fbpx

De Etna is de actiefste vulkaan van Europa en die kun je zowaar van heel dichtbij bekijken. Dus als je op Sicilië bent, dan moet je absoluut wat tijd reserveren om de Etna te zien. Je kunt er skiën, hiken en wijn drinken. Ik deel graag mijn tips voor het bezoeken van de Etna met je plus hoe ik mijn zonsondergang Etna tour en wijntour heb ervaren. 

Etna op Sicilië

Verblijf je aan de oostkant van Sicilië, dan word je regelmatig getrakteerd op een mooi uitzicht op de Etna. Het is namelijk niet een klein vulkaantje: we hebben het over een gebied van bijna 1200 km²! De vulkaan is daarom ook op verschillende manieren en aan verschillende kanten te bezoeken. 

Tours naar de Etna vulkaan

Als je een beetje gaat googelen, kom je er al snel achter dat er zo veel tours naar de Etna zijn dat kiezen bijna onmogelijk is. Je wilt natuurlijk de leukste tour voor de beste prijs. Maar welke dat nou is? Ik ga uiteindelijk voor een zonsondergangstour, deze. Op zich een prima tour, maar de gids is een verschrikkelijke chauffeur en hij is eigenlijk vooral bezig een meisje uit de groep te versieren.  

En stiekem vind ik dat ik dit deel van de Etna prima op eigen houtje had kunnen bezoeken. Er is namelijk een grote parkeerplaats bij de kabelbaan (hier) en vanaf daar wandel je eenvoudig naar de dichtstbijzijnde kraters. De kabelbaan ligt op 1923 meter hoogte. Pas bij de bovenste stop van de kabelbaan mag je niet zelfstandig verder en moet je met een gids op pad. Maar goed, dat wist ik allemaal niet toen ik boekte. 

En het voordeel van de tour is wel dat we het programma om kunnen gooien en beginnen met een proeverij bij Enoteca dell’Etna (Google Maps locatie). Het regent namelijk heel hard, dus deze flexibiliteit is heel fijn. 

Kraterlandschap

De wandeling naar de kraters is eenvoudig en het landschap bijzonder – hoe kan het ook anders? Ik loop op een vulkaan! Hoewel er geen mooie zonsondergang is, maakt de lichtval de kraters wel extra mooi. Het temperatuurverschil met Catania is goed te merken. Waar in Catania bij iedere stap me het zweet uitbreekt, ben ik hier heel blij met m’n warme kleding. En met mijn hoge wandelschoenen, waar ik later alsnog een heleboel kleine zwarte lavasteentjes uitvis. 

Het landschap is trouwens niet alleen maar zwart. Kleine en grotere lavasteentjes wisselen af met roodbruine kleuren in de kraters en zelfs een beetje groen. En zelfs tussen de lava groeien kleine plantjes. 

Ben je ook van plan een tour naar de Etna te boeken? Bekijk dan goed de verschillen. Sommige gaan met zonsondergang of juist met zonsopgang en bij de één zit de kabelbaan in en bij de ander weer een lange hike. En laat je niet voor de gek houden: sommige tours zeggen naar de top van de Etna te gaan. Dat mag niet eens. De top ligt ergens rond de 3300 meter hoogte en de kabelbaan brengt je naar 2500 meter. Alleen met gecertificeerde gidsen mag je vervolgens stijgen naar 2920 meter. 

Powered by GetYourGuide

Hoe hoog is de Etna nou echt? Als je googelt, vind je verschillende getallen en waarschijnlijk waren ze op het moment van schrijven allemaal waar. De Etna groeit namelijk! Door de uitbarstingen wordt het hoogste punt steeds een beetje hoger. 

Met de kabelbaan de Etna op

De kabelbaan ter hoogte van de kraters die ik heb bezocht is zeker niet goedkoop. € 50 in 2024. Bovenaan kun je vervolgens met een 4×4 bus de vulkaan verder ontdekken. Je kunt dat ter plekke regelen, maar ook vooraf al tickets kopen. Dat doe je hier

Powered by GetYourGuide

Wijnen van Etna

Wist je dat er veel wijn wordt verbouwd rondom de Etna? De druiven groeien hier op vulkanische bodem wat betekent dat er veel mineralen in zitten. En er groeit ook geen chardonnay of sauvignon, maar de druivenrassen hier zijn vooral Nerello Mascalese,

Nerello Cappuccio en Carricante. Nooit van gehoord! En dus lijkt het me tof om met een wijntour mee te gaan. Ik boek deze tour.

Deze specifieke tour raad ik je alleen aan als je gewoon een leuk dagje uit wilt. Als je echt meer wilt leren over Etna wijnen, dan is dit niet de juiste tour. Het is allemaal goed en vlekkeloos georganiseerd, maar heeft gewoon weinig inhoud. 

Wijntour stops

De eerste stop is een verplichte tourist trap. Bij ORO d’Etna (Google Maps locatie) worden toeristen ‘gedumpt’ in een winkel met honing, olijfolie en wijnen waar je uit mini-plastic bekertjes een beetje wijn mag proeven. De eigenaar geeft wel wat uitleg, maar het is allemaal erg beperkt en de stop duurt veel te lang. 

Gelukkig is de tweede stop een stuk leuker omdat we daar ook met de sommelier over de wijngaard mogen wandelen. En dat is heel bijzonder, want deze wijngaard ligt in een oude krater. Opvallend is dat de wijnranken verticaal groeien in plaats van horizontaal. Dat is vanwege de ruimte met de verschillende plateaus.

Na dit alles goed in ons op te hebben genomen, mogen we in het proeflokaal de wijnen van La Gelsomina (Google Maps locatie) proeven. Als je hier op eigen gelegenheid naartoe wilt, kun je het beste eerst even bellen of mailen. Of nog beter misschien: blijf een nachtje slapen

Wijnproeverij Gelsomina Etna: drie proefglazen op tafel

De laatste stop van de wijntour is Emilio Sciacca Etna Wine (Google Maps locatie). Dit is waar we een uitgebreide lunch krijgen vergezeld van natuurwijnen. Het eten is heerlijk en zo verschrikkelijk veel. Niet te doen. Daardoor duurt de lunch ook erg lang en helaas krijgen we alleen aan tafel uitleg over de wijnen. Er is niet nog een rondleiding ofzo. 

Dus tja, dit is niet echt een promotiepraatje voor deze tour hè? Klopt. Ik had er gewoon echt een andere verwachting bij. Veel meer inhoud, veel meer wijngaard. Jammer, maar helaas. 

De wijntrein!

Er is trouwens ook een wijntrein die over de vulkaan boemelt. De trein rijdt van Riposo naar Randazzo langs de wijnroute Strada del Vino dell’Etna. De wijntrein rijdt alleen op donderdagen en zondagen en je moet vooraf reserveren. Dat doe je hier

Meer Sicilië inspiratie

Sicilië blog overzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie