fbpx

Laatste update: 31 maart 2021

Op reis wil het nog wel eens gebeuren dat ik word afgezet. Of in ieder geval dat ik sterk het gevoel heb dat ik word bedonderd. Vaak is het eenvoudig te voorkomen met een paar simpele tips. 

Afzetten, bedonderen, oplichten

Een taxichauffeur die het dubbele vraagt, een fruitverkoper die me te weinig wisselgeld geeft, of een gids die beweert dat de entree niet inbegrepen is in de tour. Het is me allemaal overkomen en het gebeurt binnen enkele seconden. Soms is het echt mijn eigen schuld, soms is iemand er simpelweg op uit. Wil je net als ik zo veel mogelijk lol hebben van je geld, houd dan de volgende anti-bedondertips in je achterhoofd.

Tip 1: Lees de kleine lettertjes

Kleine lettertjes zijn stom. Niemand heeft zin om ze te lezen, maar het heeft wel zin. Zo had ik eens een supergoede deal voor een huurauto op Ibiza. Uit enthousiasme heb ik direct geboekt. Als ik beter had opgelet, had ik geweten dat ik de auto moest ophalen op een plek ver van het vliegveld en dat de prijs exclusief verzekering was. Ik kies daarom tegenwoordig altijd voor Sunny Cars. Zij verhuren all-inclusive, dus geen gezeik aan de balie over extra verzekeringspakketten.

Nog zo’n voorbeeld: na verschillende kleine reisbureautjes te hebben bezocht en vergeleken in Peru, boekte ik de tour met de scherpste prijs. Daar bleek geen lunch bij in te zitten en bij de andere tours wel. Eigen schuld, dikke bult. Na een paar bureautjes kreeg ik steeds ongeveer hetzelfde antwoord, ik was moe en deed de aanname dat de tour overal identiek was. Helaas. Hier waren geen kleine lettertjes, maar even doorvragen op wat je precies krijgt voor je geld, had dit makkelijk kunnen voorkomen.

Tip 2: Ken de munt en de wisselkoers

Dollars, pesos, nuevo sol, dinars… Ik vind het tof om op reis ander geld in handen te krijgen. Dat geeft me het gevoel écht weg te zijn. Soms bestel ik al voor vertrek geld via GWKTravelex.nl om er al een beetje aan te wennen. Alleen dat omrekenen steeds… Dat wil nog wel eens mis gaan. Ik schrijf daarom aan het begin van mijn trip op een klein briefje een paar bedragen en hoeveel dat is in euro’s. Dat briefje bewaar ik in mijn versleten reisportemonnee, zodat ik bij het afrekenen geen gekke rekenfouten maak.

Portemonnee met wisselkoers.

Tip 3: Betaal gepast

Juist omdat mensen direct door hebben dat je de lokale muntsoort nog niet goed kent, is het extra oppassen. Uiteraard heeft lang niet iedereen kwaad in de zin hoor, maar soms maak je het mensen zo makkelijk dat ze toch gebruik van je maken.

Zo betaalde een reisgenoot een busrit van 16 pesos met een briefje van 500 pesos in Mexico. De buschauffeur gebaarde dat hij alvast moest gaan zitten en hij zo zijn wisselgeld zou krijgen. We hebben het herhaaldelijk gevraagd en kregen steeds een klein beetje terug. Ik heb de hulp van de conducteur ingeschakeld en hij ging verhaal halen, maar de chauffeur ontkende. De conducteur kon niks voor ons doen.

Buitenlands muntgeld

Tip 4: Vraag het de lokale bevolking

De beste bron van informatie is de lokale bevolking. Zij weten precies wat iets hoort te kosten. Vaak is het in de wat minder ontwikkelde landen wel zo dat ze toeristen sowieso meer vragen dan de lokale bevolking. Dat vind ik op zich prima, maar het moet niet uit de hand lopen.

Zo pakte ik in Mexico de bus naar Belize. De conducteur wilde 200 pesos hebben. Dat vond ik vreemd, want in de Lonely Planet stond 30 tot 50 pesos. Twee andere Europese meisjes betaalden hetzelfde bedrag als ik. Toch vertrouwde ik het niet en ging verhaal halen. De man hield voet bij stuk en bood mij aan het na te vragen bij Mexicanen en Belizanen die in een andere bus zaten. Ik legde de situatie voor en ja hoor, het moest 100 pesos zijn. De conducteur beweerde nog even dat hij niet goed had begrepen waar ik heen wilde, maar drukte toen snel het geld in mijn hand en verdween.

Ook in Cuba gebeurde iets soortgelijks in een gedeelde collectivo. Ik had gehoord dat het ritje me een paar Cubaanse pesos zou kosten, maar er werd me het dubbele gerekend. Zodra ik daar wat van zei, kon de beste man opeens geen woord Engels meer en alleen maar Spaans in sneltreinvaart. De dame naast mij heeft toen de discussie voor me gevoerd, maar deze man was simpelweg niet van plan om toe te geven. Helaas.

Tip 5: Spreek altijd een prijs af met de taxichauffeur

Het spijt me voor alle eerlijke taxichauffeurs, maar ik behandel deze beroepsgroep altijd met de grootste achterdocht. Zeker degenen die hun klanten op het vliegveld oppikken. Versuft van de vlucht stap je vol vertrouwen in en dan blijkt de meter het ‘toevallig’ niet te doen. Maar ja, je zit al. In Colombia wilde de taxichauffeur me drie keer te veel laten betalen. Ik wilde direct uit de taxi, maar hij gaf nog even lekker gas bij. Uiteindelijk heb ik het zelf slim gespeeld met het wisselgeld:  “als jij mij nou die 100 teruggeeft, geef ik jou 50”, die 100 pakte ik aan en ben vliegensvlug uit de taxi gestapt. Hij had nog steeds winst, ik iets minder verlies.

Nog makkelijker: neem een Uber! Of check op Uber of een andere taxi app hoe duur het ritje zou moeten zijn. Dan ga je tenminste op gelijke voet de onderhandelingen in.

Bespaartip: Je eerste rit met Uber is gratis via deze link. Gebruik je deze link, dan krijg ik ook een gratis rit.

Tip 6: Check online de prijzen

In wat minder ontwikkelde landen kun je over vrijwel alles onderhandelen. Dat voelt niet altijd even goed. Ik wil namelijk niet te veel betalen, maar ik wil mensen ook niet uitbuiten. Daarom ga ik vaak online na hoeveel iets zou moeten kosten. Ik check dan bijvoorbeeld de site van de organisatie waar ik iets wil boeken, bezoek een online forum, check TripAdvisor, lees blogs of stel een vraag in backpackersgroepen op Facebook. Als je een goed beeld hebt bij wat iets zou moeten kosten, wordt onderhandelen een stuk makkelijker.

Online research

Tip 7: Vergelijk opties en gebruik kortingssites

Vooral bij vluchten en accommodatie wil het nog wel eens uitmaken waar je boekt. Dezelfde hotelkamer kun je misschien wel boeken via Airbnb, Booking.com én de hotelwebsite. Het loont de moeite om een paar sites te vergelijken. Hetzelfde geldt voor vliegticketsites. Websites als Momondo en Skyscanner zijn bijvoorbeeld handige vergelijkingssites.

Als je eruit bent waar je iets wilt boeken, Google ik vaak nog even of er kortingscodes actief zijn. Sommige sites geven cashback vergoeding (zoals eBuyClub), soms kun je voor kortingen sparen (bijvoorbeeld rentepunten van ING) en vliegmaatschappijen hebben vaak Frequent Flyer Programma’s waar je je bij kan aansluiten en kunt sparen voor vluchten en upgrades.

Tip 8: Vertrouw op je intuïtie

If it sounds to good to be true, it probably is. Gebruik je gezond verstand. Als een tour overal €100 kost, en jij kunt ‘m voor €25 krijgen, dan klopt er waarschijnlijk iets niet. Een designertas voor een prikkie? Niet intrappen. Als je een onprettig gevoel krijgt bij iemand die je iets probeert wijs te maken, zoek dan gewoon even verder.

Zo wilde ik in Costa Rica de laatste bus van die dag naar Monteverde pakken toen een taxichauffeur bij hoog en laag ging beweren dat die bus niet meer zou vertrekken. Hij betrok er allerlei vriendjes bij die hetzelfde beweerden. Ik vroeg het zelf ook aan een paar mensen, maar ze bleken allemaal in het complot te zitten. Behalve de toiletjuffrouw, maar die was gek volgens de man. Ik nam het zekere voor het onzekere en ging toch met de taxi. Om een half uurtje later de bus op mijn bestemming aan te zien komen. Grrr….

Ben jij wel eens afgezet op reis?

Ik ben benieuwd naar jouw tips! Hoe zorg jij dat je niet wordt afgezet op reis? Of heb je een keer iets meegemaakt waar je nog steeds van baalt? Laat het weten in de comments.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie