fbpx

Laatste update: 4 september 2023

Cuba staat bijna synoniem voor Che Guevara. In Santa Clara is zijn aanwezigheid nog bijna voelbaar. Bezoek de verschillende bezienswaardigheden en leer meer over Cuba’s revolutie. En als je toch in Santa Clara bent, er zijn ook een paar non-Che-bezienswaardigheden hoor!

Santa Clara’s band met Che

De portretfoto van Che Guevara mag ik wel een iconische foto noemen. Bijna iedereen kent dat beeld en herkent de man. Che sloot zich in de jaren vijftig aan bij Fidel Castro’s revolutie. In 1959 kwam Castro aan de macht, mede dankzij de inspanningen van Che. Inmiddels is Castro een nogal omstreden leider, maar Che wordt echt op handen gedragen. In heel het land vind je monumenten die voor hem zijn opgericht. In Santa Clara vind je het Monumento a la Toma del Tren Blindado, een beeld van Che, Loma del Capiro en het Che monument. Daar ben je wel even zoet mee! De Slag om Santa Clara betekende in 1958 namelijk de mokerslag voor het gevestigde regime.

Monumento a la Toma del Tren Blindado

Het monument ter ere van de Slag om Santa Clara is een flinke mondvol en er zit ook een flink verhaal achter. Kort door de bocht: Santa Clara was de eerste grote stad die werd bevrijd van het regime van Batista. Che bevrijdde de stad van Batista’s corrupte gokpartij om de Castro broertjes aan de macht te helpen. Samen met 18 andere mannen/jongens wist Che op 29 December een bewapende trein met meer dan 350 regeringstroepen en wapens te ontsporen met een bulldozer en zelfgemaakte molotov cocktails. Het was een gevecht van slechts 90 minuten. Je kunt er nu voor 1 CUC het museum, de bulldozer, het spoor en wagons bewonderen.

Estatua Che y Niño

Als je de straat vervolgt, kom je Estatua Che y Niño tegen (na vier straatblokken). Dit is een beeld van Che met een baby. Het kindje symboliseert de volgende generatie. Het beeld is levensecht. Ik schrik er bijna van. Hij lijkt tot leven te komen. In het beeld zitten overal kleinere beeldjes verwerkt. Zo vind ik een beeldje van de 38 mannen die werden gedood in Bolivia met Che.

Che y nino beeld Santa Clara Cuba

Loma del Capiro

Twee blokken na het beeld van Che zit volgens Lonely Planet een uitkijkpunt. Nou ja… twee… De Lonely Planet kan blijkbaar niet tellen. Flink wat straatblokken verder sla ik rechtsaf richting Loma del Capiro en ook dan ben ik er nog niet. Het is een mooi stukje Cuba. Zo kom ik een snackbar genaamd Mc Dunalds tegen, een fotosessie met een man gekleed in slechts een laken en een slager midden op straat. Ik houd van deze Cubaanse straatjes! Er gebeurt echt altijd wat. Het uitkijkpunt is de moeite waard. Zeker met zonsondergang levert het mooie plaatjes op. Bovenaan staat een kunstwerk van palen waar het beeld van Che te herkennen is. Dat moet je wel even weten van tevoren. Ja, ik heb het dus gemist. Oeps!

Conjunto Escultórico Comandante Ernesto Che Guevara

Het Conjunto Excultórico Comandante Ernesto Che Guevara heet in de volksmond ook wel Che monument. Dat is toch een stuk makkelijker. Het is een bronzen beeld, museum en mausoleum. In het museum staan foto’s van Che en zijn mannen evenals gebruiksvoorwerpen. Ietsje verderop moet je je tas inleveren bij een bewaakte garderobe. Dat staat niet heel duidelijk aangegeven, maar het personeel is zeer fanatiek in je buiten het museum houden als je nog je rugtas bij je hebt. Dat komt dus vanzelf goed.

Het grote bronzen beeld van Che kun je niet missen. Zijn graf blijkbaar wel. In het mausoleum bevinden zich de lichamen van de mannen van de mislukte Boliviaanse revolutie. Che zou hier ook moeten liggen, maar zijn graf is voor mij onvindbaar. Zelfs de bewaker weet niet waar hij is, want hij wijst alle kanten op behalve de goede. De eeuwige vlam werd in oktober 1997 aangestoken door Fidel Castro ter nagedachtenis aan de strijd.

Even geen Che in Santa Clara: tabaksfabriek en theater

Als je even Che-moe bent, ga dan naar de tabaksfabriek. Je kunt in het centrum van Santa Clara bij Cubatur een kaartje kopen. Naar verluidt is deze tabaksfabriek één van Cuba’s beste. Voornamelijk omdat er veel minder toeristen zijn dan in bijvoorbeeld Havana. Een tip: in het weekend is de tabaksfabriek gesloten. Op zich best logisch dat de werknemers ook even vrij zijn, maar met mijn vakantiestemming heb ik dat compleet over het hoofd gezien. Een bezoek kost je 4 CUC.

Voor 1 CUC kun je terecht bij Teatro la Caridad op het centrale plein Parque Vidal. Dit is een bijzonder theater uit 1885. Ook dat heb ik alleen van horen zeggen, want in de dagen dat ik er ben, is het steeds gesloten.

Tijd om te relaxen

Als je én Che-moe én sightseeing moe bent, geniet dan van de mensen van Santa Clara. Ga mensen kijken op het plein, maak een praatje of bezoek een bar als La Marquesina op de hoek van Parque Vidal. Een ontmoetingsplek voor jong en oud, toerist en Cubaan.

Wil je juist wat rustiger zitten, zoek dan Revolución op (vanuit het centrum richting Monumento a la Toma del Tren Blindado aan je linkerhand, Independence Street 313). Dit is een onwijs leuk tentje, bijna een museum. Overal aan de muur hangen foto’s van de revolutie en zelfs documenten getekend door Fidel en Che (ok, je bent Che hier niet helemaal ontsnapt). Ik kijk mijn ogen uit en geniet van een Café Revolucion: een koffie met chocolade, rum, merengue en een siroopachtig iets. Als de stoelen iets comfortabeler zouden zijn, zou ik hier uren kunnen blijven.

Voor de grotere trek raad ik Restaurant Florida (ook een hotel) en El Sol aan. Bij Florida zit je op een prachtige patio. Er is een beperkt menu, maar het is heerlijk. Er lopen muzikanten door de mooie tuin en de bediening is keurig en vriendelijk. Het is wel een beetje Westers. El Sol is een stukje goedkoper en je ziet er ook wat meer Cubanen. Een goede keuze als je gewoon iets betaalbaars en lekkers wilt.

Cafe Revolucion Santa Clara

Meer Cuba inspiratie?

Cuba blog overzicht
 • Accommodatie. In Cuba is Homestay je beste optie.
 • Activiteiten. Meld je aan voor een gratis wandeltour bij GuruWalk.
 • Autohuur. Het makkelijkst regel je een auto bij TUI Cars.
 • Bus. Reserveer busritten bij Viazul.
 • Geld. Neem sowieso contant geld mee. Moet je toch pinnen: op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Visum. Voor Cuba heb je een visum nodig. Cubavisa is een fijne Nederlandse organisatie die je daarbij helpt.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo en Skyscanner bijvoorbeeld.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui of de Vakantie Discounter. Of ga naar Cuba met Shoestring.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie