fbpx

Laatste update: 27 april 2019

Wat doe je ‘s avonds in Dublin? Het meest voor de hand liggende antwoord is: de pub in! Een goede keuze uiteraard, maar overweeg ook eens een avondje hondenraces. Dublin kent maar liefst twee stadions.

Snelle greyhounds

De hondenrennen zijn typisch voor Ierland (overigens ook voor Engeland hoor). De honden lopen bijna 500 meter in 30 seconden. Ter vergelijking: een mannelijke topsporter doet daar een minuut over. De honden zijn allemaal greyhounds, een soort windhond. Deze honden zijn ontzettend jachtgericht en rennen daarom als een malle achter een nephaas aan over een afstand van 480 of 503 meter. Wellicht ook nog wel andere afstanden, maar deze twee stonden bij mijn moeder, de vriendin van mijn broer(tje) en mij op het programma bij het Harold’s Cross Greyhound Stadium.

Zielig?

Wij ervaren het als een mooie avond, maar ik wil er wel bij zeggen dat er ook geluiden zijn dat het heel zielig is. Veel honden raken geblesseerd en in Ierland zouden er jaarlijks duizenden greyhounds ‘verdwijnen’. Als je daar meer over wilt weten, lees dan bijvoorbeeld dit artikel. Tijdens de raceavond merk je hier echter niks van. Misschien een beetje naïef, maar onze nieuwsgierigheid naar de races heeft gewonnen in dit dilemma. Overigens heeft mijn moeder na het lezen van deze blog wel meteen een donatie gedaan aan Greyhounds Rescue Holland.

Harold’s Cross Greyhound Stadium

Hondenraces zijn erg populair in heel Ierland. In heel het land zijn bijna twintig officiële stadions te vinden waar tenminste één keer in de week een meeting is. Zo heet een raceavond. Wij zijn bij meeting 99. Een kaartje kost tien euro. Daarvoor mag je op de algemene tribune en in een soort kantine-achtige setting waar je drankjes en een frietje kan krijgen en uiteraard kan wedden. Op de begane grond zitten de fanatieke wedders het programmaboekje te bestuderen. Ze nemen het ontzettend serieus, want er is best wat geld te verdienen. Makkelijk een paar honderd euro per race. Op de eerste verdieping heerst er vooral gezelligheid. Het bier vloeit rijk en mensen hebben flink lol. Opvallend is dat het echt een mannending lijkt te zijn. Je kunt in dit gedeelte overigens ook een tafel reserveren. Daar hebben we nog even over getwijfeld, maar we zijn blij dat we dat niet hebben gedaan. We vonden het nogal prijzig en eerlijk gezegd ziet het er niet bijzonder lekker of sfeervol uit.

Harolds Cross Greyhound Stadium Dublin

Hoe wed je op een greyhound?

Een beetje verdwaald kijken we om ons heen, dus we gaan even bij de dame aan de balie buurten om te vragen hoe alles werkt. Er zijn verschillende opties om te wedden:

 • win (1 hond op plaats 1)
 • place (1 hond op plaats 1 of 2)
 • each way (een combinatie van win en place)
 • straight forecast (2 honden op plaats 1 en 2 in de juiste volgorde)
 • reverse forecast (2 honden op plaats 1 en 2 in willekeurige volgorde)
 • reverse all ways (3 honden op plaats 1 en 2 in willekeurige volgorde)
 • straight trio (3 honden op plaats 1, 2 en 3 in de juiste volgorde)
 • trio all ways (3 honden op plaats 1, 2 en 3 in willekeurige volgorde)

Voor iedere optie geldt een minimuminzet en hoe hoger de onzekerheid, hoe meer kans je maakt op veel geld. Wij houden het lekker simpel: bij iedere race zetten we allemaal een euro in op één hond voor place. Je zou denken dat dat een vrij veilige keuze is. We krijgen het toch voor elkaar om er vooral naast te zitten. Misschien is kiezen op leuke naam (Girlonbike, Brazil Brae, Dicky Thepostmen) niet de beste strategie? We bestuderen het programmaboekje met gokadviezen wel, maar worden er niet veel wijzer van. Heel gek, maar “Consistent lady. Behind T2 last time. Needs a better start to reverse that form” zegt mij niet zo veel. Voor één euro per ronde kunnen we ons gelukkig wel een verliesje permitteren.

scoreboard hondenrennen

De race

In totaal zijn er elf races. Ieder kwartier start er eentje. Aan iedere race doen er zes honden mee. Die worden door hun eigenaar of trainer in blauwe jas het stadion ingeleidt en vervolgens door de stadionspeaker omgeroepen. De honden dragen een gekleurde ‘jas’ met daarop hun nummer. Nog een snelle plas of even een grote behoefte en dan gaan de jassen uit en dragen ze een kleiner jasje zodat je de hond nog wel herkent tijdens de race. Voor zo ver wij kunnen zien, dragen ze allemaal een muilkorf. Dat is om ze voor elkaar te beschermen, begrijpen we. Dan gaan ze in een soort startkooi waarna hun begeleiders snel naar de andere kant van het stadion rennen zodat ze hun hond weer kunnen opvangen na de race. Er wordt gevlagd en voor je het weet schieten de honden hun kooi uit. Wat gaat dat hard!!! Check ook het filmpje (van slechte kwaliteit, sorry!) van de start:

De honden, of eigenlijk hun baasjes, kunnen zo’n 200 tot 700 euro winnen met een race. Het inschrijfgeld is meestal een tientje. Niet onverdienstelijk dus. Ze moeten zich een aantal dagen voor de raceavond al inschrijven waarvan er een stuk of 15 op de reservelijst komen te staan. Het blijkt niet gek dat er af en toe een invaller is: soms denken wij op een bepaalde hond in te zetten om er vervolgens achter te komen dat er een reservehond met dat startnummer start. Ach… het is niet alsof we er verstand van hebben, dus het maakt niet echt uit.

Presentatie honden hondenrace Dublin

Twee stadions in Dublin

Veel toeristen weten niet eens dat er hondenraces zijn in Dublin, dus we staan echt midden tussen de Ieren. En het is een belevenis hoor! Je kunt op donderdag- en zaterdagavond terecht in Shelbourne Park. Op zaterdag rijdt er zelfs een busje af en aan naar het stadion. Op vrijdag gaat die bus naar Harold’s Cross en ook op dinsdag kun je daar terecht. Check even de site voor de precieze data.  Het is echt te ver lopen vanuit het centrum, dus wij zijn erg blij dat we de auto van Sunny Cars gesponsord hebben gekregen om de regio te verkennen. Dat scheelt weer een dure taxirit!  In de buurt van Harold’s Cross kun je namelijk prima parkeren. Het lijkt alleen wel een beetje illegaal parkeren, maar als iedereen het doet, zal het wel goed zijn toch?

Ik ben benieuwd, zou jij een kijkje nemen bij de hondenraces?

Vervelende verrassing: Eigen risico waarmee je niet durft te rijden

Reacties

 1. Hai,
  Wij gaan volgende week naar Dublin…lijkt ons wel leuk om even te kijken bij hondenraces maar mogen er ook kinderen (tieners) komen dat je weet??

Schrijf een reactie