This post is also available in:
Laatste update: 4 oktober 2023
Hamburg is de op één na grootste stad van Duitsland. Het is zo groot, dat het onmogelijk is om in een weekend alle bezienswaardigheden van Hamburg te zien. Je moet dus echt even keuzes maken, en uiteraard help ik je daar graag mee.
Stad van tegenpolen
Ik ervaar Hamburg als een mix van extremen. Midden in de stad ligt een prachtig meer, de Auβenalster, waar je heerlijk kunt relaxen. Joggers, zeilbootjes, picknicken en jeu de boulen aan het water met daar omheen de prachtigste villa’s. Tien minuten verderop sta je plots in de rosse buurt of tussen actievoerende vluchtelingen. Of je vaart tussen immens grote schepen en duizenden containers. Aan de straat Große Freiheit liggen extreem veel clubs en bars en te midden van dat uitgaansgeweld staat een katholieke kerk. Ik houd wel van die afwisseling, maar het voelt soms ook wat tegenstrijdig. Wat je er ook van vindt, je kijkt in ieder geval je ogen uit.
De 104 wijken van Hamburg
Het is een onmogelijke opgave om tijdens je stedentrip in Hamburg alle wijken te zien. Hamburg heeft maar liefst 104 wijken! Soms bestaat een wijk uit niet meer dan een paar straatjes, of zelfs huizen. Dan is een wijk nog redelijk behapbaar, maar vaak zijn ze ook een stuk groter en zijn er meerdere bezienswaardigheden. Klik op de naam van de wijk om direct naar de tips voor bezienswaardigheden en activiteiten te gaan, of lees ze gewoon allemaal voor je weekendje Hamburg.
- St. Pauli
- Altona
- Planten un Blomen (geen wijk, maar een park)
- HafenCity
- Speicherstadt
- Karolinenviertel
- Gängeviertel
- Altstadt
- Neustadt
- Havengebied
- Blankenese
Tip! Koop een Hamburg Card voor kortingen op bezienswaardigheden, attracties, openbaar vervoer en meer.
St. Pauli tips: het rauwe Hamburg
St. Pauli is één van de grotere wijken van Hamburg. Hier speelt het uitgaansleven zich af op de beruchte Reeperbahn, waar toeristen vluchtige blikken uitwisselen met ongure types en vrijgezellenfeestjes tot diep in de nacht doorgaan. Het is ook de wijk waar je veel streetart vindt, skatebanen, actiegroepen en hipstertentjes.
Tip 1: De beroemde/beruchte Reeperbahn
In het midden van St. Pauli ligt de Reeperbahn. Overdag is hier weinig te beleven, maar ‘s avonds is het verschrikkelijk druk. Vooral toeristen lijkt het. De Reeperbahn is een straat van bijna een kilometer lang. De straat zelf en de zijstraten bestaan uit neonverlichting, seksclubs, kroegen en fastfood ketens. Dit stuk heet der Kiez (de rosse buurt). Niet het mooiste gebied, maar wel verplichte kost bij een bezoekje aan Hamburg. Wij beleven een mooie avond in de Mash Up, maar waarschijnlijk was de kroeg ernaast, of die daarnaast, precies hetzelfde want het is wel een beetje eenheidsworst hier. Maar laat je vooral ook verrassen door clubs als Große Freiheit 36 en Molotow waar regelmatig bands optreden.
Tip 2: De Beatles en St. Pauli
Ooit, heel lang geleden, waren de Beatles in Hamburg. En daar zijn de mensen in St. Pauli trots op. Aan het eind van de Reeperbahn vind je de Beatles-Platz. Een nogal zielig, naar plas ruikend, pleintje waar de silhouetten van de Beatles staan. Toen de Beatles nog een amateurbandje was, traden de heren regelmatig op in obscure clubs in Hamburg. De optredens daar leidden uiteindelijk tot een eerste plaat, and the rest was history. Als je er alles over wilt weten, is een Beatles tour een leuke activiteit in Hamburg. Dan bezoek je nog veel meer Beatles bezienswaardigheden en gaat het pas echt leven.
Tip 3: Mensen kijken in St. Pauli
Enkele straten achter de Reeperbahn beland je middenin het woongebied van de Hamburgers. Hier is de sfeer compleet anders. St. Pauli is een wat alternatievere wijk dus je kijkt je ogen uit. Op het terras van Kraweel is het heerlijk mensen kijken en fijn ontbijten en koffie drinken. Check ook mijn blog met meer ontbijttips in St. Pauli en andere wijken.
Tip 4: De Alter Elbtunnel
Bij de Landungsbrücke ligt de oude Elbtunnel. De oude Elbtunnel werd in slechts drie jaar gebouwd en was vooral bedoeld voor dokwerkers en scheepswerfarbeiders. Die waren zo in een mum van tijd op het werk. De tunnel is ruim 400 meter lang en al ruim een eeuw oud. Je kunt je dus voorstellen dat de tunnel niet meer voldoende is voor het vele verkeer van deze tijd. Er is dus in 1975 een nieuwe Elbtunnel gebouwd.
De oude is echter een kijkje waard. Je kunt er te voet in, maar ook met de auto. Je moet dan een lift inrijden waarmee je naar beneden gaat en vervolgens de oversteek kan maken. Heel af en toe wordt er ook een illegaal feestje georganiseerd in de tunnel. Dat is vooral een heel tof idee, maar de uitvoering is wat minder: het geluid is slecht en veel te beperkt voor een tunnel vol mensen.
Tip 5: Relaxen in de zon bij Strand Pauli
Strand Pauli is geen strand, maar wel een beach club. Een erg fijn plekje aan de rivier en volgens henzelf genieten we hier van warm bier, slecht eten en slechte bediening. Niets van dit alles gelukkig. Een aanrader! Ietsje verderop zitten nog twee beach clubs langs de Elbe rivier, maar dit is de leukste plek. Lekker ongedwongen met een fijn muziekje op de achtergrond.
Tip 6: Streetart in St. Pauli
Als je een rondje loopt door St. Pauli ontkom je er niet aan: overal is streetart. De vraag is wel een beetje of je het mooi vindt. Mensen hebben er nogal een handje van om lelijke tags te zetten. Vaak gaat het de kunstenaars ook niet zo zeer om een mooie muurschildering te maken, maar om een boodschap over te brengen. Mocht je er meer over willen weten, kijk dan eens of je een streetart tour kunt boeken, bijvoorbeeld bij Alternative Hamburg.
Tip 7: Bezoek een wedstrijd van FC St. Pauli
De zwarte vlag met doodshoofd is het fanlogo van de voetbalclub FC St. Pauli. Het is weliswaar niet hun officiële logo, maar de echte St. Pauli fans omarmen het doodshoofd. Een voetbalwedstrijd van FC St. Pauli kan er heftig aan toegaan. Niet per se op het veld, maar vooral op de tribune. Vuurwerk, spreekkoren: een St. Pauli fan gaat er volledig voor. Check op de website van de voetbalclub of er toevallig wordt gespeeld als jij er bent.
Altona tips: vis en water
In de wijk Altona draait alles om vis. De wijk ligt tussen de rivier en St. Pauli in en is vooral op de vroege zondagmorgen een must.
Tip 8: De vismarkt op zondag in Hamburg
Zondagochtend. Vroeg. Heel vroeg. Op de vismarkt gaat het los. In de zomer om 5 uur ’s ochtends en in de winter om 7 uur tot ongeveer half 10 gaan de rolmopsen, palingen én biertjes als een malle over de toonbank. Aan de oever van de Elbe is het iedere zondagochtend markt zoals je die kent, maar in de hal is het feest. Er staat een band te spelen, rijen lange tafels met plassen bier erop en dansende mensen bij het podium. De vismarkt is een feestje. Je kunt of een avondje doortrekken, of er vroeg voor opstaan. Mijn nieuwsgierigheid wint het van mijn wekker en daar ben ik mezelf dankbaar voor: het is een uniek tafereel.
