fbpx

Laatste update: 23 augustus 2024

Reykjavík in IJsland is de meest noordelijke hoofdstad ter wereld. Het is een compacte, rustige stad. Er zijn een handjevol bezienswaardigheden, streetart en verschillende musea. Je kunt er walvissen spotten en zelfs het noorderlicht zien – als het meezit hè? Ik vertel je graag wat je allemaal kunt doen in Reykjavík. 

Citytrip naar Reykjavík

De meeste mensen zullen Reykjavík bezoeken als onderdeel van een langere IJslandreis. Maar tegenwoordig zijn er ook voordelige stopovers in Reykjavík als je naar Amerika vliegt. Dus wie weet dat je er toch een kleine citytrip van maakt. Omdat het centrum van Reykjavík zo klein is, raad ik je wel aan om een dagje een auto te huren (bij Sunny Cars of EasyTerra) en bijvoorbeeld de Golden Circle te rijden. Ik vind IJsland namelijk echt een ‘buiten’ land. Er is zo veel mooie natuur! Dus trek er vooral op uit. Er zijn ook een heleboel tours waarmee je je citytrip in Reykjavík kunt uitbreiden. Bekijk de mogelijkheden. 

Wandelen over het schiereiland Seltjarnarnes

Om een beetje te acclimatiseren na alle weidse natuur in IJsland waar we maar weinig mensen tegenkwamen, beginnen mijn beste vriend en ik met een wandeling over het schiereilandje bij Reykjavík. Zo maken we de overgang naar het stadse leven ietsje zachter. 

We wandelen langs de rand van het water van Seltjarnarnes, onder andere rondom een golfbaan en langs de Grótta vuurtoren. Het rondje is zo’n 5,5 kilometer lang. We zien veel bergen in de verte en vogels komen hier graag. Het is misschien niet de meest inspirerende wandelplek, maar het is wel fijn om de benen te strekken. De inwoners van Reykjavík komen hier ook graag een wandelingetje maken, hardlopen of de hond uitlaten. 

Wij starten bij de parkeerplaats bij de Kvika hot spring, of eigenlijk: het Kvika voetenbadje. In een enorme steen zit een klein thermisch bad. Net groot genoeg om je voeten op te warmen. 

Google Maps locatie

Wandeltour in Reykjavík

Zo. Wij zijn klaar voor de stad. Kom maar op. Een fijne manier om Reykjavík te leren kennis is via een wandeltour met een inwoner. Ik krijg het helaas niet in mijn programma er tussen gepland, dus ik ga zelf aan de wandel. Mocht het bij jou wel passen, dan kun je met Freetour een gratis wandeltour doen – uiteraard moet je de gids wel een fooi geven! 

Met zo’n wandeltour kom je meteen langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Reykjavík, zoals de Hallgrimskerkja, concertgebouw Harpa en het Sun Voyager kunstwerk. Kijk trouwens sowieso goed om je heen, want overal in Reykjavik ontdek je streetart. 

Naar de top van Hallgrimskerkja

De Hallgrimskerkja is een grote moderne kerk op het randje van het centrum van Reykjavík. Ik inspecteer in kerken altijd het orgel en die is erg mooi hier en heeft maar liefst 5275 pijpen. En, lucky me, toevallig is er een organist aanwezig omdat er zo een bruiloft begint. Hij is alvast even aan het inspelen. 

Je kunt met een lift omhoog zodat je mooi uitzicht hebt over het centrum vanaf 74 meter hoogte. Leuk om al die gekleurde huisjes zo van boven te zien. Hiervoor moet je wel even een ticket kopen (ISK 10.000 in 2024) en goed de openingstijden bekijken. Op zondagochtend kunnen we om 10 uur al naar boven en staat er al een rij! 

Google Maps locatie

De regenboogstraat van Reykjavik

In het winkelgebied van Reykjavik ligt op weg naar de Hallgrimskerkja de Regnbogagatan. Oftewel: de regenboogstraat. Het is een bekend plaatje, dus als je er toch bent, moet je wel even een foto komen nemen. In het winkelgebied vind je vooral veel lokale winkels, waaronder heel veel souvenirshops en vintage winkels. Ik duik er een paar in, vind alles te duur en houd het verder bij koffiezaakjes en bars aflopen haha. 

Google Maps locatie

Regnbogagatan regenboogstraat Reykjavík

Belachelijk dure parfum (maar wel van Sigur Ros)

Eén van de bandleden van de IJslandse band Sigur Ros is eigenaar van een hele fancy parfumeriezaak in Reykjavik. Fisherund heet het en ze hebben ook een guided tour. Ze spuiten dan geurtjes op je pols en jij mag beschrijven wat je ruikt. Vervolgens lezen ze een kaart voor met herinneringen waar de geur mee te maken heeft. Veel te duur allemaal, maar even kijken kan geen kwaad. 

Google Maps locatie

Sculpture & Shore Walk met de Sun Voyager

Het wandelpad langs de kust heet de Sculpture & Shore Walk. Ja, ik wandel wat af in Reykjavík. Het hoogtepunt is de Sun Voyager van Gunnar Arnason, een stalen droomschip dat een ode brengt aan de zon. De kustwandeling brengt je langs nog een paar kunstwerken, maar het uitzicht op de bergen is sowieso al reden genoeg om even de benen te strekken. Ik vind het Höfði Lighthouse ook een korte stop waard. De kleine gele vuurtoren steekt mooi af tegen de blauwe zee. Fun fact: het kostte 150 miljoen ISK om deze vuurtoren te realiseren – bijna een miljoen euro. 

Google Maps locatie

Prijswinnend concertgebouw Harpa

Aan het eind van de Sculpture & Shore Walk (of aan het begin, ligt eraan waar je start natuurlijk) vind je Harpa. Dit is het concertgebouw van Reykjavík. Het is gemaakt van glas en staal die eruit zich alsof er glazen stenen op elkaar gestapeld zijn. Heel bijzonder. Het concertgebouw schijnt van binnen ook prachtig te zijn, dus misschien staat er een leuk optreden op het programma zodat je dat kunt checken? 

Google Maps locatie

HARPA Reykjavík

Noorderlicht bekijken in Reykjavík

Zelfs in Reykjavík kun je het noorderlicht zien! Dat is wel heel tof, toch? Je kunt het gewoon langs de kustlijn proberen, maar dan heb je kans dat er te veel lichtvervuiling is. Het beste is dus om richting het schiereilandje van Reykjavík te gaan. Daar heb je een Northern Light Viewpoint. Met de auto is dat tien minuutjes vanuit het centrum. Helaas gaf mijn aurora app aan dat mijn kansen nihil waren, dus ik heb het niet mogen ervaren. Jij hopelijk wel! 

Google Maps locatie

Je kunt trouwens ook vanuit Reykjavík noorderlicht tours doen, zo vergroot je je kansen. Bekijk de verschillende tours

Tip! Het stadscentrum van Reykjavík heet Miðborg of wijk 101 en het deel bij de oude westelijke deel is Vesturbær. Zorg dat je in ieder geval die wijken bekijkt. Als je dan nog tijd over hebt, kun je de buitenwijken in. Bezoek bijvoorbeeld het eilandje Viðey, de botanische tuin van Reykjavík, de Sky Lagoon of iets anders. 

Walvistour: baleinwalvissen, bultruggen en dolfijnen spotten

Als je ook wat verder noordelijker reist in IJsland, heb je daar volop mogelijkheden om een walvistour te boeken. Wij blijven echter aan de zuid- en westkant en dan is Reykjavík de perfecte plek om een walvistour te doen. 

Omdat het begin april nog echt koud is in IJsland, gaan we voor een iets duurdere tour met een betere boot. Dat blijkt een hele slimme zet. Het is namelijk echt verschrikkelijk koud als ik op het dek het water aftuur op zoek naar een glimp van een walvis. Mijn vingers kunnen m’n telefoon bijna niet meer vasthouden. En dus glip ik snel weer naar binnen naar ‘mijn’ plekje op de Amelia Rose jacht. Het personeel roept het toch over de speakers zodra er iets te zien is, dus waarom zou ik mezelf vrijwillig invriezen? Tip: ga op het bovendek in het overdekte deel zit. Heerlijk relaxte bankjes, lekker warm. 

Er leven 23 soorten walvissen in de wateren bij IJsland. De gids vertelt dat we de meeste kans hebben om een witsnuitdolfijn te zien omdat deze nog wel eens willen mee zwemmen met de boot. En, na lang, lang varen, zien we baleinwalvissen en bultruggen. Ze zijn prachtig. Zo’n ‘blow’ van een bultrug gaat wel vijf meter in de lucht en het dier eet 1,5 ton per dag. Niet normaal. Een goeie foto maken met mijn mobiel is vrijwel onmogelijk, dus ik raad je aan dit vooral met eigen ogen te gaan zien. Ik ben in ieder geval enthousiast over deze walvistour: 

Powered by GetYourGuide
Walvissen spotten Reykjavík

Punkmuseum in het toilet

Een punkmuseum in het toilet? Ja hoor, dat lees je goed. Het Icelandic Punk Museum is gevestigd in een voormalig ondergronds openbaar toilet. Waarom ook niet? De urinoirs zijn niet eens verwijderd. Het is een grappig klein museum met een enthousiaste eigenaar die ook meteen het enige personeelslid is. Er is veel te lezen over de historie van punk in IJsland en er hangen veel, heel vele foto’s van bands. Uiteraard is er ook een heel stuk aan de IJslandse zangeres Björk en haar voormalige band gewijd. Aan het eind van het bezoek kun je op koptelefoons muziek luisteren. De entree is ISK 1500 (in 2024). 

Google Maps locatie

Meer musea in Reykjavík

Ik heb me meer op buiten gefocust, dus heb naast het Icelandic Punk Museum eigenlijk geen musea meer bezocht in Reykjavík. Maar ze zijn er wel! Als je van plan bent om meerdere musea te bezoeken, dan is het slim om de Reykjavík City Card te kopen, want dan krijg je korting. Zo is er het National Museum of Iceland over de geschiedenis en ontstaan van het land, het Icelandic Phallological Museum met een hele collectie penissen van allerlei dieren en het Reykjavík Ar Museum dat maar liefst drie locaties heeft. 

Boswandeling in Heiðmörk

Op een half uurtje rijden van het stadscentrum ligt het Heiðmörk natuurreservaat. Een geliefde plek voor vooral IJslanders die hier graag komen joggen en wandelen. Het ligt ongeveer op de route naar de Blue Lagoon. Dus voordat wij daarheen gaan, kiezen we hier een kortere route van 4,1 kilometer uit (startpunt op Google Maps)

Naar de Blue Lagoon

De Blue Lagoon ligt niet in Reyjavik maar meer richting het vliegveld. Omdat het maar drie kwartier rijden is en er veel tours naar de Blue Lagoon gaan, noem ik ‘m toch in deze Reykjavik blog. Het is toch een beetje verplichte kost, nietwaar? 

Wij gaan er een paar uurtjes heen voordat we naar huis vliegen. Ik vind het leuker dan verwacht. Het is namelijk schreeuwend duur en ik ben bang voor massa’s toeristen, maar het is allemaal heel ruim opgezet. Dus stiekem had ik nog wel even langer willen blijven. 

Vergelijk voordat je boekt even de prijzen via Get Your Guide, Viator en Tiqets. Misschien dat er toevallig een aanbieding is. En anders kan ik je 5% korting geven op je boeking bij Tiqets. Dit is de kortingscode voor de Blue Lagoon: KIMOPREIS22. Vul deze in bij het afrekenen.

Google Maps locatie

Accommodatie tip in Reykjavik: KEX Hostel

Het KEX Hostel is een superfijn, groot hostel met slaapzalen en privékamers. Op de derde en vierde verdieping vind je ook een redelijk schone keuken met een streng koelkastbeleid. Er is een grote bar met zitjes en daar is vaak wat te doen, zoals een quiz of een optreden. Maar wees gerust: hij gaat om 23 uur dicht dus je krijgt voldoende nachtrust. Buiten is ook nog een groot terras voor zonnige dagen. 

Onze privékamer is kleurrijk en versierd met ouderwetse schilderijtjes en foto’s. Sowieso kijk je overal in het hostel je ogen uit: veel items aan de muur, gezellige zitjes, en opvallende nummering van de kamers. Het KEX Hostel is echt een topplek op een toplocatie. 

Bekijk de kamers en beschikbaarheid.

Meer IJsland inspiratie?

IJsland blog overzicht
  • Accommodatie. Favoriet blijft Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Klook en Viator. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk.
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken in Discover Cars een handige site.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol en Amazon.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo, Transavia, Skyscanner en Kiwi.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot TUI. Of kies voor Shoestring, D-Reizen of Sawadee.
  • Yoga retreat of paardrijvakantie. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in IJsland of een paardrijvakantie.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie