fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 7 augustus 2023

Steeds meer merken brengen duurzame zonproducten op de markt. Dat is hartstikke tof. Want het is goed voor het milieu en goed voor onszelf. Ik leg je zo uit waarom. En ik vertel je ook wat de beste duurzame zonnebrandcrèmes, lotions en sticks zijn, voor als je even niet meer weet welke je nou moet kiezen.

Waar wil je meer over lezen?

Waarschuwing: zonnebrand verboden

Ik zag het in Mexico voor het eerst: een bordje met het verzoek om geen zonnebrandcrème te gebruiken als ik het water in wilde. Ik had me in m’n hostel al ingesmeerd, dus helaas pindakaas: ik ging gewoon lekker zwemmen – nogal naïef, weet ik nu. Het verzoek zette me aan het denken. Waarom mocht ik eigenlijk geen zonnebrandcrème gebruiken als ik in die prachtige cenote wilde zwemmen?

Koraal sterft mede door zonnebrand

Eigenlijk is het heel logisch waarom je beter koraalvriendelijke zonnebrand kunt kopen. De zonnebrand die we op onze huid smeren, komt terecht in het water. De ingrediënten van onze zonnebrandcrèmes zijn vaak schadelijk voor het onderwaterleven. Zonnebrand vernietigt plankton, is giftig voor vissen en het koraal sterft ervan af. De groei van het koraal wordt belemmerd, het koraal kan zich slecht herstellen, het verbleekt en de algen die op het koraal leven krijgen allerlei virussen. Als die algen sterven, kunnen ze het koraal geen zuurstof, voeding en kleur meer geven. En zo sterft dus ook het koraal. Zo maken we de onderwaterwereld onbedoeld en onbewust zelf kapot.

Veilig en duurzaam zonnen, hoe dan?

Hmm, da’s niet de bedoeling natuurlijk. Ik kan niet ontkennen dat er iedere keer als ik het water inga er een olieachtig laagje om me heen verschijnt. Dat kan niet goed zijn toch? Inderdaad, dat is niet oké. Maar gelukkig zijn er alternatieven voor de ouderwetse zonnebrand. 

De promotiemachine voor duurzame zonnebrand staat aan. Heel erg AAN. Het blijft voor de gemiddelde Nederlander alleen nog steeds lastig te bepalen wat nou echt een milieuvriendelijke keuze is. De ingrediëntenlijst is en blijft lastig te doorgronden. Daarnaast zitten er verschillende aspecten aan duurzaamheid. Het gaat natuurlijk over de ingrediënten die in de zonnebrand zitten, maar ook over plastic en biologisch afbreekbare verpakkingen, beschermingsfactor, zonnebrandspray versus zonnebrandcrème, koraalvriendelijke zonnebrand, proefdiervrij, of zelfs veganistische zonnebrand. Oeffff, zoveel dingen om rekening mee te houden! Laten we ze één voor één afgaan. 

Zon zee duurzame zonnebrand: mooi uitzicht over de zee met een palmboom

SPF: de beschermingsfactor

SPF staat voor Sun Protection Factor. Aan de SPF kun je zien hoe lang je in de zon kunt zonder te verbranden. Als er dus SPF 15 op je zonnebrand staat, dan kun je vijftien keer langer de zon in dan zonder zonnebrand. Hoe lang dat precies is, ligt aan je huid. De één kan prima een kwartiertje in de zon zitten zonder te verbranden, de ander nog geen vijf minuten. De rekensom is dus: normale duur x factor. Dus 15 minuten x factor 15 = 225 minuten. 

Hoe hoger de factor, hoe langer je de zon in kan. Veel zonnebrandmerken stoppen trouwens bij SPF 30. Het verschil in bescherming tussen SPF 30 en SPF 50 is namelijk rond de 1 procent. Ga uit van 95% bescherming bij SPF 20, 97% bescherming bij SPF 30 en 98% bij SPF 50. De zonproducten met SPF 50 doen dus helemaal niet zo veel meer voor je, terwijl je wel denkt dat je eindeloos lang veilig ingesmeerd bent. Zo loop je stiekem alsnog gevaar te verbranden en huidkanker op te lopen. 

UVA en UVB

De SPF geeft aan hoe lang je beschermt bent teven Uv-stralen. Daarin heb je twee types: Ultraviolet Aging (UVA) en Ultraviolet Burning (UVB). De UVA-stralen dringen tot diep in je huid door en kunnen je huid verouderen plus de kans op huidkanker vergroten. Door UVB-stralen verbrandt je, deze stralen dringen minder diep door. De meeste zonnebrandcrèmes beschermen tegen alle Uv-stralen, maar je doet er wel goed aan dit even te checken. 

Vaak denken we dat we ons alleen hoeven te beschermen tegen direct zonlicht. Maar wist je dat UVA-straling gewoon door glas heen gaat? En dat die straling er ook gewoon is als het niet zonnig is? Het is daarom aan te raden om het hele jaar door je huid te beschermen.

Uv-filters: mineraal vs chemisch

In iedere zonnebrandcrème zitten uv-filters om je huid tegen de zon te beschermen. Een filter vangt eigenlijk de zonnestralingen op en absorbeert die voordat ze je huid en huidcellen kunnen beschadigen. Je hebt daarin grofweg twee keuzes: chemische filters of minerale filters. Minerale filters noemen we ook wel fysische filters of natuurlijke filters. Welke het meest duurzaam zijn? Dat is eigenlijk heel lastig te zeggen. Er zijn namelijk in beide categorieën goede en slechte filters. De tendens is wel om te zeggen dat je beter voor minerale filters (minerale zonnebrand) kan gaan, maar helaas is het niet zo simpel. 

Er is nogal wat discussie over wat nou goed voor jou en de natuur is. Onderzoekers zijn het nog niet met elkaar eens en de verschillende merken ook niet. Waar iedereen het over eens lijkt te zijn is dat chemische filters in je huid intrekken en daardoor in je bloedbaan en zelfs in je urine terecht kunnen komen. De chemische filter zet de uv-straling in de diepe huidlagen om in warmte. 

Maar, doet een minerale filter dat ook? Daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Een minerale filter weerkaatst de zon (en dus de uv-straling) door een laagje op de huid te leggen in plaats van in de huid te trekken. Maar sommige onderzoekers en merken geven aan dat ook deze minerale filters absorberen, net als de chemische filters. Alleen absorberen minerale filters met een metaaloxide en bij chemische filters absorbeert koolstof de uv-straling. Het laagje dat de minerale filter op je huid legt, levert helaas wel vaak een witte waas op. En dat is toch wat minder charmant. 

Oxybenzone is een veel gebruikte chemische filter, octinoxaat en PABA ook. En dan heb je ook nog Tinosorb S en Tinosorb M. Dat zijn chemische filters die zowel zonlicht absorberen als terugkaatsen (net als de minerale filters dus). De populaire minerale filters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Van zinkoxide wordt gezegd dat het betere bescherming biedt, maar titaniumdioxide is dan weer beter voor het zeeleven. Je kunt het dus lastig 100% goed doen. Zoals gezegd wordt er nog volop onderzoek gedaan en steeds zijn er weer nieuwe onderzoeksresultaten. Zo zegt dit rapport bijvoorbeeld dat zinkoxide en titaniumdioxide misschien toch niet de beste opties zijn voor de oceaan. Lastig!

Duurzaam veilig zonnen: Kim uitkijkend op een rots naar de zee

Nanodeeltjes en microplastics

Het witte laagje dat ontstaat door de minerale filters proberen de makers van minerale zonnebrandcrèmes te voorkomen door nanodeeltjes toe te voegen aan het product. Een nanodeeltje is een ieniemienie deeltje dat de crèmes beter smeerbaar maakt. In het geval van titaniumdioxide betekent het dus simpelweg dat titaniumdioxide zo klein is gemaakt dat het onder de term nano valt. Een nanodeeltje is trouwens niet per se microplastic, maar kan dat wel zijn.

Geen witte waas, beter smeerbaar: dat klinkt goed. Maar hoe kleiner de deeltjes, hoe groter de kans dat ze je huid binnen dringen. Als je met zo’n zonnebrand gaat zwemmen in de zee, kunnen die nanodeeltjes ook weer terecht komen in bijvoorbeeld de kieuwen en hersenen van vissen. Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. 

Vanaf een bepaalde hoeveelheid of samenstelling zijn producenten verplicht om ‘nano’ op de ingrediëntenlijst te zetten. Dat betekent dus dat er ook in non-nano zonnebrandcrèmes alsnog nanodeeltjes kunnen zitten. Vaak is dat dan met een coating, waardoor de nanodeeltjes groter zijn zodat ze alsnog op je huid blijven liggen. Maar, niet helemaal eerlijk dus om het als non-nano op de verpakking te zetten. De regelgeving vanuit de EU is daarom ook strikter geworden, waardoor duurzame zonnebrandcrèmes die kortgeleden nog non-nano waren, nu opeens toch nanodeeltjes bevatten. Terwijl er dus niets veranderd is aan de substantie. Volgens de Europese richtlijnen mogen de nanodeeltjes niet meer in sprays zitten, omdat kankerverwekkend kunnen zijn als je ze inhaleert. Op je huid is dat dan weer niet het geval.

Het gezondheidsrisico bij het gebruik van nano en non-nano zinkoxide en titaniumdioxide is enorm klein volgens de Environmental Working Group en het RIVM. Volgens de Environmental Working Group bestaan zonnebrandcrèmes met titaniumdioxide niet eens zonder nanodeeltjes. Bij titaniumdioxide zijn er volgens hen altijd nanodeeltjes, alleen zijn bij het ene merk de nanodeeltjes groter of kleiner dan bij het andere merk. Zij zeggen trouwens ook dat de titaniumdioxide-filters (inclusief nanodeeltjes) alsnog de beste optie zijn voor de oceaan en ook het RIVM zegt dat nanodeeltjes veilig zijn. Ze zouden niet of nauwelijks in je huid trekken.

Conclusie? Het ene nanodeeltje is het andere niet. Hoe zo’n nanodeeltje werkt en of ‘ie veilig is hangt van heel veel dingen af (reactie op zonlicht, grootte, vorm, effect op de cel, enzovoorts). Nanodeeltjes zijn dus niet per definitie fout. Maar verwarrend zijn ze wel! 

Nog even over die microplastics: een nanodeeltje is dus niet per definitie een microplastic, maar het kán wel. Microplastics zijn heel kleine, vaste stukjes kunststof die slecht oplossen in water en niet afbreekbaar zijn. Er is niet officieel vastgesteld wat nou wel en wat nou niet microplastic is. Daardoor ligt het er maar net aan wie je het vraagt. De ene milieuorganisatie kan dus iets wel zien als microplastic, terwijl een ander datzelfde stofje niet als microplastic ziet. Zo blijft het dus een beetje vaag of je nou een zonnebrand zonder microplastics te pakken hebt. Een goed startpunt om al je verzorgingsproducten onder de loep te nemen is de app van Beat the Microbead. Scan je product en ontdek of er microplastics inzitten. 

Vriendelijke zonnebrand voor je huid en lichaam

Naast vriendelijke ingrediënten voor de natuur, wil je natuurlijk ook vriendelijke ingrediënten voor je huid en lichaam. Met die wens beland je opnieuw in verwarring. Sowieso omdat iedere huid anders is natuurlijk. Waar de één prima mee kan smeren, krijgt de ander een vervelende uitslag. Het is wat dat betreft helaas behoorlijk trial & error

Veel mensen kunnen slecht tegen alcohol en parfums in zonnebrandcrèmes. Jeuk, bultjes, schrale huid: het kan allemaal voorkomen. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld ook gevoelig voor olie, zij kunnen dan weer beter kiezen voor een natuurlijke zonnebrand op waterbasis. Dat zijn meestal de lotions. 

En ik zie ook steeds meer merken die trots vermelden dat er geen parabenen in hun producten zitten. Als jij stiekem ook geen idee hebt wat parabenen zijn… Het is een conserveringsmiddel dat ervoor zorgt dat je zonnebrandcrème niet bederft. Het is een chemische stof en is mogelijk kankerverwekkend, vandaar dat het zo omstreden is en de producenten er trots op zijn als het niet in hun product zit. Terecht!

Kort door de bocht kunnen chemische filters allergische reacties oproepen, hormonen verstoren en kankerverwekkend zijn. Maar, dit is wel echt heel zwart-wit gesteld hoor! Want niet alle chemische filters zijn slecht net zoals niet alle minerale filters per definitie goed zijn. Maar, bij de filters van minerale zonnebrand (zinkoxide en titaniumdioxide) zijn de gezondheidsrisico’s minimaal en allergische reacties zeldzaam. 

Duurzame zonnebrand smeren in Mexico: Kim en moeder lachend op de foto

Wat er vooral WEL en NIET op de verpakking moet staan 

Ieder merk zegt natuurlijk de beste ingrediënten te gebruiken. Het is alleen voor ons, gewone Nederlanders, lastig te bepalen wie er gelijk heeft. Op Zaailingen vind je een heel uitgebreide uiteenzetting van allerlei ingrediënten en hun effecten (en een cheatsheet). Voor als je er even echt goed in wilt duiken. Maar gelukkig zijn er ook een paar ‘simpele’ uitgangspunten voor als je er geen wetenschappelijke studie van wilt maken. Zo maak je in ieder geval de zo duurzaam mogelijke keuze. 

Scan verpakkingen op een aantal termen. Staan ze er niet op, dan zit je waarschijnlijk wel goed. Waarschijnlijk, want duurzame zonnebrand is nog volop in ontwikkeling en nieuwe onderzoeken en inzichten duiken nog regelmatig op. Dit zijn de drie grootste boosdoeners:

 • Oxybenzone / Benzofen-3 / bp-3
 • Octylmethoxycinnamaat / octinoxaat
 • PABA

En heb je een gevoelige huid, dan kun je ook dit beter vermijden: 

 • Alcohol
 • Parabenen
 • Parfum

Dit zijn ingrediënten waarvan je wel blij van mag worden:

 • Zinkoxide (voorkeur voor non-nano)
 • Titaniumdioxide 
 • Tinosorb

Duurzame zonnebrandcrème, lotion of stick?

Als je op zoek gaat naar de beste duurzame zonnebrand voor jou, kom je ook voor de keus te staan welke substantie je fijn vindt. Een crème, een lotion of een stick? Een zonnebrandcrème is meestal wat dikker dan een lotion. In een zonnebrandlotion zit vaak meer water. En in een zonnebrandstick zit juist nauwelijks water. Dit is een heel compact goedje en voorkomt knoeien! Ik ben eigenlijk nog geen duurzamme zonnebrandolies tegengekomen. Nu ben ik toch al niet zo van de olie, omdat de beschermingsfactor daarvan vaak erg laag is.

Liever zonnebrand smeren dan sprayen

Vaak kiezen we voor een zonnebrandspray in plaats van een crème omdat het beter smeert. Het is simpelweg wat dunner. Toch kun je beter kiezen voor een zonnebrandcrème, lotion of stick omdat bij het sprayen er zonnebrandspray verloren gaat. Het vervliegt en komt zo in de natuur terecht. Oftewel, niet zo milieuvriendelijk. Daarnaast is het ook gewoon zonde dat je niet alles van het product gebruikt. Economisch gezien is een crème dus ook de betere keuze. 

Waterproof zonnebrand bestaat niet

Waterproof, waterdicht, waterbestendig, waterresistent. Uhm… ok. Ook hier had ik nooit goed bij stil gestaan, maar eigenlijk is het heel logisch dat zonnebrand niet volledig waterdicht is. Na een duik in het water neemt de werking eigenlijk altijd af. Daarom mag de term zelfs niet meer gebruikt worden: het is misleidend.

Het advies is sowieso om iedere twee uur opnieuw te smeren. Zeker na het zwemmen of flink zweten. Eigenlijk vind ik dat die witte waas die je bij sommige duurzame zonnebrand ziet ook vooral zichtbaar wordt als je het de tweede keer smeert, of als je nog nat bent van het water. 

Diervriendelijke zonnebrand

Als je met zonnebrand op gaat zwemmen, komt er natuurlijk ook zonnebrand in het water terecht. In het zwembad is dat niet zo’n probleem, maar in de natuur wel. Zonnebrandcrèmes kunnen schadelijk zijn voor vissen en koraal. Koraal is trouwens ook een dier, even een feitje tussendoor 😉 . Hoe natuurlijker het product, hoe minder schadelijk. Veel merken doen dan ook hun best om koraalvriendelijke (reef friendly) zonnebrand aan te bieden. Het probleem zit ‘m vooral in de filters die ik al beschreef.

Er zijn nog twee punten waar je op kunt letten als je op zoek bent naar een diervriendelijke zonnebrand. Ten eerste, zijn er dierproeven uitgevoerd om het product te ontwikkelen? En ten tweede, is het een vegan product? 

Een proefdiervrije zonnebrand scoren, is eigenlijk niet zo moeilijk omdat er al een paar jaar een Europees verbod is op dierproeven voor cosmetica. Zonnebrandcrème valt daar onder. Alleen weten sommige merken dit te omzeilen door in China te produceren, of gewoon omdat ze simpelweg niet onder de Europese regelgeving vallen. In het overzicht onderaan in dit artikel van de beste duurzame zonnebrandcrèmes heb ik bij ieder merk vermeld of het wel of niet proefdiervrij is. Staat jouw favoriete zonnebrand er niet tussen? Check dan even de Nederlandse Proefdiervrije Cosmetica lijst

Vegan zonnebrand gaat nog een stapje verder. Die is uiteraard dierproefvrij, maar ook vrij van dierlijke ingrediënten. Bij dierlijke ingrediënten en hulpstoffen moet je bijvoorbeeld aan bijenwas denken. Gelukkig zijn er steeds meer merken die vegan zonnebrand maken.

Verpakkingen – zero waste zonnebrand?

De verpakking is ook nog een dingetje. Veel zonnebrandcrèmes komen in een chique doosje waar dan weer een tube of spray in zit. Er zijn nog nauwelijks zonproducten zonder verpakking op de markt. Ik heb er alleen bij LUSH eentje gezien. Gelukkig vinden de meeste duurzame zonnebrandmerken het hartstikke belangrijk om ook duurzame verpakking aan te bieden. Daar zijn verschillende mogelijkheden in: van recyclebaar plastic tot volledig biologisch afbreekbaar materiaal. Dit zijn termen die je kan tegenkomen:

 • BPA-vrij: BPA (Bisfenol A) maakt plastic en kunststof elastisch. Het is een chemische stof en kan (in grote hoeveelheden) hormoonverstorend zijn.
 • PP plastic: PP (polypropeen of polypropyleen) is een sterk en recyclebaar plastic.
 • Bio-based plastic of bioplastic: dit materiaal is gewonnen uit natuurlijke producten, zoals suikerriet.

Een disclaimer over witte waas en smeerbaarheid bij duurzame zonnebrand

Smeren met een duurzame zonnebrandcrème is even wennen. De meeste crèmes zijn wat minder goed smeerbaar, wat dikker. Zeker op behaarde benen en armen kan het wat lastiger smeren zijn en laten ze een witte waas achter. Bij de ene persoon wat meer dan de ander. Eigenlijk is die witte waas dus een goed teken, maar iedereen begrijpt dat je liever niet als een melkfles door het leven gaat. Daarom ging je juist in de zon zitten!

De verschillende merken doen er alles aan om die witte waas zo onzichtbaar mogelijk te maken. Maar je zult het toch ook een beetje moeten accepteren. Wees gewoon voorzichtig met het aanbrengen van je natuurlijke zonnebrandcrème. Wees niet al te enthousiast met de hoeveelheid en breng een dunne laag aan. Dat is echt voldoende. Wel regelmatig herhalen natuurlijk. En misschien dat je sommige duurzame zonnebrand maar vooral in je eigen tuin moet gebruiken in plaats van in het openbaar. 🙈

En dan nu…. De grote duurzame zonnebrand test!

De beste duurzame zonnebrand!

Natuurlijke zonnebrand, duurzame zonnebrand, reef friendly zonnebrand, koraalvriendelijke zonnebrand, minerale zonnebrand, vegan zonnebrand, organische zonnebrand, biologische zonnebrand: zo veel merken, zo veel termen. En bij ieder merk betekent het net wat anders, er is geen keurmerk of iets dergelijks. En daarom is het ook een beetje aan jou wat je precies verstaat onder duurzame zonnebrand. Voor de een is het superbelangrijk dat een zonnebrand parfumvrij is, de ander krijgt allergische reacties van bepaalde ingrediënten. 

Ik kreeg van 18 zonnebrandmerken mooie duurzame zonproducten toegestuurd om te testen. Ontdek dus nu snel alles wat je wilt weten over de beste duurzame zonnebrand. 

Al deze merken zijn sowieso een betere, duurzamere keuze in zonproducten. Ik testte ze allemaal voor je en hier vind je per merk een review en een korte checklist. Op omgekeerde alfabetische volgorde: de beste duurzame zonnebrandcrèmes, lotions en sticks!

Je kunt trouwens ook de volledige tabel met alle opties downloaden onderaan dit artikel. Dan heb je alle duurzame zonnebrand in één handig overzicht. Maar de toelichting vind je hier.

Duurzame zonnebrand

We Love Sunscreen zonnebrand – SPF 30

De We Love Sunscreen is van We Love The Planet, die ken je misschien wel van de diffusers – die zie (en ruik!)  ik in ieder geval vaak op toiletruimtes in horeca. We Love Sunscreen is één van de weinige zonnebrandsticks in dit rijtje. Daar moest ik even aan wennen, want ik ken zonnebrand als spray, crème of lotion en olie. Maar dit is eigenlijk superhandig en knoeivrij. 

Ik was een beetje bang dat het erg droog zou zijn en totaal niet zou uitsmeren. Zo’n stick oogt vrij droog… Maar, het smeert juist hartstikke goed uit dankzij de oliën die erin zitten. Zonder witte waas! Jeeh! De zonnestick ruikt licht zoetig, maar eenmaal opgesmeerd ruik ik niets meer. Het is een soort push up kokertje: met je duim duw je de zonnebrand naar buiten en zo breng je vegen aan op je huid. Smeren maar. 

Het gele kokertje heeft een vrolijke, zomerse uitstraling en past helemaal bij het zero waste principe. En ja hoor, ook de We Love Sunscreen is hartstikke Nederlands. 

We Love Sunscreen zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide en titaniumdioxide
 • Oxybenzone, octinoxaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: nano
 • Microplastics: nee
 • Parfumvrij: ja
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk: ja
 • Vegan: ja
 • Waterbestendig: ja
 • Verpakking: papieren koker
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 16,50 (SPF 20) en € 18,50 (SPF 30) voor 50 gram
 • Waar te koop: o.a. bij Bol.com

Suntribe – SPF 30

De natuurlijke zonnebrand van Suntribe komt uit Zweden. Drie Zweedse vrienden vonden het tijd voor een worry-free, betaalbare natuurlijke zonnebrand. Ik test de SPF 30 variant die licht getint is, daardoor is de witte waas een stuk minder. In de haarvaatjes blijft een witte waas zitten, eentje waarmee ik trouwens prima over straat kan als ik niet al te enthousiast smeer. De zonnebrandcrème is wat steviger, maar dat staat het uitsmeren niet in de weg. De Suntribe zonnebrand heeft de geur van kokos en cacao, ik ruik vooral de cacao en aardse geuren.

In deze zonnebrand vind je geen chemicaliën, parfum of conserveermiddelen. De tube is gemaakt van 100% recyclebaar plastic, van suikerriet om precies te zijn. Mocht je voor de Zinc Sun Stick gaan, dan zit je ook goed qua verpakking want die is gemaakt van gerecycled karton (volgens de Consumentenbond biedt de stick trouwens geen SPF 30 maar SPF 12) Daarnaast is de zonnebrand dierproefvrij; ook alle toeleveranciers van ingrediënten hebben een contract getekend dierproefvrij te werken. Wel zit er nog bijenwas in de zonnebrand. Het is nog even wachten op de vegan variant dus.

Suntribe vindt dat veilige, natuurlijke zonnebrand voor iedereen beschikbaar moet zijn. Zoals ze zelf zeggen: voor adrenaline seeking surfers, laid-back beachgoers, kids, working moms, grandpas, grandmas and weekend hikers.

Suntribe zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide
 • Oxybenzone, octinoxaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Microplastics: nee
 • Parfumvrij: ja
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk: ja
 • Vegan: nee, maar staat wel op de planning
 • Waterbestendig: ja
 • Verpakking: recyclebaar plastic van suikerriet (tube) en biologisch afbreekbaar gerecycled karton (stick)
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: ongeveer € 22,99 voor 100 ml
 • Waar te koop: o.a. bij Bol.com, Big Green Smile en Salontopper.

Sun Safe zonnebrand – SPF 30 (The Ohm Collection)

Sun Safe is de zonnebrand van The Ohm Collection. Als yoga-fan word ik alleen al blij van de merknaam The Ohm Collection en het prachtige design van de verpakking. De 100% recyclebare verpakking trouwens. Binnenkort hopen ze over te stappen naar 100% biologisch afbreekbaar plastic.

The Ohm Collection is een mooi merk uit Nederland (Haarlem) met een duurzame collectie producten. Ze maken bijvoorbeeld ook deodorant en dagcrèmes. En daarbij letten ze op de hele keten. Zo werken ze met natuurlijke en biologische ingrediënten van kleine boeren en distilleerderijen en worden bestellingen in Nederland met de fiets bezorgd. Maar goed, hoe zit het met het product? Is de zonnebrand de moeite waard?

De actieve filter van Sun Safe is zinkoxide. Dat is zo’n minerale filter waar ik het eerder over had, en dat is goed! Zeker omdat deze non-nano is. Veilig voor het koraal en voor jou dus. De SPF 30 zonnebrand is niet te dik, maar wel steviger dan niet-duurzame opties die je misschien gewend bent. Het smeert dus ietsje stroever. Breng het daarom ook niet te enthousiast aan. Hoe dunner je smeert, hoe minder witte waas. Hoewel die bij Sun Safe eigenlijk best meevalt. Ik moet echt drie keer kijken en dan zie ik het. Hier kun je prima mee over straat. Kies je voor de SPF15 dan kun je die eigenlijk ook als dagcrème gebruiken, want het is een echte moisturizer.

De zonnebrand heeft een zoetfrisse geur, een beetje tropisch met een vleugje vanille en kokos. Wat ik leuk vind, is dat op de website van The Ohm Collection alle ingrediënten staan benoemd inclusief wat ze doen voor je. De zonnebrand is beschikbaar in 75 ml en 150 ml en in SPF 15 en SPF 30.

The Ohm Collection zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide
 • Oxybenzone, octinoxaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano, uncoated
 • Microplastics: nee
 • Parfumvrij: ja
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk: ja
 • Vegan: ja
 • Waterbestendig: nee
 • Verpakking: recyclebaar plastic, binnenkort 100% biologisch afbreekbaar zelfs
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 25 voor 75ml, en € 40 voor 150 ml. De lagere factor is iets goedkoper.
 • Waar te koop: o.a. bij Bol.com en Big Green Smile

SMPL zonnebrand – SPF 30

SMPL is een Nederlands zonnebrandmerk. Ik mag de SPF 30 bij mede-eigenaar Liselotte ophalen om te testen. Als ze me de natuurlijke zonnebrand overhandigd, ben ik direct blij. Wat een mooi fris design! De tube is gemaakt van suikerriet.

SMPL SPF 30 is vooral voor het gezicht bedoeld, maar kun je eventueel ook op de rest van je lichaam smeren. Ik vind ‘m daar toch echt iets te prijzig voor. In principe hoef je niet eens een dagcrème te gebruiken, want SMPL zonnebrand is een voedende crème. Ik ben iets te enthousiast met de hoeveelheid en daardoor duurt het even voordat de zonnebrand is ingetrokken. De tweede keer ben ik zuiniger en dan is dat geen enkel probleem. Witte waas? Volledig afwezig. De geur is redelijk neutraal, ik herken wat cacaoboter in de verte.

Dat er geen witte waas is, komt door de minerale filter titaniumdioxide met nanodeeltjes. SMPL verwijst daarbij naar het onderzoek van de Environmental Working Group waaruit blijkt dat dit een van de beste oplossingen is voor het milieu, en dus ook het zeeleven. 

De uitgangspunten van het merk spreken me erg aan: eerlijk, praktisch (multifunctioneel, reisvriendelijk), stijlvol en no nonsense (geen vage marketingtermen, geen overbodige ingrediënten). Alle producten van SMPL (ze hebben meer huidverzorgingsproducten) zijn volledig natuurlijk. Op de site staat ook precies te lezen wat ieder ingrediënt is en waar het goed voor is.

SMPL zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: reefsafe titaniumdioxide
 • Oxybenzone, octinoxaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: ja, coated
 • Microplastics: nee
 • Parfumvrij: ja
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk: ja
 • Vegan: ja
 • Waterbestendig: nee
 • Verpakking: suikerriet
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 25 voor 50 ml
 • Waar te koop: o.a. bij Bol.com en Douglas.

Skalaris zonnebrand – SPF 15 & SPF 30

De zonnebrand van Skalaris is 100% natuurlijk, biologisch en veganistisch. Skalaris is er in de varianten SPF 15 en SPF 30 en komt in een mooi natuurlijk uitziend (recyclebaar) doosje. Het product zelf zit in een stevige, witte pompflacon en heeft een heel moderne look. Ga ik te ver als ik zeg Scandinavisch design?

De SPF 30 zonnebrand smeert wat stroef, maar smeert wel uit met een beetje goede wil. In de poriën van je huid en haarvaatjes blijft wel wat crème achter, maar heel subtiel. De SPF 15 van Skalaris is wat dunner en smeert daardoor soepeler uit. Het geeft me daardoor ook meteen het gevoel dat het een voedender crème is. Je zou deze prima als dagcrème kunnen gebruiken. De ingrediëntenlijst van beide factoren is bijna hetzelfde. Het enige verschil is dat er bij de factor 15 in verhouding meer olijfolie in zit, wat de smeerbaarheid en het ‘moisturizing’ gevoel verklaart. Op de website van Skalaris kun je precies zien wat er in de natuurlijke zonnebrand zit met handige plaatjes.

De Skalaris zonnebrand ruikt erg lekker. Licht bloemig en er zit een klein zuurtje in. Ik denk een heel klein verschil te ruiken tussen de SPF 15 en SPF 30, maar vind het extreem lastig om te omschrijven wat dat geurverschil precies is. Ik vind ze beiden lekker. Niet overheersend. Ik krijg er zin in de zomer van. 

Skalaris heeft trouwens ook nog een hele lijn gezichtsproducten en babycrèmes en lotions. Voor de liefhebber. 🙂

Skalaris zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide
 • Oxybenzone, octinoxaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Microplastics: nee
 • Parfumvrij: ja
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk: ja
 • Vegan: ja
 • Waterbestendig: nee
 • Verpakking: recyclebaar plastic en het doosje is van biologisch afbreekbaar karton gemaakt van gras
 • Handbagage proof: nee
 • Prijskaartje: € 34,95 voor 150 ml SPF 15 |  € 35,95 voor 150 ml SPF 30
 • Waar te koop: o.a. bij Bol.com

RoKai zonnebrand – SPF 25

De biologische zonnebrand van RoKai bestaat uit slechts 4 (!!) ingrediënten. Bizar weinig toch? Wel lekker duidelijk wat je op je huid smeert: kokosolie, sheaboter, bijenwas en zinkoxide. Op de verpakking staat een grote kokosnoot afgebeeld, maar die ruik ik helemaal niet. Als ik m’n neus helemaal in het potje duw, ruik ik de bijenwas. Ik moet zeggen dat de meningen verdeeld zijn over of dit nou een lekker geurtje is. Gelukkig is de geur totaal niet overheersend. Alleen direct bij het opsmeren en als ik heel bewust eraan ruik, komt de geur vrij.

Het product ziet er korrelig en hard uit, maar als ik mijn vinger in het blikje stop, blijkt het juist heel zacht. Omdat het een natuurlijk product is, kan het wel zo zijn dat je soms iets beter je best moet doen om alle korreltjes uit te smeren.

RoKai geeft nauwelijks een witte waas als je goed smeert. Wel is ‘ie wat vettig, maar ik vind dat juist wel prettig omdat die vettigheid komt doordat er voedende ingrediënten inzitten. RoKai heet in het buitenland trouwens Shade, voor de verwarring. 😉

RoKai zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide
 • Oxybenzone, octinoxaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Microplastics: nee
 • Parfumvrij: ja
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk
 • Vegan: nee
 • Waterbestendig: nee
 • Verpakking: aluminium
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 13,95 voor 100 ml
 • Waar te koop: o.a. in de webshop van Not the Norm (met de code KIMOPREIS krijg je 15% korting!).

Raw Elements zonnebrand

Raw Elements is een fijn zonnebrandmerk uit Californië en hun producten scoren steevast een fantastische rating bij de Environmental Working Group. Nummer 1 zelfs, beter kan het niet. Bij Raw Elements heb je dus echt een duurzame zonnebrand in je handen. Ze hebben een vrij uitgebreid assortiment: sticks, sprays en crèmes, voor volwassenen en voor kinderen. Ik heb de hypoallergene zonnebrandcrème voor baby’s en kinderen even op mijn neefje van twee uitgeprobeerd. De crème komt makkelijk uit het blikje maar moet je wel goed uitsmeren om zo min mogelijk witte waas te krijgen. Goeie zonnebrand voor kids dus (en m’n neefje vond het blikje ook heel interessant).

En dan heb ik zelf natuurlijk ook gesmeerd. Ik heb de Tinted Daily Face Moisturizer SPF 20 geprobeerd en bij getinte crèmes ben ik altijd een beetje bang dat het veel te donker is. Maar deze minerale zonnebrand is niet te heftig van kleur en werkt mooi mat af. Het is wel een iets dikkere substantie, dus je moet goed uitsmeren. Ook de Raw Elements Face+Body SPF 30 is wat dikker, maar met een beetje moeite kun je het prima smeren en het laat geen witte waas achter. En dan is er ook nog de Face+Body Spray SPF 50 en die smeert als een malle. Supersoepel en een perfect formaatje voor in je handtas. Alle zonproducten van Raw Elements hebben trouwens een neutrale, ietwat aardse geur. Maar da’s alleen als je je neus er zo’n beetje instopt.

Raw Elements zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: non-nano zinkoxide en non-nano titaniumdioxide
 • Oxybenzone, octinoxaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: nee
 • Microplastics: nee
 • Parfumvrij: ja
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk: ja
 • Vegan: SPF 50 wel, in de rest zit duurzame biologische bijenwas
 • Waterbestendig: ja
 • Verpakking: bioplastic van suikerriet en een reyclebaar blikje
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: vanaf € 21,50 voor de grotere verpakkingen en een reisformaatje voor € 9,75
 • Waar te koop: o.a. Bol.com en INDISHA

NIVEA SUN Mineral zonnebrand – SPF 50

Eindelijk! De grote, bekende merken gaan ook op de duurzame tour. NIVEA heeft nu ook een minerale zonnebrand op de markt voor je gezicht en voor kinderen. Echt super goed, want zo wordt het nog makkelijker om duurzame keuzes te maken. Als mensen zomaar deze variant pakken en de ‘oude’ NIVEA zonnebrand verwachten, schrikken ze misschien wel even van de witte waas. Want zoals gezegd, de minerale crème ligt als een laagje op je gezicht. Alls je het niet verwacht, of als je een grote hoeveelheid opsmeert, is dat op z’n minst even wennen.

De minerale zonnebrand van NIVEA is bijna geurloos, misschien nog net licht fris, maar heeft voor mij geen duidelijke geur. Het is dan ook een parfumvrije zonnebrand, dus handig voor mensen die sowieso een gevoelige huid hebben. De zonnebrand is vrij dun en smeert goed uit. Totaal niet vettig. De minerale zonnebrand voor kinderen vind ik ietsje dikker en ik heb ook het idee dat de witte waas daar ietsje sterker is. NIVEA SUN Mineral is trouwens helemaal proefdiervrij én vegan.

NIVEA SUN Mineral zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide
 • Oxybenzone, octinoxaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: nano
 • Microplastics: nee
 • Parfumvrij: ja
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk: ja
 • Vegan: ja
 • Waterbestendig: ja
 • Verpakking: de tube is van plastic, maar het kartonnen doosje is gemaakt van 89% recycled materiaal en FSC mix certified karton
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 20,99 voor 50 ml zonnebrand voor je gezicht en € 17,99 voor de zonnebrand voor kinderen
 • Waar te koop: de gezichtscrème o.a. Bol.com en voor kinderen ook bij Plein.nl en Bol.com

Naïf zonnebrand – SPF 30

Naïf heeft voor iedereen wat wils: SPF 30, SPF 50, voor je lichaam, voor je gezicht, voor kinderen… Genoeg keuze dus. Ik test de natuurlijke zonnebrandcrèmes SPF 30 en de zonnebrandlotion SPF 30. Het grote verschil? De crème is met olie en de lotion is op waterbasis. En als je het mij vraagt, zou ik voor die laatste gaan. Allebei de zonproducten smeren goed uit, maar die op waterbasis (de zonnebrandlotion) laat geen witte waas achter en de crème is iets vettiger. Wat ook logisch is met de olie natuurlijk. Nu valt het bij de zonnebrandcrème ook wel mee met de witte waas hoor, je wordt echt geen spookje. Maar als je dan toch kan kiezen… Er is nauwelijks geurverschil tussen de twee, ze zijn allebei heel neutraal.

Ook voor baby’s en kinderen is er een natuurlijke zonnebrandcrème op oliebasis en een lotion op waterbasis. De hebben allebei SPF 50. In de duurzame zonnelotion voor kids zit geen parfum trouwens. Er is ook een fijne Naïf after sun, die lekker zacht is en snel intrekt.

De tubes hebben mooie pasteltinten. De verpakking is gemaakt van bioplastic, van suikerriet. Alleen het dopje is nog van normaal plastic en ook de inkt is nog volop in ontwikkeling zodat Naïf snel van 94% bioplastic naar 100% bioplastic hoopt te gaan. 

Naïf is trouwens een Nederlands merk. Toen vrienden en kersverse vaders Jochem en Sjoerd erachter kwamen dat er in babyverzorging allerlei schadelijke ingrediënten kunnen zitten, ontstond Naïf. Geen harde chemicaliën, microplastics of ingrediënten die de oceaan aantasten is het doel. Alles zo natuurlijk en CO2-neutraal mogelijk dus. Toffe uitspraak op de website: “Difficult words don’t moisturize.” Dus gewoon ingrediënten die je begrijpt en waar mogelijk gewoon ingekocht in Nederland. 

Let op! Uit de Consumentenbond-test blijkt dat de SPF 30 eigenlijk maar factor 20 heeft.

Naïf zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide
 • Oxybenzone, octinoxaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Microplastics: nee
 • Parfumvrij: nee, wel allergeenvrij parfum
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk: ja
 • Vegan: ja
 • Waterbestendig: ja
 • Verpakking: bioplastic van suikerriet
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 23,99 voor 100 ml
 • Waar te koop: o.a. bij Douglas, Big Green Smile, Amazon en Bol.com

LITTLE URCHIN zonnebrand – SPF 30 & SPF 50

Wat is eigenlijk een urchin? Ik moest het ook even googelen: het is een zee-egel. Zee-egels zijn gevoelig voor licht en chemicaliën en zijn daarom zo geëvolueerd dat ze hun eigen natuurlijke zonnebescherming voor hun kleintjes maken. Én een urchin is ook een dreumes. De naam is dus deels ook te danken aan de dochter van oprichter Chris. Toen zijn dochtertje op een dag terugkwam uit de opvang zat ze volgesmeerd met een chemisch ruikend goedje: zonnebrand. Voor Chris was het onacceptabel dat zijn meisje, zijn dreumes, werd blootgesteld aan mogelijke schadelijke effecten van zonnebrand, en dus besloot hij er zelf iets aan te doen. En zo ontstond LITTLE URCHIN. In Australië trouwens.  

In de natuurlijke SPF 30 zonnebrand zit onder andere groene thee, komkommer en rozenbottel. Als ik het opsmeer, ruik ik vooral de komkommer. Lekker frisse zonnebrandcrème dus, de geur vervliegt zodra je het uitsmeert. De getinte zonnebrand vind ik iets aardser ruiken. Ik schrik eerst even van de vrij donkere kleur ervan, maar als ik ‘t uitsmeer, vind ik het eigenlijk heel mooi. Het is alsof je een heel licht laagje foundation op hebt. Je kan de getinte zonnebrand in principe voor je hele lichaam gebruiken, maar ik vind ‘m vooral geschikt voor je gezicht. En dan is er ook nog een SPF 50 variant die maar liefst 4 uur waterbestendig is, beschikbaar als lotion en in een stick. De SPF 50 zonnebrand is ook vegan!

LITTLE URCHIN zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide
 • Oxybenzone, octinoxaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Microplastics: nee
 • Parfumvrij: ja, maar de getinte zonnebrand en de aftersun bevatten wel natuurlijke oliën
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk: ja
 • Vegan: SPF 50 wel, SPF 30 niet
 • Waterbestendig: ja
 • Verpakking: recyclebaar plastic 
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: vanaf € 29,95
 • Waar te koop: o.a. bij Nourished 

The Lekker Company zonnebrand – SPF 30

De bedrijfsnaam verraadt al dat óók deze zonnebrand van Nederlandse bodem komt. Een klein team in Utrecht probeert de harten van de consument te winnen met hun lekkere, natuurlijke producten. De zonnebrand van The Lekker Company komt in een kartonnen potje en als je het dekseltje eraf haalt, komt de frisse geur van eucalyptus je tegemoet. Het is een supergeconcentreerd goedje dat je het beste met wat warmere vingers uit het potje haalt. Qua substantie is het vergelijkbaar met een zonnestick. Het is dus geen zonnebrandcrème of lotion. Geen geknoei dus! 

Ik vind het stiekem een beetje lastig de zonnebrand uit het potje te krijgen. Zeker als je je hele lichaam wilt insmeren, ben je wel even bezig. Maar ‘t smeert wel lekker en je krijgt er geen witte waas van. Het product is helemaal natuurlijk, dierproefvrij, koraalvriendelijk en vegan. Als je alles wilt weten over de ingrediënten, lees dan zeker even deze blog

Ook de verpakking van deze zonnebrand is lekker duurzaam: papier en karton. En vrolijk gekleurd, het oog wil ook wat hè? 

LEKKER zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide en titaniumdioxide
 • Oxybenzone, octinoxaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: coated nano
 • Microplastics: nee
 • Parfumvrij: ja
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk: ja
 • Vegan: ja
 • Waterbestendig: ja
 • Verpakking: recyclebaar papier en karton
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 19,99 voor 70 gram
 • Waar te koop: o.a. bij Bol.com.  

Lavera – SPF 30 & SPF 50

De zonproducten van Lavera hebben een nieuw jasje gekregen. Een jasje van tenminste 97% gerecycled materiaal (exclusief de dop) en de doosjes eromheen zijn zelfs 100% gerecycled. Lavera plant trouwens ook bomen om de CO2-uitstoot te compenseren. En de producten zijn volledig vegan.

Ik test de zonnebrandcrèmes met SPF 30 voor het gezicht en die voor het lichaam. Ze ruiken allebei erg lekker, een beetje bloemig met een vleugje citronella. Ik vind de geur van de gezichtscrème sterker dan die voor het lichaam. Daarbij moet ik echt zo erg mijn best doen om iets te ruiken dat ik ‘m bijna geurloos zou noemen. De zonnebrand voor het gezicht smeert heerlijk weg en laat vrijwel geen witte waas achter. Het is daarvoor wel belangrijk natuurlijk om niet te dik te smeren. Ook de aftersun ruikt erg lekker en geeft direct een verkoelend gevoel.

De zonnebrandspray van SPF 30 is lekker dun, maar smeert wel wat stroever dan de zonnebrand voor het gezicht. Door de minerale filter zie ik ook absoluut de witte waas. Die moet je toch maar voor lief nemen vrees ik. Kies liever wel voor een crème van Lavera, zodat je spray niet verwaait. Voor de kinderen is er een pompflacon met SPF 50. Hierbij zie ik ook een witte waas dus doe voorzichtig met aanbrengen voor je kindje een spookje wordt! Laat het zonnetje zich nog niet zo zien? Gebruik dan de fijne self tanning creme voor je gezicht. Hiermee krijg je een subtiel bruin kleurtje.

De vernieuwe Sensitive Sun lijn van Lavera is volledig natuurlijk (alle producten van Lavera trouwens hoor) en is daarom ook een goede keuze als je gevoelig bent voor uitslag. De naam zegt het eigenlijk al hè?

Lavera zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: titaniumdioxide en zinkoxide
 • Oxybenzone, oxtinocaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Microplastics: nee
 • Parfumvrij: ja
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk: ja
 • Vegan: ja
 • Waterbestendig nee
 • Verpakking: recyclebaar plastic
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 12,49 voor 50 ml gezichtscrème | € 13,29 voor 100 ml voor je lichaam
 • Waar te koop: o.a. bij Bol.com, Amazon en Big Green Smile.

Dr. Jetske Ultee zonnebrand – SPF 15 & SPF 30

Dr. Jetske Ultee is een grote naam in huidverzorgingsland, vanwege de kwalitatief goede producten, maar ook omdat Dr. Jetske Ultee zich uitspreekt over huidverzorging op haar blog en in haar boek. Zo voert ze actief campagne voor het gebruik van zonnebrand, want eigenlijk smeren we ons helemaal niet zo goed in. Dr. Jetske Ultee wil dat insmeren net zo vanzelfsprekend wordt als tandenpoetsen. Check de campagepagina maar eens, die staat vol leuke info voor kinderen om bijvoorbeeld een spreekbeurt mee te houden. 

Onderdeel van de campagne is de Suncover zonnebrandcrème. Deze wordt op non-profit basis verkocht. Zo kunnen zoveel mogelijk mensen zich voor een vriendelijke prijs veilig insmeren en met de opbrengst ontwikkelt de organisatie lesmateriaal voor kinderen over veilig zonnen. Het is een mooie witte flacon met een geurloze, zonnebrandcrème die lekker vlot uitsmeert, zonder witte waas. EN! Deze zonnebrand kwam als beste uit de test bij de Consumentenbond in 2021. 

Ook zijn er twee kleinere pompflacons: Suncare SPF 15 en Suncare SPF 30. Deze zijn speciaal voor je gezicht en je handen. Je hoeft maar heel weinig te gebruiken om je hele gezicht in te smeren dus je doet lekker lang met het product. De zonnebrand smeert lekker uit en is niet vet, eerder wat stroef. Het is geen vervanger van je dagcrème, eerder een aanvulling. 

Wat je misschien opvalt is dat er in de zonproducten van Dr. Jetske Ultee andere soorten filters zitten. Die zogenoemde chemische filters waar we het eerder over hadden. Chemisch is niet per se slecht! Net zoals mineraal niet per se goed is. De koolstof in het filter (Tinosorb in dit geval) absorbeert de uv-straling waardoor die geen schade meer kan aanrichten aan de huidcellen.

Dr. Jetske Ultee zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: chemisch
 • Actieve uv-filter: Suncare: Tinosorb S en TinosorbM, Suncover: Uvinul-A-Plus, Tinosorb S, Ensulizole en Tinosorb A2B.
 • Oxybenzone, octinoxaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: nano
 • Microplastics: ja
 • Parfumvrij: ja
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk: ja
 • Vegan: ja
 • Waterresistent: ja
 • Verpakking: recyclebaar plastic
 • Handbagage proof: Suncare wel, Suncover niet
 • Prijskaartje: € 15,95 voor 250 ml Suncover | vanaf € 35,95 voor 50 ml Suncare
 • Waar te koop: Amazon of de webshop van dr. Jetske Ultee  

HappySoaps zonnebrand – SPF 20 & SPF 30

Van de plasticvrije en natuurlijke zonnebrandstick van HappySoaps, word ik wel blij. Ze hebben een lekker tropisch geurtje met een vleugje limoen. Ik krijg meteen zin in een cocktail op het strand! 

Je kunt de zonnebrand eerst op je handen doen en dan uitsmeren, maar ik vind het fijner om met de stick direct een laagje zonnebrand op de huid te smeren. Als de stick nog koud is, moet je wat meer kracht zetten om ‘t aan te brengen. Als ‘ie wat is opgewarmd gaat dat makkelijker. Zodra je het uitsmeert, komt de limoengeur je nog meer tegemoet. Geen geplak en geklieder, maar wel lekker hydraterend. 

De zonnebrand is gemaakt van alleen maar natuurlijke ingrediënten en zijn vegan. De sticks worden handgemaakt in Nederland. HappySoaps is geboren uit frustratie over alle plastic verpakkingen van verzorgingsproducten. Dat moet toch anders kunnen? Jazeker. HappySoaps heeft inmiddels een groot assortiment van verpakkingsvrije shampoo’s, conditioners en bodylotions. En daar waar je vooralsnog echt niet zonder verpakking kunt, kiezen ze voor plasticvrije oplossingen. 

HappySoaps zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide en titaniumoxide
 • Oxybenzone, octinoxaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: nano
 • Microplastics: nee
 • Parfumvrij: ja
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk: ja
 • Vegan: ja
 • Waterresistent: ja
 • Verpakking: gerecycled karton
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 14,99 voor 50 gram
 • Waar te koop: o.a. bij Bol.com 

Earth.Line zonnebrand – SPF 20 & SPF 15

Alweer een Nederlands merk! Wat zijn we lekker bezig hier! Earth.Line gebruikt fijne, aardse kleuren voor hun verpakkingen. Die verpakkingen zijn nu nog van recyclebaar plastic, maar Earth.Line is druk bezig met nog duurzamer oplossingen. De SPF 20 van Earth.Line is bedoeld voor zowel je gezicht als je lichaam. Hij ruikt lekker fris, een beetje bloemig, maar niet al te intens. Er zit geen synthetisch parfum in deze natuurlijke zonnebrandcrème, wel essentiële oliën. Dat moet ook wel, vertelt Marieke (vertegenwoordiger van Earth.Line) me: sommige andere ingrediënten zoals de natuurlijke zonnebrandfilter ruiken namelijk helemaal niet lekker.

De zonnebrand smeert goed uit. Bij de haarvaatjes zie je wel de bekende witte waas, maar als je niet te dik smeert, valt dat best mee. Naast de SPF 20 heeft Earth.Line ook een fijne zonnebrand voor je gezicht met factor 15. Die smeert fantastisch uit en laat geen witte waas achter. En voor je lippen is er een kleine tube met SPF 10. En als je gecharmeerd bent van de zonproducten, dan heeft Earth.Line ook nog meer producten voor je gezicht en lichaam. 

Bij Earth.Line zie je trouwens gebeuren waar ik je eerder over vertelde met de vernieuwde regelgeving over wel of niet nano op de verpakking zetten. Vroeger hoefde dat niet bij deze zonnebrand, nu wel. Er is dus niks verandert aan het product. De nanodeeltjes zijn gecoat, zodat de minerale zonnebrandcrème goed smeerbaar is.

Dan nog even over de naam, want Earth.Line noemt hun zonnebrand namelijk Argan Sun Care. Maar wat is argan? Dat blijkt een plantaardige olie te zijn, van de arganboom waar dan weer vruchten aan groeien die een beetje vergelijkbaar zijn met olijven. Alle ingrediënten die Earth.Line in de zonnebrand gebruikt zijn natuurlijk. Je zou de zonnebrand kunnen eten! Bij wijze van spreken, voegt Earth.Line toe. 😉 Niet doen dus! Gewoon lekker smeren. 

Earth.Line zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: titaniumdioxide en zinkoxide
 • Oxybenzone, octinoxaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: gecoate nano
 • Microplastics: nee
 • Parfumvrij: ja
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk: ja
 • Vegan: ja
 • Waterbestendig: ja
 • Verpakking: recyclebaar plastic
 • Handbagage proof: de gezichtscrème en lipbalm wel, de gewone zonnebrand niet
 • Prijskaartje: € 24,95 voor 150 ml SPF 20 | € 25 voor 50 ml SPF 15
 • Waar te koop: o.a. bij Amazon, Holland & Barrett en Bol.com

Australian Gold zonnebrand – SPF 30 & SPF 50

Australian Gold is misschien wel het bekendste merk in dit rijtje. Maar zijn die duurzaam bezig dan? Jazeker! Australian Gold heeft een supermooie botanical lijn ontwikkeld met een minerale filter. Deze zonnebrand is er speciaal voor je gezicht in factor 50. De verpakkingen zijn chique off-white met gouden details en een kleurrijke botanische tekening. 

Ik ben eerst een beetje huiverig voor de zonnebrand voor m’n gezicht. Die is namelijk tinted, oftewel, er zit een kleurtje in. Ik ben bang dat ik veel te wit ben voor de crème en zo’n geplamuurd gezicht eraan overhoudt, maar niks is minder waar. Met mijn lichte huid vol sproetjes en schoonheidsvlekjes is deze Australian Gold zonnebrand perfect. Ik gebruik de medium-tan variant, maar er is ook een fair-light versie. Die is wat lichter. De crème geeft een wat matte look, wat ik heel fijn vindt: alsof er een zacht talklaagje op zit. Dat voelt lekker fris.

Deze minerale zonnebrand smeert lekker uit, alsof het een gewone gezichtscrème is. Hij is bijna geurloos trouwens. Een heel fijn product voor je gezicht, vooral voor dames vanwege de tint die erin zit. Voor als je het precies wilt weten: het is een BB cream. Excuse me? De BB staat voor beauty balm en is een getinte, hydraterende crème. Weer wat geleerd!

Australian Gold zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: titaniumdioxide
 • Oxybenzone, octinoxaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Microplastics: ja
 • Parfumvrij: ja
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk: ja
 • Vegan: ja
 • Waterbestendig: ja (tot 80 minuten, opnieuw insmeren is sowieso een goed idee)
 • Verpakking: recyclebaar plastic
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 29,50 voor 89 ml voor je gezicht
 • Waar te koop: o.a. Plein.nl, Amazon en Bol.com

ATTITUDE zonnebrand – SPF 30

De zonnebrandcrèmes van ATTITUDE komen in vrolijke doosjes en verpakkingen. De face stick is een handig dingetje om je gezicht makkelijk mee in te smeren. Je brengt wat vegen aan op je gezicht en smeert dat dan uit. Heel simpel en lekker smeerbaar. De verpakking is zo klein dat je ‘m ook in je handtas mee kunt nemen. 

Als je heel hard je best doet, ruik je een gewone zonnebrandcrème. Maar eigenlijk is de geur van de ATTITUDE zonnebrand het best te omschrijven als neutraal. De lichaamscrème met factor 30 is een wat dikkere crème, je moet even je best doen om ‘m goed uit te smeren. Als je er te veel van gebruikt, krijg je een witte waas. Dus smeer zuinig. 

Worry-free staat er op de verpakking. En dat is ook echt zo. Het is niet getest op dieren, het is zelfs vegan en het is koraalvriendelijk. Het is ook nog eens hypoallergeen, dus als je gevoelig bent voor huidirritaties is de ATTITUDE zonnebrand een goede optie voor je. Het merk heeft ook nog andere zonproducten (ook voor kinderen, die is wel minder goed smeerbaar) en een lekkere after sun, check de site.

ATTITUDE zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide 
 • Oxybenzone, octinoxaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano
 • Microplastics: nee
 • Parfumvrij: ja
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk: ja
 • Vegan: ja
 • Waterbestendig: nee
 • Verpakking: recyclebaar plastic
 • Handbagage proof: nee, maar de face stick wel
 • Prijskaartje: € 29,99 voor 150 ml | € 14,99 voor de face stick

Alteya zonnebrand – SPF 30

Alteya maakt haar producten in Bulgarije en is vooral bekend van hun populaire Bulgaarse rozenwater. Maar ze hebben dus ook zonnebrand, voor volwassenen en kinderen. Het is een volledig biologisch product, wat betekent dat de boeren geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken op hun land. 

De biologische zonnebrand van Alteya voorkomt een witte waas door een tint aan te brengen in de crème. De crème ziet er een beetje uit als een korrelige foundation. Dat werkt natuurlijk niet op iedere huidskleur goed, dus test dat even bij jezelf. Zelf kun je ook die waas helpen voorkomen door niet al te veel aan te brengen en flink te smeren. Ook de Alteya zonnebrand smeert namelijk wat stroever dan je misschien gewend bent van niet-duurzame varianten.

De zonnebrandcrème heeft een natuurlijke, aardse geur die lang blijft hangen. De vrolijke oranje tube is klein genoeg om mee te nemen in je handbagage. 

Alteya zonnebrand in het kort

 • Soort uv-filter: mineraal
 • Actieve uv-filter: zinkoxide 
 • Oxybenzone, octinoxaat of PABA: nee
 • Nanodeeltjes: non-nano, uncoated
 • Microplastics: ?
 • Parfumvrij: ja
 • Dierproefvrij: ja
 • Koraalvriendelijk: ja
 • Vegan: nee
 • Waterbestendig: nee
 • Verpakking: recyclebaar plastic
 • Handbagage proof: ja
 • Prijskaartje: € 14,95 voor 90 ml
 • Waar te koop: o.a. bij de webshop van Alteya, Amazon en Bol.com

Je favoriete duurzame zonnebrand kiezen

Veel keuze hè? En dit is nog maar een selectie van het complete aanbod. Omdat de samenstellingen en verpakkingen van duurzame zonnebrand nog volop in ontwikkeling en in onderzoek zijn, heb ik helaas niet HET antwoord voor je. Er is niet één van deze zonnebrandcrèmes de beste. Ze zijn allemaal in ieder geval wel verstandige keuzes en een heel stuk duurzamer dan de zonproducten die je voorheen uitzocht.

Het is daarom aan jou om te bepalen wat belangrijk voor je is. Wil je per se een vegan zonnebrand? Gaat je voorkeur uit naar zinkoxide? Of wil je graag een bepaalde factor of het liefst een Nederlands merk? Ik hoop je met deze blog in ieder geval een beetje op weg te hebben geholpen en iets wijzer te hebben gemaakt. 

Duurzame zonnebrand to do’s

Nog even kort over wat jij kan doen om duurzamer en gezonder te smeren: 

🌞 Koop zonnebrandcrème zonder oxybenzone (ook Benzofen-3 of bp-3 genoemd), octinoxaat en PABA.
🌞 Vermijd alcohol en parfums, zeker als je een gevoelige huid hebt.
🌞 Check of je zonnebrand proefdiervrij is, en misschien zelfs vegan.
🌞 Gebruik geen sprays.
🌞 Ga echt pas een half uur na het smeren het water in.
🌞 Deel deze blog met iedereen die je kent zodat we met z’n allen goed voor onszelf en de natuur zorgen. 

Alle duurzame zonnebrand op een rijtje?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang direct de PDF met de 17 duurzame zonnebrandmerken in één handig overzicht.

  Ik stuur heel af en toe een nieuwsbrief – eens in de twee maanden zo’n beetje. Alleen als ik iets leuks te melden heb. En je kunt je altijd weer uitschrijven!

  Ik heb alle duurzame zonnebrand gekregen om deze blog te schrijven. Geen enkel merk heeft echter invloed gehad op wat ik heb geschreven.

  Voor het eerst gepubliceerd: april 2019. Daarna geüpdatet!

  Reacties

  1. Ik was op zoek in jou lijstje naar een factor 50 en bekeek die van Australian gold botanical, maar als ik op de ingrediënten lijst kijk dan staan er wel een aantal polymeren in, polymeren is een vorm van plastic. Zoals Polymethylsilsesquioxane, is een silicone kan ik vinden, maar hoe duurzaam en gezond zijn deze ingrediënten?

   • Hey Claudine, goeie!
    Ik ben er even ingedoken en heb helaas niet een sluitend antwoord. Hoewel alle plastics polymeren zijn, zijn niet alle polymeren per se plastic. Dus misschien dat daar ’t verschil in zit. Ik heb het ook nog even nagevraagd bij de Australian Gold Shop, dus zodra zij reageren laat ik het weten.

    • Hoi Claudine,
     Ik heb inmiddels een reactie gekregen:

     Polymethylsilsesquioxane is veilig en kan en wordt in vele cosmetica gebruikt. Daarnaast is het geen plastic. Dit product is dan ook veilig en koraalvriendelijk.

     • Bedankt voor het uitzoeken Kim! Dan kan ik met een gerust hart deze eens een keer uitproberen! Ga zo door met je werk, erg fijn! Groetjes Claudine

      • Ik heb een vraagje over de
       Australian Gold SPF 50 Spray Gel Zonnebrand met Bronzer –

       Er wordt gezegd dat uv A bescherming onvoldoende is? Is dit nog steeds zo en is dit een goeie zonnebrandcreme.

       Alvast bedankt voor de informatie.

      • Kim

       Hoi! Bedoel je deze https://bit.ly/2DF0idJ maar dan in factor 50? Die beschermt zowel tegen UVA als UVB. Maar nee, die staat helaas niet op de duurzame lijst. Er zit o.a. een vorm van oxybenzone in. Met de opties die ik in de blog noem, heb je wel een duurzamere optie in handen. Er staan ook Australian Gold producten tussen, maar dan van een andere lijn.

  2. Welk zonneprodukt heeft een antioxidant toegevoegd om je gezicht te beschermen?
   Dat kan ik nergens vinden?

   • Hoi Sabine, klopt! Dit artikel gaat vooral over duurzame keuzes, wellicht kun je ergens anders een blog vinden die meer ingaat op huidverzorging?

  3. Dag Kim, wat een heerlijk verhelderend artikel heb je geschreven!
   Kun je misschien aangeven welke producten ook parfunvrij zijn? Daar kan ik namelijk niet tegen, ook niet tegen citronella en limonella e.d.
   En wat is jou ervaring met deze producten en het onstaan van een onzuivere huid.
   Ik ben namelijk nog altijd op zoek naar een goede zonnebrandcrème voor mijn gezicht waar ik géén pukkels van krijg 🙂

   Alvast bedankt voor je antwoord!

   Groetjes Marieke

   • Hey Marieke,

    Dank je wel! Ik heb helaas niet zo’n verstand van huidtypes enzo, ik heb zelf namelijk niet zo snel last van irritaties. Maar als je er eentje wilt uitproberen, dan zou ik voor SMPL gaan. Die is helemaal parfumvrij. Hier is ‘ie bij Bol.com: https://bit.ly/2PQR8Ai En als je ‘m een beetje te duur vindt om te proberen, dan kun je ook op de site van SMPL een Sample Set kopen voor 12 euro. Dan krijg je ook meteen een dagcreme, serum en een reinigingscreme.

    Groetjes!

  4. Ramona Baaijens-Brugman Antwoorden

   Hi Kim!
   Fijn artikel! Gisteren was ik bij Kruidvat en zag daar van zowel Nivea als Garnier een soort reef-safe zonnebrand staan.
   Hoe beoordeel jij deze opties die ook veilig voor het zeeleven beweren te zijn?

   • Hoi Ramona, dat vind ik echt top nieuws! Ik heb ze zelf allebei nog niet in handen gehad, maar als ik zo op de site van Nivea kijk, lijkt het inderdaad een heel goede optie. Nivea gebruikt het Titanium Dioxide (nano) filter, en dat wordt op dit moment in ieder geval als een heel goede keuze gezien. Ik zie ook dat sommnige flesjes voor 95% uit gerecycled materiaal bestaan. Volgende stap is natuurlijk nog proefdiervrij en vegan. Maar dit is al zo’n mooie stap vooruit! Bij die van Garnier kan ik online weinig vinden over de duurzaamheid ervan helaas. Dus daar kan ik niets over zeggen. Maar uh… zon ze! 😉

  5. Hallo Kim,

   Je schrijft in dit artikel dat nanodeeltjes een vorm van plastic is. Dit is niet juist. Net zoals je in de eerste reactie op dit artikel aangeeft dat ieder plastic een polymeer is maar niet ieder polymeer een plastic, geldt dat ook voor nano. Er bestaan wel micro- en nano-plastics, maar niet ieder nano deeltje is plastic. In dit geval betekent het dat het titaniumdioxide zo klein is gemaakt dat het onder de term nano valt. Er zijn dus geen extra plastic ingrediënten aan toegevoegd.

   • Hey Marco, thanks voor de heldere uitleg. Ik zet het er meteen bij in het het artikel. Zonnige dag gewenst 😉

  6. Hoi, ik zie in de lijst bij een 2-tal producten bij “nanodeeltjes” zowel non-nano als uncoated staan. Wat is hierbij het verschil ten opzichte van de producten waarbij enkel non-nano vernoemd wordt?

   • Hey Marieke, wat een gedoe met die nanodeeltjes he?
    De merken moeten vanaf een bepaalde hoeveelheid of samenstelling ‘nano’ op hun verpakking zetten. Soms zitten er zo weinig nanodeeltjes in, dat ze het dus niet hoeven te benoemen, maar ze kunnen er dan toch inzitten. Om ervoor te zorgen dat die nanodeeltjes niet intrekken, maar op je huid blijven liggen, doen ze er een coating om (dan zijn ze ietsje groter) en dat coating goedje zorgt er ook voor dat de ingrediënten beter met elkaar mixen.
    Omdat het allemaal nogal ondoorzichtig is, ik geen wetenschapper ben, en non-nano dus niet per se betekent dat er geen nanodeeltjes inzitten, heb ik de benamingen van de merken gebruikt. Mijn interpretatie van de uncoated toevoeging is dat ze zowel de zorgen over nanodeeltjes als over coating weg willen nemen. Dubbel zeker dus.
    Geen eenduidige uitleg dus, maar hopelijk heb je zo wel wat meer inzicht!
    Groetjes, Kim

  7. Beste Kim, dankjewel voor je uitgebreide lijst. Dit scheelt me zo veel werk! Ik vroeg me wel af hoe het zit met de hoeveelheid zonnebrand die je moet gebruikt. Je schrijft meerdere keren dat het helpt om dun te smeren, maar ik las laatst juist een artikel van Jetske Ultee, dat de meeste mensen zonnebrand echt te dun aanbrengen. zij heeft het over minimaal een halve theeleper voor je gezicht. Als jij het hebt over dun smeren, hoeveel (in theelepels bijv) is dat dan?

   • Hoi Marjet, you’re welcome! En oei, theelepels. Ik denk dat ik al een flinke theelepel op mijn gezicht smeer, dus zeker veel meer op mijn lichaam. Ik bedoel er vooral mee te zeggen dat je niet te enthousiast de creme moet aanbrengen omdat sommige cremes nou eenmaal dikker en minder goed smeerbaar zijn dan de ander. Zeker met duurzame zonnebrandcremes heb je dan kans dat je een witte waas krijgt. Dus vooral eerst even voorzichtig een beetje opdoen! Helpt dat?

  8. Hoi Kim,

   Bedankt voor je uitgebreide artikel! De consumentenbond heeft recent een test voor zonnebrandcremes gedaan en daar kwam uit dat Suntribe helaas geen goede UvB en UvA bescherming geeft, wellicht nog goed om te vermelden!

   Groetjes Eline

   • Hoi Eline, ja klopt inderdaad. Staat er ook in hoor, bij het stukje over Suntribe, inclusief een linkje naar het onderzoek van de Consumentenbond.
    Groetjes!

  Schrijf een reactie