fbpx

Laatste update: 27 april 2019

Hvar is een Kroatisch eiland in de buurt van Split. Het staat bekend om de jetset: in de zomer meren hier de grootste jachten aan en het is een geliefde spot van beroemdheden. Ik ben er met een vriendin in het naseizoen om de leukste hotspots voor ontbijt, lunch, diner, koffie en een borrel te ontdekken.

Piepklein Hvar

In het centrum van Hvar-stad is geen verkeer toegestaan. Nu past een auto ook eigenlijk niet door de meeste straten hoor. Het is centrum is klein en knus. Binnen een paar uur vink je de kerk, het plein, het fort en de andere bezienswaardigheden van je to do-lijstje. Gelukkig maar, want het aanbod in restaurants en cafés is groot, heel groot én heel divers. Juist omdat hier veel mensen met geld komen, letten we goed op waar we naartoe gaan. Het is naseizoen en er zijn vooral oudere mensen. Die lijken zich te verzamelen rondom de haven, terwijl de wat jongere mensen zich verspreiden in de achterliggende straatjes.

Hvar vanuit het fort gezien

Voor ontbijt of lunch: Fig Café Bar.

In 2015 openen een Australische Kroaat en een Amerikaan een café achter het centrale plein. Het is wat lastig te vinden, maar toch weet Fig veel mensen te trekken. Het geheim? Niet de eenheidsworst serveren die je in bijna alle andere restaurants op Hvar krijgt. Vers en met veel vegetarische opties weet Fig te overtuigen. Een beetje hipster, maar who cares, de flatbreads zijn heerlijk en veel. Als je met z’n tweeën bent, bestel er gerust eerst eentje en kijk hoe ver je komt. De koffiemachine is kapot vandaag en het alternatief is echt niet te drinken, maar de broden en de locatie maken dat ruimschoots goed.

Voor een hippe stranddag: Hula Hula Hvar

Bij beach bar Hula Hula Hvar strijken we neer op een zonnige dag. Voor een strandbed betalen we 50 kuna. Stel je geen mooi zandstrand voor. De beach bar ligt op de rotsen en hierop zijn verschillende vlonders geplaatst. Het is the place to be voor de zonsondergang. Hula Hula trekt vooral een jonger publiek. In de zomer barst rond vier uur het feest los: dj’s draaien techno, mensen dansen op tafels en de drank vloeit rijkelijk. Nu is het er gewoon heerlijk rustig genieten van de laatste zonnestralen van de dag.

Hula Hula Hvar ligt aan de prachtig blauwe Adriatische zee.

Voor een ongedwongen beach bar: Falko

Op 15 minuten lopen van het centrum, ligt Falko Beach Bar (met je gezicht naar het water naar rechts). En geloof me: het is de wandeling waard. Op het moment dat ik denk dat ik het nooit meer ga vinden, staan er tussen de dennenbomen wat tafeltjes, relaxstoelen, hangmatten en twee kleine hutjes verscholen. Er hangt een ongedwongen, relaxte sfeer. Vriendelijke bediening en een lekker muziekje maken het sfeertje af. Bij Falko kun je ontbijten, lunchen, koffie drinken en borrelen. Een paar strandbedjes staan op de rotsen, maar ik maak dankbaar gebruik van de schaduw van de bomen.

Voor een lekker wijntje ’s avonds: Vintage

In het wat mij betreft leukste straatje van Hvar in de avond (Obala Fabrika), ligt Vintage. Een fijne wijnbar met een goede wijnlijst. Ook deze bar bestaat nog niet zo lang en heeft toch al een goede naam opgebouwd. Sla zeker de Kroatische wijnen van de kaart niet over. De bediening van Vintage is lekker snel en er is iedere avond live muziek. Niet te luid en niet te zacht, dus wij kletsen de avond hier lekker weg.

Voor sushi-verwennerij: Rozeta

Rozeta is een sushi en oesterbar aan het begin (of eind) van dezelfde straat waar Vintage in ligt. De bar is strak ingericht met veel blauw en paars. Buiten staan enkele hoge tafels met kleurige roze servetten. Wij bestellen twee sushi rolls en ieder een ander glas wijn. De ober weet even niet meer welke wijn welke is, maar lost dit grappig op door ruiterlijk toe te geven dat z’n reuk hem even in de steek laat. En ja, de sushi is erg lekker.

Voor streetfood en cocktails: Lola

Iedereen onder de 40 verzamelt zich bij Lola. Een gezellige bar aan de Obala Fabrika straat waar ik simpel maar verrukkelijk streetfood eet, goede cocktails drink en zelfs een dansje kan doen (kan ja, ik sla vanavond even over). Lola heeft een lekker rauw tintje wat ik nergens anders op Hvar vind. De bebaarde en getatoeëerde eigenaren staan zelf voor en achter de bar, het personeel heeft lol in het werk en de rij mensen die een tafeltje willen bemachtigen wordt steeds groter. Blij dat wij een plek hebben! Die geven we ook niet meer af tot sluitingstijd. Cocktailtip: gin basil smash. Yum!

De avond is nog vroeg bij Lola's.

Om te slapen: Villa Skansi

Wij verblijven in Villa Skansi, een hostel iets buiten het centrum met slaapzalen en privékamers. Omdat wij wat privacy willen, maar ook andere mensen willen ontmoeten, is dit een goede keuze. De reviews zijn lovend: best hostel ever en I never want to leave. Villa Skansi ligt wat heuvelop, dus we komen hijgend aan. Een oudere dame vangt ons op en geeft ons een glas sinaasappelsap om bij te komen. De privékamer is kleurrijk, bij ons is het thema rood. We hebben een balkon, een keukentje en een douche. De gemeenschappelijke ruimtes doen gezellig aan, maar… er is niemand. Het seizoen is voorbij en daarom gaat de bar in het hostel ook niet open. Helaas! Vanaf Villa Skansi is het zo’n tien minuten langs de waterkant lopen naar het centrum. Oh, en een slecht bewaard geheim: de castleden van CSI New York hebben hier ook geslapen.

Hoe kom je op Hvar?

Je kunt op Hvar alleen met de boot komen. Vanaf Split kun je met Jarolinija of Kapetan Luka in ongeveer een uur naar het eiland. Jarolinija kun je online boeken, de boekingsmodule van Kapetan Luka is buiten werking als ik het probeer. Met Kapetan Luka kun je ook vanaf Pomena op Mljet in 1.45 uur op Hvar komen.

 

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via deze links iets boeken, dan ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou.

Schrijf een reactie