Tip! Ik raad je aan de brunch van de fischmarkt over te slaan. Lees in mijn blog over ontbijten in Hamburg waarom, en ontdek waar je wel lekker kunt ontbijten!
Tip 9: Koffie drinken en shoppen in Altona
Altona is een beetje een buitenwijk van Hamburg, maar wel heel levendig. Er staan prachtige statige gebouwen en het kleine centrum van de wijk (net naast het Altona station) heeft leuke winkeltjes en fijne koffiecafé’s.
Tip 10: Superbude Altona Hotel
Een leuk hotel in Altona is het Superbude Altona Paradise hotel. Ze hebben hier heel veel zorg besteed aan de inrichting: kleurrijk, grappige details en goed verzorgd. Vanaf het hotel loop je in nog geen vijf minuten naar de bushalte die je in één rechte lijn naar het centrum brengt. Prima alternatief dus voor een hotel in het centrum. Check de beschikbaarheid op Booking.com.
Tip 11: Wandel door de parken van Altona
Net achter de kustlijn vind je in Altona een paar fijne groene parken. Ze zijn niet heel groot, maar je kunt er wel een korte wandeling maken en even van de rust en het groen genieten.
Tip 12: Bezoek het Elbstrand
In de zomer kun je op het Elbstrand wat verkoeling zoeken en in de andere seizoenen in het Elbstrand ideaal voor een flinke strandwandeling. Aan het eind ligt een enorme steen: Der Alter Schwede (locatie). Dat is op zich wel aardig om te bekijken, maar vooral fijn om als een soort eindpunt van je wandeling te dienen en daar weer om te draaien. Vervolgens kies je langs het strand een fijn strandtentje uit voor een drankje!
Je kunt trouwens ook bovenlangs lopen. Dan wandel je langs schattige huisjes en heb je uitzicht over de rivier. Dit is de Elbwanderweg.
Planten un Blomen tips: het groene Hamburg
Planten un Blomen is eigenlijk helemaal geen wijk. Het is een enorm stadspark dat aan veel verschillende wijken grenst, dus daarom benoem ik het toch even apart.
Tip 13: Bezoek de verschillende tuinen
In Planten un Blomen is er een heel gedeelte ingericht als botanische tuin alsof je in Japan bent. Denk exotische planten en bomen, meertjes en rotsformaties. Ook zijn er een soort volkstuintjes die inwoners van Hamburg bijhouden. Hier vind je vooral heel veel bloemen. Verder bestaat Planten un Blomen vooral uit heel veel groen, meertjes en fijne plekken om te picknicken of een wandeling te maken. Op zo’n mooist in het voorjaar en de zomer. In de winter is er een ijsbaan te vinden.
Tip 14: Balletje slaan! Midgetgolfen
In het stadspark Planten un Blomen kun je midgetgolfen. Leuk met kinderen, maar minsten zo leuk met volwassenen. Ik had dit echt al jaren niet meer gedaan: midgetgolf. En eerlijk gezegd, voorlopig heb ik mijn portie weer gehad, haha. Toch vind ik het een leuk tijdverdrijf voor een zonnige middag. Voor een paar euro ben je een uurtje zoet met de verschillende banen.
Tip 15: Rolschaatsen in het park
In de zomermaanden kun je bij Roller Skate Jam rolschaatsen op discomuziek. Vanuit een busje verhuren de eigenaren rolschaatsen. Durf je het nog? Af en toe worden er ook rolschaatsfeestjes in de clubs van Hamburg georganiseerd. Check even de Facebookpagina om te ontdekken waar en wanneer.
HafenCity tips: het moderne Hamburg
De oude havens van Hamburg worden omgetoverd tot een compleet nieuw woon- en recreatiegebied. In 2025 moet alles af zijn en er is al flink wat uit de grond gestampt de afgelopen jaren. De bouw is modern: veel staal en glas. Zelfs het metrostation is hier mooi. HafenCity bezoek je vooral om je te verwonderen over de gebouwen en de restaurants te bezoeken.
Tip 16: De Elbphilharmonie
De Elbphilharmonie is gebouwd bovenop een oud pakhuis en is het stralende middenpunt van HafenCity. Het ging in 2017 open en is nu al een iconisch gebouw. Vooral heel tof om te zien vanaf het water. Je kunt een concert bezoeken in de Elbphilharmonie en je kunt ook terecht op de Plaza. Dat laatste is gratis, of je kunt van te voren een kaartje kopen zodat je voorrang krijgt. Dat kaartje kost €2. De Plaza is een uitkijkplatform dat uitzicht biedt op de rivier, de haven, HafenCity en Speicherstadt. Je kunt ook een volledige rondleiding door de Elbphilharmonie boeken.
Lees meer over het bezoeken van een concert in de Elbphilharmonie.
Speicherstadt tips: het Instagram-waardige Hamburg
Op zoek naar een mooie plek voor een Instagrammomentje in Hamburg? Ga dan rond zonsondergang richting Speicherstadt. De oude pakhuizen in combinatie met het water en de lichtval zijn een plaatje. In het donker is het gebied met 800 spotlights verlicht.
Tip 17: Wandel door Speicherstad (overdag en ’s avonds)
Omdat Hamburg een echte havenstad is, is er veel opslagruimte nodig voor alle goederen die met de schepen vervoerd worden. Tegenwoordig gebeurt dat in de grote zeecontainers die direct weer doorgevoerd worden. Tussen 1883 en 1927 werden er veel pakhuizen gebouwd aan de rivier de Elbe. Het gebied is zo’n anderhalve kilometer lang. Je vindt er vooral bakstenen pakhuizen op heipalen. De gebouwen staan namelijk op een eilandje in de stad aan de Elbe.
Om dit gedeelte van Hamburg uit de grond te stampen, moest wel even een wijk worden ontruimd. Zo’n 20.000 mensen moesten in 1883 verkassen. Later ging een deel van de pakhuizen verloren in de Tweede Wereldoorlog. Een deel daarvan werd in de periode daarna herbouwd.
Sinds juli 2015 staat Speicherstadt samen met de huizenblokken in het Kontorhausviertel met het Chilehaus op de UNESCO werelderfgoedlijst. Terecht! Een deel van de pakhuizen is nog steeds in gebruik als opslagruimte.
Tip 18: Bezoek het DialogHaus
Het DialogHaus is een bijzondere ervaring. Je kunt hier namelijk verschillende tours doen die je laten ervaren hoe het is om blind of doof te zijn. Ik vond het echt heel verhelderend én leuk. In deze blog lees je er alles over.
Karolinenviertel tips: het relaxte Hamburg
Nog een leuk stukje alternatief Hamburg: het Karolinenviertel. Het grenst aan St. Pauli en heeft een beetje dezelfde vibe, maar minder rauw en grauw. Het is heel klein, dus sla gewoon verschillende straatjes in om het wijkje te ontdekken.
Tip 19: Vintage, vlooienmarkt en vinyl
Er zijn tientallen tweedehandswinkels, platenzaken en cafeetjes. Vroeger woonden hier de allerarmsten, in de jaren 80 kreeg de wijk een make-over en nu is het een populaire woonwijk. Er heerst een lekker relaxt sfeertje en het voelt gemoedelijk. Geen echte bezienswaardigheden, wel even bijkomen van de stadsdrukte. En ook hier vind je veel streetart. Mocht je op een zaterdag in Hamburg zijn, dan kun je de vlooienmarkt bezoeken.
Tip 20: Streetart zoeken
Ook in het Karolinenviertel hoef je eigenlijk niet lang te zoeken naar streetart. Je vindt het overal. Kijk dus gewoon goed om je heen!
Gängeviertel tips: het artistieke Hamburg
Het Gängeviertel is een klein stukje Hamburg dat op de nominatie stond om gesloopt te worden. Daar werd een stokje voor gestoken en nu is het buurtje een centrum voor kunst en cultuur. Verschillende kunstenaars hebben hier hun werkplek gevonden en er is een cultureel centrum (Die Fabrique) waar tentoonstellingen en optredens plaatsvinden. Geen muur is hier ontsnapt aan de streetart.
Tip 21: Ontdek het Gängeviertel
De tip voor het Gängeviertel in Hamburg is dus eigenlijk heel simpel: ga op onderzoek uit. Het Gängeviertel zit een beetje weggestopt tussen de moderne gebouwen. Aan de Valentinskamp zit plots een doorgang het Gängeviertel in, dit heet de Schierspassage en die loopt door tot de Speckstraße. Verwacht niet dat je hier uren gaat doorbrengen, het is echt een heel klein buurtje. Nog maar weinig toeristen hebben de weg hier naartoe gevonden, dus dat maakt het extra leuk.
Altstadt tips: het historische Hamburg
Samen met de Neustadt vormt Altstadt de kern van Hamburg, het centrum. Hier zijn veel grote kantoren, winkels, restaurants en bezienswaardigheden te vinden. Vanwege de Grote Brand van Hamburg is een groot deel van Altstadt opnieuw gebouwd, dus het historische centrum is relatief nieuw. Altstadt begint bij het Alstermeer, een superfijn meer voor recreatiedoeleinden.
Tip 22: Hamburg Rathaus
Ik vind het maar moeilijk voor te stellen dat het stadhuis van Hamburg gebouwd is op 4000 houten palen. Je kan er natuurlijk ook niks van zien als je op het plein staat. Het stadhuis is opgeleverd in 1897 nadat het oude stadhuis afbrandde bij een grote brand in de stad. Het stadhuis is in gebruik, maar is ook te bezoeken. Er zijn zelfs rondleidingen mogelijk. Die kosten slechts €4 en je kunt gewoon binnenlopen.
Tip 23: Alsterarkaden
Na de grote brand van Hamburg in 1842 moest niet alleen het stadhuis opnieuw worden gebouwd. Hamburg kreeg toen ook de Alsterarkaden. De arcadebogen voelen een beetje Italiaans. Tussen de bogen zitten allerlei winkels en café’s. Ik vind het stiekem zelf leuker om het vanaf de trap aan de overkant te bewonderen en de weerspiegeling in het water te zien.
Tip 24: Alstermeer
Het Alstermeer bestaat eigenlijk uit twee delen: het Außenalster en het Binnenalster. Het Binnenalster is het kleinere meer wat in de Altstadt ligt. Vroeger liep de stadsmuur van Hamburg dwars door het Alstermeer, waardoor ze de namen Binnen en Außen hebben gekregen. Beide meren worden nu van elkaar gescheiden door een drukke weg. Het Binnenalstermeer is eigenlijk vooral voor visueel vermaak, het Außenalster is populair voor wandelen en hardlopen (een rondje om het meer is 7.4 kilometer). Op zonnige dagen stroomt het meer vol met roeiers, zeilers en andere watersporters, terwijl anderen picknicken en zonnen aan de oever.
Neustadt tips: het niet zo nieuwe Hamburg
Neustadt ligt tussen St. Pauli en Altstadt in. Het is niet per se allemaal nieuwbouw wat je hier zit. Er zijn alsnog veel historische gebouwen. Zo vindt je hier verschillende musea die zich volledig wijden aan musici. En daarnaast kun je in Neustadt goed winkelen, vooral bij chique winkels rondom Jungfernstieg en Große Bleichen.
Tip 25: Krameramtsstuben
Direct naast de St Michaelis kerk (Hamburgs beroemdste kerk vanwaar je ook mooi uitzicht over de stad hebt) liggen de 17e eeuwse huisjes van het handelaarsgilde. Destijds zijn deze huisjes gebouwd voor de weduwen van de overleden leden van het gilde. Loop de poort binnen bij de groene posters die het restaurant Zu den alten Krameramtsstuben am Michel aankondigen. Daar beland je in een klein straatje waar de huisjes zo dicht op elkaar staan, dat het onmogelijk is een mooie overzichtsfoto te maken.
Mocht je het Hamburg Museum bezoeken, dan kun je ook een van de huisjes van binnen bekijken. Ook een bezoekje aan het restaurant is de moeite waard, want dan zie je meteen een Krameramtsstube van binnen én kun je typische Duitse kost uitproberen.
Havengebied tips: het maritieme Hamburg
Gezien Hamburg zo’n belangrijke havenstad is, is het tof om dat eens van dichtbij te bekijken. De zeecontainers, de gigantische schepen: wat een onbekende wereld.
Tip 26: Havenrondvaart in Hamburg
De Elbe loopt midden door de stad dus een boottochtje kan niet uitblijven. Je hebt verschillende opties qua type boot en hoe lang de rondvaart duurt. Van een typische toeristenboot tot een varend tanzkaffee. Bij de Landungsbrücke vertrekken meerdere rondvaartboten. In principe is een kaartje kopen niet nodig, maar als je een specifieke boottocht wilt, is online reserveren wel handig. De meeste boten vertrekken bij de Landungsbrücke. Je vaart meestal een stuk door de haven en de stad, dus door Speicherstadt en langs de Elbphilharmonie.
Tip 27: Varend tanzkaffee Frau Hedi
Frau Hedi is zo’n feestboot: een vrij lelijke boot, maar super gezellig. Voor vijf euro maken we een tocht van een uurtje onder het genot van een drankje en een dansje. De één danst wat actiever dan de ander en pas op het eind gaat het echt los. Je zal niet de eerste zijn die na het aanmeren besluit om gewoon nog een rondje mee te varen. Meer info.
Blankenese tips: het vakantie Hamburg
Blankenese ligt een stukje rijden van het centrum en ik waan me er opeens op vakantie. Chique villa’s en enorme huizen wisselen elkaar af op de heuvels. Naar verluidt telt dit stukje Hamburg 5.000 trappen, ik hoop traptreden. Het staat bekend als de wijk met de meeste trappen ter wereld. Blankenese ligt aan de rivier de Elbe en heeft een dun reepje strand. Als ik in Blankenese ben, heb ik daar niks aan want het is rotweer. Het water staat enorm hoog en ik waai bijna weg. In de zomer zijn hier strandtenten om een lekker drankje te doen nadat je door de straatjes hebt gedwaald en de trappen hebt overwonnen.
Over de Hamburg Card
Ik raad je absoluut aan een Hamburg Card aan te schaffen. Dat is de kortingskaart van Hamburg waarmee je korting krijgt op veel attracties en bezienswaardigheden en je ook gratis kunt reizen met het openbaar vervoer. Kortingen zijn geldig op havenrondvaarten, musea, restaurants en nog veel meer. De Hamburg Card is verkrijgbaar voor 1 dag tot en met 5 dagen. Kijk ook even hoe je het voordeligst uit bent: er zijn single en groepskaarten. Met z’n tweeën is het meestal al voordeliger om een groepskaart te kopen. Zelfs als je de Hamburg Card alleen voor het openbaar vervoer gebruikt, ben je tijdens je weekend Hamburg al goedkoper uit.
Meer Duitsland inspiratie?
Handige links voor je Duitsland trip
- Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
- Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
- Attracties en musea. Wil je met 5% korting naar musea en andere attracties? Gebruik dan deze kortingscode bij Tiqets: KIMOPREIS22
- Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. En bij Discover Cars kun je eventueel nog meer opties vergelijken.
- Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
- Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
- Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
- Trein en bus. Reis met NS International of FlixBus naar Duitsland. En reserveer bussen en treinen met Busbud, 12Go of Omio.
- Vliegtickets. Vergelijk je opties! Bijvoorbeeld bij Transavia. Check in ieder geval ook Momondo, Skyscanner en Kiwi.
- Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, D-Reizen en Sunweb, of liever Tui of de Vakantie Discounter?
- Yoga retreat. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in Duitsland.
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.
Voor het eerst gepubliceerd: augustus 2015. Daarna geüpdatet.