fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 20 juni 2023

Na 20 pogingen heb ik ‘m hoor: mijn ultieme scheve Toren van Pisa foto. Tijdens mijn korte bezoek aan Pisa beklim ik de Toren aan Pisa en ontdek ik dat er nog meer te doen is in de stad. Check snel de tips voor het beklimmen van de Toren van Pisa en andere bezienswaardigheden.   

Wat te doen in een paar uurtjes in Pisa

Pisa. Het is zo’n stad die je “even” aftikt als je in Toscane bent. Toren van Pisa? Check, en doorrrrrr…. Ik bezoek Pisa ook op die manier. Vroeg in de ochtend arriveer ik in Pisa en voor de lunch ben ik alweer weg. Ik moet nog naar Lucca vandaag. Vakantie vieren is hard werken. 😉 Dus laten we snel de bezienswaardigheden in Pisa bekijken.

Tip 1: Piazza dei Miracoli bewonderen

Bewonder het plein van de wonderen in Pisa: Piazza dei Miracoli. Het plein wordt ook wel het Piazza del Duomo genoemd. Hier vind je de dom, de doopkapel, de monumentale begraafplaats én de Toren van Pisa: zo’n beetje alle belangrijke bezienswaardigheden van Pisa. Er liggen goed onderhouden, omheinde grasvelden rondom de gebouwen op het Piazza. Die omheining is zeer welkom, want zo kun je tussen de mensenmassa een beetje fatsoenlijke foto maken van al die historische gebouwen. 

Vroeg in de ochtend komen loont echt. Het plein is het meest populaire stukje Pisa en echt iedereen wil hier een glimp opvangen van de Toren van Pisa. Dat betekent niet alleen veel toeristen, maar ook veel straatverkopers en kraampjes. 

Google Maps locatie

Koffietip! Drink je koffie zoals de Italianen dat doen: staand aan de bar bij Bar Tiziano. Om de hoek van de Toren van Pisa en lekker goedkoop. Google Maps locatie.

Tip 2: De Toren van Pisa beklimmen

De Toren van Pisa was ooit bedoeld als klokkentoren van de enorme kathedraal die ernaast staat. Het kostte 200 jaar om de toren te bouwen. Met de jaren ging de toren steeds schever staan. In de jaren 90 hebben de Italianen de Toren van Pisa gestabiliseerd.

Op het Piazza dei Miracoli heb je het beste zicht op de Toren van Pisa en kun je ‘m ook het mooist op de foto zetten. Veel mensen proberen dit zo creatief mogelijk te doen door te doen alsof ze ‘m omduwen of als een ijsje vast te leggen. Bij een kraampje betaal ik een euro voor een leeg hoorntje en doe dan meerdere dappere pogingen. 

Als je wilt kun je de Toren van Pisa ook beklimmen. Hiervoor moet je een ticket kopen van € 18 (prijs in 2020) en dan kun je het tijdstip waarop je de toren in wilt kiezen. Er is namelijk slechts beperkt ruimte in de toren, dus dit wordt strak geregeld. Let op! Je tas mag niet mee naar binnen. Die moet je (gratis) afgeven naast de kaartverkoop, in de Opera della Primaziale Pisana. Doe dit ruim voordat je aan de beurt bent om de Toren van Pisa te beklimmen. 

Eenmaal in de toren besef ik me pas goed hoe scheef de Toren van Pisa is. Door het intensieve gebruik zijn de marmeren trappen flink uitgehold en glad. Als je slecht ter been bent, is de Toren van Pisa beklimmen geen goed idee. Ook met hoogtevrees is het misschien niet zo slim. Ik heb er in ieder geval behoorlijk last van. Zeker als ik bovenop de toren sta. Ik klamp me vast aan de muur en durf nauwelijks te staan. Het uitzicht over de enorme duomo is echt fantastisch. Misschien nog wel indrukwekkender dan de toren zelf, maar ik vind het hierboven doodeng. 

Google Maps locatie

Duomo van Pisa vanaf de Toren van Pisa

Hoe hoog is de Toren van Pisa?

De Toren van Pisa is 56 meter hoog. 

Waar koop ik tickets voor de Toren van Pisa?

Koop je tickets voor de Toren van Pisa alvast online. Je kunt ook bij aankomst een ticket kopen bij het kantoortje achter de Toren van Pisa. Maar als je de Toren van Pisa graag wilt beklimmen, is het fijn om alvast van tevoren een ticket en tijdslot voor de Toren van Pisa te reserveren. Dan weet je precies waar je aan toe bent. Je kunt ook een combinatieticket kopen. Dit zijn een paar voorbeelden bij GetYourGuide:

Wat is het adres van de Toren van Pisa?

Het adres van de Toren van Pisa is Piazza del Duomo, 56126 Pisa PI. Dit is de Google Maps locatie

Wat zijn de openingstijden van de Toren van Pisa?

In principe is de Toren van Pisa, net als de gebouwen er omheen, elke dag open van 10.00 uur tot 17.00 uur. Maar er zijn altijd uitzonderingen! Controleer de openingstijden daarom hier

Tip 3: Bezoek de enorme duomo, gratis!

De kathedraal op het Piazza dei Miracoli is het enige gebouw wat gratis te bezoeken is. Vanaf 10 uur in de ochtend kun je naar binnen. En deze duomo is bizar groot en het marmer is indrukwekkend. De binnenkant van de Duomo Santa Maria Assunta heeft vooral wit en zwart marmer. Aan de buitenkant is vooral wit marmer te zien. Het allermooiste zicht op de duomo van Pisa heb je als je de Toren van Pisa beklimt.

Google Maps locatie

Tip 4: De doopkapel (Battistero) bekijken

De doopkapel is aan de buitenkant rond, maar binnen ontdek ik ook hexagonvormen. Het is de grootste doopkapel van Italië en je mag overal komen. Door de kleine raampjes kun je naar de duomo turen.

De doopkapel, Battistero, kun je tegen betaling bezoeken, net als de andere monumenten. Alleen de duomo is gratis. Voor één monument betaal je € 7 euro, wil je ze allemaal zien, dan kost het € 10. Koop je tickets alvast online

Google Maps locatie

Tip 5: Slenter door het Camposanto in Pisa

Het Camposanto is de monumentale begraafplaats aan het Piazza dei Miracoli. Het is een heel serene plek om even rond te slenteren. Het is een openluchtgalerij met lange, brede gangen. In de vloer zijn zo’n 600 grafplaten verwerkt. Aan de muren hangen schilderijen en fresco’s en er zijn veel beelden te zien. Ook kun je zien hoe de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog het Camposanto zwaar beschadigden en hoe dit weer gerestaureerd is. 

Voor het Camposanto moet je entree betalen. Dat doe je bij de ticketbalie of van tevoren online

Google Maps locatie

Bij goede weersomstandigheden kun je voor € 6,50 wandelen over de stadsmuur van Pisa. De wandeling is 3 km lang. Of, bespaar een paar euro en koop je ticket alvast online.

Tip 6: Omring je met paleizen op het Piazza dei Cavalieri

Om de hoek van de Toren van Pisa en het Piazza dei Miracoli ligt het Piazza dei Cavalieri. Op dit plein staat niet één paleis, maar meerdere. Dit is het hart van de middeleeuwse stad. Het opvallendste paleis is het Palazzo della Carovana. Het paleis is een lang, iets gebogen bouwwerk. Nu is dit het hoofdgebouw van de universiteit van Pisa.  

Google Maps locatie

Tip 7: Kerk aan het water: Chiesa di Santa Maria Della Spina

De Chiesa die Santa Maria Della Spina kerk (wat een mondvol!) heeft een supermooie ligging aan het water. Het kleine kerkje heeft allerlei torens, puntgevels en nisjes. De naam van de kerk is te danken aan de doornenkroon van Jezus die hier bewaard werd. Een doorn is spina in het Italiaans. Wat mij betreft een bezienswaardigheid die je niet mag missen in Pisa, gewoon omdat ‘ie zo schattig is.

Google Maps locatie

Tip 8: Wandel langs de Arno rivier

Door Pisa stroomt de Arno. De Arno is met 241 kilometer de langste rivier van Toscane.  Deze brede rivier wordt omlijst door indrukwekkende gebouwen. Er staan enorme villa’s en paleizen. Leuk om je aan te vergapen.

Rivier Arno in Pisa

Wat te doen in Pisa? Haal nog meer uit je bezoek

Heb je wat meer tijd? Dan zijn dit nog leuke dingen om te doen in Pisa: 

Hoe kom je in Pisa?

Pisa is zowel met de trein als de auto goed te bereiken. Het centraal station van Pisa ligt op ongeveer 25 minuten lopen van de Toren van Pisa. Onderweg passeer je dan meteen de muurschildering van Keith Haring en steek je de Arno over. Vind treintickets en bustickets bij Omio, of bustickets voor langere afstanden op Busbud.com

Parkeren in Pisa is niet duur. Bij deze parkeerplaats betaalde ik € 2 per uur. Een prima prijs voor een parkeerplaats zo dichtbij alle bezienswaardigheden van Pisa. Ben je trouwens nog op zoek naar een huurauto? Ik raad je sowieso Sunny Cars aan: all-inclusive, geen gedoe.

Je kunt ook vliegen op Pisa. Check de vluchtmogelijkheden op bijvoorbeeld Skyscanner, Kiwi of Momondo.

Meer Italië inspiratie

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: juni 2020. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie