Laatste update: 12 december 2024
Ietwat onheilspellend klinkt het wel: een excursie in IJsland in de vallei van dondergod Thor. Maar met een super jeep en een super gids overwinnen we ruige rivieroversteken én vallende ijspegels in Þórsmörk (Thorsmork).
Excursie in IJsland
Met mijn beste vriend Patrick reis ik tien dagen door IJsland en natúúrlijk bezoeken we de Golden Circle, Vík en vele watervallen. Je weet wel: alle highlights van IJsland. Allemaal mooie bezienswaardigheden die je prima op eigen houtje kunt bekijken. Maar IJsland is ook het land waar je heel veel excursies in de natuur kunt doen en dat is lastig kiezen .
Wij besluiten dat we naar iets toe willen waar we zelf niet kunnen komen en wat het liefst ook nog een beetje off the beaten track is. En zo belanden we bij de Þórsmörk Super Jeep tour van Midgard Adventure (deze). Ik heb nog nooit van Þórsmörk gehoord en ik weet ook niet wat een super jeep is, dus let’s go! En het blijkt echt een goede keuze: dit is sowieso één van mijn favoriete excursies in IJsland.
Wat is een superjeep?
De IJslanders noemen de superjeep een fjallajeppi. Letterlijk vertaald: een bergjeep. Een gewone jeep lijkt na het zien van een superjeep eigenlijk maar klein. Ik denk dat als ik mijn Fiat 500 naast de superjeep parkeer, dat het net een speelgoedautootje is. Want het is me nogal een gevaarte, zo’n superjeep. Het is een sterk aangepaste 4×4 jeep met enorme banden. Superhandig in het ruige landschap van IJsland. En ruig wordt het in Þórsmörk.
Þórsmörk Super Jeep tour
Bij het Midgard Base Camp in Hvolsvöllur (Google Maps locatie), waar je ook kunt blijven slapen en eten, ontmoeten we onze gids Ragnar en de andere deelnemers. Twee families, een stelletje en wij. Lekker overzichtelijk en dat blijkt altijd zo te zijn. Want de maximale groepsgrootte is 14 en ja, die passen allemaal in de superjeep. Ik vind zo’n kleiner groepje altijd fijn, want zo leer je elkaar toch een beetje kennen tijdens zo’n dagtrip. Zo blijkt Ragnar pas iets langer dan een jaar geleden zijn kantoorbaan ingeruild te hebben voor het werk als gids. Midgard is namelijk echt een familiebedrijf en zijn familie vond dat ‘ie het gewoon moest proberen. Ze hadden gelijk. Hij is nog iedere dag is blij met zijn keuze.
Þórsmörk of Thorsmork
Vanuit het Midgard Base Camp vertrekken we met de superjeep naar Þórsmörk. Dat is de IJslandse naam voor het natuurgebied. Internationaal schrijven we het als Thorsmork, dan kan ik het ook beter uitspreken eerlijk gezegd. En dan herken ik ook meteen verwijzing naar de Noorse dondergod Thor. De naam betekent zoiets als het bos van Thor – maar tijdens mijn bezoek in april zie ik weinig bos. In de zomer is het hier juist wel heel groen. Officieel heet alleen de bergkam Þórsmörk, maar stiekem wordt het omliggende gebied er ook bijgetrokken.
Het gebied ligt in het zuiden van IJsland en is nogal afgelegen en moeilijk begaanbaar. Vandaar de superjeep. Er zijn bergen, gletsjers, rivieren en watervallen. Je kunt ook meerdaagse wandelingen door het gebied doen. Als ik de gure wind voel, het ruwe landschap en de hoogteverschillen zie, schat ik zo in dat je daar behoorlijk fit voor moet zijn. Ik vind het voor vandaag dus prima om rondgereden te worden en te stoppen voor kortere hikes.
De aswolk van Þórsmörk
Þórsmörk ligt tussen drie gletsjers: Mýrdalsjökull, Tindfjallajökull en Eyjafjallajökull. Waarschijnlijk zegt die laatste naam je niets, maar je kent ‘m misschien wel. Eyjafjallajökull is namelijk een gletsjer én een vulkaan. De vulkaan die in 2010 uitbarstte en het hele vliegverkeer in Europa stillegde vanwege de aswolk. Weet je dat nog? We rijden er langs en zien nu alleen de gletsjertong die door de zwaarte en druk van het ijs blauw lijkt door de reflectie.
Stroompjes en rivieren oversteken
Als je zelf een 4×4 hebt gehuurd, kun je in theorie Þórsmörk op eigen houtje bezoeken. Maar met de superjeep kunnen we de scenic route nemen en we komen al snel stroompjes en rivieren tegen die ik absoluut niet zou willen oversteken met een auto. Dit vergt serieuze skills hoor! Ik houd mijn adem in als Ragnar de neus van de superjeep langzaam in het water laat zakken en in mijn hoofd spoken meteen scenario’s over verdrinken in ijskoud water. Een snelle check bij Patrick leert dat ik niet de enige ben die met samengeknepen billetjes zit.
De gletsjerrivieren zijn nu al behoorlijke breed, vind ik. Maar in de zomer zijn ze nog wel drie keer groter, vertelt Ragnar. En bruin. Nu zijn ze ijzig blauw.
Tip! Als je zelf gaat rijden, is het handig om deze blog over autohuur in IJsland te lezen.
Programma Þórsmörk Super Jeep tour
Het programma van de Þórsmörk Super Jeep tour ligt niet vast. Daarvoor is het IJslandse weer namelijk te wisselend. Op de dag van de tour wordt er gekeken wat er mogelijk is – wel zo veilig. Wij gaan vandaag een korte hike doen naar de top van Valahnukur, wandelen in de Stakkholtsgjá kloof en een waterval bezoeken. Tussendoor hebben we een korte lunchstop.
Alvast even over die lunch: ik raad je echt aan om die door Midgard Adventure te laten regelen. Het lunchpakketje uitpakken voelt echt als een cadeautje en de lunch is heel lekker. De kikkererwten salade? Love it. De pitten en fruit mix? Gezond en een beetje spicy. En er is ook nog een brownie, Skyr én meer. Doen dus. Hier vind je meer info over de lunchbox.
Poolvos!
Maar we beginnen met een korte hike die behoorlijk pittig is. We gaan de 458 meter hoge Valahnukur beklimmen. Boven wacht ons een 360° uitzicht, maar dat ligt nog zo’n 40 minuten voor ons. Onze gids denkt in eerste instantie dat we wel zonder crampons (stijgijzers) omhoog kunnen, maar als een ander groepje ons passeert mét besluiten we ze toch om te doen. Een goede keuze, want er ligt nog best veel ijs op de route.
Net voor we omhoog gaan, zien we in onze ooghoeken een poolvos. Onze tourgroep lijkt niet zo onder de indruk, maar ik ben helemaal enthousiast. Gids Ragnar gooit een rauw ei kapot in de hoop dat de poolvos honger heeft. Maar helaas, hij laat zich niet meer zien. Je moet het dus met deze ene onscherpe foto doen. In de winter hangen hier bij het startpunt van de hike poolvossen rond omdat ze af en toe wat bijgevoerd krijgen. In de zomer, als er veel toeristen zijn, zoeken ze rustiger plekken op.
Valahnúkur: on top of the world!
De klim naar de top van Valahnúkur begint met een stukje bos in winterslaap. Als ik het goed heb onthouden zijn dit berkenbomen en dat is vrij uniek. In IJsland is er namelijk niet veel bos, maar omdat de bergen het gebied tegen de kou beschutten, kunnen ze hier wel groeien. Maar uh… ik vind het behoorlijk koud vandaag! Dus waar die beschutting precies is, you tell me.
De wind en het ijs maken dit voor mij een uitdagende hike, maar het afzien wordt ruimschoots beloond. Ik kan kilometers ver het dal in kijken. Zo jammer dat het zo hard waait, ik had hier graag met mijn net nieuwe drone gespeeld. De afdaling aan de andere kant van Valahnúkur gaat een stuk soepeler. Met twintig minuutjes staan we weer beneden bij de gids.
Stakkholtsgjá kloof
Na de lunch rijden we naar de Stakkholtsgjá kloof. Er is een waterval, maar ons einddoel is een grot. Omgeven door steile, zwarte bergen lopen we door het ravijn. Er liggen zwarte keien en stenen en we steken kleine stroompjes over. Maar niet zo klein dat ik er overheen kan stappen. Met de groep leggen we flinke stenen in de stroom zodat iedereen met droge voeten aan de overkant komt.
Als we vlakbij de grot zijn, moeten we nog een stukje ijs oversteken. Best spannen met dat gekraak onder mijn schoenen. Gids Ragnar loopt iets vooruit om te testen of het veilig is om de grot in te gaan. Hij komt terug met natte voeten. Geen grot vandaag en terwijl we dat bespreken valt er een ijspegel van metershoog naar beneden en spat vlakbij ons uit elkaar. Iedereen weet opeens vliegensvlug in plaats van voetje voor voetje de weg over het ijs terug te vinden.
Zelfs zonder grot is de Stakkholtsgjá kloof in Þórsmörk prachtig. Het is adembenemend mooi en heel stil. Alleen een paar vogels die soms elkaar toe lijken te schreeuwen. We lijken hier echt in een andere wereld, volledig afgesloten van de rest. Het is niet moeilijk om je voor te stellen waarom Game of Thrones de Stakkholtsgjá als één van de filmlocaties heeft gekozen.
Gluggafoss waterval
De laatste stop op de Þórsmörk Super Jeep tour van Midgard Adventures is de Merkjárfoss wateval die ook Gluggafoss wordt genoemd. Gluggafoss betekent namelijk ‘raamwaterval’. Dat verwijst naar de doorkijkjes die er te zien zijn in tussen het steen. Van 53 meter hoogte valt het water in twee stappen naar beneden. Begin april is een deel van de waterval nog steeds bevroren.
En dan zit het er alweer op. Ragnar pompt volautomatisch de banden van de superjeep op voor de verharde weg en levert ons keurig af bij Midgard Base Camp. Deze excursie in IJsland boek je trouwens op de site van Midgard Adventure.
Midgard Base Camp
Ik ben blij dat we hier nog een nachtje slapen, want het is echt een volle dag deze excursie in IJsland. Bij Midgard Base Camp, en tijdens de tour ook trouwens, voel ik echt die familie vibe die ze hier proberen mee te geven. In 2010 is Midgard opgericht als een one-man-show en langzaamaan sloot steeds meer familie zich bij eigenaar Siggi aan. De droom is om van Hvolsvöllur de adventure hoofdstad van IJsland te maken. Of misschien is dat het al?!
Ik voel me in ieder geval hartstikke welkom na ons super jeep avontuur. Alle medewerkers zijn hartstikke aardig en gastvrij. Bij het inchecken word ik meteen wegwijs gemaakt met een korte rondleiding. Er is een hot tub en een sauna.
In de kleine gastenkeuken moet je geen Masterchef willen spelen, maar een snelle pasta kun je er prima maken. Het is echt een fijne, bijna huiselijke setting met uitnodigende gemeenschappelijke ruimtes. Af en toe is er live-muziek of een filmavond.
Wij eten ‘s avonds in het restaurant de Adventure Burger en arctische zalm met uitzicht op de weilanden met paarden. Dit is ook waar je ‘s ochtends het uitgebreide ontbijtbuffet kan aanvallen. Zo veel lekkers! En ‘s nachts lig ik in een comfortabel met eigen lampje, stopcontact en gordijntje in één van de slaapzalen. Ik droom alvast over een keertje terugkomen, want er is nog veel meer te beleven hier.
Meer IJsland inspiratie?
Handige links voor je IJsland trip
- Accommodatie. Favoriet blijft Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
- Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Klook en Viator. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk.
- Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken in Discover Cars een handige site.
- Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol en Amazon.
- Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
- Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo, Transavia, Skyscanner en Kiwi.
- Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot TUI. Of kies voor Shoestring, D-Reizen of Sawadee.
- Yoga retreat of paardrijvakantie. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in IJsland of een paardrijvakantie.
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.
Ik deed deze tour op uitnodiging van Midgard Adventure. Ik heb van hen volledige redactionele vrijheid gekregen.
Voor het eerst gepubliceerd: april 2024. Daarna geüpdatet!
Reacties zijn gesloten.