fbpx

Laatste update: 31 maart 2021

Den Helder is misschien niet je eindbestemming, waarschijnlijk ben je op weg naar Texel, of ga je naar een fijn stuk strand in de buurt. Maar de grote vraag is natuurlijk of het de moeite waard is om een bezoekje te brengen aan Den Helder. Het antwoord: ja!

Den Helder is een gemeente en een stad. De dorpen Julianadorp en Huisduinen zijn ook gemeente Den Helder. Den Helder, de stad, ligt helemaal in de kop van Noord-Holland. Het is de thuishaven van de Koninklijke Marine en dat merk je. Veel bezienswaardigheden hebben een maritiem karakter, zoals het Marinemuseum en de Willemswerf. Maar er is nog meer te doen in Den Helder. Check snel de tips. 

Marinemuseum in Den Helder

Het Marinemuseum in Den Helder is niet te missen: de enorme onderzeeër verraadt de locatie. Zo onzichtbaar als dat de onderzeeër op missie is, zo pronkt ‘ie stoer in het havengebied. De onderzeeboot Tonijn is ook echt het hoogtepunt van mijn bezoek aan het Marinemuseum. Je mag er van begin tot eind doorlopen en je ziet dus alles: van slaapvertrekken tot radioruimte. Extra leuk is dat het personeel van het museum oud-mariniers zijn. Ik spreek een vriendelijke man die meerdere malen heeft gevaren op de onderzeeër. En hoewel dat mij echt verschrikkelijk benauwend lijkt, weet hij zijn enthousiasme goed over te brengen. 

Het Marinemuseum bestaat uit meerdere gebouwen en een aantal schepen. Ik vind vooral de tentoonstelling in de Geschutmakerij de moeite waard. Die is wat interactiever en praktischer van insteek dan de tentoonstelling over de geschiedenis van de Marine in het hoofdgebouw. Daar moet ik iets te veel bordjes lezen en mis ik hier en daar de logica in opbouw. Overigens ben ik er wel van overtuigd dat dit een fantastisch mooi stuk is voor liefhebbers van boten en zeevaart dankzij de vele miniaturen.

Als je wilt, kun je alvast online een ticket reserveren. Parkeren is gratis voor museumbezoekers. 

De Willemsoord werf

Het terrein waar je het Marinemuseum vindt, is de voormalige Willemsoord werf. Er heeft een metamorfose plaatsgevonden. Je kan er nu een stukje rondwandelen over het terrein en een terrasje pakken. Er zit bijvoorbeeld een leuk koffiecafe (Njoy) en restaurant Stoom. Verder kun je er naar het theater en de bioscoop

De Nollen

De Nollen is het nalatenschap van kunstenaar R.W. van de Wint. Jarenlang heeft hij gewoon en gewerkt op dit stuk duinlandschap vlakbij station Den Helder Zuid. Op het terrein liggen tussen de vrijwel onzichtbare bunkers uit de tijd van Napoleon verschillende enorme kunstwerken, veelal van staal. Van de gids begrijp ik dat de kunstenaar vooral gefascineerd was van perspectief en hoe opbjecten vanuit verschillende hoeken heel anders ervaren worden. 

De kunstwerken van De Nollen zijn te bezoeken onder begeleiding van een gids. Helaas is mijn groep nogal groot, wat afdoet aan de ervaring. Desondanks is het toch een aanrader, want je krijgt een mooi inkijkje in het hoofd van de kunstenaar. Hoe R.W. van de Wint niet alleen de stalen opbjecten als kunst beschouwde, maar het hele terrein. Inclusief de (levende) pony met een roestkleur om bij de objecten te matchen. 

Een rondleiding kun je het beste vooraf reserveren

Stelling van Den Helder

Op het terrein van De Nollen liggen enkele bunkers, maar er is nog veel meer bewijs van de tijd van Napoleon in Den Helder. De Stelling van Den Helder werd in opdracht van Napoleon Bonaparte gebouwd om de marinewerf Willemsoord te beschermen. Verspreid over Den Helder vind je daarom allerlei forten, bunkers en de liniedijk. Fort Kijkduin is waarschijnlijk de bekendste. Bekijk op deze site welke forten je wanneer kan bezoeken. 

Stadsbrouwerij Helderse Jongens

Bij Fort Westoever, onderdeel van de Stelling van Den Helder, vind je de fijne Stadsbrouwerije Helderse Jongens. Schuif aan in het biercafe en probeer een biertje uit den Helder met de naam CTRL ALT DELETE, of een Banana Weizen. Een rondleiding bij de Stadsbrouwerij kost maar 7,50 per persoon en kan alleen in het weekend. 

Als je het leuk vindt, kun je eerst nog even een Escape Room doen zodat je dat biertje echt verdiend hebt! 

Centrum van Den Helder

Het stadscentrum van Den Helder is niet echt een publiekstrekker, hoewel de moderne Beatrixstraat echt meer dan genoeg leuke horecagelegenheden heeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van Nozems? Lekker modern ingericht, een fijne kaart en pas begin 2020 geopend. Of Deugeniet, waar je lekker kan lunchen en koffie drinken. Verder heeft het centrum van Den Helder, als je het mij vraagt, weinig charmants te bieden helaas.

Nozems Den Helder: binnen bij Nozems, leeg restaurant

Overnachten in Den Helder

Wil je een nachtje blijven slapen in Den Helder? Op Booking.com staan echt leuke opties. Check bijvoorbeeld:

Meer Nederland inspiratie

Meer Nederland inspiratie? Check dan sowieso even alle blogs over mooie plekjes en leuke activiteiten in ons prachtige land. Ook leuk: koop de Lonely Planet van Nederland en bekijk ons land door heel andere ogen. Te koop bij Bol.com en Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst, maar heeft een wat langere verzendtijd.

Nederland blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Write A Comment