fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 9 februari 2023

Vol overtuiging kies ik voor een Yoga Teacher Training in Thailand, op Koh Phangan. Maar ik vind het ook best spannend als ik mijn geld heb overgemaakt, een ticket heb geboekt en een maand vrij heb geregeld. Waar begin ik eigenlijk aan? Dit is een blog vol praktische zaken rondom mijn yoga-opleiding.

Hoe kies je een Yoga Teacher Training?

Ik spendeer uren op de site bookyogaretreats.com. In eerste instantie weet ik niet zo goed hoe ik moet zoeken. Waar moet ik op letten als ik een yogatraining wil volgen? Ik laat me in het begin vooral leiden door de locatie: ik wil naar Thailand en het liefst bij het strand. Vervolgens filter ik alle retreats eruit.

Koh Phangan palmbomen

Wat belangrijk is, is dat je weet wat voor een soort yogatraining je wilt volgen. Wil je straks lesgeven in Hatha, Yin, Vinyasa of misschien Nidra? Alleen dat vind ik al een moeilijke keuze dus mijn oog valt op een multi-style Yoga Teacher Training bij One Yoga in Thailand. De nadruk ligt op Hatha yoga, maar andere stijlen komen ook kort aan bod. Ik krijg snel antwoord op mijn vragen en de reviews zijn heel positief. Na veel wikken en wegen kies ik dus voor One Yoga Thailand, gewoon omdat die steeds weer opduikt in mijn zoekresultaten en ik er een goed gevoel bij heb. Hier vind je alle informatie over deze yoga-opleiding.

Zoek jij ook een Yoga Teacher Training? Let dan in ieder geval op het volgende:

 • Locatie
 • Data van de training
 • Duur van de training
 • Aantal lesuren – Je kunt je alleen inschrijven bij de internationale yoga-organisatie Yoga Alliance als je tenminste 200 uur training hebt gevolgd. Je kunt wel modules van 100 uur volgen, maar pas als je de 200 hebt aangetikt, mag je je inschrijven. Sommige yogascholen waar je misschien wilt lesgeven, vereisen een registratie bij de Yoga Alliance.
 • Prijs (wat is inclusief en exclusief)
 • Accommodatie-opties
 • Yogastijl
 • Onderdelen van het programma

De Yoga Teacher Training van One Yoga Thailand

Ik volg mijn Teacher Training bij One Yoga Thailand. Dat is een relatief nieuwe yogaschool op Koh Phangan. Dat betekent ook dat er volop wordt gewerkt aan het bieden van de beste yogatraining en service. Neem dus niet té letterlijk wat ik hier opschrijf, want wie weet zijn er alweer nieuwe opties en mogelijkheden.

One Yoga biedt verschillende accommodatietypes, zoals privéaccommodaties en gedeelde accommodaties. Het One Yoga Guesthouse is zo’n gedeelde accommodatie. De meeste mensen uit mijn groep regelen hun accommodatie via One Yoga Thailand, maar als je wilt, kun je ook zelf iets huren tijdens je yoga training.

Tot begin 2019 heeft One Yoga steeds yoga shala’s gehuurd om de lesprogramma’s in te geven. Toen ik er was, werd hun eigen yoga shala gebouwd, die is inmiddels in gebruik en ziet er prachtig uit.

One Yoga heeft ook een café in Sri Thanu. Sri Thanu is het spirituele hart van Koh Phangan. Hier zijn veel yogascholen, healing centers, veganistische restaurants en meer. Een hele fijne plek om je volledig onder te dompelen in het yogawereldje.

Tip! Wil je ook weten hoe ik de Teacher Training heb beleefd, los van alle praktische zaken? Lees dan mijn blog over mijn leven in een yoga bubble.

De accommodatie tijdens mijn yoga-opleiding

Op de dag vóór de Yoga Teacher Training neemt iedereen intrek in zijn of haar accommodatie. Ik heb voor een privé-accommodatie (Posh Villa) via One Yoga Thailand gekozen. Mijn appartement is ruim, schoon en heel basic: douche (warm water!) met toilet, keukentje zonder kookplaat, maar met koelkast en waterkoker, een slaapkamer met een bed en een patio met een bankje. Een fatsoenlijke kast of een stoel in de kamer ontbreekt, maar ach… Dingen als toiletpapier en kledinghangers koop ik direct bij aankomst. Gelukkig kost dat allemaal niet veel in Thailand: lang leve 7-Eleven!

De dame die de sleutels regelt, heeft een klein winkeltje aan de hoofdstraat en zit daar vrijwel altijd. Als ik iets aan haar vraag, wordt het binnen een paar uur geregeld. Aan het eind van mijn verblijf betaal ik haar de elektriciteitsrekening. De dame geeft aan dat die meestal rond de 1000 Baht ligt. Ik ben iets zuiniger geweest en betaal 900 Baht.

Eerste kennismaking met mijn yogagroep

Aan het eind van de middag op de dag van aankomst ga ik naar het One Yoga Café voor een welkomstdiner en om mijn medestudenten te leren kennen. Iedereen is moe van de lange reis, maar het is wel even fijn alle gezichten te zien. Mijn groep bestaat uit ongeveer 25 mensen, waarvan twee mannen. Mensen komen uit de Verenigde Staten, China, Australië en uit Europa. De leeftijden liggen tussen ongeveer 25 en 35 en allemaal zijn we onwijs nieuwsgierig naar de yogaopleiding.

De eerste lesdag van de yoga docentenopleiding begint met een openingsceremonie waarbij we de leraren ontmoeten en wat informatie krijgen over de komende maand. We hebben vier leraren. Dat is wel prettig voor de variatie op een lesdag, en daarnaast is het tof om vanuit verschillende perspectieven over yoga te leren.

Hoe is de begeleiding tijdens de training?

Al op dag één krijg je alle privénummers en Facebook accounts van de leraren, de mede-eigenaar en de host. Iedereen nodigt je van harte uit contact op te nemen als je vragen hebt. Er is een Facebookgroep waarin veel kennis wordt gedeeld en ook de weekschema’s. Daarnaast is de medeoprichter (Nederlands sprekend overigens) er heel vaak tijdens de lessen om te kijken hoe het met de groep gaat. Als je ook maar ergens last van hebt (van scooter issues tot emotionele uitdagingen), vragen hebt of iets anders, dan is hij degene die helpt. Vrijwel direct.

Yoga Teacher Training schema

De Yoga Teacher Training van 200 uur bestaat uit vier weken lang, zes dagen in de week les. Om 6.45 uur start de meditatie, vervolgens is er yogales en tussen half 10 en 10.15 ontbijten we in het One Yoga Café. Dan gaan we weer terug naar onze shala voor filosofielessen en leren we hoe we les moeten geven. De lunchpauze is van half twee tot vier uur. De lunch krijgen we opnieuw in het One Yoga Café. Daarna is er van vier tot zes nog een les, bijvoorbeeld anatomie of yoga. Op sommige dagen is er dan nog aansluitend een film, een meditatie of iets anders. Dit is een voorbeeld van het lesschema in week 3 van mijn yoga-opleiding in Thailand.

Houd er rekening mee dat je zeker in de laatste twee weken ook veel zult studeren in de avonden en de pauzes. Ik raad je daarom absoluut aan om na je Yoga Teacher Training nog een paar dagen extra op Koh Phangan te blijven om het eiland te ontdekken. De yogadagen zijn intensief en lang, dus je zult je rust nodig hebben in de avonden.

Hoe ziet het examen van de Yoga Teacher Training eruit?

Aan het eind van de Teacher Training is er een examen. Dit bestaat uit een praktijkexamen en een theorie-examen. Een paar dagen voor de examens krijgen we een studiegids. Dat is een hele rits vragen die we moeten kunnen beantwoorden. Iedere leraar neemt de tijd om de vragen met de groep door te nemen ter voorbereiding op het examen. Het examen bestaat voor een groot deel uit meerkeuzevragen, maar er zijn ook open vragen. Denk bijvoorbeeld aan het benoemen van botten in een skelet.

Tijdens de lessen doen de leraren er alles aan om te zorgen dat je het examen ook haalt. Mocht het toch niet lukken, dan is er op de laatste dag een herexamen voor het onderdeel wat je niet gehaald hebt. Bij het theorie-examen krijg je alle vakken (Art of Teaching, Filosofie en Anatomie) tegelijk, maar je hoeft alleen het onderdeel wat je niet hebt gehaald te herkansen.

Daarnaast is er het praktijkexamen: je moet een yogales van een uur verzorgen. Afhankelijk van de groepsgrootte, wordt de groep opgesplitst in tweeën zodat er twee mensen tegelijk examen kunnen doen. Ik geef mijn les aan tien medecursisten. Daarnaast is er één cursist die meekijkt en feedback geeft en een ander loopt door de zaal en helpt de deelnemers dieper in poses te komen. En uiteraard is er een échte yogadocent bij die mijn yogales beoordeelt op stemgebruik, aanwijzingen, de flow en meer.

Eerste keer voor de klas zitten

Hoe goed moet je zijn in yoga om een Yoga Teacher Training te volgen?

Je zult al heel snel leren dat er geen goed en fout is in yoga, maar het is wel prettig als je al een tijdje yogalessen volgt. Dan herken je de namen van de poses, weet je ongeveer wat er belangrijk is in een pose en is je lichaam er ook aan gewend. Je hoeft echt geen slangenmens te zijn om yogadocent te kunnen worden. Probeer wat meer lessen te volgen thuis voordat je naar Thailand vertrekt. Dan is je lichaam alvast wat meer gewend qua inspanning. Alle theorielessen worden trouwens in dezelfde shala gegeven, wat betekent dat er van je wordt verwacht dat je op een kussentje op de grond zit. Dat is wel even afzien zeg! Zeker de eerste dagen.

Les in de Circle Shala

Wat als ik geen yogales wil geven?

Je kunt prima een Yoga Teacher Training doen voor jezelf. Dat heb ik ook gedaan. Gewoon omdat ik meer over yoga wilde weten en het me geweldig leek om me een maand onder te dompelen in het yogawereldje. Ik had totaal niet de ambitie om yogadocent te worden, en dat is geen enkel probleem. Inmiddels ben ik wel een beetje bijgedraaid: ik wil er wel iets mee doen. Ik had zoveel plezier in het voorbereiden van de examenles (en wat minder van het examen zelf, dat lees je hier) dat ik het toch wil proberen, maar in welke vorm…

Kleding, yogamatten: wat heb je nodig?

De shala waar ik mijn les krijg, heeft wel yogamatten, maar ik gebruik liever die van mezelf. Dat vind ik simpelweg hygiënischer. Sterker nog, ik vind de matten stinken haha. Ik heb mijn yogamat meegenomen van thuis, maar anders kun je er ook eentje kopen bij bijvoorbeeld Orion.

Omdat we zes dagen in de week les hebben, heb je redelijk veel yogakleding nodig. Ik draag ieder dag een fris shirt en met de broek doe ik wel twee dagen. Door het strakke schema, heb je niet zoveel tijd om de was te laten doen. Ik breng mijn was altijd weg op zondag en haal het maandag weer op. Voor een paar Baht extra is je was op dezelfde dag nog klaar.

Doe je research!

Op Bookyogaretreats en de site van One Yoga Thailand vind je nog veel meer informatie over accommodatietypes, de lesstof en meer. Daarnaast staan daar ook video reviews over de Yoga Teacher Training van One Yoga Thailand en kun je vragen stellen aan het One Yoga team.

Ik hoop dat ik je met deze blog in ieder geval wat extra praktische informatie heb kunnen geven. Je bent écht in goede handen bij de mensen van One Yoga. Maar uiteindelijk is het aan jou om de beste yoga-opleiding voor jezelf uit te kiezen. Ga af op je gevoel!

Meer Thailand inspiratie

 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. En WithLocals heeft ook leuke tours. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je bij Discover Cars terecht.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Krijg je al helemaal zin in je Thailand trip? Snap ik! Om je voorpret verder aan te wakkeren kun je alvast een reisgids bestellen, bijvoorbeeld bij Bol.com of Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Treinbus en boot. Reserveer bussen, treinen en boten in Thailand met Busbud12Go of Omio.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner, en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui, Corendon, Shoestring of de Vakantie Discounter? En dan heb je ook nog D-reizen.
 • Yoga retreat. Of, ga lekker op yoga retreat in Thailand.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: mei 2019. Daarna geüpdatet.

Schrijf een reactie