fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 19 april 2023

Tel Aviv in Israël is ontzettend in opkomst als bestemming voor een stedentrip. En terecht! Je bent misschien een beetje bezorgd over de veiligheid in Tel Aviv. Daarom leg ik je in deze blog uit waar rekening mee moet houden voor je stedentrip of vakantie naar Tel Aviv. Dit is mijn reisadvies voor Tel Aviv vol praktische tips.

Wanneer ga je?

Tel Aviv bezoeken: welke maand?

In theorie kun je het hele jaar door op vakantie naar Tel Aviv. In praktijk raad ik je aan om de zomermaanden te vermijden. Ik ben er begin juli en de stad is dan al flink opgewarmd. Op zich perfect om aan het strand te liggen, dus dat doen mijn vrienden en ik zeker. Maar we willen ook iets van de stad zien en zodra we de kustlijn verlaten, worden we bevangen door de warmte. Tussen de gebouwen in, is het bijna windstil. De enige remedie is veel terrasjes pakken voor drankjes en ijsjes. Op zich geen straf natuurlijk, wel prijzig.

Tel Aviv bezoeken: welke dag?

Wij maken een beginnersfout. We vliegen op zaterdag naar Tel Aviv. Dat is dus de rustdag van het Jodendom: de Sjabbat. Dat betekent dat er geen bussen rijden en dat veel winkels en restaurants gesloten zijn. Wij plaatsen voor de zekerheid even een reservering bij een restaurant op zaterdagavond. Uitgaan op zaterdagavond? Het kan wel, maar de echte stapavonden zijn donderdag en vrijdag. De Sjabbat begint op vrijdag bij zonsondergang en eindigt zaterdag bij zonsondergang.

Grappig feitje
Israël is geen Europa, maar doet wel mee aan het EK voetbal en het Eurovision Songfestival.

Vliegen van en naar Tel Aviv

Op Schiphol

Omdat Tel Aviv niet in Europa ligt, moet je ruim op tijd op het vliegveld zijn. Dit is ook echt nodig (zeker op de terugweg) omdat er uitgebreid de tijd wordt genomen om er zeker van te zijn dat je geen snode plannen hebt. Op Schiphol gebeurt dat in de rij bij het boarden. Beveiligers bestuderen je paspoort extra goed en stellen je een paar vragen over je vakantie in Israël. Verwacht vragen als “Wat ga je er doen?”, “Waar verblijf je?” en “Met wie ga je?”. Als de antwoorden goed worden bevonden, krijg je een klein stickertje op je paspoort wat aangeeft dat je de vlucht op mag. Weet je trouwens dat je paspoort nog een half jaar geldig moet zijn als je naar Israël reist?

Bij aankomst op het vliegveld in Tel Aviv, zal de douane je opnieuw bevragen. Mij vragen ze onder andere hoe lang ik blijf, of ik ook buiten Tel Aviv iets ga bezoeken en of ik een baan heb. Ook krijg ik een klein papiertje met mijn gegevens er op: dat is mijn visum voor Israël. Die mag ik niet kwijtraken (hoewel ze er bij vertrek niet meer naar vragen). Helaas geen stempels in mijn paspoort dus.

Tel Aviv Israël visum: papieren visum

Tip! Ontdek wat je kunt doen in Tel Aviv.

Op Ben Gurion vliegveld

De terugweg is andere koek. In mijn ogen is dat raar, want ik verlaat nu juist het land. Waarom zo moeilijk doen over mijn vertrek? Maar goed, drie uur van tevoren op het vliegveld zijn, is geen overbodige luxe. Bij de incheckbalie staan mensen klaar om je te ondervragen. Eén voor één beantwoorden mijn vrienden en ik vragen. Deze keer zijn ze heel specifiek. Waar heb ik geluncht? Heb ik Israëliërs ontmoet? Heeft iemand me een cadeautje gegeven voor in Nederland? Ook hier krijg ik een sticker zodra ik de vragen naar tevredenheid heb beantwoord.

We checken een koffer in voor het ruim en de dame achter de balie adviseert ons om ook onze handbagage in te leveren. Kosteloos. Volgens haar scheelt ons dat een hoop gedoe. Ik ben blij dat ik het doe, want ze heeft gelijk. De controle bij de tassen duurt eeuwig. Alle items worden vier keer omgedraaid, bekeken en door scanners gehaald. De beveiligers pikken twee van mijn vrienden eruit om extra te fouilleren en ondervragen. Wij wachten op het hoekje op ze, maar worden ‘vriendelijk’ verzocht om door te lopen met de opmerking “this is gonna take a while”. Ik weet dat we geen kwade bedoelingen hebben, toch schrik ik er even van. Na een kwartiertje zijn we weer herenigd.

Geld en fooien

In Israël betaal je met de shekel. Met je Europese bankpas kun je die vrijwel overal pinnen. Pinnen in winkels en restaurants is vaak wat lastiger. Met creditcard lukt dat altijd wel. Als je geen creditcard hebt, raad ik je aan een Revolut kaart te nemen. Dat is een soort prepaid creditcard. Je maakt geld over van je eigen rekening en binnen een paar seconden staat het op de kaart.

Taxichauffeurs verwachten geen fooi, bedienend personeel wel. Sterker nog, als je te weinig geeft, komen ze je daar zonder schaamte op wijzen. De norm is 10%.

Tip! Zorg dat je bankpas op ‘Wereld’ staat. ‘Europa’ is niet voldoende.

Taxi en taxi apps

Vanaf het vliegveld geldt een vaste prijs naar de stad. Reken op ergens tussen de 110 en 200 shekels, afhankelijk van de grootte van de auto en de hoeveelheid bagage die je hebt. Op het vliegveld kun je ook relatief eenvoudig een taxi voor vijf of meer personen krijgen. In de stad is dat niet te doen. Taxichauffeurs mogen maar vier personen vervoeren en houden zich ook strikt aan deze regel. Wij zijn met z’n vijven en kiezen daarom vaak voor twee taxi’s. We gebruiken meestal Uber of Gett om taxi’s te bestellen.

Veiligheid in Tel Aviv

Tel Aviv is de veiligste plek in Israël als je het over terrorisme en bombardementen hebt. Wel zal je overal op straat zwaarbewapende soldaten zien. Ze staan niet zo zeer de wacht te houden, meestal zijn ze gewoon op weg van A naar B. Dat betekent dat ik in de bus opeens naast man met een ontzettend groot geweer zit. Toch een gekke gewaarwording. Iedereen in Israël is dienstplichtig: de mannen drie jaar, de vrouwen twee jaar.

Tip! Check altijd het officiële reisadvies van de overheid. De rijksoverheid heeft altijd de meest actuele informatie over veiligheid in Israël en dus ook Tel Aviv.

Tel Aviv is een moderne en welvarende stad, maar er zijn altijd wat mensen die niet in die situatie verkeren. In de parken langs de weg zul je dus regelmatig crack rokende zwervers tegenkomen, die het helaas ook nodig vinden om te plassen en masturberen in het openbaar. Iemand een tip hoe ik dat weer van mijn netvlies gewist krijg? Maar goed, laat ze gewoon met rust, dan doen ze jou ook niks.

Verder is Tel Aviv net als iedere andere stad: let op je spullen, ga niet in onofficiële taxi’s zitten, laat je drankje niet onbewaakt staan in de club, let op waar je ‘s avonds over straat gaat, doe dat het liefst samen, en als blonde vrouw kun je op wat blikken en opmerkingen rekenen op straat.

Tel Aviv avond veilig: groepje mensen steekt 's avonds de straat over

Nog wat praktische Tel Aviv tips…

 • De meeste bars en restaurants hebben wifi.
 • Nederlandse stekkers passen gewoon in het stopcontact.
 • Ben je van plan veel met de bus te reizen, dan is een Rav-Kav een goede optie. Een soort OV-chipkaart. Verkrijgbaar bij o.a. het centrale busstation.
 • Het busstation is een doolhof, maar de Israëliërs helpen je graag.
 • Beveiligers bij musea en andere toeristische plekken zullen meestal je tas willen controleren.
 • Tours boek je het liefst vooraf, bijvoorbeeld bij GetYourGuide.
 • Voor praktische tips vind ik DIY Tel Aviv een fantastische reisgids. Eigenlijk is het een uitgeprinte PDF, dus verwacht geen inspiratievol boek met prachtige plaatjes. Het zijn echt inside tips, en dat zijn de beste, nietwaar? Ieder jaar wordt DIY Tel Aviv geüpdatet, dus het is altijd actueel. Echt een aanrader naast je reisgids mét mooie plaatjes. Te koop bij Book Depository en Amazon.

Meer Israël inspiratie?

 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Hostels boek je via Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Bij Tiqets krijg je trouwens 5% korting op musea en attracties met deze kortingscode: KIMOPREIS22
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Wil je meer prijzen vergelijken? Check dan Discover Cars.
 • Bus en trein. Boek busreizen, treinen en meer in Israël via Busbud, Omio of 12Go.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik raad je DIY Tel Aviv aan. Geen mooie plaatjes, maar echte inside tips. Fijn om mee te nemen naast je reisgids mét mooie plaatjes. Te koop bij Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Probeer het bij Transavia. Check in ieder geval ook MomondoSkyscanner en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot SawadeeTui, D-Reizen of liever de Vakantie Discounter?
 • Yoga retreat. Of misschien heb je zin in een yoga retreat?

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerste gepubliceerd: juli 2018. Daarna geüpdatet!

Reacties

 1. Hoi Kim! Handige blog post, dank je wel! Weet jij toevallig of je de Rav Kav kaart ook kunt gebruiken voor de Egged bus van/naar Tel Aviv-Jeruzalem?
  Groet, Elisa

  • Oei nee. Dat weet ik niet. Ik denk dat Jessica van Corners of the World dat wel weet: echte Israël expert! Op Twitter heet zij @cornersnl

 2. Hoi Kim,

  Goed dat ik dit lees, een hoop handige tips! Wij vertrekken op zaterdag weer naar huis, Weet jij of er dan wel taxi’s rijden? of zijn er nog andere manieren om bij de luchthaven te komen?

  Gr. Leon

  • Hoi Leon, taxi’s rijden wel gewoon. En er zijn ook redelijk wat restaurants gewoon open, dus misschien is het iets langer zoeken, maar het komt goed!

 3. Nee dan inmiddels in Tel Aviv, we willen starten in Jeruzalem en dan paar dag in Tel Aviv. Is het vanuit Tel Aviv wel iets van openbaar vervoer op zaterdag of kunnen we dan ook het beste even kijken naar een Shuttle? Dankjewel!

Schrijf een reactie