fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 31 juli 2022

Ik hoop natuurlijk dat je een prachtige zonnige dag hebt, maar helaas wil er ook nog wel eens regen vallen op Texel. Zo ook tijdens mijn bezoek. Dus daarom 10 tips om je te vermaken op Texel als het regent. 

Tip 1 – Bier proeven bij Brouwerij Texels

De Texelse Bierbrouwerij is denk ik het bekendst om z’n Skuumkoppe’s. Inmiddels in heel Nederland verkrijgbaar. Texels heeft nog meer opties: ze brouwen hier op Texel meer dan tien biersoorten. Op een regenachtige dag is het daarom leuk om ze uit te proberen in het Proeflokaal. Hier kun je iedere dag terecht op het terras (een klein stukje is overdekt) en gelukkig ook binnen. Wil je graag wat meer weten over de brouwerij? Meld je dan (op tijd) aan voor een rondleiding. Uiteraard is er ook een winkel zodat je wat biertjes mee naar huis kan nemen.  

Boeken doe je op de website van Texels. 

Tip 2 – Uitgebreide rondleiding bij de Tesselaar Familiebrouwerij

De Tesselaar Familiebrouwerij is een veel kleinschaliger brouwerij dan Texels. Sinds 2017 brouwt de familie Diks heerlijke bieren. Papa Maurice werkte voorheen bij Texels en stond zelfs aan de wieg van het Skuumkoppe. Oftewel, met de kwaliteit van de Tesselaar bieren zit het wel goed. Bij de Tesselaar Familiebrouwerij kun je aansluiten bij een dagelijkse rondleiding van drie kwartier of de uitgebreide rondleiding volgen. Die duurt 1,5 uur. Je hebt dan langer de tijd om alles over de brouwerij te leren, om een kop koffie te drinken en je krijgt een cadeautje mee naar huis. Zowel bij de dagelijkse als de uitgebreide rondleiding mag je drie bieren proeven. 

Wel van te voren online reserveren!

Tip 3 – Uitwaaien en opwarmen bij een strandpaviljoen

Als je de regen durft te trotseren dan is er niks lekkerder dan een strandwandeling. Misschien niet een ellenlange wandeling, maar gewoon net lang genoeg om een kop warme chocolademelk of een Texels biertje te verdienen bij een van de strandpaviljoens. 

Texel regen activiteiten - Kim en Patrick kijken in de camera zichtbaar aangedaan door de regen

Tip 4 – Museum Kaap Skil

Ontwijk de regen en ontdek de zeegeschiedenis van Texel. Beneden in het museum Kaap Skil staat een prachtige maquette vol schepen en er zijn heel veel vondsten uit scheepswrakken tentoongesteld, onder andere uit het schervenwrak. Door het hele museum vind je verhalen van dappere zeehelden en walvisvaarders. Buiten is er een openluchtmuseum waar je (tussen de regen door) bijvoorbeeld vissershuizen van weleer bekijkt, een bakkerswinkel bezoekt en een graanmolen bewondert. 

Ook is er een kleine tentoonstelling over de boot waarmee je op Texel komt: de TESO. TESO staat voor Texels Eigen Stoomboot Onderneming, want deze boot is eigendom van de Texelaars. Duik met hen terug in de tijd, dat is zeer de moeite waard! En de naam Kaap Skil? Een kaap is een markeringspunt voor de scheepvaart op het land. Skil is hoe de Texelaars Oudeschild noemen, het dorpje waarin het museum gevestigd is. 

Koop alvast je tickets online

Tip 5 – Winkelen in Den Burg

Den Burg is het grootste plaatsje van Texel. In het kleine centrum zijn veel winkeltjes te vinden. Vooral woonaccessoires zijn populair, maar de reguliere winkels (HEMA, Action et cetera) zitten er ook. Laat je oog vallen op een lekker warm schapenvelletje voor over de stoel of koop een ander souvenir met een schaap erop. Geloof me, ALLES is hier te krijgen met een afbeelding van een schaap erop. 

Loop voor een kopje koffie even binnen bij de Texelse Branding. Een moderne koffietent waar je even lekker kunt schuilen voor de regen.

Tip 6 – Film kijken met popcorn: Cinema Texel

In Den Burg vind je Cinema Texel. In bioscoopbezoek is ideaal tijdens een regenachtige dag. Koop je tickets alvast online

Cinema Texel bioscoop - rotonde met de bioscoop gevestigd in een groot huis

Tip 7 – Ver terug naar het verleden in de Oudheidkamer

De Oudheidkamer ligt in Den Burg, direct naast gezellige terrassen (maar in de regen heb je daar niet zo veel aan). Het is een oud pandje uit (waarschijnlijk) 1599. De naam verklapt het al een beetje: het huisje is ingericht in de stijl van vroeger. De inrichting is uit de 18e eeuw, toen er nog werd geschreven met veren en geslapen in een bedstee. De Oudheidkamer is een klein museum met een fijne kruidentuin om de geur van honderd verschillende kruiden en planten op te snuiven. 

De Oudheidkamer Texel

Tip 8 – Neem een wolbad in de spa

Bij Boutique Hotel Texel kun je een wolbad nemen. Klinkt vreemd, maar is (hopelijk) wel lekker. Je hele lichaam wordt gehuld in een laag wol en dat is goed voor je spieren en gewrichten vanwege de warmte van de schapenwol. Het wolvet zorgt ervoor dat je huid lekker zacht en soepel wordt. Lekker ontspannen in de wol dus, Texelse wol uiteraard. Ik heb het helaas zelf nog niet mogen doen, maar mijn interesse is gewekt! Gaat zo’n wolbad je iets te ver, dan zijn er ook meer dan genoeg andere massages en schoonheidsbehandelingen bij Spa Woolness. 

Spa Woolness is onderdeel van Boutique Hotel Texel. Je kunt er dus ook overnachten. Bekijk de kamers

Tip 9 – wijnproeverij op Texel

Op Texel zit een wijngaard! Dat is goed nieuws, want ook bij slecht weer kun je terecht in het proeflokaal voor een wijnproeverij. Officieel hoort er ook een rondleiding over de wijngaard bij, maar dat is in de regen misschien wat minder leuk. Je verdriet wegdrinken met een paar wijntjes is natuurlijk wel een goed plan! Lijkt zo’n wijnproeverij je wat? Je kunt online reserveren.

Tip 10 – Lamme woordgrapjes

Als je al wat bezienswaardigheden op Texel hebt bezocht of een rondleiding hebt gedaan, dan weet je hoe graag gidsen grappen maken over het Texels lam. “Ieder schaap is wel eens lam geweest”, of “Zo mak als een lammetje”. Pak deze regenachtige dag aan om nog meer van dit soort (goede?) woordgrappen over Texel te bedenken. Wellicht onder het genot van een Texelse wijn, Texelse gin tonic, Texelse whisky of een Texels biertje? Daar kunnen ze alleen maar beter van worden!

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

  • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Of probeer vakantieparken via Roompot. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld. Ook leuk: BoerenBed.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Ook leuk: de tours van WithLocals. Ga mee met een ‘gratis’ wandeltour van Freetour of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Via Tiqets kun je 5% korting krijgen op musea en attracties met de kortingscode KIMOPREIS22
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Liever meer prijzen vergelijken? Kijk bij Discover Cars.
  • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon. Sowieso is het erg leuk om een je eigen land door de ogen van een buitenlandse toerist te bekijken!
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Vervoer. Maak gebruik van het openbaar vervoer of kies voor bussen en ander transport met Flixbus, Busbud of Omio.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie in eigen land? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever de Vakantie Discounter of D-reizen?
  • Yoga retreat. Of ga voor een fijn yoga retreat in Nederland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie