Laatste update: 4 mei 2020
Ken je dat verhaal van die drie vrienden die naar Niš in Servië gingen? Correctie: twee. Want nummer drie liet zijn paspoort thuis liggen. Zelfs met heel lief lachen en onschuldig kijken, kom je dan niet langs de douane.
Niš, Nice, Neeeessshhh
We gaan naar Niš, de derde stad van Servië. De dagen voorafgaand aan het vertrek gaat ieder gesprek ongeveer zo:
“We gaan naar Niš.”
“Oh leuk. Frankrijk is leuk.”
“Nee, niet naar Nice. Naar Niš.”
“Naar wat?”
“Neeeeeshhhh.”
“Ok. Dat is ook… nice?”
Goedkoop vliegen naar Niš
Wat hebben we in godsnaam te zoeken in Niš? We hebben eerlijk gezegd geen flauw idee en dat vind ik heerlijk. De ticket vanaf Eindhoven is spotgoedkoop (we betalen bij Wizz Air zo’n 25 euro per persoon voor een retourtje). En als we met z’n drieën zijn, maakt het niet uit waar we zijn, want gezellig wordt het toch wel. Moet je alleen niet het belangrijkste item vergeten mee te nemen. Je paspoort, dat is toch het allerallerallereerste dat je inpakt en het allerallerallerlaatste dat je nog zes keer checkt als je je huis verlaat? Ongeloof overheerst. Maar dit gebeurt echt. En toen waren er nog twee… Op naar Niš. We moeten even flink schakelen en het verlies van nummer drie verwerken.
Zonder koffie op pad
De citytrip begint dus niet best zo. Met z’n tweeën halen we nog snel koffie op het vliegveld want we moesten al voor zessen de trein hebben vanuit Amsterdam. Gaap. Van de grondstewardess mag die koffie alleen niet mee naar het vliegtuig. “Dat méén je niet!” Ja hoor, ze meent het wel. Gloeiend hete koffie achterover tikken is niet mijn specialiteit, dus ik moet ‘m toch echt inleveren. Uiteraard kan ik vervolgens van de opwinding en verontwaardiging niet slapen in het vliegtuig, maar snurkt iedereen om me heen wel vol overgave.
Het vliegveld van Niš
Na een vlucht van twee uur landen we op het vliegveld van Niš. Onze monden vallen open. Het kleine, oude gebouw dat we aanzien voor een vervallen opslagruimte blijkt de luchthaven te zijn. We lopen van het vliegtuig welgeteld honderd meter en belanden in de rij voor de douane. Er zijn slechts twee hokjes, maar het gaat redelijk vlot. De stempel is snel binnen. Direct na de rij val ik ongeveer over de bagageband heen. Een bagageband van een meter of zes, schat ik zo. Hij piept en hij kraakt. Wij hebben alleen handbagage dus we kunnen meteen door naar de ontvangsthal. Die ook meteen de vertrekhal is. Nog geen tien meter verderop staan andere douaniers bagage van vertrekkende passagiers te controleren.
De eerste minuten in Niš
We gaan met de taxi naar onze Airbnb in het centrum. Eerst maar even pinnen dus. We halen 25.000 dinar (zo’n 220 euro) uit de automaat. Die blijken we in de drie dagen die we in deze Servische studentenstad doorbrengen niet eens op te maken. Het is hier echt heel goedkoop. Vanuit de taxi zien we sobere bebouwing en wat stukken industrieterrein voorbij komen. Online hadden we al gelezen dat er een bijzonder contrast in Niš zou zijn: aan de ene kant van de weg een chique auto en aan de andere kant nog een paard en wagen. De enige keer dat we die laatste zien, is in deze taxi. We worden afgezet bij ons verblijf direct aan de rivier.
Warm welkom
Aan de buitenkant ziet onze accommodatie er, op z’n vriendelijkst gezegd, wat minder aantrekkelijk uit. We kijken elkaar twijfelend aan en gaan op zoek naar de ingang. Het gebouw is van binnen een soort verlaten bejaardenhuis. Een Servische dame doet haar best om ons te begrijpen, maar het getal dertien is in het Engels te lastig voor haar. Ze blijft volhouden en weet ons naar de juiste verdieping te loodsen. Het is er donker en het ruikt naar sigarettenrook. Maar dan komt er een deftig geklede oudere heer om de hoek kijken. Hij zwaait enthousiast, begint te kletsen in het Servisch met hier en daar wat Italiaans en houdt nooit meer op. Dit is de vader van onze Airbnb host en zodra hij de deur opent naar het moderne appartement weten we: dit gaat helemaal goed komen. We zijn in Niš en Ni(k)š staat ons weekend nu nog in de weg.
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.