Strand van Tel Aviv

Wat je moet weten als je naar Tel Aviv gaat

Tel Aviv in Israël is ontzettend in opkomst als bestemming voor een stedentrip. En terecht! Een stedentrip naar Tel Aviv is alleen net even anders dan een stedentrip binnen Europa. Waar moet je rekening mee houden?

Wanneer ga je?

Tel Aviv bezoeken: welke maand?

In theorie kun je het hele jaar door naar Tel Aviv. In praktijk raad ik je aan om de zomermaanden te vermijden. Ik ben er begin juli en de stad is al flink opgewarmd. Op zich perfect om aan het strand te liggen, dus dat doen mijn vrienden en ik zeker. Maar we willen ook iets van de stad zien en zodra we de kustlijn verlaten, worden we bevangen door de warmte. Tussen alle gebouwen in, is het bijna windstil. De enige remedie is veel terrasjes pakken voor drankjes en ijsjes. Op zich geen straf natuurlijk.

Tel Aviv bezoeken: welke dag?

Wij maken een beginnersfout. We vliegen op zaterdag naar Tel Aviv. Dat is dus de rustdag van het Jodendom: de Sjabbat. Dat betekent dat er geen bussen rijden en dat veel winkels en restaurants gesloten zijn. Wij plaatsen voor de zekerheid even een reservering bij een restaurant op zaterdagavond. Uitgaan op zaterdagavond? Het kan wel, maar de echte stapavonden zijn donderdag en vrijdag. De Sjabbat begint op vrijdag bij zonsondergang en eindigt zaterdag bij zonsondergang.

Grappig feitje: Israel is misschien geen Europa, maar doet wel mee aan het EK voetbal en het Eurovision Songfestival.

Vliegen van en naar Tel Aviv

Op Schiphol

Omdat Tel Aviv niet binnen Europa ligt, moet je ruim op tijd op Schiphol zijn. Dit is ook echt nodig (zeker op de terugweg) omdat er uitgebreid de tijd wordt genomen om er zeker van te zijn dat je geen snode plannen hebt. Op Schiphol gebeurt dat in de rij bij het boarden. Beveiligers bestuderen je paspoort extra en stellen je een aantal vragen over je verblijf in Israel. Verwacht vragen als “Wat ga je er doen?”, “Waar verblijf je?” en “Met wie ga je?”. Als de antwoorden goed worden bevonden, krijg je een klein stickertje op je paspoort wat aangeeft dat je de vlucht op mag. Besef je trouwens dat je paspoort nog een half jaar geldig moet zijn.

Bij aankomst op het vliegveld in Tel Aviv, zal de douane je opnieuw bevragen. Mij vragen ze onder andere hoe lang ik blijf, of ik ook buiten Tel Aviv iets ga bezoeken en of ik thuis een baan heb. Ook krijg ik een klein papiertje met mijn gegevens er op: dat is mijn visum. Die mag ik niet kwijtraken (hoewel ze er bij vertrek niet meer naar vragen). Helaas geen stempels in mijn paspoort dus.

Visum voor Israël

Op Ben Gurion

De terugweg is andere koek. In mijn ogen is dat raar, want ik verlaat nu juist het land. Waarom zo moeilijk doen over mijn vertrek? Maar goed, drie uur van te voren op het vliegveld zijn, is geen overbodige luxe. Bij de bagage dropoff/incheckbalie staan mensen klaar om je te ondervragen. Eén voor één beantwoorden mijn vrienden en ik vragen. Deze keer zijn ze heel specifiek. Waar heb ik geluncht? Heb ik Israëliërs ontmoet? Heeft iemand me een cadeautje gegeven voor in Nederland? Ook hier krijg ik een sticker zodra ik de vragen naar tevredenheid heb beantwoord.

We checken een koffer in voor het ruim en de dame achter de balie adviseert ons om ook onze handbagage in te leveren. Kosteloos. Volgens haar scheelt ons dat een hoop gedoe. En ze heeft gelijk. De controle bij de tassen duurt eeuwig. Alle items worden vier keer omgedraaid, bekeken en door scanners gehaald. De beveiligers pikken twee van mijn vrienden eruit gepikt om extra fouilleren en ondervragen. Wij wachten op het hoekje op ze, maar worden ‘vriendelijk’ verzocht om door te lopen met de opmerking “this is gonna take a while”. Na een kwartiertje zijn we weer herenigd, en ook al weet je dat we geen kwade bedoelingen hebben, toch schrik je er even van.

Geld en fooien

In Israël betaal je met de shekel. Met je Europese bankpas kun je die vrijwel overal pinnen. Pinnen in winkels en restaurants is vaak wat lastiger. Met creditcard lukt dat altijd wel. Taxichauffeurs verwachten geen fooi, bedienend personeel wel. Sterker nog, als je te weinig geeft, komen ze je daar zonder schaamte op wijzen. De norm is 10%.

Tip: Zorg dat je bankpas op ‘Wereld’ staat. ‘Europa’ is niet voldoende.

Taxi en apps

Vanaf het vliegveld geldt een vaste prijs naar de stad. Reken op ergens tussen de 110 en 200 shekel, afhankelijk van de grootte van de auto en de hoeveelheid bagage die je meehebt. Op het vliegveld kun je ook relatief eenvoudig een taxi voor vijf of meer personen krijgen. In de stad is dat niet te doen. Taxichauffeurs mogen maar vier personen vervoeren en houden zich ook strikt aan deze regel. Wij zijn met z’n vijven en kiezen daarom vaak voor twee taxi’s. We gebruiken meestal Uber of Gett om taxi’s te bestellen.

Tip: nieuwe klant bij Uber of Gett? Krijg dan korting op je eerste rit met mijn codes. Ik krijg dan een kleine beloning.

Uber: uberkimopreis
Gett: GTJOEMQ

Veiligheid in Tel Aviv

Tel Aviv is de veiligste plek in Israël als je het over terrorisme en bombardementen hebt. Wel zal je overal op straat zwaarbewapende soldaten zien. Ze staan niet zo zeer de wacht te houden, meestal zijn ze gewoon op weg naar iets. Dat betekent dat je in de bus opeens naast een ontzettend groot geweer zit. Toch een gekke gewaarwording. Iedereen in Israel is dienstplichtig: de mannen drie jaar, de vrouwen twee jaar.

Tel Aviv is een moderne en welvarende stad, maar er zijn altijd wat mensen die niet in die situatie verkeren. In de parken langs de weg zul je dus regelmatig crack rokende zwervers tegenkomen, die het helaas ook nodig vinden om te plassen en masturberen in het openbaar. Iemand een tip hoe ik dat weer van mijn netvlies gewist krijg? Maar goed, laat ze gewoon met rust, dan doen ze jou ook niks.

Verder is Tel Aviv net als iedere andere stad: let op je spullen, ga niet in onofficiële taxi’s zitten, laat je drankje niet onbewaakt staan in de club, let op waar je ‘s avonds over straat gaat, doe dat het liefst samen, en als blonde vrouw kun je op wat blikken en opmerkingen rekenen op straat.

's avonds op pad in Tel Aviv

Nog even praktisch…

  • De meeste bars en restaurants hebben wifi.
  • Nederlandse stekkers passen gewoon in het stopcontact.
  • Ben je van plan veel met de bus te reizen, dan is een Rav-Kav een goede optie. Een soort OV-chipkaart. Verkrijgbaar bij o.a. een centrale busstation.
  • Het busstation is een doolhof, maar de Israëliërs helpen je graag.
  • Beveiligers bij musea en andere toeristische plekken zullen meestal je tas willen controleren.
  • Voor praktische tips, vind ik DIY Tel Aviv een fantastische reisgids. Eigenlijk is het een uitgeprinte PDF, dus verwacht geen inspiratievol boek met prachtige plaatjes. Het zijn echt inside tips, en dat zijn de beste, nietwaar? Ieder jaar wordt DIY Tel Aviv geüpdatet, dus het is altijd actueel. Echt een aanrader naast je reisgids mét mooie plaatjes.
  • Wil je een tour doen? Boek dan van te voren alvast, bijvoorbeeld een fietstour bij Baja Bikes (aff.).

 

Als een iets langere levertijd geen probleem is, dan kun je misschien nog een eurootje besparen op je reisgids via Bookdepository. Bestel hier DIY Tel Aviv 2017 of DIY Tel Aviv 2018 (aff.).

Kim

Kim is de vrouw / de dame / het meisje achter Kimopreis.nl. Soms reist ze alleen, soms met vrienden. Zowel dichtbij als ver weg is ze altijd op zoek naar de mooiste ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.