fbpx

Laatste update: 20 oktober 2023

Als je niet wilt skiën of snowboarden, heb je dan wel iets te doen op wintersport? Jazeker! Er zijn vet veel leuke dingen om in de sneeuw te doen zonder ski’s. Iedere wintersportbestemming heeft wel alternatieven voor de niet-skiërs onder ons. 

Kims kortstondige skicarrière

Op de middelbare school ging ik mee op ski-uitje naar Winterberg. De kinderen uit de hogere klassen gaven de jongere kinderen les. Het was mijn eerste én laatste keer op lange latten. Want al snel zoefde ik met een rotgang die berg af zonder te weten hoe ik moest sturen of remmen. De rest van de dag zat ik in een houten hutje met wat Duitsers die ik niet kon verstaan en die mij wat alcohol voerden tegen de pijn. In de bus naar huis lag ik gestrekt te wachten tot ik eindelijk weer bij mama was. Daarna volgde een paar weken op krukken lopen. Dat was mijn skicarrière.

Dus ieder jaar als heel Nederland enthousiast lijkt te worden over sneeuwvakanties, laat ik dat zonder enige vorm van jaloezie aan me voorbij gaan. Ik ben wel eens uitgenodigd mee te gaan, maar dat zag ik niet zitten. Als ik niet ski of snowboard, wat ga ik dan de hele dag doen? Schnitzels eten en eindeloos après-skiën? Nee bedankt. Dat is wel een beetje kortzichtig…

Alternatieven: wintersport zonder skiën

Als je net als ik een slechte ervaring hebt met skiën, er gewoon geen zin in hebt of misschien wel dol bent op skiën maar gewoon even wat anders wilt doen: dat kan gewoon! Het ligt natuurlijk een beetje aan het sneeuwgebied wat er mogelijk is, maar wat dacht je van een hondenslee, snowshoe hike of joëring? 

Maak een hondensleetocht

Nou hier ben ik wel voor in hoor!  Een groep honden, meestal husky’s, trekken een slee door het winterwonderland. Het hondenteam bestaat uit twee tot wel achttien honden. Ze kunnen tot wel 40 kilometer per dag afleggen! Bij zo’n hondensleetocht denk je misschien vooral aan Scandinavië, maar het kan ook gewoon in Frankrijk. 

Hondensleetocht wintersport
Photo by Robert Tjalondo on Unsplash

Doe een snowshoe hike

Snowshoe hikes (of snowshoeing) wordt steeds populairder. Het is ook vrij makkelijk om te doen, maar toch is het een flinke workout. Je bindt de snowshoes onder je bergschoenen en kunt op pad. De snowshoe zorgt dat je niet wegzakt in de sneeuw. Je kunt in verschillende wintersportgebieden zelf snowshoes huren of met een gids meegaan. Het is wel fijn om wandelstokken mee te nemen. 

Snowshoeing wintersport
Photo by Maël BALLAND on Unsplash

Yoga in de sneeuw

Een lekker ontspannend yogalesje op wintersport? Dat kan gewoon in de sneeuw: snowga! Zonnetje op je hoofd, adem de frisse berglucht in en doe de zonnegroet. Snow yoga wordt steeds vaker aangeboden op de pistes. Meestal in combinatie met een gezond ontbijt of een bezoekje aan de wellness. 

Sneeuw yoga snoga snow yoga
Photo by Krisztina Kovari on Unsplash

Ski-joëring: skiën achter een paard

Oké, bij ski-joëring komen wel ski’s kijken. Je staat namelijk op de ski’s achter een paard. Je hoeft niet te kunnen skiën en je hoeft niet te kunnen paardrijden om ski-joëring te doen. Als voormalig paardenmeisje spreekt mij dit enorm aan. Ski-joëring komt van het Noorse woord Skikjøring, maar het is een wereldwijde sport. Check het filmpje hoe heftig het kan zijn! Uiteraard zijn de intro ritjes op wintersport van een heel ander kaliber. 😉

Bind de schaatsen onder

Bij veel wintersportgebieden heb je ook de mogelijkheid om te schaatsen. Soms op natuurijs, soms op een chique schaatsbaan. Voor de liefhebber worden er ook wel eens lessen aangeboden in kunstrijden of ijshockey. 

Wintersport schaatsen
Photo by weston m on Unsplash

Paragliden over de besneeuwde bergen

Paragliding is een beetje vergelijkbaar met parachute springen, maar met paragliden wil je juist zo lang mogelijk in de lucht blijven. De bergen en het winterse landschap zijn natuurlijk fantastisch om vanuit de lucht te bekijken. Je doet dit uiteraard niet in je eentje, maar gaat met een professionele paraglider de lucht in. Dan kun jij je mooi focussen op het uitzicht. 

Paragliden wintersport
Photo by johanna schrag on Unsplash

Toets je biatlon skills

Wel eens biatlon gezien bij de Olympische Spelen? Het is een combinatie van langlaufen en geweerschieten. De moeilijkheid zit ‘m natuurlijk überhaupt al in het raak schieten, maar doe dat maar eens als je nog staat uit te puffen van een stevig portie langlaufen. In sommige wintersportoorden kun je een proeflesje biatlon volgen. Misschien heb je wel een verborgen talent!

biatlon alternatief wintersport
Photo by Aaron Doucett on Unsplash

Scheur met een buggy over het ijs

Voel je de Max Verstappen van het ijsrijden. Op verschillende plekken (bijvoorbeeld in Tignes, Frankrijk), kun je met buggy’s en auto’s over het ijs rijden. Je leert dan precies hoe je met je voertuig om moet gaan om veilig over het ijs te scheuren. Dat is niet alleen handig, maar ook heel leuk! 

ijsrijden auto wintersport
Photo by Håkon Sataøen on Unsplash

Chillen in een bubbelbad

Na alle inspanning van een dag wintersporten (met én zonder ski’s), heb je chillen in een bubbelbad echt wel verdiend. Sommige wintersportgebieden hebben echt prachtige spa en wellnes faciliteiten of zelfs natuurlijke thermale baden. Of misschien spring jij liever in een ijsbad?!

wellness spa wintersport
Photo by Glib Albovsky on Unsplash

Meer wintersport zonder ski’s?

Hopelijk heb ik je een eindje op weg geholpen met ideeën voor wintersportactiviteiten zonder ski’s. Zodat je je niet skiënde vrienden eindelijk kunt overtuigen tóch mee te gaan. Of misschien wel zelf een sneeuwvakantie te boeken? Ik moet er zelf ook nog aan geloven! 

Benieuwd naar de opties? Je kunt hier wintersportvakanties boeken: 

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie