kleur spreekt me totaal niet aan. Maar zodra ik ontdek dat dit toch echt wel heel typisch voor Sicilië is, dan moet ik er wel aan geloven. Het is een soort cake met siroop en ricottavulling en er ligt gekonfijt fruit op. Het groene is meestal marsepein. Het is dus zoals verwacht echt mierzoet. Geef mij toch maar een cannolo.
(en sorry voor de slechte foto)
Cucchiteddi
In Sciacca is de lokale specialiteit cucchiteddi. Het is een zoete lekkerij en zit ergens tussen een cakeje en koekje in. Het is gemaakt van amandelen en heeft een suikerglazuurlaagje. Eén hap en het is op, dus bestel er meteen maar een paar!
Siciliaanse wijnen én marsala
Op de wijnkaart vind je in Sicilië geen chardonnays en merlots, maar bijvoorbeeld Nero d’Avola of Grillo. Dat zijn typische druiven die op Sicilië groeien, zelfs op de randen van de Etna!
Als dessertwijn bestel je een marsala, een zoete wijn die doet denken aan sherry. Persoonlijk vind ik het niet zo lekker, maar ik heb het in ieder geval geprobeerd. En het is leuk om te zien hoe het gemaakt wordt. Dus als je in de buurt van Marsala bent, probeer dan een lokale wijnmaker te bezoeken.
Meer Sicilië inspiratie
Handige links voor je Sicilië trip
- Accommodatie. Altijd handig is Booking.com. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld.
- Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Klook en Viator. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
- Attracties en musea. Voor 5% korting op musea en attracties kun je bij Tiqets de kortingscode KIMOPREIS22 gebruiken.
- Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Meer prijzen vergelijken? Dat kan bij Discover Cars.
- Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
- Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
- Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, Corendon, D-reizen, Sunweb of liever de Vakantie Discounter?
- Vliegtickets. Kijk sowieso bij Transavia, maar vergelijk je opties! Check in ieder geval Momondo, Skyscanner, en Kiwi.
- Yoga retreat. Of: ga voor een yoga retreat in Sicilië.
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.