fbpx

Laatste update: 24 oktober 2015

Stel je even voor: een prachtig meer, een bananenboom en een fijne stem die je even alles om je heen doet vergeten. Dat is voor mij yoga op reis. Even volledig in het hier en nu zijn tijdens de hectiek van het reizen.

Yoga zweverig?

Voordat je nu afhaakt: yoga is echt niet per sé zweverig. Echt niet. Er zijn heel veel verschillende soorten yoga en daarmee “zweverigheidsniveaus”. De eerste keer moet je misschien even wennen en misschien moet je een paar verschillende soorten yoga proberen voordat je de juiste hebt gevonden. Ze draaien in ieder geval allemaal om heel bewust in het hier en nu zijn. En is dat niet precies waar reizen ook om draait? Om het genieten van het moment en het open staan voor dingen en mensen die anders zijn?

vilcabamba yoga

Pauzeknop tijdens reizen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen reizen. Simpelweg omdat het hartstikke gaaf is, maar bijvoorbeeld ook om even tot rust te komen, dingen op een rijtje te zetten, los te komen van de thuissituatie of om zichzelf te (her-)ontdekken. De één doet dat door volledig los te gaan en van feestje naar feestje te reizen, de ander zondert zich een paar weken af in een ashram. Omdat ik beide uitersten te heftig vind, kies ik voor de middenweg. Soms is het tijd voor een partyhostel, soms is het tijd voor een prachtig hostel naast een afgelegen vulkaan, zonder wifi. De vrijheid om dat volledig zelf te bepalen, vind ik heerlijk.

Omdat ik op reis eigenlijk altijd in beweging ben (is het niet fysiek, dan is het wel mentaal), bouw ik af en toe heel bewust pauze in. Dat kan door een paar dagen op dezelfde plek te blijven en gewoon even te genieten van het niksen. Het kan ook heel simpel een uurtje yoga zijn. Omdat ik echt een drama ben met het zelf bedenken van oefeningen en daarvan eigenlijk onrustiger raak dan voor mijn poging, vind ik het leuk om yogales te volgen op verschillende locaties.

Yoga op locatie

Op veel backpackbestemmingen kun je yogalessen volgen. Soms aangeboden via het hostel, soms gewoon door een reiziger die een poosje is blijven hangen op een plek. Iedere yogaleraar pakt het anders aan, heeft een andere opbouw, doet andere oefeningen en heeft een andere stem. Ik heb wel gemerkt dat die stem voor mij heel veel verschil maakt. Maar jeetje, locatie ook zeg. Zo stond ik in Ecuador downward facing dogs te doen in de yoga studio Otra Ola in Ayampe, sun salutations in de bergen van Vilcabamba en child’s poses aan het strand in Montanita. Wow, dat is me-time in het kwadraat!

Vilcabamba yoga

Op yogavakantie?

Je kunt ook op yogavakantie gaan. Bestemmingen als Ibiza en Marokko zijn populair. Ik weet het nog niet zo goed. Ik heb er al vaker naar gekeken, maar ik haak altijd weer af op de prijs. Het is zo duur! En is het het geld wel waard? De losse lessen die ik her en der volg kosten me nooit meer dan een dollar of acht. Plus ik vraag me af of een hele week niet een beetje te veel van het goede is. Misschien dat ik eerst eens met een yogaweekend begin. Iemand tips?

Schrijf een reactie