Laatste update: 21 maart 2017
De strohoed. Wie kent ‘m niet? Perfect voor het strand en op festivals zie je ook veel varianten van deze hoedjes voorbij komen. Ook in Ecuador zie je ze veel, heel veel. De beroemde Panama hat is namelijk Ecuadoriaans. Yup. Lekker verwarrende naam gekozen mensen!
Een stukje geschiedenis
In Ecuador heten deze hoedjes sombreros de paja toquilla. En als je er echt verstand van hebt noem je ze zelfs Montecristi, naar het beroemde stadje waar de hoeden worden gemaakt. Dat wij het hoedje kennen als Panama hat hebben we te danken aan de Spanjaarden. In de 19e eeuw exporteerden zij de hoeden vanuit Panama en gebruikten de werklui ze bij de aanleg van het Panama kanaal. En zodoende werd het de Panama hat.
Weefkunst op UNESCO lijst
Sinds 2012 is de weefkunst van de hoed aan de UNESCO lijst toegevoegd. Er komt dan ook heel wat bij kijken om een hoed te maken: de echt goede hoedenmakers werken alleen ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds aan de hoeden. Dit om te voorkomen dat ze zweterige handen krijgen van de hitte. Er zijn verschillende weeftechnieken die tot verschillende dichtheden leiden. De hoeden krijgen vervolgens een dichtheidsgraad mee: standaard, superieur, fijn en superfijn. Die laatste laat zelfs geen druppel water door en daar betaal je ook voor: $100 tot $500 in Ecuador zelf. Daarbuiten kan het nog hoger oplopen!
Waarschijnlijk ook wel terecht: slechts enkele hoedenmakers beheersen deze techniek. En voordat er geweven kan worden, moet het stro geoogst en bewerkt worden. Enkel toquilla palmen zijn geschikt en die doen het alleen goed in Ecuador. Duizenden Ecuadorianen verdienen hun geld in deze industrie. Helaas zijn degenen die we veelal in Nederland zien de goedkope variant uit China.
Panama Hat museum
In de stad Cuenca in Ecuador kun je het Panama Hat museum bezoeken. En uiteraard kun je in het museum ook shoppen.