fbpx

Laatste update: 18 augustus 2020

Met een to-do-lijst op zak ga ik naar Formentera. Dat lijstje had ik net zo goed thuis kunnen laten, want alles zit een beetje tegen. Ik gooi plan A, B en C overboord en eindig bij plan G. En daardoor heb ik én een mooie dag én een uitgebreidere to-do-lijst voor de volgende keer.

Mooi weer spelen

Meestal zijn reisverhalen positief. Mooi weer, heerlijk gegeten, prachtige sights bezocht en alleen maar geweldige mensen ontmoet. Maar soms zit het tegen. Dan zoek je bijvoorbeeld uren naar een leuk restaurant dat de goedkeuring van het gehele gezelschap kan dragen of blijken de richtingaanwijzingen naar dat ene mooie kerkje toch niet helemaal voor je te werken. Het zijn de dingen die je vergeet, of per ongeluk expres niet vertelt aan de thuisblijvers. Ik ben op Formentera en heb zo’n dag waarop alles lijkt tegen te zitten.

Met de boot naar Formentera

Gewapend met een reisgids (vind de jouwe op bol.com (aff.)) en tips van Ibiza-fans pak ik ’s ochtends de boot van AquaBus (€ 19 retour) van Figueretas naar Formentera. Formentera is met slechts 83 km2 het kleinste eiland van de Balearen. Via een tussenstop bij Playa d’en Bossa en een overstap in de haven van Ibiza stad kom ik na ruim een uur aan op Formentera. De haven stelt niet zo veel voor. Het is voornamelijk een plek om snel vervoer naar iets anders te regelen. Ik kies voor een fiets. Vanaf € 8 per dag kun je het hele eiland rond.

Plan A: paardrijden

Ik vraag bij twee zaakjes of ze weten waar de paardrijtours geregeld worden. Ze hebben geen flauw idee. Toch maar even direct bellen met FormenteraNatural dus. Helaas regelen ze alleen tours voor de volgende dag, niet voor vandaag. Daar gaat plan A. Het blijkt trouwens ook op de site te staan hoor, maar ik was er blind van uitgegaan dat je gewoon aan kunt komen waaien.

Strandtenten Playa Illetes

Op naar plan B. Van collega Saar heb ik twee tips gekregen voor fijne strandtenten. Die liggen aan een leuke fietsroute door de duinen langs Playa Illetes. De letter B van Beso Beach prijkt boven de duinen. Ik stal mijn fiets alleen om te ontdekken dat Beso in afbouw, of opbouw, is. Verder dan een fijne lach van een mooie man kom ik niet met mijn gebrekkige Spaans. Next! Want de volgende tip ligt op de route: Tiburon.

Duingebied van Ses Illetes op Formentera

Ses Salines National Park

Vlak voor Tiburon is de entree van het Ses Salines National Park. Met gemotoriseerd voertuig moet je een klein bedrag entree betalen. Met de benenwagen of fiets mag je gewoon door. Het park strekt van het zuidelijke gedeelte van Ibiza tot en met het noordelijke stuk van Formentera. Het merendeel van het park bevindt zich dus onderwater. Aan land vind je zoutvlaktes, strand, duinen en bos. Een super mooie omgeving, dus ik ga graag bij Tiburon zitten. Gezien de inleiding van dit blog raad je het vast al: ook plan C gaat niet door. Tiburon is vandaag gesloten in verband met een besloten feest. En zo ben ik binnen een uur door mijn tips heen.

Zoutvlaktes van Formentera

Plan D, E en F op Formentera

Wat mij betreft is het noodlot toegeslagen en moet ik dus wel mijn mobiele data aanzetten om dit drama op te lossen. Plan D is beachclub KM 10.7. Plan D valt ook direct weer af, want het is dik een uur fietsen en ik heb honger. Dus ik vervolg het duinpad want er beloven nog een aantal andere strandtenten langs de route te zitten. De volgende stop is Es Moli del Sal. Hier ga ik eten!

Moli del Sal op Formentera

Prachtige locatie, relaxte loungebanken. Hier krijg je mij niet meer weg. Wrong! Ze zijn gesloten, maar serveren wel cola en water. Vreemd verhaal, maar ik neem toch een watertje om deze teleurstelling te verwerken. Ondertussen heb ik trouwens een lichte paniekaanval omdat ik mijn telefoon niet kan vinden. Als die weer terecht is, ga ik door naar plan F: Juan y Andrea. The place to be als je gezien wilt worden. Dat wil ik natuurlijk! (<– sarcasme) Ik vind alles inmiddels best eigenlijk, als er maar eten is. Ik fiets dus voorbij een restaurant met een piratenvlag want Juan en Andrea gaan mijn dag maken! Dat lijkt me duidelijk. En opnieuw teleurstelling. Dicht.

Redder in nood: Es Ministre

Van binnen moet ik een heel klein beetje huilen. Als ik uit mijn ooghoek naar rechts kijk, en negeer dat naaktlopen hier normaal is (ieder z’n ding hè?!), spot ik een ander restaurant. Het ziet er allemaal minder idyllisch uit dan gepland (de plastic stoelen doen het niet zo voor mij), maar wat ben ik blij met mijn voetjes in het zand en mijn broodje met smeersels, knoflookgarnalen en wijn! Es Ministre is dan wel plan G, maar juist door het mislopen van plan A tot en met F geniet ik hier extra van.

Restaurant es Ministre op Formentera

Nog één tegenslag te gaan…

Ik weet niet hoe het met jouw dagen vol (kleine) tegenslagen is, maar bij mij houdt het meestal de hele dag aan. Dus natuurlijk sta ik vervolgens bijna twee uur op de boot terug te wachten omdat het tijdschema niet meer up-to-date is terwijl twee verschillende mensen van het bedrijf me hadden verzekerd van wel. Gelukkig schijnt de zon en is het fijn mensen kijken in de haven. Op de boot krijgen er een glaasje sangria en ik ben het wachten alweer vergeten.

To-do-lijst uitgebreid

En stiekem, zijn al die tegenslagen en gewijzigde plannen helemaal niet zo erg. Juist daardoor heb ik andere dingen gezien van Formentera dan ik had verwacht. Wel een heel stuk minder, want verder dan het meest noordelijke puntje ben ik niet gekomen met de fiets. Ik heb niet alleen restaurantopties voor een volgende keer opgedaan, maar heb ook in een rustig tempo van de mooie omgeving genoten. Plus een extra beetje lichaamsbeweging gekregen. Geen slechte score!

Wil je meer foto’s zien? Bekijk dan het Facebook album.

1 Reactie

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.